Læs også:

Close
gæld, sparegris (Foto: Unsplash)

NEWS: Danske private investeringer bliver mere grønne

Nyheder  | 

Danske private investeringer bliver mere grønne · Sofie Linde vinder prisen for årets tale · Jodel lukker for sladder · Verdensberømt fotoudstilling kommer til Statens Naturhistoriske Museum · Undersøgelse: Hvor mange genbruger deres undertøj før vask · Dagens video: Sigurd Barretts børnesang er blevet verdenskendt

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danske private investeringer bliver mere grønne

På konferencen ‘Climate Investment Summit’ i starten af måneden kunne pensionsbranchen fortælle, at 50 milliarder danske kroner er blevet investeret i den grønne omstilling, siden pensionsbranchen gav sit tilsagn på FNs klimatopmøde sidste år om at øge grønne investeringer med 350 milliarder kroner frem mod 2030.

Det var Kent Damsgaard, administrerende direktør for brancheorganisationen, Forsikring & Pension, der kunne rapportere om dette. Ligeledes kunne han fortælle, at det er langt mere end forventet i en tid, der er præget af sundhedskrise og generel finansiel usikkerhed.

Samtidig kom en ny dansk aktør på banen med et ambitiøst tilsagn om målrettet at understøtte almindelige borgeres investeringer i den grønne omstilling. Administrerende direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, berettede, at Finans Danmark forpligter sig til, at CO2-udledningen fra danskeres investeringsfonde skal være 75 procent under CO2-udledningerne i verdensaktieindekset i 2030.

Danskerne har i dag omkring 1.000 milliarder kroner investeret i investeringsfonde. Målsætningen vil betyde, at en betydelig del af danskernes penge nu kan blive investeret i selskaber, der er eller er på vej til at blive grønne.

På baggrund af de danske udmeldinger har ‘koalitionen Climate Investment Coalition’, startet en dialog med pensionskasserne i de øvrige nordiske lande og Holland, om muligheden for at bygge videre på koalitionens arbejde og bidrage med flere tilsagn til grønne investeringer frem mod COP26 i Glasgow. Der blev i starten af måneden blandt andet afholdt et virtuelt topmøde, hvor det blev drøftet.

‘Climate Investment Coalition’, der står bag konferencen, blev oprettet i kølvandet på klimatopmødet i New York sidste år og er i dag et offentlig-privat samarbejde. Koalitionen skal mobilisere øgede private investeringer i grønne løsninger frem mod 2030 for at få verden på rette vej mod at indfri Paris-aftalens målsætninger.

penge sparegris opsparing økonomi budget saving money (Foto: Unsplash)
Danmark fører an mod grønnere investeringer. (Foto: Unsplash)

Læs også: 6 onlineværktøjer til at beskytte dit privatliv

Sofie Linde vinder prisen for årets tale

Sofie Lindes tale til årets Zulu Comedy Galla er blevet udnævnt til ‘Årets Danske Tale’ i 2020. Fordi den har været med til at genstarte Mee-Too-debatten herhjemme. Skriver TV2 Nyhederne.

Juryens begrundelse for at udnævne denne tale som den vigtigste i år var, ‘at der ingen tvivl var om hendes budskab’ og ‘ingen var uberørt af hendes måde at fremføre den på’.

Talen blev skrevet hjemme i Sofie Lindes have og blev flere gange korrigeret, inden den endte i den form, vi alle sammen kunne høre i showet. Hun så det som en mulighed for, for første gange at kunne sige noget, hvor hun i høj grad selv bestemte, hvad det skulle omhandle.

Hun besluttede derfor at bruge den uvante, frie taletid på noget, der var større end hende selv, men samtidig var særligt kraftfuldt, fordi det tog udgangspunkt i hende selv. Derfor kom den til at omhandle forskellen på mænd og kvinder og feminisme.

Årets Danske Tale udvælges af et fagligt dommerpanel og uddeles af Danske Taler. Det er en levende talesamling, der indsamler og publicerer historiske og aktuelle taler fra alle hjørner af det danske samfund. Samlingen ligger frit tilgængelig på dansketaler.dk. Tidligere vindere er blandt andet Kronprinsesse Mary og Mette Frederiksen.

Læs også: Sofie Lindes MeToo-kjole kommer på museum

Jodel lukker for sladder

Det sociale medie Jodel, hvor der bliver delt billeder med tekst, vil nu forsøge at lukke ned for alt den sladder og rygter, der florerer på siden. Ofte bliver der delt tekster med rygter om mennesker i lokalbefolkningen, i klasser, i byer og andre gange er det sjove tekster om ting, der sker i Danmark.

