Læs også:

Close
keglesnit, livmoderhalskræft, kønssygdom, sexsygdom, hud, kønsdele, livmoderhalskræft, analkræft, kræft i svælget, kræft, cancer, sygdom, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine

Hvad er HPV? Otte spørgsmål og svar

Nyheder  | 

Hvad er HPV? Hvordan kan du blive smittet? Er det farligt? Det og meget mere får du svar på her

HPV er en virus, der overføres seksuelt. Den er mest kendt for at kunne resultere i celleforandringer, der kan udvikle sig til kræft. Det er dog ikke hele historien om virussen, og her får du svarene på de mest almindelige spørgsmål og den vaccine, der kan forhindre, at virus udvikler sig til kræft.

Det er Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, der står bag spørgsmålene og svarene.

keglesnit, livmoderhalskræft, kønssygdom, sexsygdom, hud, kønsdele, livmoderhalskræft, analkræft, kræft i svælget, kræft, cancer, sygdom, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine
Her får du otte spørgsmål og svar, der ofte stilles. (Foto: All Over)

1: Hvad er HPV?

HPV er forkortelsen for human papilloma virus, som er en virus, der overføres seksuelt. HPV er meget udbredt, og de fleste vil en eller flere gange i deres liv få en HPV-infektion. Mange infektioner forsvinder af sig selv igen, men nogle bliver kroniske og giver celleforandringer på livmoderhalsen, som senere kan udvikle sig til kræft.

2: Hvor mange typer HPV findes der?

Der findes over 100 forskellige HPV-typer, som har hver sit nummer. Ud af de mange typer kan cirka 15 forårsage livmoderhalskræft.

3: Hvem kan blive smittet?

Alle, der er seksuelt aktive, kan blive smittet med HPV. Også selv om du bruger kondom. HPV er en meget almindelig virus, som især ses hos unge under 30 år. Mere end 80 procent af alle seksuelt aktive bliver i løbet af deres liv smittet. Omkring fire ud af ti danskere under 30 år er smittet med virussen lige nu.

vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine. hpv-virus, hpv-vaccine, vaccine, piger, kræft, livmoderhalskræft, seksuelt overført sygdom, sexsygdom
Mange er bekymrede over, at så mange forældre og deres piger har valgt HPV-vaccinen fra. (Foto: /ritzau/)

Læs også: De første HPV-vaccinerede kvinder er kræftfri 12 år senere

4: Hvordan bliver du smittet?

HPV er en meget almindelig infektion, som smitter ved seksuel kontakt. Kondom beskytter ikke tilstrækkeligt mod HPV, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor er der også risiko for at blive smittet uden at have samleje.

5: Er det farligt at blive smittet?

HPV-infektion behøver ikke at være farlig, og de fleste infektioner bekæmper kroppen selv – ligesom kroppen bekæmper en forkølelse. Modsat en forkølelse kan du dog ikke mærke en HPV-infektion. Nogle infektioner bliver kroniske og kan føre til celleforandringer, som senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

6: Er det kun kvinder, der kan få HPV?

Nej, alle seksuelt aktive kan blive smittet med HPV. Mænd kan altså også få HPV-relaterede kræftformer som analkræft og kræft i penis, mund, svælg og mandler.

Hvis tilstrækkeligt mange piger er HPV-vaccineret, vil mænd dog undgå smitte på grund af den såkaldte flokbeskyttelse. Det betyder, at mænd indirekte bliver beskyttet, fordi de kvinder, de har sex med, er vaccineret og derfor ikke smitter.

vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine
Tilsltuningen til HPV-vaccinen har været farettruende lav i Danmark, men er på vej op igen. (Foto: /ritzau/)

Læs også: Undersøgelse viser, at hpv-kvinder var ramt psykisk inden vaccination

7: Kan drenge og mænd også blive vaccineret?

I dag tilbydes drenge ikke gratis vaccination mod HPV som en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark. Det skyldes, at antallet af HPV-relaterede kræfttilfælde, som vaccinen er godkendt til at forebygge, er relativt lavt hos mænd.

Vaccinen er godkendt til at forebygge livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer og analkræft.

Hvert år får færre end 50 mænd analkræft. Mænd kan også få andre HPV-relaterede kræftformer. Der er ikke noget i vejen for, at man som dreng eller mand bliver vaccineret, men man skal selv betale for det på nuværende tidspunkt.

8: Hvordan kan du beskytte dig mod HPV?

Den nuværende vaccine beskytter mod to HPV-typer, som er skyld i 70 procent af tilfældene af livmoderhalskræft. Fra den 1. november 2017 vil den ni-valente HPV-vaccine (Gardasil 9) indgå i børnevaccinationsprogrammet.

Denne vaccine beskytter mod 90 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft samt 90 procent af kondylomer (kønsvorter). Da vaccinerne ikke beskytter mod alle typer HPV, er det vigtigt både at tage imod tilbuddet om vaccination og deltage i screening for celleforandringer.

Læs også: Flere piger bliver vaccineret mod HPV

Læs mere

Der er flere faktabaserede informationer til borgere og sundhedspersonale om forebyggelse af livmoderhalskræft og HPV-vaccination, personlige fortællinger, opdaterede tal, undersøgelser og links til yderligere viden på StopHPV’s hjemmesideFacebookYouTube og under hashtaggene #StopHPV og #Stoplivmoderhalskræft.

kønssygdom, sexsygdom, seksuelt overførte sygdom, keglesnit, livmoderhalskræft, kønssygdom, sexsygdom, hud, kønsdele, livmoderhalskræft, analkræft, kræft i svælget, kræft, cancer, sygdom, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, antivaccine, vaccinestøtter, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, flokimmunitet, flokbeskyttelse, hpv-vaccine

 

Læs også: HPV: Ny indsats skal fjerne misforståelser og få flere til at blive vaccineret

Læs også: – Derfor stoppede jeg min HPV-behandling

Læs også: Mange havde symptomer før HPV-vaccine og andre aftennyheder

· Mere fra samme kategori ·