Læs også:

Close
Selina Juul speaking at TED photo by Daniela De Lorenzo

Selina Juul: 116.000 følgere, 30 millioner visninger og 12 år i kampen mod madspild – Selina Juul stopper ikke foreløbigt

Mit liv  | 

Folkebevægelsen ‘Stop Spild Af Mad’ fylder i disse dage 12 år. I den forbindelse har MY DAILY SPACE fået et eksklusivt sommerinterview med bevægelses stifter og Årets Europæer 2020, Selina Juul

Selina Juul speaking at TED photo by Alan Kortbaek
Selina Juul taler ved TED. (Foto: Alan Kortbaek)

Hvordan går det med kampen mod madspild?

Jeg vil starte med at sige, at vi er nået rigtigt langt – men der er desværre stadig lang vej endnu. Tal fra Miljø- og Fødevareministeriet og Miljøstyrelsen viser, at danske husholdningers madspild er reduceret med 14.000 tons. Og de flere undersøgelser viser, at danskerne har et stort fokus på madspild.

Alle de mange succesfulde initiativer mod madspild, hviler på skuldrene af 12 års hårdt knoklearbejde i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, vores mange samarbejdspartnere og mange andre gode og dygtige folk, som har dannet solid grobund for Danmarks kamp mod madspild. Når virksomheder, organisationer og alle andre tror i dag, at de har “opfundet” kampen mod madspild, så vil jeg gerne minde folk om, at det er altså startet for 12 år siden, af Stop Spild Af Mad.

Men jeg også minde alle de lidt utålmodige sjæle, som synes at kampen mod madspild stadig går alt for langsomt, at Stop Spild Af Mad, selvom vi er så store og toneangivende, er en frivillig organisation. Set i det lys synes jeg, at vi er nået imponerende langt:

14.000 tons mindre madspild i dag, madspild på alles læber, over 8.000 nationale og internationale medieomtaler, samarbejde med samtlige danske regeringer siden 2009, samarbejde med EU, FN og Vatikanet, 226 kronikker og debatindlæg i danske om internationale medier, bidrag til 39 danske og internationale bøger og publikationer om madspild, en for nyligt udgivet kogebog med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Marie, taler på over 300 danske og internationale konferencer, 370 tons “grimme” grøntsager reddet fra skraldespanden og over 319 tons god gratis overskudsmad videreformidlet til Danmarks socialt udsatte børn og voksne. Der er lang vej endnu – men vi er godt på vej …

Selina Juul speaking at Nordic Business Forum photo by Nordic Business Forum 1
Selina Juul holder tale ved Nordic Business Forum. (Foto: Nordic Business Forum)

Jeg vil også lave et opråb om, at det kan ikke være rigtigt, at kampen mod madspild bliver ved med at hvile på de frivilliges skuldre. Jeg har allerede sagt det nede i Europa-Kommissionen, i Vatikanet og til The New York Times: der bør oprettes en National Ford for Forebyggelse og Reduktion af Madspild. Hver land bør have sådan en fond, også set i lyset af FN’s og EU’s målsætning om at halvere madspild inden 2030.

Fonden kan være en private-public samarbejde, som delvis sponsoreres af finansloven og delvis sponsoreres af fødevaresektoren. Fondens formål kan være vedvarende støtte til kampen mod madspild fra jord til bord – men også give støtte til alle de mange gode frivillige velgørende organisationer såsom for eksempel Stop Spild Lokalt, Mad med Hjertet, Projekt Hjemløs, Kolding Madhjælp og lignende, som aftager overskudsmad og non-food overskudsprodukter fra lokale supermarkeder. I dag gør de det helt ulønnet og betaler benzin og udgifter af egne private lommer. Det er ikke holdbart i længden.

Hvordan går det med madspild i forhold til COVID-19?

Den nuværende COVID-19-krise kan måske få danskerne til at blive mere nøjsomme. De nye forbrugertendenser er nemlig begyndt at blomstre op i disse nye krisetider. Noget tyder på at man planlægger, inden man tager ud og købe ind i supermarkedet.

Man bestræber på at besøge supermarkedet højst en gang om ugen for at mindske smitterisikoen. Man køber stort ind og planlægger efter at lave mad til flere dage. Man begynder at købe mere online. Man laver madplaner. Man begynder at bruge maden, som har gemt sig i bunden af fryseren, bagerst i køleskabet og køkkenskabet. Det er blevet en trend at spise rester og gendyrke sine grøntsager. Madspildskogebøger er brugt flittigt.

selina juul stop spild af mad madspilld (foto: Engelske Ambassade)
Selina Juul møder her Prins Harry … (Foto: British Embassy Copenhagen)

Ser man på vores nabo England, er de engelske husholdninger allerede i fuld gang. De nyeste tal fra England’s WRAP (Waste & Resources Action Programme) tyder på, at englænderne er begyndt at passe bedre på maden under coronakrisen. Denne nye coronakrise-opførsel blandt de engelske husholdninger fører til en rapporteret reduktion af madspild på 34 % i kategorierne kartofler, brød, kylling og mælk.

