Læs også:

Close
trump, donald trump, klimaaftale, co2, europa, usa, amerika, aftale, miljø, klima, forurening, kina, eu, samarbejde, klimaaftale, marked, handel, samarbejdspartnere

Klimaaftale: USA melder sig ud – hvad sker der så nu?

Nyheder  | 

Trump har valgt at trække USA ud af den internationale klimaaftale. Selvom det er et skridt tilbage er det ikke totalt slut med klimasamarbejdet, for andre lande står klar i kulissen til at gå forrest

Selvom Trump varslede, at han ville trække sig ud af den internationale klimaaftale, som hans forgænger Barack Obama havde indgået med næsten resten af verden, så havde mange nationsledere alligevel håbet på, at Trump ville ændre mening og blive i aftalen.

Men torsdag den 1. juni gjorde Trump alvor af sine trusler. Udmeldelsen vil ironisk nok først træde i kraft om tre år, dagen efter det næste præsidentvalg, og vil formentlig spille en stor faktor i den kommende amerikanske præsidentvalgkamp.

Trump har flere gange udtalt, at han mener, at klimadebatten er skabt af kinesere og klimaaktivister, der forsøger at pumpe USA for penge. Trumps mission er ifølge ham selv, at “genhævde USA’s suverænitet” og skabe jobs ved at genoplive USA’s industrier, der ikke ligefrem er kendte for at passe på klimaet.

Det pudsige er, at Trumps handlinger, der sætter USA først, på samme tid sætter landet bagerst, når det kommer til international magt. Det efterlader et hulrum til andre lande, der kan tage over, hvor USA slap. Så selvom det er kritisk, at et af verdens største lande og ikke mindst co2-udledere siger nej tak til en klimaaftale, som tæt på resten af verden står bag, så kan Trumps udmelding vise sig at være værst for USA.

Forstå sagen om klimaaftalen og Trumps farvel på få minutter.

Læs også: Ubehagelige sandheder, du næppe har lyst til at kende om sushi

trump, donald trump, klimaaftale, co2, europa, usa, amerika, aftale, miljø, klima, forurening, kina, eu, samarbejde, klimaaftale, marked, handel, samarbejdspartnere
USA trækker sig fra klimaaftalen, men alt er ikke tabt. (Foto: All Over)

Paris-aftalen skal have alle med på klimavognen

Klimaftalen er indgået mellem 195 lande, og målet er at begrænse den globale temperaturstigning, til under 2 grader og måske endda til 1,5 grader.

Aftalen er til dels bindene for parterne, men har også indlagt forskelligt ansvar for landene, sådan så de kan handle, men samtidig kan gøre det på en måde, der anerkender de enkelte landes forskellige situationer og udfordringer. Det betyder, at landene skal tilpasse sig konsekvenser af klimaændringerne og samtidig nedbringe deres egen drivhusgasudslip.

Hvert land har bestemt sine nationale klimaplaner, og har forpligtet sig til at implementere planerne. Derudover skal fremskridtene af de nationale planer løbende evalueres, så ambitionsniveauet hæves. Der må ikke slækkes på fremtidige planer, kun skærpes.

Læs også: Her er de nepalesiske kvinder, der upcycler dine gaveæsker

trump, donald trump, klimaaftale, co2, europa, usa, amerika, aftale, miljø, klima, forurening, kina, eu, samarbejde, klimaaftale, marked, handel, samarbejdspartnere
I december 2015 fejrede blandt andre FN-leder, Ban Ki-moon (nr. 2 fra venstre), at den første globale klimaaftale var underskrevet. (Foto: Polfoto)

Der skal gives rigtig mange penge til indsatsen mod klimaforandringer fra de rigeste lande.

Målet er også, at landene ikke har grund til at gå imod aftalen eller opsige den, fordi det ligger i deres egen interesse at implementere aftalen.

Det er egentlig ret ligetil – hvis ikke vi gør noget, så vil klimaet på et eller andet tidspunkt gå amok. Så kan man producere nok så mange ikke-miljøvenlige biler man vil, på et eller andet tidspunkt, vil der ikke være en planet at køre dem på, og hvad gør man så?

For at give landene tid til at tilpasse sig og skaffe ressourcerne, træder aftalen ikke formelt i kraft før 2020. Der vil dog allerede være den første evaluering i 2018.

Se også: Bæredygtighed: 11 lette tips til en mere bæredygtig livsstil – i dag

trump, donald trump, klimaaftale, co2, europa, usa, amerika, aftale, miljø, klima, forurening, kina, eu, samarbejde, klimaaftale, marked, handel, samarbejdspartnere
Den nuværende klimaaftale blev indgået i Paris i 2015. (Foto: Polfoto)

Trump står alene tilbage

Ved at trække USA længere ind i sig selv, har Trump derfor ikke kun skadet det internationale samarbejde om klimaet og miljøet, men han skader også USA på flere kritiske punkter.

