Læs også:

Close
grøntsager

NEWS: Danske forbrugere mener, at flere supermarkeder skal gå aktivt ind i kampen mod madspild

Nyheder  | 

Danske forbrugere mener, at flere supermarkeder skal gå aktivt ind i kampen mod madspild · 10 mænd sigtet for narkotikasmugling efter international anholdelsesaktion · 6 deltagere kæmper til DM i Kæmpegræskar 2022 · Alec Baldwin indgår forlig i retssag efter filmskuddrab · Grundlovsforhør i drabssag fra Vejle · Dagens billede: Nobelprisvinder · Fredagsfjol: Nogle gange er man bare sulten 🍔

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danske forbrugere mener, at flere supermarkeder skal gå aktivt ind i kampen mod madspild

Næsten ni ud af 10 mener, det er vigtigt, at virksomhederne tager ansvar for at mindske madspild. Det viser en ny undersøgelse lavet af Epinion og Folkekirkens Nødhjælp. Sidstnævnte står bag Wefood, der sælger overskudsvarer, som almindelige supermarkeder ofte kasserer – blandt samarbejdspartnere er Salling Group.

Stigende priser, risikoen for en fødevarekrise og bekymring for konsekvenserne af klimaforandringer har fået halvdelen af danskerne til at smide mindre mad ud. Det viser en ny Epinion-undersøgelse, der blev lavet i forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september.

De seneste år har kampen mod madspild stået højt på danskernes dagsorden, og ifølge den nye undersøgelse er det også 94 % af befolkningen, der mener, det er vigtigt at minimere det store spild.

60 % mener, at den enkelte dansker har det største ansvar for at mindske madspildet, men der er også store forventninger til supermarkeder og fødevareindustrien. Næsten 9 ud af 10 – eller 89% af danskerne – mener, det er vigtigt, at supermarkederne tager ansvar for at mindske madspild, og næsten lige så mange (87 %) synes, det er vigtigt, at fødevareproducenterne gør det samme. Til gengæld oplever kun 23 %, at de har tilstrækkelig viden om, hvilke virksomheder der arbejder aktivt for at mindske madspild.

– Hvis vi skal komme madspild til livs, kræver det en fælles indsats. Forbrugere kan ikke hele tiden forvente hylder fyldt med friske og nye varer, og så skal endnu flere fødevarevirksomheder komme på banen. Vi skal stå sammen på tværs af sektorer og tænke innovativt, fortæller Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Derfor valgte organisationen i 2016 at åbne butikskæden Wefood, der bekæmper madspild ved at sælge varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet holdbarhedsdato og sæsonvarer. Varer, som ingenting fejler, og som traditionelle supermarkeder ofte kasserer.

– Sidste år reddede Wefood 417 tons overskudsvarer takket være gode samarbejdspartnere og de mange frivillige, der driver butikkerne. Men vi kan sagtens tage imod endnu flere varer, og vi håber derfor, at flere supermarkeder og producenter vil samarbejde med os, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

En af de største samarbejdspartnere til Wefood er Salling Group, som blandt andet står bag føtex, Netto og Bilka. Koncernen leverede sidste år 155 tons varer til Wefood.

– Salling Group har i mange år arbejdet på at mindske madspild, og siden 2016 har vi, åbent og transparent – som de første i Danmark – lagt vores madspildsdata frem og rapporteret disse offentligt. Som virksomhed gør vi alt, hvad vi kan for at mindske spildet. Det er god forretning. Men det er kun sammen med gode partnere, som Folkekirkens Nødhjælp, at vi løserden samlede opgave og sikrer, at mad ender på middagsbordet, ikke i skraldespanden, siger Henrik Vinther Olesen, Group Vice President; Communication, CSR & Public Affairs, Salling Group.

Mad er en menneskeret … De mange tons varer, der i 2021 blev solgt i de seks Wefood-butikker, har generet mere end 3,1 millioner kroner til verdens fattigste mennesker.

– Det er en kerneopgave for Folkekirkens Nødhjælp at arbejde for en mere ligelig fordeling af fødevarer i verden og insistere på udsatte menneskers ret til mad. Med Wefood-konceptet kobler vi kampen mod madspild sammen med store globale udfordringer som fødevarekrise, tørke og krigen i Ukraine. Overskuddet går til vores klima- og fødevareprojekter i de mest udsatte områder i verden, slutter Birgitte Qvist-Sørensen.

Fakta om Wefood og madspild:

En tredjedel af al mad i verden går tabt, mens flere end 800 millioner mennesker sulter. Det er absurd, for der er mad nok til at mætte alle. Derfor er det en kerneopgave for Folkekirkens Nødhjælp at arbejde for en mere ligelig fordeling af fødevarer i verden og insistere på udsatte menneskers ret til mad. I 2016 slog Folkekirkens Nødhjælp dørene op til Wefood, Danmarks første butik, der sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning, overskredet dato for holdbarhed og sæsonvarer. Overskuddet fra Wefood-butikkerne går til mennesker i nød. I dag findes seks butikker over hele landet, mens flere er på vej.

