Læs også:

Close
arbejde sammen job

Nyt forpligtende partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde

Nyheder  | 

Nyt forpligtende partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde · Aalborg Kommune indfører plantebaseret valgmulig i alle køkkener · 22-årig dømt for blandt andet vanvidskørsel  · SMVdanmark i opråb: Gør det muligt at reparere flere skadede biler · Ældre kvinde snydt af falsk vvs’er · Dagens video: Sejr til Ukraine

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nyt forpligtende partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde

I alt 12 organisationer har skrevet under på en forpligtende aftale, der skal fremme medarbejdernes sundhed gennem arbejdet og arbejdsopgaverne. Blandt andet FH, DA, KL er med i aftalen, der ledes af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

‘Formålet er at styrke det gode, lange arbejdsliv ved at bidrage til, at der skabes et arbejdsmiljø, der fremmer sundheden på arbejdspladserne.’

Sådan er formålet med partnerskabet beskrevet i aftalen, der er skrevet under af repræsentanter fra følgende parter:

NFA – Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
DA – Dansk Arbejdsgiverforening
FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation
DI – Dansk Industri
3F – Faglig Fælles Forbund
FOA – Fag og Arbejde
KL – Kommunernes Landsforening
Sundhedsstyrelsen
Fødevareforbundet NNF
Lederne (LHO)
Forsikring og Pension (F&P)

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ser frem til, at sundhedsmiljø kommer endnu mere på banen på de danske arbejdspladser:

– Et stærkt, sundt og velstående arbejdsmarked bygger på et bæredygtigt arbejdsmiljø. Derfor er det en rigtig god idé at investere i sundhedsmiljø på de danske arbejdspladser. Det er både med til at reducere sygefraværet og forbedre arbejdsmiljøet, og giver virksomhederne et økonomisk incitament til at sikre et bedre arbejdsmiljø.

– Den her aftale kommer til at sætte sundhedsmiljø endnu mere på dagsorden på de danske arbejdspladser. Partnerskabet repræsenterer både myndigheder, arbejdsmarkedets parter og vigtige interessenter og organisationer i forhold til arbejdsmiljøet, så vi håber, at det vil give mulighed for et stort samfundsmæssigt aftryk, siger direktør på NFA Steffen Bohni, der er glad for, at NFA får lov til at stå i spidsen for samarbejdet.

– Partnerskab på tværs er afgørende, og vi når kun i mål, hvis vi ud fra vores forskellige perspektiver samarbejder om at sikre, at arbejdet bliver organiseret og tilrettelagt, så det fremmer lønmodtagernes sundhed uden at gå på kompromis med arbejdets kvalitet og produktivitet. Hver for sig har hverken arbejdsmiljø- eller sundhedsfremmetilgangen i tilstrækkelig grad kunnet styrke FH-lønmodtagergruppernes sundhed. Sundhedsmiljø har derfor et virkelig stort potentiale, idet denne tilgang integrerer arbejdsmiljø med sundhedsfremme, understreger Morten Skov, næstformand i FH.

Også i DA ser de et stort potentiale i partnerskabet, der kan tænke nye løsninger på tværs de mange aktører:

– Det er ikke længere tilstrækkeligt med et godt arbejdsmiljø, og mange virksomheder har allerede tilbud om sundhedsfremme til medarbejderne. Med sundhedsmiljø vil vi tænke sundhedsfremme sammen med udførelsen af arbejdet. Det handler om at tænke nyt og skabe videnskabeligt grundlag for, hvordan virksomhederne kan bidrage til danskernes sundhed på en ny måde, siger Christina Sode Haslund, der er arbejdsmiljøchef i DA.

Hvad er sundhedsmiljø?

Sundhedsmiljø er en ny tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen, der handler om at designe et sundhedsskabende arbejdsmiljø, hvor man bliver sundere alene ved at gå på arbejde og udføre sine arbejdsopgaver.

– Ved at indarbejde sundhedsfremme i den måde arbejdet organiseres og udføres bliver sundhedsmiljø en mere bæredygtig tilgang sammenlignet med tidligere sundhedsfremmeindsatser på arbejdspladsen, siger Andreas Holtermann, forskningschef, NFA.

Missionen med partnerskabet er at gøre Sundhedsmiljø til en udbredt tilgang på landets arbejdspladser, så den enkelte medarbejder, kollega, leder og organisation kan være med til at fremme det sunde og gode arbejdsliv for alle.

Stor aftale om sundere arbejdsmiljø er indgået … (Foto: PR)

Læs også: Tre ud af fire efterspørger mere hjemmearbejde

Aalborg Kommune indfører plantebaseret valgmulig i alle køkkener

Aalborg indfører en plantebaseret valgmulighed i alle køkkener – Vegetarisk Forening opfordrer resten af landet til at følge efter …

Aalborgs kommunale køkkener og madordninger skal fremover servere minimum ét plantebaseret tilvalg pr. måltid i alle kommunale køkkener og madordninger. Dansk Vegetarisk Forening håber, at landets andre kommuner såvel som Folketinget vil følge det nordjyske eksempel.

