
NEWS: Minister afviser at forbyde omstridt Huawei-video – nu kan alle se den
Minister afviser at forbyde omstridt Huawei-video – nu kan alle se den · Løbeklubber vil ”plogge” danske strande rene · FN advarer mod flere børneægteskaber · Endelave vinder prisen som Årets Ø · Regeringen forudser flere restriktioner mod coronavirus · Dagens billede: Danmark sender telte til flygtninge på Lesbos
Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Minister afviser at forbyde omstridt Huawei-video – nu kan alle se den
Huawei Danmark offentliggør nu dummyen til Youtube-serien “Tech med Tommy”, som firmaet for nylig fremviste for udvalgte journalister. Uden at have set videoen forsøgte en Venstre-politiker at få Børne- og Undervisningsministeren til at forbyde, at videoen blev brugt i undervisningen på den danske skoler. Ministeren har nu afvist anmodningen og svaret, at det er op til skolerne selv at vælge undervisningsmateriale.
Hvad der var tænkt som en almindelig CSR-aktivitet, endte dog med at stjæle mediebilledet i fredags, da Huawei Danmark fremviste dummyen på deres seneste tiltag ”Tech med Tommy”, som er en serie af explainer-videoer på Youtube, hvor teknologiske emner som bluetooth, 5G, cloud og kunstig intelligens bliver forklaret i børnehøjde.
– Helt ærligt, så havde jeg aldrig forestillet mig, at en enkelt fakta-baseret video rettet til børn kunne fremkalde så stærke følelser. Vi har set folketingspolitikere, som har prøvet at få os bandlyst af Børne- og Undervisningsministeren – uden at de nogensinde har set vores video. Det er en overvældende automatreaktion på noget, som i mine øjne er ganske harmløst, udtaler Tommy Zwicky, der er kommunikationschef i Huawei Danmark og vært i de 2-3 minutter lange film.
Allerede inden videoen var færdigredigeret, og uden at han havde set det, spurgte Venstre-politikeren Michael Aastrup Jensen, om Børne- og Undervisningsministeren agtede at forbyde, at den omtalte video blev brugt som en del af undervisningen i de danske skoler. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har netop afvist, at videoen skal forbydes. I svaret lyder det blandt andet følgende.
– Jeg er overbevist om, at man ude på skolerne er i stand til at udvælge undervisningsmaterialer, så undervisningen lever op til ånden i folkeskolens formål om at forberede eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre og styrke elevernes evner til at diskutere, reflektere og tage kritisk stilling, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.
Hos Huawei Danmark er der tilfredshed med ministersvarene, og virksomheden har nu offentliggjort dummy-udgaven af første afsnit. Det oplyser Huawei i en pressemeddelelse.
Læs også: Sådan finder du mening med YouTube
Løbeklubber vil ”plogge” danske strande rene
Plogging-trenden, hvor man løber samtidig med, at man samler affald op, er ved at vinde indpas i Danmark. Den trend vil Sparta Atletik og Løb sammen med en række lokale samarbejdspartnere sætte strøm til gennem gratis plogging-løb på og omkring strandene i København, Jyllinge og Esbjerg lørdag den 19. september samt i Holbæk og Aarhus søndag den 20. september. Det oplyser Sparta Atletik og Løb i en pressemeddelelse.
– Vi fordeler deltagerne på forskellige ruter og plogger i cirka en time, og så gælder det selvfølgelig om at få mest affald med hjem. Samtidig med, at vi bevæger os og får motion, er det rart at være med til at gøre en forskel, så alt det skrald og plastik vi samler op, ikke havner i vores natur og vandmiljø, fortæller administrerende direktør i Sparta, Dorte Vibjerg.
”Plogging” kommer fra Sverige og går ud på at samle affald op, mens man jogger. Det er både en sjov, sund og fornuftig kombination, hvor både børn og voksne kan være med, fordi man løber eller går i det tempo, man har lyst til. Det handler altså ikke om at løbe hurtigst, men om at gå foran og gøre en forskel.

FN advarer mod flere børneægteskaber
FN advarer om, at flere millioner børneægteskaber kan finde sted i løbet af det næste årti på grund af blandt andet nedlukninger af skoler, der er sket de seneste seks måneder grundet coronavirus.
FN har sammen med andre organisationer også advaret om, at titusinder af piger i hele Asien bliver tvunget til ægteskab af desperate familier, der kastes ud i fattigdom grundet pandemien. På verdensplan gifter omtrent 12 millioner piger sig, der er under 18 år, men organisationer og FN advarer om, at yderligere 13 millioner børneægteskaber kan finde sted i det næste årti.
Ægteskab i en ung alder kan have ødelæggende og livslange konsekvenser. Udover det at mange unge piger ikke får muligheden for at gennemføre deres uddannelse, sætter det også piger i øget risiko for et liv med misbrug, dårligt helbred og fattigdom. Det skriver The Guardian.
Læs også: NEWS: COVID-19 kan sende 86 millioner børn i fattigdom
Endelave vinder prisen som Årets Ø
Da Endelaves skole lukkede, var det som at blive slået hjem i Ludo. Som mange andre småøer har Endelave nemlig haft store udfordringer med at opretholde befolkningsantallet, og uden et skoletilbud skulle der tænkes helt nyt for at skabe liv på øen.
En gruppe endelavitter gik derfor sammen for løfte øen mod et levedygtigt – og aktivt – samfund på de nye præmisser. For under overskriften ”Aktiv Ø” har Endelaves idrætsforening nemlig formået at samle øens faste såvel som fritidsbeboere om at tilbyde et mangfoldigt udbud af sportsaktiviteter hele året.
Prisen for Årets Ø uddeles af Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer, der i år kårede Endelave som vinderen. Det oplyser Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.

Læs også: Danskerne er pludselig vilde med at holde ferie i Danmark
Regeringen forudser flere restriktioner mod coronavirus
Sidste uge blev der registreret de højeste daglige smittetal siden april. Derfor kommer danskerne muligvis til at opleve flere restriktioner mod coronavirus.
– Vi skal forvente at se flere restriktioner. Og vi skal forvente at se dem i “den kommende tid”, udtaler Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, efter at der den seneste tid er set en stigning i antallet af smittede med coronavirus flere steder i Danmark.
Sundhedsordføreren fra regeringspartiet vil ikke på nuværende tidspunkt komme ind på, hvilke restriktioner der bliver tale om, “da det er op til sundhedsmyndighederne at beslutte”. Dog udtaler Langhoff, at der vil være tale om lokale løsninger. Det skriver TV2.
– Skræddersyede, lokale løsninger skal gøre, at vi kan fokusere indsatsen dér, hvor smitten er, og at vi ikke behøver at brede det alt for meget ud alt for mange steder, udtaler han.

Læs også: NEWS: Nu indføres nye tiltag for at stoppe corona-udviklingen i 18 udvalgte kommuner
Dagens billede: Danmark sender telte til flygtninge på Lesbos
Læs også: NEWS: Nyt tiltag skal gøre det mere sikkert at shoppe online