Læs også:

Close
Unicef, pige, rapport. (Foto: PR)

NEWS: COVID-19 kan sende 86 millioner børn i fattigdom

Nyheder  | 

COVID-19 kan sende 86 millioner børn i fattigdom · Ni anholdt i politiaktion · Den uendelige historie om en dømt mand · Erhvervspsykolog: Det er okay at være nervøs for at vende tilbage på arbejdet · Virtuel kaffeskole · Det Kongelige Teater tyvstarter · Dagens billede: Når vi savner at rejse rundt i Europa

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

COVID-19 kan sende 86 millioner børn i fattigdom

Ny analyse fra UNICEF og Red Barnet viser, at uden akut handling kan antallet af børn der lever i fattige husstande i lav- og middelindkomstlande stige med 15 procent og nå op på 672 millioner.

– Det, der er hjerteskærende ved det her, er, at den positive udvikling børn over hele verden har været en del af de sidste mange år, hvor vi har løftet millioner ud af fattigdom, nu risikerer at blive tabt på gulvet. Hvis ikke verdenssamfundet træder til og handler, så vil familier i hele verden blive presset ud i fattigdom, udtaler Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF.

Analysen konkluderer, at hvis der ikke handles lige nu, kan det totale antal børn, der lever under de nationale fattigdomsgrænser i lav- og middelindkomstlande, nå op på 672 millioner ved årets udgang. Og det er verdens mest sårbare børn, der vil betale prisen. Næsten to tredjedele af børnene bor i Subsaharisk Afrika og det sydlige Asien.

– De chokerende konsekvenser af COVID-19-pandemien vil ramme børn hårdt. Børn er utroligt sårbare, selv under korte perioder med sult eller underernæring – begge tilstande der kan ende med at påvirke barnet resten af livet. Hvis vi handler med det samme, kan vi forebygge og begrænse pandemiens trussel mod de fattigste lande og dermed redde nogle af verdens mest udsatte børn. Denne rapport skal ses som et wake-up call til verdenssamfundet. Fattigdom er ikke uundgåeligt for børn, fortæller Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

For at adressere og nedsætte pandemiens negative konsekvenser for børn i fattige husstande, opfordrer UNICEF og Red Barnet til en hurtig og stor udvidelse af de programmer, der arbejder med social beskyttelse. Det gælder blandt andet kontant-programmer, madordninger på skoler og børnetilskud – alt sammen noget der adresserer akutte finansielle behov og danner fundament for, at lande kan forberede sig på kommende kriser.

unicef fattigdom sult (Foto: Unicef)
De økonomiske konsekvenser af COVID-19 pandemien kan nu skubbe yderligere 86 millioner børn ud i fattigdom i 2020 – en stigning på 15 procent. (Foto: Unicef)

Læs også: Ny UNICEF-rapport viser nedslående tal

Ni anholdt i politiaktion

Hvidovre var onsdag aften og nat genstand for en stor politiaktion, hvor ni blev anholdt i forbindelse med den aktuelt verserende bandekonflikt. De anholdte er i alderen mellem 21-26 år og blev anholdt på flere adresser i Hovedstadsområdet. De ni anholdte er sigtede for medvirken til tre drabsforsøg, der fandt sted 3. april samt 25. og 27. maj, samt tilfælde af ulovlig våbenbesiddelse. Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelse.

– Vi håber selvfølgelig, at anholdelserne vil lægge en dæmper på den aktuelle bandekonflikt, udtaler vicepolitiinspektør Knud Hvass.

Politi
Politiet var massivt til stede i Hvidovre. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Bandekonflikterne er blusset op

Den uendelige historie om en dømt mand

TV 2 Dokumentar undersøger i en dokumentarserie hvordan Erik Solbakke, der er dømt for at stå bag 38 personers død, kom i politiets søgelys og endte med at blive dømt for så store forbrydelser, der den dag i dag stadig betegner ham som værende Danmarks største forbryder.

Mange har gået bag historien om den udviklingshæmmede Erik Solbakke. Der udkom også for nylig bogen ‘Den dømte mand’ af Peer Kaae, der også har forsøgt at komme til bunds i sagen.

Den dag i dag stilles der stadig spørgsmål ved, om Erik begik de grusomheder. Både familie og pædagoger kendte den nu afdøde dømte som en anden, end den politiet dengang fremstillede. TV2 sender 4. juni klokken 20.00 det tredie afsnit i serien i fire dele, hvor man går tæt på ‘Fanømordet’.

erik solbakke (Foto fra bogen 'Den dømte mand')
Blev en uskyldig dømt … Den diskussion verserer stadig. (Foto fra bogen ‘Den dømte mand’)

Læs også: Forstå sagen om Peter Madsen

Erhvervspsykolog: Det er okay at være nervøs for at vende tilbage på arbejdet

Flere og flere arbejdspladser er så småt ved at åbne op og lade de tomme kontorbygninger blive fyldt med liv igen. Intet er som før Corona-krisen, og mange vil møde ind til en anderledes hverdag med restriktioner og nye rutiner. Men hvordan sikrer man høj trivsel, når alt er vendt på hovedet, og Corona stadig raserer?