For mens Trumps løfter om flere jobs og en genoplivning af den amerikanske kulindustri skal “Make America Great Again”, så tromler resten af verden videre med udviklingen af vedvarende energi, og industrien for grøn teknologi. Det ser faktisk også ud til, at aktører i Trumps eget bagland tromler videre, for 80 amerikanske borgmestre har svoret, at de vil fortsætte med at arbejde efter klimaaftalen.

Det samme har flere store forretningsfolk såsom Elon Musk, der er direktør i Tesla og har valgt at træde tilbage fra sine opgaver i flere af præsident Trumps rådgivende forsamlinger, efter beslutningen. Også Googles, Apples og Microsoft-direktører har kritiseret Trumps beslutning og trukket sig.

Trump sagde i sin tale, at han gerne ville genforhandle klimaaftalen fra Paris, men det ønske ser det ikke ud til, at præsidenten får opfyldt.

Tyskland, Frankrig og Italien har i en fælles udtalelse afvist, at klimaaftalen bliver genforhandlet. FN´s klimasekretariat afviser også en genforhandling af klimaaftalen, der allerede er godkendt af 147 ud af de 194 lande, der har skrevet under.

Tilbage står USA nu med Syrien, der ikke underskrev på grund af borgerkrigen og Nicaragua, der ikke mente, at aftalen gik langt nok, som det land, der ikke vil være med til at få styr på klimaforandringer.

Vakuumet efter USA efterlader plads til andre. Især Kina springer til og udfylder de tomrum, som USA efterlader i takt med, at Trump trækker Vestens ledende nation ud af flere og flere samarbejder, som det eksempelvis skete med den transatlantiske handelsaftale, som Trump heller ikke ville være med i.

Se også: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

trump, donald trump, klimaaftale, co2, europa, usa, amerika, aftale, miljø, klima, forurening, kina, eu, samarbejde, klimaaftale, marked, handel, samarbejdspartnere
Macron og Merkel afviser, at Trump kan genforhandle klimaaftalen,

Kina springer til som klimanation

Hvor Trump ikke er særlig begejstret for de aftaler USA har indgået med EU, er Kina anderledes positivt stemt.

Li Keqiang, Kinas premierminister, har besøgt både Berlin og Bruxelles med fuld opbakning til Paris-klimaaftalen, og med en fed streg under det faktum, at Kina er parat til at træde til og tage sin del af det internationale ansvar.

Derudover ønsker Kina ifølge Li et stærkt EU som samarbejdspartner i blandt andre internationale handelsaftaler, endnu et signal om, at Kina i modsætning til USA vil spille bold med EU i fremtiden.

Kina har store klimaambitioner, der dog ikke er uden konsekvenser. Eksempelvis har Kina lagt sig i overhalingsbanen og er blevet verdens største marked for elbiler, med 43 procent af det globale salg dog hjulpet gevaldigt af hjemmemarkedet, mens tyske og amerikanske producenter stod for henholdsvis 23 og 17 procent af det globale salg.

Læs også: Cocktaileffekten: De kemiske tømmermænd, du ikke vil have

trump, donald trump, klimaaftale, co2, europa, usa, amerika, aftale, miljø, klima, forurening, kina, eu, samarbejde, klimaaftale, marked, handel, samarbejdspartnere
Li Keqiang, Kinas premierministerhar meldt ud overfor den tyske leder Angela Merkel, at Kina er parat til at lede med EU. (Foto: Polfoto)

Kina er også ved at genoplive sin historiske “silkevej” for handel, samt en drøm om, at EU en dag siger god for det nye kinesiske el-passagerfly, Comac 919.

Hvordan verden vil se ud, med et stærkere Kina, der arbejder sammen med EU er endnu ikke til at sige. Men når en af verdens største drivhusgasudledere – USA – ikke længere vil tage sin del af ansvaret, er det positivt, at verdens største udleder, Kina, gerne vil lege med resten af verden.

Så selvom det er dårligt nyt for klimaet, betyder USA’s udmelding altså ikke, at alt er tabt. I hvert fald ikke for resten af verden, men måske for USA.

Læs også: Danske butikker vil hjælpe dig af med dit brugte plastik

trump, donald trump, klimaaftale, co2, europa, usa, amerika, aftale, miljø, klima, forurening,
Trump trækker sig ud af klimaaftale, men er åben for genforhandlinger. (Foto: Polfoto)

Kilder: Berlingske, DR, The Wall Street Journal, FN, Politiken, Reuters, The New York Times, AP, CNBC, The Business Insider.       

· Mere fra samme kategori ·