Læs også:

Close
kidulting, voksenliv, ansvar, barndom, nostalgi

Kidulting: Stress, forventningspres og dårlige nyheder får dig til at “gå i barndom”

Kultur  | 

Et stort behov for at dyrke det barnlige, have det sjovt og fralægge sig ansvaret spreder sig blandt mange voksne – trenden hedder kidulting, og den gør det nemmere at håndtere voksenlivets udfordringer

Det er ikke nemt at blive voksen: Du får pludselig hovedansvaret for dit eget liv, hvilket betyder, at du selv skal tage opvasken, rydde op, handle ind og i det hele taget opføre dig som et ansvarsfuldt menneske. Det er her, kidulting kommer ind i billedet.

Du vil nemlig samtidig opleve en stigning af forventninger fra samfundet, dit arbejde, din omgangskreds, familie og dit uddannelsessted – hvilket selvsagt kan gøre dig godt stresset i knolden og give dig lyst til “kidulting”; nemlig at “gå i barndom” som voksen.

Landors Trend Watch-liste ligger kidulting nummer syv over trends, der vil dominere 2017. Derfor har MY DAILY SPACE snakket med psykolog Anna Levi Palsvig om, hvad der skyldes voksnes behov for at dyrke det barnlige og nostalgiske, hvordan det kommer til udtryk, og om det kan tage overhånd.

Læs også: Malerbøger til voksne er kommet for at blive

kidulting, venskab, barndom, nostalgi, barnlig, leg
Kidulting er en mulighed for at give lidt slip på det ansvar og de forventninger, du som voksen stilles over for. (Foto: All Over)

Et frirum fra stress, forventninger og dårlige nyheder

Anne Levi Palsvig kan ikke udtale sig om, hvorvidt kidulting er en trend i Danmark, men hun ser dog en klar tendens til, at flere og flere mennesker bliver stressede og lider af stresssymptomer. Den opfattelse understøttes af tal fra Stressforeningen, der viser, at 250.000 til 300.000 danskere lider af alvorlig stress. Samtidig oplever 430.000 danskere – svarende til 10–12 procent – symptomer på alvorlig stress i deres hverdag.

– Når man bliver  stresset, er det først der, de fleste mennesker  lærer at tage pauser og lave noget, der er ufornuftigt, fortæller Anna Levi Palsvig.

Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor kidulting bliver mere og mere populært.

kidulting, leg, pause, frirum, barnlig, stress, forventningspres
En stresset hverdag og de mange forventninger til dig kan sagtens resultere i, at du har brug for en pause fra det hele, hvor du kan nyde nuet og være ubekymret. (Foto: All Over)

Der kan ifølge Anna Levi Palsvig være forskellige årsager til, at folk føler et behov for indimellem at skabe et rum, hvor man kan lege og være fri. En måde at opleve kontakten med sin legende og kreative side kunne for nogen være at komme i kontakt med barndommen og dyrke det nostalgiske.

Hun mener også, at behovet for et pusterum, hvor det er tilladt at lege, kan forstås ud fra samfundsmæssige og individuelle niveauer. I forhold til de samfundsmæssige mener hun, at der er brug for lidt leg, da virkeligheden en gang imellem kan virke dyster og uoverskuelig.

– Der er meget i verden, der er alvorligt og til tider svært at leve med. Der er for eksempel meget fokus på krig og terror i øjeblikket, og det faktum, at du som individ ikke kan ændre på så meget, kan skabe en følelse af magtesløshed, siger hun og fortsætter:

– Verdenssituationen er lidt usikker, og når du konfronteres med noget, du ikke har det rart med, så finder du som menneske på at gøre nogle ting, som du selv har kontrol over. Hvis du fordyber dig i noget, så kommer du lidt væk fra det hele.

Læs også: Nordiske kvinder føler sig presset til at træne mere

kidulting, barndom, leg, barnlig, nostalgi, forventninger, pres
Ifølge Anna Levi Palsvig er der i dag for mange krav til individet, som kan resultere i angst og stress. Idealet om det perfekte liv på sociale medier er et af de krav, der er nærmest umuligt at leve op til. (Foto: Pexels)

På det individuelle plan, ifølge Anna Levi Palsvig, er der for mange krav til individet. Idealet om det perfekte liv på sociale medier er et af de krav, der nærmest er umuligt at leve op til.

– Der er et pres fra præstationskulturen. Du kan ikke helt få lov til at være sig selv, og så kan man altid diskutere, hvor presset kommer fra, om det er fra en selv, ens omgivelser eller fra samfundet. Men der er en forventning om at, alt skal være perfekt, og du skal overskudsagtig og glad stort set hele tiden – et slags glansbillede. Det er ikke en realistisk verden at leve i, og forventningen om, at du skal være noget andet kan være en byrde, fortæller hun og  fortsætter:

– Der er så mange forventninger til os, og i virksomheder er der ofte pres og forventninger til, at man skal være mere effektiv. Der er flere og flere mennesker, der går ned med stress, og derfor kan det godt være rigtig befriende at slippe sig selv lidt løs og bare have det sjovt.

kidulting, afslapning, frirum, barnlige, barnlig, leg, pause, hygge, sjov
Grundet det store pres i hverdagen, stiger behovet for et frirum. For nogle kan det være en gåtur i skoven, mens andre søger efter det barnlige og nostalgiske. Det er her, kidulting kan gøre en forskel. (Foto: All Over)

Læs også: Unge kvinder gør oprør på sociale medier

Leg og fællesskab

Når hverdagens barske virkelighed, forventningerne og stresset bliver for meget, søger vi efter et frirum, hvor vi kan slippe os selv løs og nyde nuet. Anna Levi Palsvig mener, at alle mennesker har brug for et frirum, hvor de kan slappe af og lade op, men at det ikke er alle, der har lige nemt ved at lege.