Men i forbindelse med den stigende debat om sexisme og seksuelle krænkelser, begyndte der er florere anklager fra anonyme brugere om andre personer. Disse blev anklaget for at være krænkere. Skriver TV2 Nyhederne. Jodel har modtaget meget kritik for at dette foregår på deres platform.

For at komme dette til livs er sladder og usande rygter blevet fjernet fra kanalerne. Alle kanaler, hvor ordet sladder på alle sprog, har optrådt, er blevet lukket. Det var især på kanalerne ‘bloggergossip’ og ‘kendisgossip’, dette blev delt.

 

Læs også: ‘Don’t fuck with cats’ bryder internettets normer

Verdensberømt fotoudstilling kommer til Statens Naturhistoriske Museum

Den internationale fotokonkurrence ‘Wildlife Photographer of the Year’ er verdens største af sin slags. Nu kommer udstillingen med de 99 bedste billeder af natur og dyreliv til København. Konkurrencen blev afgjort i oktober.

Den 4. december 2020 åbner ‘Wildlife Photographer of the Year’ på Statens Naturhistoriske Museum i København. Udstillingen er produceret af Natural History Museum i London, og konkurrencen er naturfotografernes svar på Oscar-uddelingen, som samler de dygtigste amatører og professionelle fra hele verden.

Udstillingen består af 99 billeder, som en international jury har udvalgt mellem næsten 50.000 indsendte fotos.  Billederne er blevet set af millioner af mennesker over hele verdenen, og de smukke fotos vidner om et mangfoldigt liv på Jorden, men afspejler også udfordringer med klima og dyreliv.

Udstillingen: Wildlife Photographer of the Year åbner for publikum på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København, fredag den 4. december 2020 og løber til 9. maj 2021.

‘Wildlife Photographer of the Year blev oprindelig startet i 1965 af BBC Wildlife Magazine. Den havde tre kategorier og bestod af omkring 600 indsendte billeder. I 1984 blev konkurrencen, som den er kendt i dag, skabt, og den tilrettelægges nu af Natural History Museum i London.

Konkurrencen blev fra begyndelsen den førende begivenhed af sin art for naturfotografer og voksede kraftigt gennem årene. I dag gennemgår juryen næsten 50.000 fotos indsendt af naturfotografer fra mere end 86 forskellige lande.

foto, fugle, udstilling (Foto: Evie Easterbrook)
Et lunde-par. Billedet var i kategorien Unge fotografer 11-14 år. (Foto: Evie Easterbrook)

Læs også: Verdens bedste naturbilleder er kåret

Undersøgelse: Hvor mange genbruger deres undertøj før vask

En undersøgelse lavet af det engelske firma OnBuy.com har undersøgt, hvor mange der genbruger deres undertøj, før de vasker det. Undersøgelsen startede med at spørge: ‘How many times do you wear underwear before washing it?’.

Det viste sig, at 64 procent mænd og 68 procent kvinder havde deres undertøj på én gang, før det vaskede det. Det viste sig også, at 1 ud af 20 mænd genbruger deres underbukser mere end fem gange, før de smider dem til vask. Det viste sig, at 7 procent af kvinderne gjorde det samme.

Det viste sig ligeledes, at 18 procent af kvinderne og 22 procent af mændene genbruger deres undertøj to gange, før de vasker det. Der er også nogle, der vender vrangsiden ud af i stedet for at vaske. Her var det 76 procent mænd og 69 procent kvinder, der gjorde dette, mens 31 procent kvinder og 24 procent mænd vælger at bruge den samme side flere dage i streg.

I undersøgelsen fandt man også ud af, hvordan mænd og kvinder beslutter, at deres undertøj er beskidt. Her viste det sig, at 25 procent mænd og 20 procent kvinder beslutter at genbruge undertøjet, hvis det ikke lugter. Det viste sig også, at 29 procent mænd og 30 procent kvinder genbruger, hvis de ikke kan se, de er beskidte.

Undersøgelsen og data stammer herfra.

underbukser, undertøj (Foto: Unsplash)
Hvem genbruger om underhylerne flest gange? (Foto: Unsplash)

Læs også: SEX: Hvem er mest ‘beskidt’ efter?

Dagens video: Sigurd Barretts børnesang er blevet verdenskendt

· Mere fra samme kategori ·