De engelske husholdninger handler i butikker sjældnere og køber flere varer ind ad gangen, når de handler. 95 % svarer, at de gemmer rester, laver mad til flere dage og laver indkøbslister. 97 % svarer, at de benytter fryseren mere. Næsten ni ud af ti engelske husholdninger er enige om i at “madspild er et vigtigt nationalt emne”. Om danske husholdninger vil følge vores naboers eksempel, vil kun tiden vise. Men noget tyder på, at nøjsomhed og sparsommelighed kan blive danskernes nye hverdag – og vi er begyndt at være endnu mere opmærksomme på at undgå madspild.

MAD MED RESPEKT bogforside - Gyldendal
Sådan ser bogen ud, som Selina står bag … (Foto: Bogforside – Gyldendal)

Alt tyder på, at dansk økonomi vil blive hårdt ramt af COVID-19 og ifølge regeringen kan coronakrise udløse et fald i BNP på mellem 3 og op mod 6 %. Siden starten af coronakrisen har over 49.000 danskere meldt sig ledige. Rejse-, restaurations-, og hotelbrancherne fortsat bløder, flere SMV’er er konkurstruede, flere virksomheder har røde tal på bundlinjen og mere end 71.000 virksomheder har bedt om hjælp fra Regeringens hjælpepakker for at kunne klare sig helskindet gennem krisen.

Derudover vil EU’s økonomi gå 8,3 % tilbage i 2020, det forudser Europa-Kommissionen i en sommerprognose, som er offentliggjort for nyligt. Zoomer man ud i verden, ser det heller ikke godt ud. Den Internationale Valutafond IMF forventer at COVID-19 vil forårsage en global recession i 2020 i samme omfang som – eller endda værre – end finanskrisen i 2009. Stop Spild Af Mad er født i finanskrisetider i 2008, så måske skal vi endnu engang hjælpe danskerne med at spare penge og passe bedre på maden, ligesom vi gjorde det tilbage i 2008. For nyligt har Stop Spild Af Mad eksekveret flere “sådan passer du på din mad og få din maden til at strække længere” pressekampagner, der blev vel modtaget.

Hvordan håndterede du Coronavirus (COVID-19) krisetiden?

COVID-19 er ganske forfærdeligt og har lagt hele verden ned. Og det er bestemt ikke overstået, da noget tyder på at virussen muterer, flere og flere i verden bliver smittede og Verdenssundhedsorganisationen WHO har dybest set sagt, at vi er nødt til at tilpasse os den nye virkelighed med COVID-19 indtil der er kommet en effektiv vaccine eller en behandling. Og det kan tage meget lang tid.

I Danmark har vores regering håndteret COVID-19 flot, derfor har Danmark knækket kurven i antallet af smittede og døde. Men jeg kan ikke understrege det nok: vi skal ikke glemme, at COVID-19 er her stadig – og den kan blusse op igen. Vi skal fortsat holde afstand, afspritte hænder og følge myndighedernes anbefalinger.

Selina Juul speaking at TED photo by Daniela De Lorenzo
Selina Juul holder en af sine mange taler. (Foto: Daniela De Lorenzo)

COVID-19 har også bragt en tiltrængt ro. Hvor jeg før COVID-19 i de seneste 12 år har været ude og rejse op mod 6-7 gange om måneden for fx. at komme til New York og tale i et kvarter om madspild, er alle mine rejser i år aflyst. Jeg har lige fået invitation af FN til at tale på en stor FN konference i Tyrkiet i september, men jeg tør ikke foreløbigt at rejse nogen steder. Desuden er det jo ikke særlig bæredygtigt at flyve så meget. Jeg håber, at der bliver mange flere digitale møder fremover.

I år skulle jeg blandt andet have talt på mit 9. Folkemøde på Bornholm og løbet min 9. Copenhagen Marathon. Alt blev med god grund aflyst på grund af COVID-19 og udskudt til 2021. Da jeg de seneste 12 år kørt i Stop Spild Af Mad med 800 kilometer i timen og har opbygget solidt søvnunderskud, har jeg faktisk nydt den stille tid.

Hvordan går det med din nyeste bog, med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Marie?

