Læs også:

Close
sygeplejerske læge virus COVID 19 corona læger (Foto: Pexels)

NEWS: Nu indføres nye tiltag for at stoppe corona-udviklingen i 18 udvalgte kommuner

Nyheder  | 

Nu indføres nye tiltag for at stoppe corona-udviklingen i 18 udvalgte kommuner · Øl og genbrugsplast bliver til møbler · Ildebrand på stor olietanker · Mug er blevet et kvalitetsstempel for fødevarer · Dagens billede: The New York Philharmonic kører rundt i byen og spiller

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu indføres nye tiltag for at stoppe corona-udviklingen i 18 udvalgte kommuner

I går havde Sundheds- og Ældreministeriet indkaldt til pressemøde, hvor der var fokus på København og Odense. På pressemødet blev der informeret om, at der i den seneste uge har været set nye coronatilfælde i 82 ud af 98 kommuner, og at der havde været 230 nye smittede indenfor det sidste døgn.

Status igår var, at 627 er døde med coronavirus i Danmark. 17.883 er konstateret smittede. Der er 29 indlagte, hvilket er en stigning på 11 det seneste døgn.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke(S) forklarede derfor på pressemødet, at der indføres nye tiltag, der gælder fra nu og 14 dage frem for 18 kommuner. Du kan se de 18 kommuner her.

  • Forsamlingsforbuddet bliver sænket til 50 personer i de 18 udvalgte kommuner.
  • Den planlagte udvidelse af muligheden for at have tilskuere til superliga-kampe og andre arrangementer udskydes i foreløbig 14 dage.
  • Åbningstider på restauranter, caféer og andre steder begrænses til klokken 24.00 midnat.

Der er en overvægt af 20-29 årige smittede, og regeringen appellerer derfor til, at de unge overvejer de ting, de enten afholder eller tager til, og at de begrænser antallet af personer, de er sammen med. Og så henstiller de til, at alle er endnu mere opmærksomme og udviser samfundssind.

– Vi er i den mest bekymrende situation siden foråret, udtaler Magnus Heunicke (S).

Regeringen forsøger at stoppe den bekymrende negative udvikling ved at reagere hurtigt og lokalt, og myndighederne holder øje med udviklingen, så man hurtigt kan gribe ind.

Københavns Kommune gik også i går ud med massiv kampagne for at informere og henstille til primært de unge. I følge overborgmester Frank Jensen (S) er Københavns Kommune og sundhedsmyndighederne også  i gang med en undersøgelse af, om smittespredningen foregår i særlige miljøer.

– Der er en overrepræsentantion af unge voksne, der bliver smittet, slutter han.

Du kan også læse mere på coronasmitte.dk.

sygeplejerske læge virus COVID 19 corona læger (Foto: Pexels)
COVID-19 vil ikke slippe taget i Danmark og resten af verden. Nu indføres lokale restriktioner i Odense og Københavnsområdet.(Foto: Pexels)

Læs også: Få svar på de 7 ting der bekymrer dig mest ift. corona

Øl og genbrugsplast bliver til møbler

En ny teknologi gør det muligt at upcycle mask – et restprodukt fra ølproduktionen – og omdanne det til designerstole. Forbrugerne stiller store krav til bæredygtighed og genanvendelse, og det får mange virksomheder til at tænke i nye baner. Ølbryggerierne er ingen undtagelse, og her har man især fokus på upcycling af restprodukter fra ølproduktionen.

Teknologisk Institut har hjulpet møbelproducenten Mater og arkitekt Eva Harlou med at udvikle en barstol af mask og genbrugsplast i samarbejde med Carlsberg.

– Vi har kigget på mask, fordi det er et fiberbaseret affaldsprodukt med lav værdi, idet det typisk anvendes som dyrefoder i Danmark. Den største udfordring var at omdanne masken til et stabilt materiale, som i kombination med affaldsplast egnede sig til møbelproduktion. Gennem vores samarbejde med Teknologisk Institut er vi nået i mål med et stolesæde, der er bæredygtigt, slidstærkt, vandafvisende og kan granuleres og genanvendes igen op til tre gange, fortæller Eva Harlou.

Upcycling og cirkulær økonomi er en markant trend i dansk erhvervsliv lige nu, og det har længe været et af Teknologisk Instituts fokusområder. Instituttet hjælper virksomheder inden for fx fødevareområdet med at give affald som citronskaller, tang og rapspressekager nye anvendelsesmuligheder. Nu er turen kommet til fiberbaserede materialer som mask, der er særdeles velegnet sammen med affaldsplast fra industrien.

– Når vi har tørret masken, blander vi den sammen med genanvendt plast og centrifugerer blandingen ved høj temperatur i en særlig maskine, vi har lånt af Københavns Universitet. Herefter hælder vi blandingen i et formpresningsværktøj, som omdanner massen til et færdigt sæde, forklarer Lars Jeffers-Hansen, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Eva Harlou har designet stolen for Mater, og den blev lanceret i sidste uge under møbelmessen 3daysofdesign. Mater er gennem de sidste 10 år kendt for at skabe møbler ud af naturlige og genanvendte materialer med afsæt i en bæredygtig produktionsfilosofi. Stolen i mask er en af virksomhedens nye satsninger indenfor cirkulær produktion.

