Læs også:

Close
forurening, plastik, klima, ressoucer, genbrug, genanvendelse, produktion, plastik, mikroplastik, affald, CO2, Dansk Erhverv, detailhandel, Matas, miljø, Miljøstyrelsen, plast, plastikemballage, plastikøer, returemballage

Danske butikker vil hjælpe dig af med dit brugte plastik

Nyheder  | 

Problemerne med plastik i naturen bliver mere og mere tydelige. Det betyder også, at interessen for at genanvende plastikaffald er stigende i detailhandlen og blandt de danske forbrugere. Dansk kæde lader dig aflevere din tomme plastikemballage i butikken

Siden 1960’erne er verdens plastikproduktion tyvedoblet. En tredjedel af den plastik bruges til emballage. Det meste ender i enorme flydende plastik-øer, der tilsammen dækker et areal på størrelse med Afrika.

Nu er både de danske forbrugere, og den danske detailhandel ved at få øjnene op for, at der er et stort potentiale for genanvendelse af plastikemballage.

– Det er helt klart et område, der har fået mere fokus, og mængden af plast, der genanvendes er stigende. Vi er allerede rigtig gode til at genanvende pap og glas, men netop med hensyn til emballage af plastic er der et enormt uudnyttet potentiale, som man i detailhandlen arbejder målrettet på at udnytte. Der arbejdes med både indsamling af emballage og bæredygtigt design, men der er stadig et stykke vej, før det er rentabelt for rigtig mange virksomheder, og det er der, vi skal hen, forklarer Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.

Se også: Denne kvinde har alt sit skrald fra fire år i én lille glaskrukke

forurening, plastik, klima, ressoucer, genbrug, genanvendelse, produktion, plastik, mikroplastik, affald, CO2, Dansk Erhverv, detailhandel, Matas, miljø, Miljøstyrelsen, plast, plastikemballage, plastikøer, returemballage
Plastik bliver et større og større problem i naturen. (Foto: All Over)

På kurs mod plastikdyr og CO2-udledning

Ifølge FN ender mere end otte millioner tons plastik i verdenshavene om året, og for at kunne tilfredsstille vores stigende behov anslås det, at produktionen af plastik i 2050 vil være tre-fire gange højere end i dag.

Det vurderes, at 80 procent af det plastikaffald, der ender i havene, stammer fra aktiviteter på land, og det er en udfordring, som for alvor er kommet på dagsordenen i EU, der lancerer en europæisk plaststrategi senere i år.

– Plastikemballage, der havner i verdenshavene, bliver med tiden til mikroplast. Det kan blive spist af dyr og kan gøre skade på dem. Hver gang plastaffald ikke indsamles til genanvendelse, så bliver der også produceret nyt, og det påvirker miljøet negativt i form af CO2-udledning, forklarer Marianne Bigum, civilingeniør og ph.d. i Miljøstyrelsen.

Læs også: Øde ø udråbt til det mest plastikforurenede område på Jorden

Lær mere: Ubehagelige sandheder, du næppe har lyst til at kende om sushi

 

50 tons plastemballage returneret i 2016

Én af de danske virksomheder, der arbejder målrettet på at genanvende så meget plast som muligt er Matas. Som den eneste detailkæde i Danmark indsamler de emballage fra varer, der er købt i butikken, og returplasten bliver herefter anvendt til nye plastikprodukter – for eksempel til fødderne til trafikkegler og tæpperør.

I løbet af 2016 returnerede kunderne 19 tons brugt plastikemballage til Matas, som materialisterne sammen med over 31 tons transportplast – i alt mere end 50 tons plastik – leverede videre til genanvendelse.

– Meget plastaffald ender i forbrændingsanlæg eller i naturen, men vi tilbyder vores kunder et alternativ, hvor de ved, deres tomme produktemballage bliver genanvendt. Samtidig går alt emballage, der bruges til at transportere varer til vores butikker til genanvendelse. På den måde undgår vi unødvendig belastning af miljøet, siger Henrik Engberg Johannsen, informations- og miljøchef, Matas.

Se også: Mikroperler af plastik fra tandpasta og cremer spises af dyr

forurening, plastik, klima, ressoucer, genbrug, genanvendelse, produktion, plastik, mikroplastik, affald, CO2, Dansk Erhverv, detailhandel, Matas, miljø, Miljøstyrelsen, plast, plastikemballage, plastikøer, returemballage
Matas lader sine kunder aflevere plastikemballage i butikkerne. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·