Læs også:

Close
lgbt, lgbtqi, seksualitet, kærlighed, politik

NEWS: København klar med Danmarks første LGBTI+ politik

Nyheder  | 

København klar med Danmarks første LGBTI+ politik · Rusland trækker sig fra våbentraktat · Sundhedsorganisationer vil have obligatorisk kaloriemærkning · To ud af tre LED-produkter er ulovlige · I dag hyldes verdens bedste kok med pandekager på Københavns Rådhus · Dagens billede: Super Bowl Sunday

Vi har udvalgt dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

København klar med Danmarks første LGBTI+ politik

Under titlen ”En ligeværdig del af fællesskabet” skal en ny, samlet LGBTI+ politik fra Københavns Kommune sikre, at kommunen i endnu højere grad møder LGBTI+ personer med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid. Det har et bredt flertal i Borgerrepræsentationen vedtaget.

Dermed er København den første og foreløbig eneste danske kommune med en samlet politik på området. Det glæder byens overborgmester:

– København skrev verdenshistorie, da det første homoseksuelle par fik papir på hinanden på Københavns Rådhus i 1989, og siden da har Danmark været foregangsland, når det handler om LGBTI+ rettigheder. Men LGBTI+ personer oplever stadig diskrimination, og derfor vedtager vi nu en samlet LGBTI+ politik, der skal sikre respekt og ligeværdighed for alle, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Den tværgående politik handler om alt fra tryghed til tiltaleformer. Er bydele og parker trygge at færdes i? Er personalet på byens institutioner og skoler klædt på til at møde børn og unge med LGBTI+ spørgsmål? Tager kommunens blanketter højde for regnbuefamilier?

Flere unisex-toiletter i det offentlige rum, antimobbe-strategier i folkeskolen og forebyggelse af ensomhed blandt ældre LGBTI+ borgere. Det er eksempler på tiltag, som skal fremme ligebehandling af LGBTI+ personer i København.

Politikken er blevet til i samarbejde med en række LGBTI+ organisationer, blandt andet Copenhagen Pride, AIDS-Fondet, Normstormerne, LGBT Asylum og LGBT Danmark. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

lgbt, lgbtqi, seksualitet, kærlighed, politik
København klar med Danmarks første LGBTI+ politik. (Foto: Pexels)

Læs også: En snak med influenceren Amalie Wessel om diskrimination

Rusland trækker sig fra våbentraktat

Fredag meddelte USA, at de ville udtræde af våbentraktaten INF, fordi Rusland ikke overholder den. Lørdag svarede Rusland så igen, da Ruslands præsident Vladimir Putin meddelte, at de nu også vil træde ud af aftalen.

Putin mener, at USA ikke har overholdt aftalen, og at der bør foretages en undersøgelse af USA’s forsvar. Desuden bifalder han sit forsvarsministeriums forslag om at påbegynde udviklingen af nye mellemdistance-missiler.

Våbentraktaten stammer tilbage fra 1987. Traktaten var den første aftale, som fjernede en hel våbenklasse fra de to supermagters arsenaler, hvilket resulterede i, at missiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer blev tilintetgjort. Det skriver TV 2.

Putin, rusland, præsident
Rusland trækker sig fra våbentraktat. (Foto: Pxhere)

Læs også: Putin vil mødes med Taliban

Sundhedsorganisationer vil have obligatorisk kaloriemærkning

Andelen af overvægtige stiger. Det samme gør antallet af måltider, der spises uden for hjemmet. Men det er nærmest umuligt at finde rundt i, hvor mange kalorier der er i de burgere, caffelatte eller sandwich, vi køber.

Derfor går Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse sammen for at få indført obligatorisk kaloriemærkning i de større kæder af burgerrestauranter, caféer, kiosker, tankstationer og mange flere steder.

Det er udviklingen af overvægtige voksne danskere, som får sundhedsorganisationerne til at arbejde for obligatorisk kaloriemærkning. 51 procent af danskerne er overvægtige. Det er 250.000 flere end for bare fire år siden. Hvis udviklingen forsætter vil andelen være 70 procent i 2045. Det er en alvorlig trussel for det danske sundhedssystem og for danskernes trivsel, da overvægt øger risikoen for en lang række sygdomme, blandt andet type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Udover presset fra sundhedsorganisationerne er der også politisk opbakning til at få gennemført en obligatorisk kaloriemærkning fra blandt andet Socialdemokratiet og Alternativet. Sidstnævnte fremsætter i nær fremtid beslutningsforslag i Folketinget om obligatorisk kaloriemærkning. Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Mad, salat, sundt, sundhed, madspil, aftensmad, middag
Sundhedsorganisationer vil have obligatorisk kaloriemærkning. (Foto: Pexels)

Læs også: Kokosolie er slet ikke så sundt, som rygtet siger

To ud af tre LED-produkter er ulovlige

Sikkerhedsstyrelsen har fundet fejl på 19 ud af 30 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter. Fabrikanterne skal stramme op, lyder det fra både Sikkerhedsstyrelsen og brancheorganisationen TEKNIQ.

Resultatet af Sikkerhedsstyrelsens kontrol er, at ét produkt er blevet tilbagekaldt og ét andet produkt er blevet salgsstoppet. Derudover måtte fabrikanterne af 17 produkter ændre på produktets konstruktion, så det kunne leve op til sikkerhedskravene.

I kølvandet på indsatsen beder styrelsen nu fabrikanter og EU-importører om at stramme op på kontrollen med produkterne. Det skriver TEKNIQ i en pressemeddelelse.

LED, lys, lampe, pære, elektronik
To ud af tre LED-produkter er ulovlige. (Foto: Pexels)

Læs også: EU vil stoppe “programmeret forældelse”

I dag hyldes verdens bedste kok med pandekager på Københavns Rådhus

Den danske kok Kenneth Toft-Hansen har vundet Bocuse d’Or, og dermed sikret Danmark guld ved det uofficielle VM for kokke. Det fejres med rådhuspandekager i dag mandag den 4. februar klokken 11.00.

Bocuse d’Or bliver holdt i Lyon i Frankrig. Det betragtes som det uofficielle verdensmesterskab for kokke. Det er anden gang, at Danmark sikrer sig guld ved Bocuse d’Or. Første gang var i 2011.

Kenneth Toft-Hansen vandt med temaet ‘Flora Danica’, hvor klassiske opslagsværker om danske blomster og planter havde en afgørende rolle. De to retter var: ’Chartreuse’ (en ret tilberedt i en form) med blandt andet østers, muslinger og grøntsager samt kalvekam med blandt andet brisler, enebær, persille og citron. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Pandekager, mad, dessert, lækkersulten
I dag hyldes verdens bedste kok med pandekager på Københavns Rådhus. (Foto: Pexels)

Læs også: De danske håndboldherrer vandt guld

Dagens billede: Super Bowl Sunday

I går vandt Patriots Super Bowl.

Læs også: Beyoncé genforener Destiny’s Child på Coachella 2018

· Mere fra samme kategori ·