Læs også:

Close
tyveri mobil lommetyve

NEWS: Corona-genåbning: Nu er lommetyvene tilbage

Nyheder  | 

Corona-genåbning: Nu er lommetyvene tilbage · Tre personer fra vekselbureau anholdt i sag om hvidvask og svindel med lønkompensation · Fiskere, forskere og Dyrenes Beskyttelse undersøger for første gang dyrevelfærd i fiskeriet · Jensens Bøfhus og Too Good To Go indgår madspildssamarbejde · Dagens video: Leonardo DiCaprio i klimaopråb

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Corona-genåbning: Nu er lommetyvene tilbage

Genåbningen af Danmark har medført en voldsom stigning i lommetyverier, viser nye tal fra Topdanmark. Antallet af lommetyverier er nu det højeste siden corona-pandemien brød ud sidste forår.

Med genåbningen af bl.a. barer og restauranter er der for alvor kommet gang i bylivet i Danmark igen. Det betyder, at lommetyve nu igen har fået gode arbejdsvilkår, og det kan ses i tallene for anmeldte lommetyverier.

I april og maj 2021 er antallet af tyverier med end fordoblet sammenlignet med sidste forår under nedlukningen, viser nye tal fra Topdanmark. Alene i maj har forsikringsselskabet registeret over 230 lommetyverier – det højeste antal siden corona-pandemien kom til Danmark.

–  Vi har set en meget markant stigning i antallet af lommetyverier de seneste måneder. Mange skal nok lige vænne sig til at være ude blandt andre mennesker igen, og huske at man skal passe på sine ting, når man er uden for hjemmet, forklarer Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark.

Den markante stigning de seneste måneder betyder, at antallet af lommetyverier nu er tilbage på samme niveau, som før corona-pandemien.

Topdanmark skadestatistik viser, at lommetyvene særligt går efter to ting: Punge og dyr elektronik.

– Det foretrukne mål for lommetyve er ens pung med kontanter og betalingskort, hvor tyven måske har afluret koden. Ellers går lommetyvene målrettet efter let omsættelige ting, hvor dyre mobiltelefoner det, der bliver stjålet mest, siger Rasmus Ruby-Johansen.

I modsætning til lommetyverier ligger antallet af indbrud fortsat lavere end før corona, viser Topdanmarks indbrudstal. Men forsikringsselskabet forventer en stigning de kommende måneder.

– I takt med at stadig flere komme tilbage på arbejdspladserne og lader huset stå tomt i dagtimerne, forventer vi også flere indbrud i folks private hjem, slutter Rasmus Ruby-Johansen.

Gode råd: Gør det svært for lommetyven

  • Vær ekstra opmærksom, når du er på steder med mange mennesker
  • Hold øje med dine ting, når du har dem liggende på fx et cafébord
  • Tag jævnligt back-up af din telefon. Er uheldet ude, mister du ikke alle dine billeder, kontakter og sms’er
  • Gem pung, telefon og nøgler i en lukket lomme og ikke i baglommen
  • Undgå at have mange penge i din taske eller pung
  • Hold altid hånden for, når du indtaster din kode ved hæveautomater.
tyveri mobil lommetyve
”Vi har set en meget markant stigning i antallet af lommetyverier de seneste måneder. Mange skal nok lige vænne sig til at være ude blandt andre mennesker igen, og huske at man skal passe på sine ting, når man er uden for hjemmet”, siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark. (Foto: PR)

Læs også: Rekordlavt antal tyverier i sommerferien

Tre personer fra vekselbureau anholdt i sag om hvidvask og svindel med lønkompensation

Særlig Efterforskning Øst anholdt sidste uge tre mænd i en sag om hvidvask af udbytte fra organiseret kriminalitet og svindel med Covid19-lønkompensation.

De tre mænd blev anholdt klokken 10 i dag, da Særlig Efterforskning Øst (SEØ), der hører under Københavns Politi, i samarbejde med Skattestyrelsen slog til mod flere filialer af et større vekselbureau i København. De tre anholdte er henholdsvis 38, 45 og 53 år.