Et bredt flertal i byrådet i Aalborg Kommune har netop vedtaget et forslag, der baner vejen for at give alle borgere mulighed for at vælge et plantebaseret måltid i alle kommunens køkkener.

Aalborg vil ifølge forslaget udarbejde retningslinjer for de kommunale institutioners madordninger og kantiner, ‘således at borgere, der bruger kommunale kantiner og madordninger altid har mulighed for at vælge et plantebaseret måltid’.

Dansk Vegetarisk Forening er bannerfører for det frie grønne valg i alle offentlige køkkener og har gennem flere år kæmpet for at få et nærende, plantebaseret måltid på menuen over hele landet. DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl er derfor begejstret for, at Aalborg Kommune har vist vejen for resten af landet.

– Alle borgere har en grundlæggende ret til at fravælge animalske produkter i deres mad. Det er derfor helt afgørende, at kommunerne som minimum giver borgerne det frie valg til at indtage et sundt og klimavenligt, plantebaseret måltid i offentlige køkkener. Der er 180.000 vegetarer og veganere i Danmark, og endnu flere, der ønsker at skære ned på kødet af hensyn til klima, miljø, sundhed og dyrevelfærd. Derfor er det fantastisk, at de gæve aalborgensere går foran med at sikre det frie grønne valg, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Dansk Vegetarisk Forening har i de senere år fået hundredvis af henvendelser fra borgere, der har bedt om foreningens hjælp, fordi de har manglet en plantebaseret valgmulighed på hospitaler, plejehjem, i daginstitutioner med videre. Undersøgelser fra Coop Analyse, viser, at halvdelen af danskerne mener, at vegetariske måltider altid bør være tilgængelige i offentlige institutioner, mens kun et lille mindretal er imod. Denne opbakning er stigende, og det samme er antallet af danskere, der selv ønsker at spise mindre kød.

Dansk Vegetarisk Forening håber på den baggrund, at flere kommuner vil følge eksemplet fra Aalborg.

– Vi kommer ikke udenom, at der skal skæres kraftigt ned på kød og andre klimabelastende fødevarer i de offentlige køkkener, hvis vi skal nå klimamålene. Vi håber derfor, at landets andre kommuner vil følge det gode eksempel og indføre en plantebaseret valgmulighed. Der er ingen undskyldninger for ikke at vedtage det samme i alle andre kommuner, fortsætter Rune-Christoffer Dragsdahl.

Tidligere i år besluttede et flertal i Folketinget bestående af SF, Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten og Kristendemokraterne at pålægge regeringen ‘inden udgangen af 2022 at undersøge muligheden for at indføre en 100 pct. plantebaseret valgmulighed’ i de offentlige køkkener.

Den undersøgelse ser Dansk Vegetarisk Forening gerne færdiggjort hurtigst muligt, så det ikke ender med at blive kommunernes ansvar alene at foretage den grønne kostomstilling.

– Vi risikerer at stå i en situation, hvor borgerne i de mest ambitiøse kommuner får en grøn valgmulighed, mens borgere i andre kommuner fortsat bliver spist af med utilstrækkelige måltider eller tvunget til at spise kød. Derfor er vores største ønske, at Folketinget tager stilling til sagen. Men indtil det sker, er der intet, der forhindrer kommunerne i at gå forrest, slutter Rune-Christoffer Dragsdahl.

Aalborgs kommunale køkkener og madordninger kan se frem til en melding fra forvaltningen om den nye praksis. Der vil være tale om minimum ét plantebaseret tilvalg pr. måltid på alle kommunale institutioner, fremgår det af det vedtagne forslag.

Forslaget i Aalborg Kommune blev stillet af Enhedslistens, SFs og Det Radikale Venstres byrådsgrupper og blev støttet af både Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

grønt grøntsager persille vegansk (Foto: Unsplash)
Aalborg går den grønne madvej … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kulturguide maj – hvad skal du lave

22-årig dømt for blandt andet vanvidskørsel

En 22-årig mand fra Fredericia blev i går, mandag den 16. maj 2022, ved Retten i Kolding idømt 4 måneders betinget fængsel, 100 timers samfundstjeneste og en ubetinget frakendelse af førerretten i 3 år for blandt andet vanvidskørsel, overtrædelse af knivloven og medvirken til falsk anmeldelse.

Den 22-årige mand blev blandt andet fundet skyldig i flere forhold, der fandt sted den 10. august 2021 på en strækning fra Jernbanegade i Fredericia til et stisystem i Hannerup Skov ved Hannerup Brovej i Fredericia. Her undlod den 22-årige blandt andet at efterkomme politiets anvisning om at stoppe, han kørte over for flere røde lys i høj fart, så flere biler måtte bremse eller undvige for at undgå sammenstød, og han kørte desuden mod kørselsretningen i minimum 100 meter. Forløbet endte med, at den 22-årige stak af, da bilen var kørt fast i et skovområde i Hannerup Skov. Den nu dømte var på det tidspunkt desuden frakendt førerretten.

Efterfølgende blev der fundet to knive, som havde forbindelse til den 22-årige og han blev derfor også dømt for besiddelse af de to knive, som han hverken havde et anerkendelses værdigt formål eller politiets tilladelse til at besidde.

