Læs også:

Close

– Derfor stoppede jeg min HPV-behandling

Nyheder  | 

Helle Lindberg havde fået sit første stik, da historierne om piger med alvorlige bivirkninger på grund af HPV-vaccinen begyndte at florere. Hun stoppede i første omgang behandlingen, men overvejer nu at genoptage den

I går kunne MY DAILY SPACE fortælle om et fald i piger og unge kvinder, der får den omdiskuterede HPV-vaccine mod livmoderhalskræft. Helle Lindberg er en af de kvinder.

Oprindeligt var det ellers meningen, at den 29-årige journalist skulle have vaccinen, ligesom mange andre kvinder, da den først blev tilbudt gratis i starten af 2010’erne. Derfor gik hun til sin læge en septemberdag i 2012 for at få det første stik ud af tre, der forhindrer livmoderhalskræft.

– Jeg gik i behandling, fordi jeg havde hørt og læst en hel del om HPV-virus, og som så mange andre især yngre kvinder var jeg bekymret for risikoen for at udvikle livmoderhalskræft. Jeg er som udgangspunkt meget positivt indstillet over for alle former for vacciner, og eftersom HPV-vaccinen blev tilbudt til kvinder i min aldersgruppe helt omkostningsfrit, så jeg ingen god grund til at lade være, fortæller Helle.

Sprang fra igen

Men allerede kort efter, Helle fik sit første skud af behandlingen, begyndte der at dukke historier op om piger, der var blevet syge, efter de havde fået vaccinerne. Historier om træthed, besvimelser og kvalme hos ellers normale og raske piger begyndte at dominere mediebilledet. Den offentlige debat spidsede hurtigt til, og pigernes sygdomme blev koblet sammen med HPV-vaccinen.

– Min far ringede helt bekymret til mig og spurgte, om jeg var blevet vaccineret, fordi han ”havde jo set i nyhederne, at der var nogle unge piger, der var kommet rigtigt galt af sted.” Jeg kunne heldigvis berolige ham med, at jeg ikke havde haft bivirkninger af nogen art, men det fik mig alligevel til at aflyse min lægetid, hvor jeg skulle have haft indsprøjtning nummer to. Som jeg så på det, så var det bedre at være på den sikre side og vente lidt, indtil man vidste noget mere. Hvis der ikke var nogen påviselig sammenhæng mellem vaccinen og kvindernes symptomer, ville der næppe ske noget ved at genoptage behandlingen senere, siger hun.

Læs også: Kræftens Bekæmpelse: Risikabelt, at flere dropper HPV-vaccinen

Overvejer at få vaccinen igen

Fire år senere i 2016 har Helle endnu ikke fået færdiggjort vaccinationen.

HPV-diskussionen er igen aktuel, fordi Sundhedsstyrelsen har registreret, at færre kvinder får vaccinen. Det til trods for, at styrelsen i efteråret 2015 kunne fortælle, at Verdensorganisationen WHO og Det Europæiske Lægemiddelagentur ikke har fundet nogen sammenhæng mellem de syge pigers symptomer og HPV-vaccinen.

Resultaterne har nu fået Helle til at genoverveje vaccinen, også selv om bivirkningshistorierne stadig fylder meget i medierne. 

– Historierne om bivirkninger giver selvfølgelig stof til eftertanke. Jeg tænker dog primært, at det må være rædselsfuldt for de kvinder, det drejer sig om. Jeg er ikke læge, så jeg vil helst ikke kloge alt for meget i det, men jeg håber da bestemt, at man kommer til bunds i de her sager – hvis vaccinen har haft noget som helst med det at gøre, er det jo vigtigt at finde ud af. Ikke kun for kvindernes sjælefred, men også for de kvinder, der bliver vaccineret i fremtiden, siger Helle.

Hun fortsætter:

– Men jeg har grundlæggende tillid til lægevidenskaben og til de undersøgelser, der er blevet foretaget. Selv, hvis der er en mindre risiko for bivirkninger, som endnu ikke kan påvises, så virker risikoen for at udvikle livmoderhalskræft mere håndgribelig. Jeg har derfor tænkt mig at genoptage behandlingen inden for en overskuelig fremtid.

Medierne har en del af skylden

Selv om Helle ikke fortryder, at hun ventede med at få vaccinen, til hun var sikker på, at den var sikker, synes hun dog, at medierne gjorde vaccinen unødigt farlig i deres dækning af sagen. Og hun synes, det er ærgerligt, hvis dækningen af sagen kan resultere i, at nogle unge kvinder bliver så bange, at de ikke får vaccinen og efterfølgende bliver syge.

–  Jeg synes, at medierne har forvaltet deres ansvar dårligt. Selvfølgelig skal det absolut ikke fejes ind under gulvtæppet, hvis vaccinen har alvorlige bivirkninger, men jeg synes, at flere af de landsdækkende medier har været alt for hurtige til at hoppe kritikløst med på vognen. Nogle steder er sammenhængen mellem vaccinen og kvindernes efterfølgende opståede symptomer nærmest blevet udlagt som en kendsgerning, selv om det absolut ikke er tilfældet. Jeg mener, det er enormt vigtigt, at pressen besinder sig en smule i sådanne sager, for det er jo altså kvinders liv og helbred, der står på spil, slutter hun.

· Mere fra samme kategori ·