Anholdelserne sker efter en intensiv og længerevarende efterforskning, hvor det er politiets opfattelse, at vekselbureauet og nogle af dets ansatte på vegne af organiserede kriminelle har hjulpet med hvidvask af store udbytter fra forskellige kriminelle aktiviteter. Desuden har de hjulpet de samme kriminelle personer med at kanalisere penge ud af landet.

Endvidere har efterforskningen efter politiets opfattelse godtgjort, at vekselbureauet uretmæssigt over en periode har modtaget flere millioner kroner i lønkompensation fra statens Covid19-hjælpepakker.

Ved dagens ransagninger, der blev foretaget i alt otte forskellige steder i København, blev der beslaglagt et større millionbeløb.

– Drivkraften bag organiseret kriminalitet er altid udsigten til økonomiske gevinster. Derfor har dette led i kæden også et helt særligt fokus fra politiets og andre myndigheders side i bekæmpelsen af den organiserede kriminalitet. Vi er derfor meget tilfredse med dagens aktion og mener, at vi med anholdelserne har tilføjet dette kriminelle miljø stor skade, udtaler vicepolitiinspektør Torben Henriksen fra Særlig Efterforskning Øst.

At der også kan rejses sigtelse for svindel med Covid19-lønkompensation mod firmaet bag vekselbureauet, vidner ifølge Torben Henriksen om, at disse organisationer og deres facilitatorer ikke har nogle grænser eller særlige ‘fagområder’.

–  De er simpelthen der, hvor mulighederne for økonomiske gevinster er. Modtrækket mod denne strategi er blandt andet samarbejde mellem myndigheder, og vi har også i denne efterforskning haft godt og nyttigt samarbejde med Skattestyrelsen, slutter Torben Henriksen.

Der venter fortsat et omfattende efterforskningsarbejde i sagen, og det kan i den forbindelse ikke udelukkes, at politiet vil anholde og sigte yderligere personer. De tre anholdte blev fredag fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling i Københavns byret.

corona (Foto: Unsplash)
Tre mand anholdt i sag om hvidvask og svindel med lønkompensation i forbindelse med corona … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fem anholdt i politiaktion rettet mod bandemiljøet på Fyn

Fiskere, forskere og Dyrenes Beskyttelse undersøger for første gang dyrevelfærd i fiskeriet

Et nyt forskningsprojekt undersøger for første gang, hvordan milliarder af fisk dør ved fiskeri. Målet er at belyse, hvordan fisk dør i forbindelse med trawlfiskeri i de frie vandmasser, og om fangstmetoderne kan udvikles til at understøtte en mere human aflivning af de sansende dyr. Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Pelagiske Producentorganisation står bag det flerårige projekt. Forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet, DTU Aqua og Teknologisk Institut skal udføre undersøgelserne. Projektet er støttet af den amerikanske forsknings- og støtteorganisation, Open Philanthropy.

Hvert år fanger danske fisketrawlere cirka 30 milliarder stimefisk – de såkaldte pelagiske fisk. Men ingen ved, hvordan fisk som sild og makrel rent faktisk dør i processen. Det er problematisk, da fisk føler smerte og derfor kan lide, når de dør. Derfor skal et hold af danske og svenske forskere nu følge aflivningen i det første studie af sin slags.

Dyrenes Beskyttelse har indledt samarbejde med Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) for at få søsat projektet. Først og fremmest for bedre at forstå, hvordan de pelagiske fisk dør i forbindelse med turen fra trawlet til lasten.

– Fisk er sansende dyr og fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde. Det har vi en formodning om ikke sker i dag, og da det pelagiske fiskeri fanger så utrolig mange fisk hvert år, er det dyrevelfærdsmæssige potentiale enormt, siger Nicolaj Lindeborgh, biolog og konsulent for fisk og fiskevelfærd hos Dyrenes Beskyttelse

Fiskerne hos Danmarks Pelagiske Producentorganisation vil også være med til sikre en så skånsom aflivning som mulig.