Det går faktisk rigtigt godt, og folk har vist stor interesse for vores madspildskogebog ‘Mad med respekt – En familiekogebog, der mindsker madspild’, som er blevet massivt omtalt i både danske og internationale medier. Bogen havnede også på Berlingskes liste over Årets Bedste Kogebøger i 2019 og blev for nyligt nummer et i verden i den internationale kogebogskonkurrence The Gourmand World Cookbook Awards i kategorien D11 Family. Og ikke for at glemme MY DAILY SPACE, som gav vores bog 6 ud af 6 lupper.

I bogen medvirker Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie både med forord og opskrifter. Prinsessens to børn, H.H. Prins Henrik og H.H. Prinsesse Athena, har også bidraget med opskrifter. Derudover har Danmarks dygtigste kokke bidraget til bogen: Timm Vladimir, Francis Cardenau, Michel Michaud, Anh Lê og Louisa Lorang. Alle bogens medforfattere og kokke, herunder mig, har arbejdet frivilligt og ulønnet på bogen, som udløser en donation til Folkekirkens Nødhjælp per solgt eksemplar. På bare seks måneder har bogen allerede generet 36.000 kroner til Folkekirkens Nødhjælp og deres arbejde for verdens fattigste – det er altså rigtig flot!

Bogen har i alt 80 opskrifter med fokus på madspild – alle opskrifter er baseret på madvarer, som er blandt dem, der typisk smides ud i danske husholdninger. Bogen er et stor tag-selv-bord af gode råd, opskrifter, tips og forslag til, hvordan familien kan blive endnu bedre til at udnytte maden mest muligt. De største syndere er husholdninger, og det er især børnefamilier, der har den største udfordring med at få brugt maden op. Netop dette segment henvender sig vores bog til. Den kan købes i alle landets boghandlere samt online og på lånes på landets biblioteker.

mad med respekt madspild selina juul (Foto: Simon Knudsen)
Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie har bidraget til bogen ‘Mad med respekt’. (Foto: Simon Knudsen)

Kan du løfte sløret for, hvad har du og ‘Stop Spild Af Mad’ af kommende projekter?

Coronakrisen har naturligvis lagt en dæmper på det hele, men helt stille står det nu ikke. Fokus på madspild står også højt på regeringens dagsorden, som en af Statsminister Mette Frederiksens mærkesager. Jeg er medlem af Statsminister Mette Frederiksens Klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren samt Klimapartnerskab for handel, hvor bekæmpelse af madspild står også højt på agendaen. Klimapartenskaberne, der har for nylig lanceret deres anbefalinger, har til formål at hjælpe regeringen om at nå målet om 70 % reduktion i drivhusgasudledninger i 2030.

Jeg er også bestyrelsesmedlem i regeringens Tænketanken om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, som skal den 29. september stå for Danmarks nye National Madspildsdag, i tråd med FN’s Global Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste IDAFLW). Om der kommer til at ske noget fysisk, eller noget digitalt den 29. september, må tiden og COVID-19 situationen vise.

Stop Spild Af Mad bidrager med anbefalinger til Vatikanet. I slutningen af 2019 blev jeg af Vatikanet inviteret til at tale i Vatikanet på en international konference om madspild og fødevaretab. Ved Vatikanet-konferencens afslutning blev der produceret et dokument til Vatikanet og Paven, som alle konferencens deltagere og jeg har bidraget til. Dokumentet skal hjælpe med at forankre kampen mod madspild i den Katolske Kirke samt inspirere 1,4 milliarder katolikker til mindre madspild. Derudover skal jeg her i 2020 bidrage med seks sider til Vatikanets bog om madspild, som Vatikanet vil publicere i forbindelse med konferencen. Vatikanstaten er ikke så plaget af COVID-19 som resten af Italien, så vi må se, om arbejdet bliver genoptaget snart.

æble frugt (Foto: Unplash)
Æbler er smukke og lækre at spise – lige meget hvad facon, de har. (Foto: Unplash)

I Stop Spild Af Mad har vi også større og større fokus på at samarbejde med fødevareindustrien. De seneste to år har har vi været med til at redde 370 tons “grimme” grøntsager fra madspildsdøden. Bag det succesfulde landsdækkende initiativ står Stop Spild Af Mad og Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn ApS i samarbejde med Gartneriet Østervang Sjælland, salgsorganisationerne GASA Odense og GASA Nord Grønt AmbA samt detailkæderne REMA 1000 og Salling Group. I år udvider vi det til flere af disse erhvervspartnerskaber, så flere af fødevareindustriens “grimme” og “frasorterede” produkter bliver solgt. Både danskerne og medierne er vilde med dem og de “grimme” grøntsager går som varmt brød.

