Læs også:

Close
studerende, undervisning, uddannelse, videregående uddannelse, engagement

Alarmerende stigning i antallet af stressede studerende

Nyheder  | 

Antallet af studerende med stress stadig er stødt voksende. Det viser en helt ny undersøgelse fra fagforbundet Djøf. Det er især presset på selve studiet, som får de studerende til at bukke under

57 procent af studerende føler “i høj grad” eller “nogen grad” stress. Det viser en spritny undersøgelse fra Djøf, der er foretaget blandt 994 studerende i november 2016.

Særligt er der flere studerende, som giver “stort pres på studiet”, som begrundelse for stress. I 2012 følte 36 procent af de adspurgte, at “stort pres på studiet” var en begrundelse, hvor tallet i november 2016 er steget til alarmerende 49 procent.

Wenche Quist, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Djøf fortæller, at tallene ikke er overraskende.

– De studerende oplever et større pres end nogensinde. Det er dybt beklageligt, men desværre ikke overraskende. Fremdriftsreformen er en direkte virkning, fortæller Wenche Quist til MY DAILY SPACE.

Læs også: Hvad sker der for uddannelsesloftet?

studerende, stress, stigning, djøf, mentalt sundhed, stigning, afsløring, studier, uddannelse, universiteter
Alarmerende stigning i antallet af stressede studerende. (Foto: All Over)

Pres fra start

Det store pres kender den studerende Josephine alt til. Hun går på andet semester på en kandidatuddannelse på SDU, og selv føler hun, at studiet kører skræmmekampagner og det er med til at starte stress hos de studerende.

– Fra semesterstart lagde alle underviserne stor vægt på, at nu skulle vi kæmpe langt hårdere, end vi havde gjort på bacheloren. Niveauet ville være højere end nogensinde, og allerede efter få uger blev den først eksamen omtalt og kørt op på et niveau, så vi var flere, som allerede fik hjertebanken. Derudover bliver de studerende presset, da vi får at vide, at det kun er dem med de bedste karakterer, som får de gode jobs. Så skal man også gerne have et godt praktiksted og studiejob, fortæller Josephine.

Wenche Quist er enig i Josephines udtalelse om, at kravene til de studerende i dag er så store, at det er umuligt at følge med.

– Vi ser også, at arbejdsmarkedet søger medarbejdere, som ikke kun skal have høje karakterer. De skal også have gode studiejobs, frivilligt arbejde og andre elementer på CV’et for at skille sig ud. Det prøver de studerende at efterleve, hvilket skaber et umenneskeligt pres.

Se mere: Store dele af loven om dobbeltuddannelse droppes i ny aftale

studerende, stress, stigning, djøf, mentalt sundhed, stigning, afsløring, studier, uddannelse, universiteter
Djøf peger på Fremdriftsreformen som skyld i stressede studerende. (Foto: Polfoto)

Tallene stiger stadig

De hyppigste stressrelaterede symptomer, som de studerende oplever, er træthed, søvnbesvær, hukommelses- og koncentrationsbesvær og hjertebanken. De samme oplysninger havde Josephine på studiet.

Djøf har foretaget den samme undersøgelse to gange før i 2012 og 2014, og der ses tydelige stigninger i en række forskellige parametre fra undersøgelsen i 2012 til den nyeste undersøgelse.

Under stresssymptomer er procentdelen af elever, som oplever “hjertebanken” steget fra 24 til 33 procent, “hukommelses- og koncentrationsbesvær” steget fra 50 til 63 procent, “mindre engagement” steget fra 38 til 49 procent og “søvnbesvær” steget fra ekstreme 71 til 80 procent.

Se også: Psykolog: Vi trænger til et godt gammeldags ungdomsoprør

studerende, stress, stigning, djøf, mentalt sundhed, stigning, afsløring, studier, uddannelse, universiteter
Det er selve studierne, der giver de unge hjertebanken. (Foto: Polfoto)

– Det byggede sig op, og jeg ikke kunne sove. Jeg kunne græde på vej hjem i toget, selvom jeg ikke er typen, som græder let. Når jeg skulle læse, fik jeg det fysisk dårligt, og jeg kunne få kvalme. Jeg kunne sjældent huske de lektier, jeg havde læst dagen før. Det blev så slemt, at jeg op til eksamen, vågnede op om natten og følte det som om, at jeg havde tømmermænd, og jeg var nødt til at aflyse nytårsaften, fordi jeg ikke kunne overskue det, siger Josephine.