– Som fiskere høster vi af naturens overskud. Med det følger et ansvar for, at alle dele af vores aktiviteter foregår så ansvarligt og skånsomt som overhovedet muligt. I DPPO har vi været pionerer i arbejdet med reduktion af klimapåvirkningen fra fiskeri, beskyttelse af havpattedyr og sikringen af langsigtet bæredygtig forvaltning af fiskeressourcerne. Et nyt fokus på dyrevelfærd er i det lys en naturlig fortsættelse af vores strategiske arbejde for et bedre og mere skånsomt fiskeri, siger direktør i DPPO, Esben Sverdrup-Jensen.

Direktøren i Dyrenes Beskyttelse ser også samarbejdet som et resultat af det stadig større fokus på fiskevelfærd.

–  Fiskevelfærd er virkelig dukket op på danskernes radar – og også blandt fiskerne. Det er udgangspunktet for, at vi med et unikt samarbejde mellem fiskerne i Danmarks Pelagiske Producentorganisation og Dyrenes Beskyttelse kan søsætte denne fælles undersøgelse, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Første del af projektet skal undersøge velfærden for fisk i det pelagiske fiskeri i dag. Forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet, DTU Aqua, og Teknologisk Institut skal undersøge sild under togter med trawlere i Nordsøen, hvor fiskene lever i store stimer midt i vandsøjlen på åbent hav.

De vil undersøge fiskenes tilstand, når de kommer ombord – for eksempel for de skader, der er sket under selve fangsten. Herefter undersøges, hvordan og hvor hurtigt fiskene dør ombord på båden.

Projektet har opnået finansiering fra den amerikanske forsknings- og støtteorganisation, Open Philanthropy, og det første forskerhold stikker til søs allerede denne sommer. Forskerne forventer at have resultaterne af undersøgelserne klar i 2022.

Parterne bag er er enige om, at resultaterne skal kunne bruges til at udvikle nye mere skånsomme aflivningsmetoder i den nærmeste fremtid.

– Vi driver projektet for at opnå håndgribelige forbedringer i fiskevelfærden i det pelagiske fiskeri. Vores håb er selvfølgelig på sigt at udvikle teknologi og metoder, så Danmark kan blive et forbillede for resten af EU, siger Nicolaj Lindeborgh.

– Vi ser samarbejdet med Dyrenes Beskyttelse som et vigtigt skridt i retning af en bedre forståelse af, hvordan fisk dør i vores fangstprocesser og i udviklingen af mulige tiltag, som kan forbedre vores fangstmetoder. Det er vigtigt for os som fødevareproducenter, at vi optimerer dyrevelfærden i vores produktion. Det skylder vi både naturen og forbrugeren, supplerer Esben Sverdrup-Jensen.

Det danske pelagiske fiskeri er da også et godt sted at starte. Danske trawlere fanger 60 procent af det samlede antal pelagiske fisk, der går i europæiske net. Den danske del udgøres primært af sild, makrel og hestemakrel til konsummarkedet samt tobis, brisling, blåhvilling, sperling og havgalt, som bruges til produktion af fiskemel og fiskeolie.

Forskere, fiskere og dyreværnsfolk præsenterede forskningsprojektet på Hirtshals Havn i mandags den 14. juni …

Hvad føler fisk?

Fisk har det nødvendige anatomiske grundlag for at kunne føle smerte; smertereceptorer (Nociceptorer) der kan registrere smerte, nerver der kan transportere smertesignalet og en hjerne, der kan bearbejde det. Laboratorieforsøg med fisk har vist, at fisk undgår situationer, som de forbinder med smerte, og at de aktivt opsøger smertelindrende medicin, når de har smerter.