Læs mere om Epinion-undersøgelsen her.

madspild folkekirkens nødhjælp
De fleste danskere mener, at supermarkeder skal tage mere action i forhold madspild … (Grafik: PR)

Læs også: Aarhus-koncern indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp

10 mænd sigtet for narkotikasmugling efter international anholdelsesaktion

Efter et internationalt samarbejde mellem politimyndigheder i fem lande er 10 mænd blevet sigtet for at have indsmuglet over 500 kilo kokain fra Holland til Danmark.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har onsdag efter en længerevarende efterforskning foretaget anholdelse af 10 mænd i alderen 24 til 62 år. Anholdelserne skete ved en koordineret aktion, hvorefter de 10 mænd er blevet sigtet for omfattende international organiseret indsmugling og handel med narkotika samt besiddelse af skydevåben.

Efterforskningen er sket i samarbejde med Nordjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Politi samt politimyndigheder fra Norge, Holland, Tyskland og Montenegro understøttet af Europol og Interpol.

Fem af anholdelserne er foretaget i Danmark, hvor to mænd blev anholdt i Randers, mens de øvrige anholdelser skete i Odense, i Hirtshals og på Djursland.  Yderligere blev der foretaget anholdelse af en mistænkt i Montenegro, en blev anholdt i Norge, og tre mænd blev anholdt i Holland.

I forlængelse af anholdelserne blev der gennemført ransagninger af adresser i Danmark, Norge, Holland og Montenegro. I forvejen sidder en fjerde hollandsk statsborger varetægtsfængslet i Tyskland.

NSK sigter de 10 mænd for at være involveret i international organiseret smugling af og handel med narkotika. Således sigtes de tre hollandske statsborgere for i 2022 at have indsmuglet over 500 kilo kokain og heroin fra Holland til Danmark, hvor det er afsat til flere kriminelle netværk over hele landet, herunder flere af de danskere, som blev anholdt ved aktionen.

Tre af mændene bosiddende i henholdsvis Randers og Hirtshals er desuden sigtet for at have smuglet flere hundrede kilo hash og skunk fra Danmark til Norge. De fire hollændere samt den anholdte i Montenegro vil snarest blive begæret udleveret til strafforfølgning i Danmark. Den norske statsborger forventes retsforfulgt i Norge.

Ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard udtaler:

– Der er tale om en meget omfattende sag om organiseret indsmugling af meget store mængder hård narkotika til Danmark, hvor det internationale politisamarbejde har spillet en afgørende rolle. Særligt har samarbejdet med politimyndighederne i Montenegro været forbilledligt og viser, at mistænkte for organiseret kriminalitet ikke er uden for dansk politis rækkevidde, selvom man forsøger at skjule sig i lande, hvor vi ikke har direkte samarbejds- og udleveringsaftaler via EU.

Fire af de mænd, som blev anholdt i Danmark, blev fremstillet i et grundlovsforhør ved retten i Randers i går torsdag den 6. oktober  Den femte anholdte i Danmark vil få sigtelsen opretholdt men blev løsladt senere onsdag efter afhøring.

kokain narko
NSK er i gang med at optrevle stor international narkosag … (Foto: Pexels)

Læs også: To brødre i fængsel i sag om narkohandel og våbenbesiddelse

6 deltagere kæmper til DM i Kæmpegræskar 2022

Om en god uge; nemlig lørdag den 15. oktober klokkenn 11.30 afholdes DM i Kæmpegræskar for 15. gang i Tivoli. Hvem ved om den nuværende danske såvel nordiske rekord fra 2020 på 970,4 kilo står for fald? Nu kan det i hvertfald afsløres, hvem der deltager i det prestigefyldte mesterskab.

Sidste års vinder Henrik Jensen fra Græsted i Nordsjælland, som vandt med et græskar på 497,6 kilo. er blandt deltagerne igen i år. Han kommer efter sigende med ekstra selvtillid i år. Derudover deltager også Jens Peder Skønager fra Ribe som er indehaver af den nordiske rekord DM i Kæmpegræskar. Men der er fortsat fire andre deltagere og græskaravlerne har tradition for at gå stille med dørene, hvis de tror, at de har et vindergræskar.

Indehaveren af danmarksrekorden og den nordiske rekord i græskardyrkning, Jens Peder Skønager fra Ribe deltager også i årets dyst og siger:

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er mit klare mål at genvinde titler som dansk mester i Kæmpegræskar. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg i år har fremavlet et stort græskar, der bør have gode vinderchancer. Mit græskar vokser fortsat og det bliver først høstet dagen før mesterskabet den 14. oktober, og her holder i åbent hus på ejendommen, hvor der sidste år kom 100 gæster i silende regn og så med. Mit græskar har fået så meget kærlighed, at min kone nærmest har været jaloux i perioder, griner den tidligere danske mester og nuværende indehaver af den nordiske rekord, der fortsat lyder på 970,4 kilo.

