Læs også:

Close
kvinder, træning, træn, fitness, kroppen, kvindekroppen, selvværd, idealer, kropsideal, samfundet, kæresten, venner, familie, pres, træningspres, kari traa, celebrate yourself, sundhed, mental sundhed

Nordiske kvinder føler sig presset til at træne mere – presset kommer fra et trist sted

Nyheder  | 

Hver fjerde nordiske kvinde føler sig presset til at træne mere, viser en ny undersøgelse. Værre endnu: Presset kommer fra et sted, det ikke burde

Løb hurtigere, lav flere squats, og tab dig. I dag møder kvinder forventninger både i det offentlige rum og derhjemme.

Halvdelen af de nordiske kvinder oplever nemlig, at presset om at træne og leve op til ekstreme skønhedsidealer kommer fra deres partner.

Det er et forventningspres, der er med til at skabe urealistiske kropsidealer, som har en negativ indflydelse på kvinders selvværd. Det er konklusionen af en ny undersøgelse, som er foretaget af sportsmærket Kari Traa blandt mere end 4.000 nordiske kvinder.

Læs også: Min far er min motivationsmaskine under træningen – nu kan han blive din!

kvinder, træning, træn, fitness, kroppen, kvindekroppen, selvværd, idealer, kropsideal, samfundet, kæresten, venner, familie, pres, træningspres, kari traa, celebrate yourself, sundhed, mental sundhed
Nordiske kvinder føler sig presset til at træne mere – presset kommer fra et rigtig trist sted. (Foto: All Over)

4.000 nordiske kvinder har svaret

Undersøgelsen er blevet udført på Epinions danske, finske, norske og svenske paneler. 4.000 kvinder i alderen 18-75 år har svaret – 1.000 fra hvert land.

  • 27 procent af nordiske kvinder har oplevet, at andre har haft forventninger til deres træningsvaner med hensyn til, at de skulle træne mere.
  • 49 procent af nordiske kvinder har oplevet, at deres partner har haft forventninger til deres træningsvaner.
kvinder, træning, træn, fitness, kroppen, kvindekroppen, selvværd, idealer, kropsideal, samfundet, kæresten, venner, familie, pres, træningspres, kari traa, celebrate yourself, sundhed, mental sundhed
Mange kvinder kan ikke håndtere de idealer, samfundet har for deres kroppe. Foto: All Over)
  • 24 procent af nordiske kvinder har oplevet forventninger fra deres venner.
  • 22 procent har oplevet forventninger fra deres familie.
  • 47 procent af nordiske kvinder finder det svært at leve op til samfundets forventningspres om træning. Det samme gør sig gældende for hele 52 procent af de danske kvinder. Kun 12 procent af nordiske kvinder synes, det er nemt at leve op til forventningerne.
  • 88 procent af nordiske kvinder ville ændre en kropsdel, hvis de kunne.

Se også: Tanker under træning: Stadier, du går igennem, når du hader at træne

løbe, træning, løbetræning, løbesko
Træner du, fordi du vil eller fordi du føler, at nogen presser dig til at gøre det? (Foto: All Over)

Alarmerende høje tal

Undersøgelsen har vist, at hver fjerde kvinde føler sig presset til at træne mere.

Den har også vist, at hele ni ud af ti kvinder ville ændre noget på deres krop, hvis de kunne. Det er ifølge Kari Traa, som har grundlagt kvindesportsmærket af samme navn, et alarmerende højt tal:

– Det urealistiske kropsideal er efterhånden blevet normen i samfundet. Kvinder bombarderes med ekstreme standarder for skønhed og træning på sociale medier, blogs og fra deres omgivelser. Og vores undersøgelse viser, at det faktisk er vores nærmeste, som er eksponenter af disse idealer og forventninger. Særligt vores partnere er med til at fastholde idealerne. Det er problematisk.