Den 22-årige mand blev også dømt for medvirken til falsk anmeldelse. Han kontaktede nemlig den kvindelige ejer af den bil, han kørte i den 10. august 2021, og oplyste hende om, at hendes bil var blevet stjålet. Det gjorde han for at få hende til at indgive en anmeldelse til politiet, hvilket lykkedes.

Den 22-årige henvendte sig selv til politiet i forbindelse med anmeldelsen om den stjålne bil, hvor han bliver anholdt og sigtet for kørselsforløbet. Retten vil på et senere tidspunkt tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt bilen, den 22-årige kørte i, skal konfiskeres. Den 22-årige modtog dommen.

dom dømt retten
22-årig fikdom for blandt andet vanvidskørsel … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung mand dømt for grov vold

SMVdanmark i opråb: Gør det muligt at reparere flere skadede biler

Mens den internationale forsyningskrise har affødt en stor mangel på biler, skrottes der i Danmark stadig hundredvis af skadede biler, som sagtens kunne være repareret. En alt for lav reparations-grænse står i vejen for fornuftige reparationer, der dels kunne afhjælpe danskernes behov for biler, dels kunne sikre mere genbrug og bedre brug af ressourcer, mener SMVdanmark.

Skal man have ny bil, kan leveringstiden nemt snige sig op på mere end et halvt år, og markedet for brugte biler er brandvarmt. Men samtidigt skrotter vi i Danmark mellem 3.000 og 5.000 biler hvert år, hvor flere hundrede af dem stadig ville kunne køre på danske veje. Det skyldes, at skadede biler ikke må repareres for mere end 75 pct. af bilens værdi. Men det er tosset, mener Henrik Pedersen, formand for Autoudvalget i SMVdanmark, der foreslår at afskaffe den grænse.

– En højere reparationsgrænse løser to af vores tids helt store udfordringer. Den vil på én og samme tid afbøde forsyningskrisen og den store efterspørgsel på nye biler, mens den vil sikre en højere grad af genbrug og bedre udnyttelse af de ressourcer, vi allerede har produceret. Det er både godt for økonomien og for klimaet. Desuden vil det skabe flere arbejdspladser i Danmark frem for hos de udenlandske bilproducenter, forklarer han.

Reparationsgrænsen er lovbestemt og overskrides den, skal man betale registreringsafgift af bilen én gang til. Beregningen af de 75 pct. skal tilmed ske ud fra prisen på nye reservedele, selvom langt billigere genbrugsdele sagtens kan benyttes. Det medfører ofte skrotninger af let skadede biler, der nemt kunne blive køredygtige igen, fortæller Henrik Pedersen. Derfor mener han, at udover en højere reparationsgrænse må politikerne tage et opgør med skatteministeriets forældede beregningsmetoder, der står i vejen for mere genbrug af brugte dele.

– Det giver jo ingen mening, at hele samfundet skriger på mere genbrug og cirkulær økonomi, mens reparationer af skadede biler skal opgøres med splinternye reservedele, selvom man sagtens kan bruge brugte reservedele. Det er en meget stor hindring for, at vi kan øge genanvendelsen indenfor autobranchen, slutter han.

Ifølge Klimarådet udleder produktionen af nye biler (ekskl. batteri) typisk mellem 5,4 og 10,6 ton CO2, alt efter størrelse og type. Der er altså store CO2 besparelser at hente ved at levetidsforlænge biler. En analyse fra SMVdanmark viste sidste år, at der siden 2011 er skrottet cirka 50.000 biler med en levetid under 10 år. Godt 9.000 af dem har haft en levetid på under fem år.

Fakta:
SMVdanmarks autoudvalg består af Dansk Bilbrancheråd, Dansk Autogenbrug, Dansk Bilforhandler Union, SKAD og AUTIG.

bil kryds trafik
SMVdanmark i opråb: Gør det muligt at reparere flere skadede biler … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Det skal du huske, hvis du skal på kør-selv-ferie

Ældre kvinde snydt af falsk vvs’er

En 81-årig kvinde anmeldte i søndags, at hun omkring klokken 19.45 var blevet udsat for tyveri i sit hjem i Aarhus V. Ifølge kvinden havde en mand banket på hendes dør og sagt, at han skulle skifte en vandlås.

Da manden virkede flink og overbevisende, lukkede hun ham ind i sin lejlighed. Kort efter tog manden den 81-åriges pung og nogle smykker, inden han hastigt forlod stedet.

Kvinden har givet følgende signalement af manden:

• Andet etnisk herkomst end dansk
• Cirka 160-165 cm, kraftig af bygning
• Iført arbejdstøj
• Talte dansk

Østjyllands Politi opfordrer til, at man forholder sig kritisk over for folk, der møder op og beder om at komme ind i ens hjem uden en forudgående aftale.

pensionist ældre kvinde hænder
Ældre kvinder frarøvet værdier af falsk vvs’er … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ensomhed: Spot en ældre og gør noget

Dagens video: Sejr til Ukraine

 

· Mere fra samme kategori ·