–Der er nogle mennesker, der har det fint med at slappe af ved eksempelvis at tænde for tv’et eller læse blade. Det er deres frirum, deres måde at slappe af på. Men der er også nogle mennesker, der har det meget svært ved at tillade sig selv at slappe af og især at lege.

Til gengæld mener hun, at kidulting gør det mere legitimt at “lege”, da du er en del af et fællesskab, hvor du hverken bliver skældt ud eller set ned på, når du giver lidt slip på ansvaret og bare nyder nuet.

kidulting, venskab, fællesskab, venner, trend, trends, barndom, barnlig, nostalgi
Kidulting er en god måde at “lege” på, da det legitimiseres af fællesskabet, mener psykolog Anna Levi Palsvig. (Foto: Pexels)

–Fællesskab med andre er en vigtig ting for os mennesker. Det at være en del af en gruppe, hvor man er fælles om tingene, hvor man morer sig, og man kan se, at andre morer sig – det er enormt vigtigt. Fællesskabet er det sted, hvor vi trives. Det er vigtigt at have nogen, man kan være sammen med om noget, hvor man kan grine – det er positivt, fortæller hun.

Anna Levi Palsvig mener derfor også, at der kan være mange måder at deltage i et fællesskab på, og at det ikke nødvendigvis er kidulting, der er det eneste rigtige. Men samtidig er hun også af den opfattelse, at kidulting kan give et positivt og friskt pust i vores hverdag:

–Vi tænker bedst, når vi leger. Det er mentalt et rigtig sundt sted at være. Når man kidulter, kommer man i kontakt med sit indre barn. Her har man mulighed for at komme i kontakt med en del af sig selv, som man måske har lagt på hylden og ikke har haft mulighed for at finde frem længe. Netop fordi det at lege ikke er noget man må, når man er voksen og ansvarlig.

Læs også: Alarmerende stigning i antal af stressede studerende

At praktisere kidulting

Hvordan kidulter du så bedst? Kort sagt handler det om, at du slipper din barnlige side lidt løs og udfolder dig kreativt gennem fælles aktiviteter med andre. Herhjemme kan et eksempel på kidulting være spillet Pokemon Go, som har fået både unge, voksne og ældre mennesker ud på jagt efter de små virtuelle væsner, der skal fanges med mobilen.

Anna Levi Palsvig mener, at det er naturligt for mennesker intuitivt at søge efter et frirum, hvor det føles trygt og rart:

– Det kan være rart at være i et fællesskab, hvor vi samtidig giver slip og er i positiv kontakt med andre. Jeg tror, at alle mennesker har et behov for at kunne give slip på alle forventningerne og ansvaret og bare være til. Det at have adgang til sit legesind og indre barn kan være så befriende.

kidulting, spil, barnlig, leg, pokemon go, barnligt, samværd, fællesskab

Kidulting handler om at finde sit indre barn frem. Det kan blandt andet gøres ved at finde tilbage til ting, du dyrkede som barn. Det nostalgiske kan gøre det nemmere at give slip, hvilket måske kan være en af årsagerne til, at Pokemon Go er blevet så populært. (Foto: All Over)Anna Levi Palsvig er af den opfattelse, at det kan være rigtig godt for os at kidulte, da det giver os det frirum i hverdagen, som vi har brug for for at lade op og fungere optimalt:

– Hvis du giver slip i dit eget tempo, kan det være rigtig godt at kidulte. Du kan måske opleve dig selv som mere levende. Det er generelt en god idé at skabe et frirum, hvor du ikke skal eller bør være noget, og hvis du kan bruge kidulting til det, så er det rigtig fint.

Læs også: Pokémondille slider på københavnsk park

Kan kidulting have konsekvenser?

Det lyder jo rigtig tiltalende at fralægge dig dit voksne ansvar og i stedet henkaste dig til et liv fuld af barnligheder, nostalgi og leg. Som alt andet godt i livet, skal det dog gøres med måde, mener Anna Levi Palsvig:

– Vi mennesker kan have tendens til at gøre for meget af ”noget”, og på den måde kan alt blive for meget. Det er fint, så længe ”noget” kun er en del af livet, men at der samtidig er plads til mange andre ting. Med kidulting kommer det også meget an på, hvordan man kidulter, siger hun.kidulting, leg, barndom, frihed, nostalgi, stress, frirum, ansvar

Det kan være rigtig godt for dig at kidulte, men husk stadig at have den voksne ansvarlighed med, siger Anna Levi. (Foto: Pexels)I den forbindelse taler Anna Levi om, at det potentielt kan skade dit parforhold, hvis du dyrker noget i ekstrem grad uden at involvere din partner, der måske kan føle sig ensom og forladt. Derfor mener hun, at det er vigtigt også at tænke på andres behov og grænser, da du som voksen også skal være ansvarlig under leg.

– Så længe vi respekterer vores egne og andre menneskers grænser, kan vi kidulte. Man bør ikke gøre noget, hvis man ikke synes at det er rart, eller fordi man føler sig presset. I så fald mister man sit frirum og glæden ved kidulting kan forsvinde. Man skal derfor stadig være ansvarsfuld i den måde, man kidulter på – den voksne ansvarlighed skal stadig være med, afslutter hun.

Læs også: Par afslører de mærkelige ting, de laver, når de er alene

· Mere fra samme kategori ·