Læs også:

Close
ensomhed ældre gamle mormor bedstemor (Foto: Unsplash)

#Ensomhed: Spot en ældre ensom person og gør noget

Mit liv  | 

Ældre personer kan være særligt udsatte for at opleve ensomhed. Kender du måske en tæt på, der er ensom og sidder med tvivlen i maven, så får du her både 5 tips til at spotte ensomhed hos ældre men også 5 tips til, hvordan du kan overraske en ældre ensom, som du holder af

Ensomhed kan komme snigende over tid eller opstå pludseligt, hvis der opstår en krise eller en ny livssituation. Det ses især ofte hos ældre, når de er gået på pension efter et langt arbejdsliv, eller hvis de har mistet deres ægtefælle. Har I allerede spottet ensomheden, og har måske søgt professionel hjælp, så kan du stadig hjælpe din ensomme mor, bedstemor eller anden du holder af, på rette vej med nogle få overraskelser, som du kan være sikker på vil glæde hende.

Her får du 5 tegn på at spotte ensomhed hos ældre
1. Manglende motivation.
2. Utilfredshed og irritation.
3. Savnet af nære venner.
4. Manglende struktur i hverdagen.
5. Følelse af ikke længere at høre til.

Kilde: Fagligsenior

Er du stadig i tvivl …
om du kender en ældre, som er ensomhed? Så rul ned, så får du en video, der fortæller, hvordan du tidligt kan opspore ensomhed

At nedenstående ting også vil holde overfor måske en ældre veninde, kollega eller anden, du har i dit liv, siger sig selv. Bare det at du måske begynder at være opmærksom på de små tegn vil være et skridt i den rigtige retning til at gøre en forskel.

ensomhed ældre gamle mormor bedstemor (Foto: Unsplash)
Over 50.000 ældre føler sig ensomme i Danmark, skriver Ældresagen. (Foto: Unsplash)

1. Kaffe og ‘sniksnak’

Beklager for eksempel din mor sig tit over, at du ikke besøger hende ofte nok? Så er der god grund til at gøre noget ved det. At blive hørt er noget mange ensomme kæmper med, især hvis de ikke har mod på at tale højt om deres følelser. Overrask hende med spontane besøg, da det vil give hende en følelse af støtte og forståelse, da det for de fleste er tabu at sige, “jeg er ensom”. En måde at løsrive sig fra dette er at invitere for eksempel din kære mor på en hyggelig kop kaffe og en gang skøn ‘sniksnak’. Det er noget, alle kvinder værdsætter – uafhængig af alder.

Det er lige før kaffen ikke en gang er nødvendig. Så længe du står dér på dørmåtten, når hun åbner hoveddøren, så har du nemlig allerede dér fået smilet frem på hendes læber. Meningen med livet kan være svær at finde hos ensomme personer, og ved at hun ser dig oftere, vil det derfor virke mere livsbekræftende for hende. Og en skøn gang ‘sniksnak’ kan variere, men at få for eksempel din kære mor til at fortælle om sin hverdag eller tanker, kan lette de fleste ensomme hjerter.

ensomhed ældre gamle mormor bedstemor (Foto: Unsplash)
De helt spontante, små stunder kan betyde meget for en ensom person. (Foto: Unsplash)

2. Flerdagsbesøg hos dig

Mange forældre eller ældre kan føle sig alene og ensomme, når de oplever børn og familie flytter længere væk. Af denne grund oplever mange ældre en ændring i livssituationer, der gør dem især udsatte for at opleve ensomhed. For mange mennesker er ægtefællen eller børn de eneste fortrolige. Hvis man mister denne tilknytning, så har man måske ikke længere nogen at tale med om personlige og svære ting.

En af de store, mere betænksomme, overraskelser er at invitere for eksempel din mor eller bedstemor på besøg over flere dage. Det vil give hende en følelse af gamle dage og gode minder, som kan give en stor tryghed og kærlighed, når hun ellers har været vant til alenetiden.

At lade din mor eller bedstemor bo hos dig i flere dage kan betyde, at hun vil føle, hun har fået sin “normale” hverdag tilbage, hvor hun igen har noget at stå op til. Det kan være at fylde din fryser med mad – gøre rent – bare sidde og hygge eller snakke. Og det kan give en god, glædelig forandring for hendes liv, da I sammen kan skabe nogle hyggelige stunder. Hun vil helst sikkert værdsætte at bruge flere dage sammen med dig, så I sammen kan genskabe et stærkere bånd til hinanden.

ensomhed ældre gamle mormor bedstemor (Foto: Unsplash)
Mange ældre har større risiko for at opleve ensomhed, når de oplever, børn og familie flytter længere væk. (Foto: Unsplash)