Josephine har overvejet at tage orlov fra studiet og få noget ro på sig selv, men den ide har hun opgivet igen.

– For det første fik jeg at vide af studiet, at det var en virkelig dårlig idé, og den nye fremdriftsreform har heller ikke hjulpet på det, da det nærmest er umuligt at få lov til at få orlov.  Så har jeg kontaktet studenterrådgivningen, hvor jeg kan få et møde, men de har helt sindssyge ventelister. Jeg kan få en tid i maj. Så jeg skal vente i næsten to måneder på at kunne tale med nogen fra rådgivningen, forklarer hun til MY DAILY SPACE.

Læs også: Derfor skal du melde dig ind i a-kasse som studerende

studerende, stress, stigning, djøf, mentalt sundhed, stigning, afsløring, studier, uddannelse, universiteter
Studerende måtte vente i flere måneder på hjælp. (Foto: Polfoto)

Studerende står alene med stressen

I Djøf har man diskuteret, hvad løsningen på det stigende problem kunne være. Wenche Quist mener, at både de studerende, uddannelsesstederne og politikerne skal ind i kampen mod stress.

– Først og fremmest er det vigtigt, at de studerende taler mere sammen. De føler ofte, at de står alene med stressen. De kigger rundt og tænker, hvorfor de er de eneste, som ikke kan håndtere presset. Men sådan er situationen bestemt ikke. Derfor skal de studerende holde flere sociale arrangementer på studiet, hvor der er mulighed for at tale sammen. Det støtter vi i stor grad i Djøf og giver direkte penge til studerende, som laver gode faglige og sociale tiltag.

Selvom de studerende selv kan afhjælpe problemerne, så er det ikke dem, som står med det store ansvar, og ifølge Djøf skal uddannelsesstederne rejse sig fra bænken og blive aktive spillere på banen.

– Selve studiet skal have mere fokus på, at det er vigtigt, at man også kan have et velfungerende liv, selvom man studerer. Størstedelen af de studerende skal ud og have et ganske almindeligt job, og det skal være okay, at man ikke stræber efter forsiden på Berlingske, forklarer Wenche.

Læs også: Kvinders CV dømmes hårdere end mænds

studerende, stress, stigning, djøf, mentalt sundhed, stigning, afsløring, studier, uddannelse, universiteter
Pres om præstationer præger studierne og de studerende fra start. (Foto: Polfoto)

Hvor er politikerne?

Den største banespiller er dog politikerne. Wenche Quist er dybt uforstående overfor den taktik, som man har valgt fra Borgens side af. Den skal ændres. Nu.

– Den tungeste opgave hviler frem for alt hos politikerne. Fremdriftsreformen støtter vi på ingen måde, og vi mener, at man bør droppe den. Det er fin idé, at man gerne vil have de studerende hurtigere igennem, men effekten af Fremdriftsreformen har kun været negativ. Den er alt for stram, forklarer hun og fortsætter:

– En anden stor faktor er de sparerunder, som politikerne kaster mod uddannelsesstederne hvert år. Det skal simpelthen stoppes.Underviserne skal løbe hurtigere end nogensinde, og alle former for vejledning og ekstra sparring på opgaver bliver skåret mere og mere væk. Det er der ikke råd til. Det er direkte begrænsning af at lære. Så er det jo netop, at de studerende ikke får muligheden for at blive sikre i stoffet, og usikkerheden breder sig i dem, slutter den forsknings- og uddannelsespolitiske chef i Djøf.

 

Redaktionen er bekendt med Josephines rigtige navn. Hun ønskede ikke at stå frem, da hun stadig er på uddannelsen og kæmper med stressen. 

· Mere fra samme kategori ·