Andre forsøg har vist, at fisk udviser unormal adfærd, når de udsættes for smerte, og at den adfærd stopper, når de får smertelindrende medicin igen. European Food Safety Authority konkluderede i 2009, at det er mest sandsynligt, at nogle fisk kan føle smerte, og at nogle fisk har en bevidsthed.

fiskeri
Nu undersøges dyrevelfærd i fiskeriet.Op mod 30 milliarder stimefisk fanges i danske net om året … (Foto: DPPO )

Læs også: Millioner af grise lider under varme dyretransporter

Jensens Bøfhus og Too Good To Go indgår madspildssamarbejde

Fra i mandags vil Jensens Bøfhus over hele landet sælge lykkeposer med overskudsmad via madspildsappen Too Good To Go. Samarbejdet er kommet i stand efter en vellykket testperiode i udvalgte restauranter. Alle restauranter vil tilbyde to forskellige varianter.

Som led i et bredt fokus på at bevæge sig i en mere bæredygtig retning tager Jensens Bøfhus nu et markant skridt i kampen mod madspild. Fra i mandags vil Jensens Bøfhus-restauranter over hele landet sælge lykkeposer med overskudsmad via appen Too Good To Go, der forbinder forbrugere med restauranter og forhandlere, der har mad til overs.

Jensens Bøfhus har testet konceptet i udvalgte restauranter i en periode på to uger, og det har været så vellykket, at det nu bliver implementeret i samtlige 21 filialer.

– Vi har igangsat et større fokus på at undgå madspild, men det er overordentligt svært helt at undgå at kassere mad ved lukketid. Derfor har vi testet, om Too Good To Go-konceptet er vejen frem for os, og det er blevet taget så godt imod af både vores gæster og vores medarbejdere, at vi nu implementerer det i alle vores restauranter. Madspild er ikke bare spild af penge og ressourcer, det er også et stort miljøproblem, så det føles rigtig godt at kunne bidrage til at reducere det, siger Helle Rex, der er Sustainability Manager for Jensens Bøfhus.

– Vi har for nylig indledt en kortlægning af vores madspild, hvor vi har haft fokus på at afdække, hvad der ender som madaffald, og hvorfra madaffaldet typisk kommer. Denne viden er helt afgørende for, at vi kan sætte målrettede initiativer ind over for at minimere vores madspild. Samarbejdet med Too Good To Go er et perfekt step i samme retning, fortsætter hun.

Alle Jensens Bøfhus’ restauranter vil tilbyde to forskellige typer lykkebokse: En boks med et lunt måltid, der f.eks. kan bestå af spareribs eller en bøf med tilbehør. Og en boks med blandet salat fra Jensens Bøfhus’ populære salatbar, som er 100% økologisk og udviklet i samarbejde med Aarstiderne.

Begge bokse er – i følge landechef for Too Good To Go i Danmark, Heidi Boye – allerede meget populære.

– Lykkeposerne fra Jensens Bøfhus har i den grad været eftertragtede i testperioden, så vi er selvfølgelig meget glade for, at vi nu kan give endnu flere af vores brugere mulighed for at bekæmpe madspild på en både sjov og velsmagende måde. Jensens Bøfhus sender et vigtigt signal ved at inkludere samtlige restauranter i ordningen, og jeg håber, det kan være med til at inspirere andre til at sætte ind, så maden kan finde vej til sultne maver frem for containere, slutter Heidi Boye.

Restauranter i følgende byer vil være at finde i appen fra den 14. juni:

Jylland:
Viborg
Randers
Horsens
Holstebro
Herning
Kolding
Esbjerg, Nord
Aarhus, Tilst
Aarhus, Centrum
Aalborg, Nytorv
Aalborg, City Syd
Silkeborg
Sønderborg

Fyn:
Odense, Læssøegade
Odense, Rosengårdcentret
Svendborg

Sjælland:
Holbæk
Hillerød
Greve
København, Axeltorv
København, Vesterbrogade

too good to go madspild
Nu kan du også finde Jensens Bøfhus i Too Good To Go app’en … (Foto: PR)

Læs også: Too Good To Go indgår samarbejde med 7-eleven

Dagens video: Leonardo DiCaprio i klimaopråb

· Mere fra samme kategori ·