Læs også: Derfor er 10.000 skridt det magiske motionstal

tarme, humør, helbred, oxytocin, overvægt, hjernen, sindet, psyken, kroppen, kvindekroppen, sundhed, mentalt helbred, laks, omega 3, fedt, dopamin, lykkemolekylet, cannabinoider, adrenalin, dopamin, gaba, angst, depression, stress, kontakt, berøring, endorfiner, dopamin, serotonin
49 procent af kvinderne føler sig presset til at træne – af partneren. (Foto: All Over)

Psykolog: Forventninger har en negativ indflydelse på kvinders velvære

Undersøgelsen viser også, at halvdelen af de nordiske kvinder har svært ved at leve op til samfundets forventninger. Det er nemlig kun hver tiende kvinde, som kan håndtere forventningspresset, og det er et problem.

For de høje forventninger fra omverdenen har en negativ indflydelse på træningsvaner og kvinders generelle følelse af velbefindende, mener ekspert i selvværd.

Træt af det? NEWS: Danskerne er trætte af sundhedshysteri

tarme, humør, helbred, oxytocin, overvægt, hjernen, sindet, psyken, kroppen, kvindekroppen, sundhed, mentalt helbred, laks, omega 3, fedt, dopamin, lykkemolekylet, cannabinoider, adrenalin, dopamin, gaba, angst, depression, stress, kontakt, berøring,
Træning skal være sjovt. (Foto: /ritzau/)

– De seneste år er der kommet et stigende fokus på sundhed og træning, hvor kvinder dagligt eksponeres for mange budskaber om sundhed og kropsidealer. Sundhedsidealerne er svære at leve op til i hverdagen, hvor kvinder i forvejen har høje forventninger til deres karriere, at være en god mor og den perfekte kæreste, siger Kisser Paludan, som er psykolog, forfatter og specialist i selvværd.

Hun fortsætter:

– Konsekvenserne af forventningspresset kan være store og betyde, at kvinder udvikler usunde træningsvaner, hvor egen-kærligheden svækkes. Vi må i stedet begynde at fokusere på, at kvinder finder træningsvaner, der er med til at styrke selvværdet.

Læs også: Se filmen: Embrace viser, hvor skøre og skadelige idealer om kroppen er

danskere, træning, træn, motion, sundhed, sundhedshysteri, hysteri, kost, diæt, slankekure, mandag morgen, sport, kroppen, fysisk,
Danskerne er godt og grundigt trætte af sundhedshysteri, viser en undersøgelse. (Foto: All Over)

Opgør med forventningspres og kropsidealer

For at adressere problemstillingen og bane vejen for at ændre de nuværende skønhedsidealer, har Kari Traa lanceret en kampagne, som opfordrer kvinder til at fejre sig selv.

Kampagnens mål er at gøre træning sjovt igen og bidrage til at give kvinderne kontrollen over skønhedsidealerne tilbage.

– Vi vil have kvinder til at frigøre sig fra urealistiske forventninger til skønhed, træning og udseende. Uanset størrelsen af dine lår eller omkredsen af din talje, tror vi på, at du er den rette til at sætte dine egne mål og leve dit liv uafhængigt af samfundets forventninger, siger Kari Traa.

Prøv nye eventyr: Marie krydsede polarcirklen: Det værste var at komme hjem igen

kvinder, træning, træn, fitness, kroppen, kvindekroppen, selvværd, idealer, kropsideal, samfundet, kæresten, venner, familie, pres, træningspres, kari traa, celebrate yourself, sundhed, mental sundhed
Celebrate Yourself er en kampagne, sportsmærket Kari Traa har startet. (Foto: Kari Traa)

Hun fortsætter:

– Vi vil gerne bidrage til et samfund, hvor det vigtigste ikke er, hvor langt du kan løbe, men at det er sjovt at løbe en tur. Vi håber, at vores nye kampagne kan bidrage med at gøre det lettere for kvinder og piger at fejre dem selv og deres bedrifter. Det har samfundet behov for, så vi undgår al den negative påvirkning af urealistiske forventninger.

Kampagnen Celebrate Yourself sparkes i gang med en film, som er fyldt med farver, sjov og kvinder i alle former og størrelser. Læs mere om kampagnen her.

· Mere fra samme kategori ·