Læs også:

Close
(Foto: | Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse)

NEWS: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse: 45 millioner kr. skal gøre virksomheder grønnere

Nyheder  | 

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse: 45 millioner kr. skal gøre virksomheder grønnere · Corona-vaccine: Moderna afslører pris · Ny dansk supercomputer skaber langt mere samfundsværdi · Kina vil sende rumfartøj til Månen for at hente sten · En tredje bølge af coronasmitte kan ramme Europa i begyndelsen af 2021, frygter WHO · Dagens billede: Arkæologer finder lig af slave og rig mand i asken i Pompeji

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse: 45 millioner kr. skal gøre virksomheder grønnere

Grøn omstilling og cirkulær økonomi er i stigende grad et vigtigt forretningsområde for virksomhederne og omdrejningspunktet i regeringens klimapartnerskaber. Derfor giver Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu 45 millioner kr. til fem projekter, der skal hjælpe virksomheder over hele landet med at skabe nye, grønne løsninger og forretningsmuligheder.

Projekterne er i tråd med anbefalingerne fra regeringens klimapartnerskaber om at udvikle stærke værdikæder, netværk og industrielle symbioser, der kan reducere virksomhedernes CO₂-belastning. Det oplyser Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i en pressemeddelelse.

Lokalt potentiale er der blandt andet på havnen i Frederikshavn, hvor projektet ”Recycling City” vil inddrage lokale SMV’er i værdikædesamarbejder og industrielle symbioser i genanvendelsesbranchen.

– Støtten fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skubber på en god, lokal udvikling. Vi har i Frederikshavn arbejdet længe med samarbejde i genanvendelsesbranchen, og vi brander os selv som ”Recycling City”. Nu vil vi have endnu flere virksomheder – både dem på havnen og i resten af kommunen – med i værdikæderne, og det bliver muligt nu, udtaler Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord, der har Frederikshavns Erhvervsråd som bestyrelse.

Erhvervsfremmebestyrelsen har modtaget otte ansøgninger og besluttede på sit møde at give tilsagn om en samlet støttet på 45,4 millioner kr. til følgende fem projekter:

  • Gennemgribende grønne forandringer på Sjælland og øerne (Erhvervshus Sjælland) – cirka. 11,7 millioner kr.
  • Tekstilrester og affald som ressource (Lifestyle and Design Cluster) – cirka 12,5 millioner kr.
  • Energieffektivitet og C02-besparelser i virksomheder (Ringkøbing-Skjern Kommune) – cirka 5,5 millioner kr.
  • Recycling city (Frederikshavns Erhvervsråd) – cirka 3,6 millioner kr.
  • Grønne Ressource-Økosystemer Nordjylland (Center for Logistik og Samarbejde ApS) – cirka 12,2 millioner kr.
(Foto: | Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse)
45 millioner kr. er nu i luften til fem grønne projekter, som skal skabe mere grøn omstilling i danske SMV’er. (Foto: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse)

Læs også: NEWS: Danske private investeringer bliver mere grønne

Corona-vaccine: Moderna afslører pris

Det amerikanske biotekselskab Moderna er tæt på at være i mål med den nye covid-19-vaccine. Her vil Moderna kræve mellem 25 og 37 dollar for en dosis af corona-vaccinen, hvilket er svarende til 157 til 233 kroner. Det udtaler Modernas topchef, Stéphane Bancel, til den tyske søndagsavis Welt am Sonntag.

– Vores vaccine vil derfor koste nogenlunde det samme som en influenzavaccine, som er på mellem 10 og 50 dollar, siger Bancel.

Biotekselskabet er sammen med det amerikanske Pfizer med helt fremme i kapløbet om at udvikle en vaccine mod coronavirus.

Moderna har oplyst, at dets vaccinekandidat i de afsluttende kliniske studier har vist sig at have en effekt på næsten 95 procent. Dette betyder dermed, at vaccinen kan beskytte over ni ud af ti personer mod covid-19.