Styrkeløfterne har øvet sig på bil og forkvinden fra Roskilde Atlet Klub Pia Skovborg siger:

– Roskilde atlet klub sender i år ekstra mænd og kvinder med til DM i kæmpegræskar. De dyrker alle enten styrkeløft eller stærkmand og de har forberedt sig med at løfte og trække tunge ting – deriblandt trukket lastvogn på 12 tons.

Nordisk- og verdensrekord for kæmpegræskar

Den nordiske rekord for græskar lyder på 970,4kilo og er sat i Tivoli i 2020. Verdensrekorden blev sat i Tyskland i 2021 og lyder på 1.226kilo. Manden bag dette fantomgræskar var Stefano Cutropi fra Toscana.

Husqvarna er Hovedsponsor for DM i Kæmpegræskar.

græskar tivoli

Her ses de kæmpe græskar fra et tidligere år …(Foto: Thomas Laursen)

VIND – billetter til Halloween i Tivoli

Hvis du gerne vil vinde billetter til Tivoli, kan du deltage i nedenstående konkurrence, hvor to vindere hver får 4 gange entre og turpas. Klik på ikonet nedenfor og kom direkte ind på insta, hvor du kan deltage …

Læs også: Lav selv de lækre flødeboller fra Cakenhagen

Alec Baldwin indgår forlig i retssag efter filmskuddrab

Den amerikanske skuespiller Alec Baldwin har indgået et forlig med familien til en kvinde, som han skød og dræbte under en filmoptagelse med en pistol, som var en rekvisit.

Det skriver han på Instagram.

– Vi er glade for at kunne meddele, at der i dag er indgået et forlig i den civile retssag, skriver Baldwin med henvisning til det retlige efterspil efter skuddrabet på den 42-årige filmfotograf Halyna Hutchins sidste år.
Hun blev dræbt af skud under optagelserne til westernfilmen ‘Rust’.

– Under hele denne vanskelige sag har vi hele tiden haft fokus på at gøre det bedste for Halynas søn, fortsætter han.

Baldwin, som var producer og hovedrolleindehaver i filmen, havde fået at vide, at revolveren var sikker. Han har tidligere sagt, at han ikke trykkede på aftrækkeren.

Sagsanlægget fra familien var et af en række civile sager, som er blevet rejst efter skuddrabet under filmoptagelserne, der sendte en chokbølge gennem Hollywood. Der er blevet fremsat krav om, at der skal nedlægges forbud mod skydevåben, som kan skyde med skarpt, ved filmoptagelser.

Politiets efterforskere har ikke rejst anklager mod nogen efter tragedien, men de har heller ikke udelukket, at det kommer – måske også mod Baldwin.

Læs også: Mr. Big skulle have været spillet af Alec Baldwin

Grundlovsforhør i drabssag fra Vejle

Den dræbte mand, der i onsdag blev fundet i Svendsgade i Vejle, er nu identificeret. To personer blev i går fremstillet  i grundlovsforhør i sagen.

Den afdøde er nu endeligt identificeret. Der er tale om den 60-årige Abdolhossein Geyem Ahwas, der boede på en adresse i Svendsgade i Vejle. De pårørende er nu underrettet.

Sydøstjyllands Politi anholdt allerede i går tre personer, som mistænkte for at have med drabet at gøre. Onsdag natsvidere efterforskning har gjort, at den anholdte kvinde på 39 år og den anholdte mand på 49 år i dag begge fremstilles i grundlovsforhør ved retten i Kolding – tidspunktet er endnu ikke fastsat. De sigtes begge for manddrab. Den ligeledes anholdte 38-årige mand er løsladt.

Det er fortsat Sydøstjyllands Politis opfattelse, at der er tale om, at alle de involverede kender hinanden forud for hændelsen i går i Svendsgade. Det er også fortsat vurderingen, at der er tale om et indbyrdes opgør i det miljø, hvor de alle færdes.

Ved dagens grundlovsforhør bad anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi retten om lukkede døre af hensyn til den videreefterforskning med videre.

Efterforskningen er ikke afsluttet. Der er endnu mange tekniske spor, der skal behandles, mange informationer fra den indledende efterforskning, der skal bearbejdes, ligesom yderligere efterforskningsskridt må forventes, som arbejdet skrider frem.

Af hensyn til denne fortsatte efterforskning er det nødvendigt ikke at dele yderligere oplysninger med offentligheden på nuværende tidspunkt.

Sydøstjyllands Politi vil gerne takke borgerne i området for hensyntagen og respekt for vores arbejde på og omring gerningsstedet i onsdag og også endnu engang takke for henvendelser fra borgerne med oplysninger til brug for efterforskningen.

Som det fremgår, er det politiets opfattelse, at der på baggrund af hændelsen ikke er grundlag for at den almindelige borger skal føle sig utryg. Hændelsen udspringer af særlige forhold, som beskrevet.

domstol dom retssal
Torsdag var der grundlovsforhør med to sigtede i forbindelse med drabet i Vejle … (Foto: Unsplash)

Læs også: 19-årig mand dømt seks års fængsel for drabsforsøg

Dagens billede: Nobelprisvinder

Fredagsfjol: Nogle gange er man bare sulten 🍔

· Mere fra samme kategori ·