
Få styr på madmyterne og minimer dit madspild
Vi kan altid blive bedre, især når det kommer til vores udnyttelse af madvarer og viden om herom. En række falske madmyter kan nemlig være årsag til madspild, og mad der ender i skraldespanden i stedet for i maven, men det skal være slut nu. Bliv klogere i denne artikel på hvad der egentlig er sandt og falsk
Madspild er en af de helt store syndere, når det kommer til verdens klimabelastning. Og ifølge Miljøstyrelsen er de danske hjem ansvarlige for, at 250.000 ton mad ender i skraldespanden i stedet for i munden hvert eneste år. Men det er der heldigvis råd for. I følge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og butiksniveau inden 2030.
Arla har i samarbejde med Anette Kamuk, lektor i Ernæring og Sundhed på Professionshøjskolen Absalon og Too Good To Go besluttet sig for at komme alle de falske madmyter til livs engang for alle. Vi har fundet et par myter, der faktisk også er sande.
Så du kan jo passende starte her med at finde ud af, hvorfor mad gerne må nedfryses flere gange, hvorfor du med god samvittighed kan genopvarme din kødsauce, og hvorfor brune bananer ikke er farlige.

Myte 1: Kødsauce må kun genopvarmes én gang
FALSK!
Det er en myte, at man kun kan genopvarme maden én gang. Du kan godt genopvarme maden flere gange, hvis du gør det med omtanke, og dermed undgå madspild. Det, som kan blive påvirket, er den kulinariske kvalitet – altså smag og konsistens, ligesom næringsværdien kan ændres. Du skal dog være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 5 grader i centrum inden for 3 timer) og genopvarme den til minimum 75 grader.

Myte 2: Chokolade er sundt
SANDT!
Mørk chokolade er fyldt med næringsstoffer og kan have en positiv virkning på dit helbred. Hvis du køber mørk chokolade af god kvalitet og med et højt indhold af kakao, så er den faktisk ret nærende. Undersøgelser viser, at god, mørk chokolade kan forbedre helbredet og mindske risikoen for hjertesygdomme. Iøvrigt indeholder chokolade stoffer, som påvirker vores humør og vores sexlyst positivt.
Chokolade kan sagtens også gemmes i lang tid i køleskabet, men er det blevet lidt hvidt eller tørt, så kan du sagtens stadig bruge det til en kage eller for eksempel i din kødsauce – det giver en god smag.

Myte 3: Ris skal spises samme dag, som de er kogt
FALSK!
Det er ikke farligt at genopvarme ris, når risene håndteres rigtigt. Sørg for at nedkøle risene korrekt (ned til fem grader i centrum inden for 3 timer) så undgår du, at de hårdføre, sporedannende bakterier opformeres. Nedkøl derfor gerne i små portioner, så går nedkølingen hurtigere. Hvis risene ikke skal spises kolde i for eksempel en rissalat, så sørg for at genopvarme dem til minimum 75 grader.

Myte 4: Mad må kun nedfryses én gang
FALSK!
Det er en myte, at du ikke må fryse din mad igen. Det, der især påvirkes, er madens sensoriske kvalitet. Maden kan typisk miste noget smag, ændre konsistens (for eksempel bliver noget mad tørrere, og der kan opstå krystaller) eller måske får det en harsk smag, hvis der er tale om fedtholdig mad. Sørg altid for god hygiejne og at maden bliver korrekt opvarmet (75 grader i centrum) og nedkølet hurtigt (5 grader).

Myte 5: Kaffe forebygger kræft
SANDT!
Man mener, at kaffe kan være med til at beskytte mod kræft i tyktarmen, endetarmen, leveren, munden, halsen og æggestokkene, fordi den er fyldt med antioxidanter. Så på trods af kaffe er blevet udråbt til synder for mange ting, er der altså stadig nogle gode ting. Selv en kop halvkold kaffe kan jo bruges i en dessert eller som en lækker iskaffe. Så minimerer du dit madspild og gør samtidigt noget godt for dig selv.

Myte 6: Skæreosten skal smides ud, hvis der er skimmel på
FALSK!
Fast ost kan godt bruges, selvom der har været mug på. På hårde oste kan du nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går et par centimeter rundt om mugpletten.

Myte 7: Det er farligt at genopvarme mad med persille og spinat
FALSK!
Det er ikke farligt at spise genopvarmet mad med persille eller spinat. Retter med persille og spinat kan indeholde jordbakterier, men holder du en god køkkenhygiejne ved at skylle grønt, varme retterne godt op og især være opmærksom på at nedkøle maden korrekt.
Vidste du, at …
i Danmark spildes årligt cirka 700.000 tons fødevarer, der kunne have været spist.
Ned til 5 grader i centrum af retten inden for 3 timer samt genopvarme retten til minimum 75 grader, så undgår du, at de hårdføre, sporedannende bakterier opformeres. Nedkøl derfor gerne i små portioner, så går nedkølingen hurtigere.

Myte 8: Gulerødder kan give dig en flot kulør
SANDT!
Gulerødder indeholder beta-caroten, som kan være med til at opbygge en brunere kulør og gøre huden mere modstandsdygtig over for solen. Udover det er det godt for huden og håret. Så spiser du gulerødder, vil du danne mere pigment i kroppen, som giver en mere brunlig kulør. Så husk at selv den sidste rest, halvslatne gulerødder kan bruges i en juice og gøre noget godt for dig.

Myte 9: Bananer skal smides ud, hvis de er for brune
FALSK!
Bananer kan du altid spise – brune eller ej. En moden banan kan sagtens spises, uanset hvor brun den er blevet, der er blot tale om en omdannelse af sukkerarter. Overmodne bananer er perfekte til smoothies eller banankage, fordi de giver en dejlig konsistens og en ekstra sød smag. Husk, at du altid kan fryse overmodne bananer i stedet for at smide dem i skraldespanden.

Myte 10: Der må ikke være pels på champignonen
FALSK!
Du skal ikke være bange for at spise champignon med ’hvid pels’ omkring roden. Det er ikke skimmelsvamp.

Myte 11: Rødbede og bladselleri må du aldrig genopvarme. Det udvikler nitrit, som kan være kræftfremkaldende
FALSK!
Rødbede og bladselleri indeholder ligesom spinat, grønkål og persille et naturligt højt indhold af nitrat, der kan omdannes til nitrit. Nitrat kan omdannes til nitrit af bakterier på råvarerne, hvilket i høje doser kan være sundhedsskadeligt. Det har været med til at skabe myten.
Vidste du, at …
spild af fødevarer i danske husholdninger udgør ca. 1/3 af det totale spild af fødevarer i Danmark,
svarende til knap 250.000 tons årligt.
Dræbes bakterierne ikke ved tilberedningen, eller får de mulighed for vækst som følge af for langsom afkøling, kan de medføre et højt indhold af nitrit i maden. Du kan dog sagtens genopvarme denne type grønsager, så længe du sørger for god hygiejne og især sørger for, at maden bliver korrekt opvarmet (til minimum 75 grader) og nedkølet (til
5 grader inden for 3 timer).

Kilde: Arla, Too Good To Go og Anette Kamuk, Lektor, Professionshøjskolen Absalon, Ernæring og Sundhedsuddannelsen. Og Fyens.dk
Læs også:
8 gode grunde til at stoppe madspild