– Det er Maters klare målsætning at knytte stærke bånd til en række af Danmarks store industrivirksomheder, hvor vi sammen med partnere, som Teknologisk Institut, udvikler nye produkter baseret på affaldsstrømme. Mask Stool understreger Maters position som førende inden for det cirkulære, hvor vi konstant udvikler nye metoder og lykkes med at integrere dem i de produkter, vi lancerer. Kombinationen af maskfiber og genbrugsplast tror vi på vil sætte nye standarder inden for cirkulær produktion, slutter Henrik Marstrand, CEO og founder af Mater

mater skammel genbrugsplast øl (Foto: PR)

Mater producerer møbler lavet af genbrugsplast og øl. (Foto: PR)Læs også: Villa Copenhagen får produceret stole af plastaffald

Ildebrand på stor olietanker

I fire dage har olietankeren ud of østkysten på Sri Lanka brændt. Efter sigende skulle branden dog ikke have spredt sig til tankerens store brændstoftank ej heller have lækkert, så havet omkring dermed ikke er blevet forurenet. Mindst en på skibet er død af branden.

Læs også: Kæmpe olieudslip i Brasilien

 

Mug er blevet et kvalitetsstempel for fødevarer

Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt en række danskeres opfattelse af gode, sunde og sikre madvarer. Og her er mad, der mugner anset som mere naturlig end varer, der kan holde sig meget længe, lyder konklusionen. En opfattelse, der har ændret sig over de seneste år og måske vil ændre sig igen efter corona-krisen, mener forskere.

Er et æble, der væsker og er loddent af hvid mug bedre end et æble, der står friskt og grønt som den dag, du købte det for en måneds tid siden?

Ja, lyder svaret i en ny sociologisk undersøgelse af en række danskeres opfattelse af, hvad der er ‘rent’ og ‘urent’ inden for fødevarer.

– Vi kobler renhed sammen med det naturlige. Det betyder, at det, man tidligere har betragtet som urent, eksempelvis jord, mug, bakterier og støv, nu opfattes som rent, når det står i kontrast til et æble, der er sprøjtet med pesticider og behandlet så det ikke forgår, forklarer Kia Ditlevsen, der er adjunkt på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Sammen med kollegaen Sidse Schoubye Andersen fra samme institut har hun analyseret to kvalitative studier, der indeholder interviews med i alt 69 danskere, der diskuterer økologi, lokale fødevarer og kosttilskud. Og konklusionen er klar: De foretrækker det naturlige, og er mistænkelige overfor sprøjtet mad med uendelig holdbarhed.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er der sket et skift i vores holdning til, hvad der karakteriserer ‘rene’ fødevarer i løbet af de seneste 40-50 år. Tidligere var bekymringen for fødevaresikkerheden mere udbredt, og derfor var der en opfattelse af, at jo mere sterilt, des bedre. Her var jord eksempelvis helt utænkeligt i forbindelse med ‘rene’ madvarer, da mange frygtede bakterier og fordærvende mikroorganismer i maden.

– Men i dag har vores idé om renhed i vores mad ændret sig. Det, der objektivt set betegnes som beskidt, altså mug og så videre, er mindre skræmmende end æbler, der ikke rådner. Det er også blevet et sundhedstegn at få jord under neglene, siger hun.

Som et eksempel på den tendens, nævner Kia Ditlevsen en reklame for Burger King fra februar 2020:

– Burger King er hos mange forbrugere forbundet med nogle produkter, der ikke er udpræget naturlige, men derimod kan holde sig længe. For at ændre denne opfattelse gik Burger-kæden ud med store reklamebannere med et billede af en muggen Whopper for et par måneder siden, forklarer hun. Ingredienser uden unødvendige konserveringsmidler er altså blevet en brandingstrategi.

– Dog skal det ikke forstås som, at vi er ligeglade med, om vores mad er muggen eller ej. Det er stadig ekstremt vigtigt, at fødevaresikkerheden er i orden, men det tager vi nok næsten som en selvfølge her i Danmark – også selvom vi jævnligt ser problemer. Det fokus på naturlighed, som vi finder, handler om, at nogle forbrugere er bekymrede over den måde, vi producerer mad på i dag. De er usikre på, hvad brugen af eksempelvis pesticider og kemi gør ved os, siger Kia Ditlevsen.

– Mange er optaget af klima, natur, miljø – og fødevareproduktionen i den forbindelse. Derfor bliver naturlighed vigtig for mange. På den anden side har Coronakrisen intensiveret vores fokus på hygiejne og sterilitet i form af håndsprit, afstand osv. Man kan måske forestille sig, at sterilitet og kontrol igen kommer i fokus hos forbrugere i forhold til fødevarer. Men det kan også være, at den nuværende trend fortsætter – det må tiden vise, afslutter hun.

æble mug råddent (Foto: PR)Mug opfattes nu som et godt tegn. (Foto: PR)

Læs også: Kender du forskel på datomærkninger

Dagens billede: The New York Philharmonic kører rundt i byen og spiller

· Mere fra samme kategori ·