Læs også:

Close
(Foto: Rådet for Sikker Trafik)

NEWS: Ny kampagne med vikinger i hovedrollen skal få flere til at bruge cykelhjelm

Nyheder  | 

Ny kampagne med vikinger i hovedrollen skal få flere til at bruge cykelhjelm · Store demonstrationer i Brasilien: Kræver præsidenten stillet for en rigsret · Politisk aftale sikrer fremtidens grønne elnet · Unikke målinger kaster nyt lys på brændeovnsforurening · To ud af tre forældre vil lade deres børn blive vaccineret · Dagens billede: Politikere vil have håndtrykket tilbage

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny kampagne med vikinger i hovedrollen skal få flere til at bruge cykelhjelm

Antallet af cyklister, der spænder hjelmen, er stagneret. Nu skal en ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik med vikinger i hovedrollen få flere til at bruge hjelm på jernhesten.

47 % af cyklisterne i de danske byer tager cykelhjelmen på, når de cykler i trafikken. Det viser en ny cykelhjelmstælling, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført i 33 byer i 2020. Undersøgelsen viser dog også, at efter flere års stigning i brugen af cykelhjelm (2015-2019) er udviklingen stagneret det seneste år.

Kampagnen “Hjelm har alle dage været en god ide” vil med humor minde cyklisterne om, at uanset om man er en viking på vej på togt eller en cyklist, der skal ud i trafikken, så er det godt at bruge hjelm.

– Der er en stor portion humor og ironi i vores nye kampagne. Men bag det gemmer der sig også et budskab om, at de undskyldninger vi nogle gange har for ikke at bruge cykelhjelm kan være lidt fjollede, når vi ser på, hvor høj prisen kan være, hvis man falder og slår hovedet, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnens foregår i vikingetiden, hvor vi møder den bredskuldrede og kampklædte vikinghøvding Svend, der forsøger at undgå at bruge hjelm, når han skal på togt.  Vi skruer tiden tilbage og viser, hvor dumt det vil lyde, hvis de i Vikingetiden havde haft de samme undskyldninger for at slippe for hjelmen som i dag, for eksempel ”den ødelægger mit hår”, eller ”jeg rider kun en kort tur”.

De argumenter prøver den nye kampagne at rokke ved. For uanset om man var vikingehøvding eller er cyklist i dagens Danmark, så har hjelm historisk set altid været en god ide. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

(Foto: Rådet for Sikker Trafik)
Ny kampagne med vikinger i hovedrollen skal få flere til at bruge cykelhjelm. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)

Læs også: #Mettesmangemeninger: Tanker fra cykelturen

Store demonstrationer i Brasilien: Kræver præsidenten stillet for en rigsret

Tusindvis af demonstranter har været på gaden i Brasilien for at kritisere præsident Jair Bolsonaros coronapolitik. Mange af dem kræver, at præsident Bolsonaro træder tilbage eller bliver stillet for en rigsret.

De brasilianske myndigheder meldte ud i går, at landet har rundet en trist coronamilepæl. Over en halv million coronasmittede brasilianere har mistet livet. Demonstranter har i år gentagne gange protesteret mod regeringens håndtering af coronapandemien. Det skriver DR.

Kun 15 procent af brasilianerne er fuldt vaccineret, og Jair Bolsonaro er flere gange blevet kritiseret for ikke at tage coronakrisen alvorligt.

iran protest demonstrationer demonstranter (Foto: Unsplash)
Tusindvis af demonstranter har været på gaden i Brasilien for at kritisere præsident Jair Bolsonaros coronapolitik. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Corona-genåbning: Nu er lommetyvene tilbage

Politisk aftale sikrer fremtidens grønne elnet

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået politisk aftale om en mere robust el-infrastruktur. Aftalen lægger første grundsten til, at vi i Danmark i fremtiden kan bruge grøn strøm langt mere end i dag. Det er centralt for at indfri klimamålet om 70 procents reduktion i 2030. Aftalen lægger fundamentet for regeringens kommende elektrificeringsstrategi. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

For at sikre en grøn omstilling af Danmark og 70 procents reduktion i vores udledning af drivhusgasser skal vi bruge grøn strøm i langt flere sammenhænge, end tilfældet er i dag. Der skal f.eks. bruges mere strøm til opladning af elbiler og individuelle varmepumper. Det kræver, at de virksomheder, som leverer strøm til danskerne, de såkaldte netvirksomheder, får nye rammer, som understøtter, at elnettet kan håndtere det øgede forbrug, uden at elpriserne skyder i vejret. Aftalen er dermed det første vigtige skridt mod at sikre, at det danske distributionsnet for el er gearet til fremtidens øgede forbrug af grøn strøm.