Krifas erhvervspsykolog Rasmus Højbæk kommer her med tre gode råd til en hverdag med trivsel:

Sæt ord på bekymringerne
– Der kan være mange bekymringer og stor usikkerhed forbundet med at skulle vende tilbage på arbejdspladsen, mens Corona stadig er der. Er det sikkert? Bliver jeg nu smittet? Holder mine kolleger god nok hygiejne og afstand? Tal om det med dine kolleger og sæt ord på det, der fylder. Du er helt sikkert ikke alene om bekymringerne.

Inddrag din leder
– Lederen har en vigtig rolle i at sikre arbejdsmiljøet og trivslen, og det kan derfor være en god idé at inddrage lederen. Det er fx en god idé, at lederen italesætter, at det er okay at sige fra, hvis nogen kommer for tæt på, at I får talt om individuelle behov, og løbende taler om jeres tilbagevenden.

Spørg til dine kolleger
– Det kan stadig være svært at få arbejdstiden og privatlivet til at gå op, især hvis man har små børn, som fx skal hentes tidligere i den her tid. Del gerne gode erfaringer med hinanden, lyt til hinanden og sørg for at spørge ind til de af dine kolleger, som måske er ekstra udfordret.

Stress, anxiety, angst, stress, 10 ting, hjælpsom, hjælpsomt
At skulle tilbage til en normal hverdag efter corona ER hårdt. (Foto: Pexels)

Læs også: Mærkelige ting jeg gør under corona

Virtuel kaffeskole

I disse coronatider har Nespresso valgt at afholde virtuel kaffeskole. Det er den inkarnerede kaffeelsker og ambassadør for Nespresso, Niels Østergaard, der er på en mission, idet han vil gøre danskerne til kaffe-connoisseurs og dele sin enorme viden om kaffe. I går torsdag afholdt han live Coffee Master Class, hvor han fortalte om at smage på kaffe – ligesom man gør med vin.

Kaffe er én af verdens mest komplekse drikke – endda meget mere kompleks end vin. Men ligesom med vin, varierer kaffens smag og aromaer alt efter kaffens oprindelsesland, produktionsforhold og dyrkningsmetoder. Og da de fleste danskere trods alt indtager mere kaffe end vin, giver det god mening at lære at smage ordentligt på kaffen og finde sin favorit, så man kan få den bedste oplevelse hver gang.

– Som kaffeekspert føler jeg lidt, at kaffens kunst er meget overset i forhold til for eksempel vin. Danskerne går op i kaffens brygningsmetoder, men ikke så meget i selve produktionen og bønnen, og det vil jeg gerne skubbe lidt til. Der er stor forskel på, om din kaffe kommer fra Colombia, Zimbabwe eller Uganda, forklarer Niels Østergaard.

Udsendelsen var andel del af Nespressos online kaffeskole, som skal gøre danskerne til hjemmebaristaer. Første afsnit, der omhandlede Latte Art, blev sendt den 3. maj foran 4.000 kaffeglade danskere. Anden episode handlede om kaffens smag. Følg med for kommende events på Nespressos danske Instagram-profil, @nespresso.dk.

kaffe nespresso (Foto: Nespresso)
Vil du også lære mere om kaffe … (Foto: Nespresso)

Læs også: En hyldest til kaffe

Det Kongelige Teater tyvstarter

Det Kongelige Teater tyvstarter på den kommende sæson med en stor sommerkoncert i Operaen og en teaterkoncert i Skuespilhuset i starten af juni. Det bliver en markering, der skal skabe håb om lysere tider og samle befolkningen efter måneder med isolation og savn – og som digitalt stilles til rådighed for hele landet.

Efter flere måneder hvor savn, usikkerhed og social distancering har sat dagsordenen i Danmark og hele verden er Det Kongelige Teater endelig klar til at åbne dørene for publikum igen. Kunstnerne har ventet tålmodigt på igen at kunne spille og optræde sammen og de har med længsel sukket efter at kunne genoptage deres relation med publikum.

– Vi har netop åbnet for salg af billetter til en del af den kommende sæson, og vi ser heldigvis en stor efterspørgsel: Det virker som om danskerne er ivrige for at kunne komme ud og bruge kulturen igen og føler sig trygge ved det med de retningslinjer, som nu er på plads – herunder at komme i teatret. Men vores sæson var jo ovre. Vi er derfor stolte over, at det er lykkedes utroligt hurtigt at stable forestillinger på benene som et af de første teatre i Danmark. Og det viser, at også vores medarbejdere og kunstnere er ivrige for igen at kunne møde publikum – på tryg vis, udtaler Teaterchef Kasper Holten.

Den 7. juni kl.15 opføres ‘Det Kongelige Teaters sommerkoncert’ i Operaen, hvor Det Kongelige Kapel, Operakor og solister går på scenen. Den 8.,9. og 10. juni kl.20 spiller ‘Alletiders krisesange’ i Skuespilhuset anført af Tammi Øst, Johanne Louise Schmidt, et all star hold af musikere og værterne Mathias Hammer og Danni Travn.

Billetterne til sommerkoncerten og teaterkoncerten sælges til en enhedspris på 100 kroner og kan købes fra 28. maj på www.kglteater.dk.

kongelige teater opera kultur (Foto: Det Kongelige Teater)
Der er godt nyt til alle, der elsker kultur. (Foto: Det Kongelige Teater)

Læs også: Det Kongelige Teater gav digital gave til Dronningen

Dagens foto: Når vi savner at rejse rundt i Europa

· Mere fra samme kategori ·