3. Mor, mad og minder

En god oplevelse kan være mange ting, men et godt eksempel er en speciel ‘madoplevelse’, I kan have sammen. Som man siger blandt kvinder, så går vejen til en mands hjerte gennem maven. Samme gælder for hende, du holder ekstra af, og en god overraskelse er at invitere din mor til mor-datter-tid, hvor du forkæler hende med hendes livret eller den ret, hun altid lavede til dig som barn. Hvis din mor eller bedstemor føler sig ensom, så er nærvær og samhørighed nøglen til at hjælpe hende ud af ensomhedsfølelsen. Desuden får du chancen for at vise hende dine tillærte madkundskaber, som hun sikkert har brugt meget tid på at lære dig op igennem årene. Det kan også være, at I laver maden sammen – det giver også følelsen af både nærvær og forståelse.

Med mere opmærksomhed og tid med din mor eller bedstemor, kan du vise hende, at du ønsker det bedste for hende og samtidig, selvfølgelig, at du elsker hende højt. Alt afhængig af din mors situation, kan det også være en god idé, at gøre det til en ugentlig oplevelse, så I sammen kan samles om lækker mad, kærlige minder og hygge.

ensomhed ældre gamle mormor bedstemor (Foto: Unsplash)
Invester mere i mor-datter-tid og hjælp hende ud af ensomheden.  (Foto: Unsplash)

4. Mor-datter-aktiviteter

Står din mor eller bedstemor i den situation, at hun har mistet sin ægtefælle, er der større risiko for, at hun oplever ensomhedsfølelsen tager overhånd. Det er derfor vigtigt, at I samles omkring nogle ting, som giver hende en følelse af livsglæde.

I kan sammen kaste jer ud i mor/bedstemor-datter-aktiviteter, hvor I for eksempel kan finde balance i naturen, der kan give en særlig indre ro for jer begge – sikkert også noget, du kan have glæde af og brug for. Arranger derfor hyggeture, også udenfor hjemmets fire vægge, hvor I værdsætter hinandens selskab i for eksempel offentligt ejede skove eller blomstermarker eller strande, hvor I også får den skønne mulighed for at plukke en fine blomster eller grene eller små sten.

Har din mor altid været glad for et glas rosé om sommeren? Så inviter hende på rosésmagning en gang imellem, hvor I sammen sætter gang i smagssanserne. Har din mor i stedet været glad for for eksempel badminton, men ikke har spillet det længe, så har du chancen for at genskabe glæden ved få hende meldt ind i en badmintonklub. Måske du også selv kunne have glæde eller brug for motionen.

Find derfor en aktivitet som du ved, at netop hende du vil hjælpe vil blive glad og overrasket over. Det er en sikker vinder, hvis du ved, din mor kæmper med alenetankerne.

plukke blomster (Foto: Unsplash)
Skab nogle hyggelige ture med din mor, der kan sikre, hun får lettet alenetankerne. (Foto: Unsplash)

5. Oplevelsesture

Mange vælger at tage på oplevelsesrejser, som bedst kan beskrives ved aktive oplevelser, der er noget helt udover det sædvanlige. Men så vildt og avanceret behøver det slet ikke at være, og slet ikke hvis din mor eller bedstemor kan mærke årene snige sig ind med smerter og trætte ben. Meget mindre kan gøre det. Derimod handler oplevelser om de minder, I skaber sammen.

Det kan derfor være alt fra at tage ud i sommerhuset, helt uden planer, have et spil kort i baglommen, bage nogle lækre boller og nyde hinandens selskab. Det kan også være, at I sammen i sommerhuset eller en dag i hendes hjem bruger tiden på at kigge på gamle billeder eller lysbilleder. Det er altid sjovt og vil også være givende for dig. Det kan også være at starte bilen og sætte gang i en lille endagstur til en af de små, lokale byer, som I måske aldrig har oplevet eller set sammen, men som måske har haft en stor betydning i hendes opvækst og liv. At genskabe en fortid og minder kan være en positiv måde at skabe fornyet glæde i en ensom persons liv.

ensomhed ældre gamle mormor bedstemor (Foto: Unsplash)
At overraske din mor med oplevelsesture behøver slet ikke indeholde mere end en tur til sommerhuset. (Foto: Unsplash)

Tidlig opsporing af ensomhed

Københavns Kommune har fået støtte fra Sundhedsstyrelsens pulje “Styrket indsats mod ensomhed blandt ældre mennesker, der modtager meget hjemmehjælp” og har udarbejdet en video, der viser, hvordan man spotter en ensom ældre person.

 

 

Læs også: Mormormad: Sirupskage med smørcreme

Sirupskage Brun lagkage med smoercreme (Foto: Christina Birch)

· Mere fra samme kategori ·