– I fremtiden skal Danmark i langt højere grad drives af grøn strøm. Med den her aftale lægger vi fundamentet til elektrificeringen af Danmark. Vi sikrer, at elnettet ikke bliver en stopklods, men derimod et solidt udgangspunkt for at understøtte den grønne omstilling. Aftalen er med til at sikre, at vi er på forkant med udviklingen samtidig med, at det ikke bliver på bekostning af forbrugernes elregning, udtaler klimaminister Dan Jørgensen.

havvindmøller, vindmøller, wind mill, energi, grøn energi, green energy
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået politisk aftale om en mere robust el-infrastruktur. (Foto: Pexels)

Læs også: Få styr på madmyterne og minimer dit madspild

Unikke målinger kaster nyt lys på brændeovnsforurening

Nye partikelmålinger viser, at forureningen fra brændeovne svarer til den gennemsnitlige udledning fra trafikken i større byer. Tallene skal i den kommende fyringssæson dokumentere effekten af nye brændeovnsteknologier.

Når danskerne fyrer op i brændeovnen, stiger koncentrationen af partikler i luften lokalt med i gennemsnit 20 procent. Det viser helt nye data fra målinger i et villakvarter syd for Aarhus. Tallene skal bruges til at dokumentere effekten af tiltag til netop at nedsætte udledningen af sodpartikler fra brugen af brændeovne.

I Aarhus-forstaden Mårslet har Teknologisk Institut hen over vinteren målt på, hvad der sker med den omgivende luft, når fyringssæsonen er på sit højeste. For selvom sod og andre partikler fra brændeovne og andre brændefyringsanlæg anslås at stå for 40 procent af den danske partikelforurening, er der meget, man ikke ved. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

– Tallene her er interessante, fordi vi har målt luften lige der, hvor folk med brændeovne bor. Det er ikke gjort før. Lovgivningen på det her område baserer sig på laboratoriemålinger og modelberegninger, men virkeligheden kan godt se anderledes ud, fortæller Jacob Ask Hansen, centerchef på Teknologisk Institut.

(Foto: Teknologisk Institut)
Nye partikelmålinger viser, at forureningen fra brændeovne svarer til den gennemsnitlige udledning fra trafikken i større byer. (Foto: Teknologisk Institut)

Læs også: Skab et funktionelt og charmerende uderum med smart belysning

To ud af tre forældre vil lade deres børn blive vaccineret

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at de 12-15-årige skal tilbydes vaccine mod coronavirus.

Her viser en ny Megafonmåling, at to ud af tre forældre til børn i alderen 12-15 år vil lade deres børn blive vaccineret mod coronavirus. Det skriver TV 2.

Megafonmålingen kommer efter, at Sundhedsstyrelsen i torsdags oplyste, at de 12-15-årige skal tilbydes vaccinen mod coronavirus. På et pressemøde sagde styrelsens direktør, Søren Brostrøm, at de har kigget på dokumentationen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, og er overbeviste.

– Vaccinen er meget sikker og tordnende effektiv til børn over 12 år, sagde Søren Brostrøm.

vaccine vaccination corona kræft cancer (Foto: Pexels)
To ud af tre forældre vil lade deres børn blive vaccineret. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: UNICEF-ambassadør David Beckham står i front for ny vaccinekampagne

Dagens billede: Politikere vil have håndtrykket tilbage

Læs også: NEWS: Onlinemøder er en ulempe for kvindestemmer

pige computer arbejde

· Mere fra samme kategori ·