Læs også:

Close
psykisk, psykisk sygdom, angst, depression, regioner, psykiatrisk, medicin, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine

NEWS: Undersøgelse viser, at hpv-kvinder var ramt psykisk inden vaccination

Nyheder  | 

Undersøgelse: hpv-kvinder ramt psykisk inden vaccination · Russisk oberst, der måske forhindrede atomkrig, er død · Piger dropper bøgerne for chat på de sociale medier

Vi har samlet dagens væsentligste, sjove og skæve nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Undersøgelse: hpv-kvinder ramt psykisk inden vaccination

Kvinder med gener efter en hpv-vaccine har oftere været i kontakt med psykiatrien, viser en ny undersøgelse. Det skriver Ritzau.

Undersøgelsen fra Aarhus Universitet bygger på data fra 1496 kvinder, som i 2015 var henvist til et af regionernes fem hpv-centre. Tallene viser, at disse kvinder, oftere end andre været berørt af angst, depression eller anden psykisk sygdom, inden de blev vaccineret. De indløste også oftere en recept på psykiatrisk medicin eller var indlagt af psykiske årsager, inden de fik hpv-vaccinationen.

Se også: NEWS: Flere piger bliver vaccineret mod HPV

psykisk, psykisk sygdom, angst, depression, regioner, psykiatrisk, medicin, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine
Undersøgelse viser, at hpv-piger var ramt psykisk inden vaccination. (Foto: All Over)

– Studiet kan være med til at vise, at der kan være andre faktorer end vaccinen, der spiller en rolle. Mange af de henviste piger skilte sig allerede ud, inden de blev vaccineret, siger ph.d. studerende og hovedforfatter bag studiet Tina Lützen, Aarhus Universitet, til Ritzau.

Dorte Rytter, lektor på Aarhus Universitet, understreger, at resultaterne ikke kan bruges til, hverken at be- eller afkræfte at vaccinen giver bivirkninger. Hun siger dog også, at med så mange vaccinerede i Danmark og så få syge, må der være andre faktorer, der spiller ind, når nogle kvinder bliver syge.

– Derfor må der være noget andet, som gør, at netop de her piger bliver syge, og det er de faktorer, som vi er på jagt efter, siger Dorte Rytter.

Undersøgelsen lægger sig op ad en undersøgelse fra Statens Serum Institut fra 2016.

Læs mere: HPV: Ny indsats skal fjerne misforståelser og få flere til at blive vaccineret

psykisk, psykisk sygdom, angst, depression, regioner, psykiatrisk, medicin, vaccine, vaccination, vaccinationer, sygdom, mæslinger, hpv, børnesygdomme, smittefare, smitte, børn, voksne, sundhed, samfundet, vaccinenægtere, antivaccine, vaccinemodstand, vaccinestøtter, egoisme, sundhed, kroppen, forældre, børn, piger, forskning, forskere, medicin, danmark, who, flok, flok-immunitet, hpv-vaccine
Undersøgelsen er foretaget blandt mere end 1000 kvinder. (Foto: /ritzau/)

Russisk oberst, der måske forhindrede atomkrig, er død

Stanislav Petrov, der var russisk oberst under den kolde krig er død 77 år gammel. Det skriver internationale medier. Som russisk oberst forhindrede Stanislav Petrov muligvis et angreb, der kunne have ramt Vesten og startet en atomkrig natten til 26. september i 1983.

Petrov overvågede de satellitter, der skulle give et forvarsel, hvis USA angreb Rusland. Få timer inde i vagten gik alarmen, og computerne meddelte, at fem interkontinentale ballistiske missiler var blevet sendt af sted fra en amerikansk base.

Petrov havde få sekunder til at beslutte, om han ville rapportere til sine overordnede. Gjorde han det, ville der være stor sandsynlighed for, at den militære ledelse ville beordre modangreb. Men Petrov fortalte ikke sine overordnede om alarmen, af den årsag, at han ikke stolede på computere og fordi han mente, at USA ville sende flere missiler, hvis de faktisk angreb russerne.

Og det var godt, for 23 minutter efter alarmen gik, viste det sig, at det var en computerfejl. I årene efter episoden blev Petrov beskyldt for ikke at have ført en omhyggelig logbog over forløbet. Det bremsede hans karriere, og han blev sendt på pension uden de privilegier, der normalt følger en russisk oberst.

stanislav petrov, rusland, usa, den kolde krig, atomvåben, atomkrig, oberst, militær, computere, satellit, konflikt, politik,
Stanislav Petrov, som flere mener forhindrede atomkrig, er død 77 år gammel. (Foto: All Over)

Piger dropper bøgerne til fordel for chat på de sociale medier

En ny undersøgelse viser, at færre piger læser i deres fritid end tidligere. Eksperter giver sociale medier skylden. Det skriver Politiken.

I 2010 var det 68 procent af pigerne i tredje til sjette klasse, der næsten dagligt læste bøger, i dag er 59 procent. Det er det nationale videncenter Læremiddel.dk, der har lavet undersøgelsen for tænketanken Fremtidens Biblioteker.

Læs mere: Sociale medier fordobler din risiko for at blive ensom

piger, pige, læse, bøger, smartphones, sociale medier, læsning, læring, veninder, evner, intelligens, sociale medier, facebook, instagram
Piger dropper bøgerne til fordel for chat på de sociale medier. (Foto: All Over)

Eksperterne mener, at de sociale medier tager læsetiden fra piger. De bruger nemlig en del mere tid på de sociale medier, end drenge gør. Det samme gælder med blogs og sangtekster. Udviklingen er bekymrende, mener Jan Mejding, der er lektor og seniorforsker i læsning ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet.

– Det betyder, at børn kan blive dårligere til at læse længere sammenhængende tekster. De får ikke den samme træning og bliver derfor ikke lige så gode eller lige så hurtige til det. Læsning er en færdighed, og som alle færdigheder skal det trænes. Og det er en vigtig færdighed, fordi det stadigvæk er en af de vigtigste informationsveje, vi har, når vi skal vide noget om verdens omkring os, siger han.

Se også: Kronik: Sådan hænger kropshad og Instagram sammen

piger, pige, læse, bøger, smartphones, sociale medier, læsning, læring, veninder, evner, intelligens, sociale medier, facebook, instagram
Eksperter mener, at sociale medier stjæler pigernes tid med bøger. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·