Og så har vi en glædelig nyhed: foreningen Stop Spild Af Mad har for ganske nylig fået en bevilling fra Lemvigh-Müller Fonden på 200.000 kroner til projektet GratisMad.dk som vi skal igangsætte. Projektet handler om skabelse af en landsdækkende platform, der skal gøre det nemt for danskere i madfattigdom under og efter COVID-19 krisen at få nem og hurtig adgang til gratis mad, så værdigt trængende borgere kan så nemt som muligt få adgang til gratis mad, hurtigst muligt, og over hele landet. Portalen GratisMad.dk vil kunne også bruges til at potentielle lokale mad-donorer kan komme i kontakt med potentielle lokale mad-aftagere og velgørende organisationer.

Du er kåret som Årets Europæer 2020, du har har været i alverdens medier, i en BBC video som fik 30 millioner, visninger og du har over 116.000 følgere på SoMe – hvordan beskytter du som offentlig person dit privatliv?

Ja, jeg er nok den mest kendte ukendte dansker: alle kender til Selina Juul som stifter af Stop Spild Af Mad, og ingen kender til Selina Juul som privatperson. Det har jeg det allerbedst med.

Jeg har i 12 år talt kun om madspild og dertilhørende relevante emner i danske og internationale medier og TV. Jeg inviterer aldrig journalisterne indenfor mit hjem og jeg kommunikerer kun om madspild på mine sociale medier, som har tilsammen over 116.000 følgere. Også mange journalister følger mig, og jeg har tit oplevet at dét jeg skriver i mine statusopdateringer på sociale medier, bliver til nyheder i medierne. Så jeg tænker mig ekstremt godt om, inden jeg skriver noget.

Selina Juul portrait photo by Josephine Amalie Moldow
Selina Juul elsker også selv at lave mad … Og bruger også gerne rester. (Foto: Josephine Amalie Moldow)

Og når jeg har medvirket i over 8.000 nationale og internationale medieomtaler, optrådt i dansk og international TV over 300 gange og en BBC video med mig gik viralt på Facebook og fik over 30 millioner visninger, passer jeg ekstremt meget på mit privatliv. Når jeg er som offentlig person har i de seneste 12 år været så privat omkring mit privatliv, har det også givet mig en beskyttelse. Folk genkender mig på gaden og de kender mig for mit arbejde – men de kender mig ikke som privatperson. Og det skal de heller ikke.

Når man har over 100.000 følgere, er man en såkaldt Megainfluencer, jeg bliver ofte kontaktet af diverse danske og internationale influencer-bureauer og medier, der gerne vil have mig til at stille op i alt muligt. Men svaret er altid nej: når intet har med madspild at gøre, har det ingen interesse.

Kan du give os nogle aktuelle tips til, hvordan vi bliver endnu bedre til at undgå madspild?

Ferietiden er over os og set i lyset af coronavirus, holder de fleste danskere i år sommerferie derhjemme i Danmark. Nogle af os har sikkert prøvet at være i en situation, hvor man tager hjem fra sommerhuset eller ferieboligen og er nødt til at smide en del mad ud, som man ikke fik spist op under ferien. Og derhjemme venter der frugtskålen og køleskabet, hvis indhold er blevet dårlig, mens man har været væk på ferien. I disse uger tager mange danskere afsted på ferie – og nogle er allerede på vej hjem fra ferien. Her er tre gode råd, som kan hjælpe med at mindske madspild i forbindelse med sommerperioden.

1. Tøm køleskabet inden ferien: En uge eller to inden ferien skal du være opmærksom på at spise dig igennem dit køleskab. Grøntsager i grøntsagsskuffen og frugt i frugtskålen kan snittets og fryses. Gode madrester portionsopdeles og fryses. Så sparer du både penge og tid, du har mad i fryseren når du er hjemme igen og du undgår fordærvet mad, som byder dig velkommen hjem.

2. Spis op i sommerhuset og ferieboligen: Et par dage inden du skal hjem fra ferien, bør du starte med at spise hvad du har af madbeholdningen, så du ikke bliver nødt til at smide maden ud på feriens sidste dag.

3. Madopbevaring på vej hjem fra ferien: Husk at tage køletasker og køleelementer med til sommerhuset eller ferieboligen. Disse skal nemlig bruges til at opbevare din overskudsmad, som du tager med hjem, når du er på vej hjem fra ferien. Det er nemlig vigtigt at maden holder sig frisk, især hvis turen hjem er lang.

Læs også:

STOP MADSPILD: Biksemad

biksemad prinsesse marie selina juul mad med respekt (Foto: Mikkel Adsbøl)

· Mere fra samme kategori ·