En embedsperson, der er involveret i forhandlinger med EU om levering af hundredvis af millioner doser, sagde i begyndelsen af sidste uge, at EU-Kommissionen stræber efter at indgå en prisaftale på under 25 dollar per dosis. Desuden udtalte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, at hvis alt forløber som forventet, kan EU’s lægemiddelagentur inden udgangen af december godkende coronavaccinen fra Moderna samt fra den amerikanske medicinalgigant Pfizer. Dette skriver TV2.

vaccine vaccination corona kræft cancer (Foto: Pexels)
Moderna vil kræve mellem 25 og 37 dollar for en dosis af corona-vaccinen(Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Studerende udtrykker deres følelser om coronakrisen 

Ny dansk supercomputer skaber langt mere samfundsværdi

Design af ny medicin, studier af rummet og optimering af vindmøller. I Danmark er supercomputere allerede blevet anvendt til et væld af formål inden for forskning og udvikling. Hidtil har supercomputerne imidlertid krævet, at det var specialister fra et snævert felt af forskningsområder, der sad bag skærmen og fodrede maskinerne med data og koder.

Nu sikrer et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet under det nationale e-infrastruktursamarbejde, DeiC, at supercomputere bliver tilgængelige for alle landets forskere.

Med den nyudviklede platform UCloud er Danmarks nye supercomputere blevet interaktive og har fået en intuitiv grafisk brugergrænseflade. Dermed skal man ikke længere være ekspertbruger for at benytte en supercomputer. Det oplyser Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

kvinde, computer, research, forsker, forskning, arbejde
Supercomputere bliver nu tilgængelige for alle landets forskere. (Foto: Pexels)

Læs også: 6 grunde: Derfor er din computer så syyygt langsom

Kina vil sende rumfartøj til Månen for at hente sten

I de kommende dage har Kina sat sig store planer om at sende det ubemandede rumfartøj Chang’e-5 til Månen. Fartøjet skal hente sten med hjem, hvilket i så fald vil blive første gang siden 1976, at et fartøj får materiale med tilbage fra Månen. Det skriver CNN.

Videnskabsfolk skal bruge materialet til at blive klogere på Månens oprindelse. Lykkedes missionen, vil Kina blive det tredje land, som har hentet materiale hjem fra Månen, efter USA og det daværende Sovjetunionen, der gjorde det i perioden fra 1969 til 1976.

måne, nasa, big (Foto: Unsplash)
Kina vil sende rumfartøj til Månen for at hente sten for første gang over 40 år.  (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Dansk arkitekt skal bygge hus på Månen

En tredje bølge af coronasmitte kan ramme Europa i begyndelsen af 2021, frygter WHO

De fleste europæiske lande står lige nu over for det, der bliver omtalt som anden bølge af corona. Og den tredje bølge kan være lige om hjørnet. Sådan lyder advarslen fra verdenssundhedsorganisationen WHO ifølge Reuters.

WHO’s David Nabarro kritiserer europæiske lande for ikke at gøre en god nok indsats i sommers.

– De undlod at opbygge den nødvendige infrastruktur i løbet af sommermånederne, efter de havde fået den første bølge under kontrol. Nu har vi anden bølge. Hvis de ikke opbygger den nødvendige infrastruktur, får vi den tredje bølge tidligt næste år, udtaler Nabarro til svejtsiske medier ifølge Reuters.

(Foto: Unsplash)
Hvis vi ikke opbygger den nødvendige infrastruktur, står vi overfor tredje bølge af coronasmitte, advarer WHO. (Foto Unsplash)

Læs også: #Mettesmangemeninger: Om at være coronadeprimeret

Dagens billede: Arkæologer finder lig af slave og rig mand i asken i Pompeji

Læs også: NEWS: Færøerne får prestigefyldt anerkendelse på Lonely Planets Best in Travel liste 2021

færøerne (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·