Læs også:

Close
tivoli sankt hans bål

NEWS: Tivoli fejrer Sankthans med fyldigt program

Nyheder  | 

Tivoli fejrer Sankthans med fyldigt program · To dømt for organiseret salg af stjålne cykler · Eksportlån til Vestas gør en af verdens største vindmølleparker endnu større · Europæisk kontor for mindretalsmusik i Tønder · Bilen blev beslaglagt efter vanvidskørsel · Dagens billede: Justin Timberlake med og uden håndjern · Fredagsfjol: Endelig fredag

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tivoli fejrer Sankthans med fyldigt program

Traditionen tro kan gæster søndag den 23. juni samles omkring det knitrende bål på Tivoli Søen, hvor Københavns Drengekor vil synge den klassiske Midsommervisen i selskab med Tivoli-Garden. Årets længste dag byder blandt andet på seks forestillinger med Rasmus Klump, en ny balletforestilling på Pantomimeteatret og to plænekoncerter med Tivoli Copenhagen Phil, Amalie Dollerup og Caspar Phillipson. Sankthansbålet tændes klokken 21.30.

I år falder Sankthansaften på en søndag, og Tivoli er klar til at markere denne særlige aften med traditioner, musik og sjove aktiviteter for hele familien. Den eventyrlystne Rasmus Klump optræder flere gange i løbet af dagen, hvor de mindste kan komme på rumrejse, lege gemmeleg og opleve deres favorit bjørn som kaptajn.

Musikelskere kan glæde sig til to plænekoncerter med Tivoli Copenhagen Phil, som finder sted klokken 13.00 og igen klokken 16.00. Med sig har orkestret de to talentfulde solister Amalie Dollerup og Caspar Phillipson, som begge er kendt for deres stemmer og medvirken i diverse film, tv-serier og teaterstykker.

Koncerterne byder ikke kun på vokale indslag, men også på instrumentalmusik. Tivoli Copenhagen Phils soloklarinettist, August Finkas, der er modtager af Folmer Jensens Musiklegat 2024, vil præsentere et stykke for klarinet og orkester. Dette dirigeres af orkestrets nye tyske chefdirigent, Christoph Gedschold, som debuterer på Plænen denne dag.

Midt på eftermiddagen kan der opleves en ny balletfortolkning af H.C. Andersens klassiker Klods-Hans på Pantomimeteatret. Den prisbelønnede koreograf og solist ved Den Kongelige Ballet Tobias Praetorius står bag koreografien. Musikken er skrevet af komponist, dirigent og tv-vært Phillip Faber, og H.M. Dronning Margrethe har lavet scenografi og kostumer. Forestillingen om bondedrengen Hans og hans to brødre, der alle tager op på slottet for at søge lykken og vinde prinsessens hjerte, kan ses klokken 15.00.

Når aftenmørket begynder at falde, fortsætter festlighederne ved Tivoli Søen hvor bålet tændes klokken 21.30. Her vil Københavns Drengekor og Tivoli-Gardens lurblæsere byde midsommeren velkommen med Holger Drachmanns over 100 år gamle Midsommervisen. Københavns Drengekor vil synge flere sange, mens bålet brænder på Tivoli Søen, og midsommeren fejres. Festlighederne slutter af med Tivoli Illuminationer klokken 22.30, hvor lys, ild, lasere og røg skaber et nyt bål og en smuk afslutning på dagen.

Alle Tivolis spisesteder og restauranter holder åbent Sankthansaften, så gæster kan nyde et måltid, når maven begynder at rumle. For dem, der ønsker at spise sent og samtidig nyde udsigten til bålet ved Tivoli Søen, er Færgekroen eller Søcaféen et oplagt valg. Ønsker man en mere eksklusiv spiseoplevelse, kan man besøge Det japanske Tårn, hvor den tyske, to-stjernede Michelin restaurant Ösch Noir byder på en gastronomisk oplevelse i verdensklasse.

Program for Sankthansaften i Tivoli:

12:00 På rumrejse med Rasmus Klump ved Rasmus Klumps Hus.

13.00 En overraskelse til Rasmus Klump ved Rasmus Klumps Hus.

13.00 Plænekoncert med Tivoli Copenhagen Phil, Amalie Dollerup og Caspar Phillipson.

14.00 Gemmeleg med Rasmus Klump ved Rasmus Klumps Hus.

15:00 Klods-Hans ballet på Pantomimeteatret.

15:00 Rasmus Klumps Livret ved Rasmus Klumps Hus.

16:00 Plænekoncert med Tivoli Copenhagen Phil, Amalie Dollerup og Caspar Phillipson.

16:00 Rasmus Klump som kaptajn.

17:00 Øvelse gør mester med Rasmus Klump ved Rasmus Klumps Hus.

20:15 Midsommerhygge med Tivoli Orkestret ved Orangeriet.

21:30 Sankthans fest med bål og sang ved Tivoli Søen.

22:30 Tivoli illuminationer ved Tivoli Søen med musik, ild, lasere, lys og røg.

tivoli sankt hans bål
Kom til Sankt Hans i Tivoli … (Foto: Jakob Melgaard)

Læs også: Sjov viden om Tivolis gamle Rutschebane

To dømt for organiseret salg af stjålne cykler

En mand og en kvinde er blevet idømt behandlingsdomme for organiseret salg af stjålne cykler. De er også blevet udvist med et indrejseforbud i seks år. De to personer er tidligere dømt i en lignende sag om salg af knap 3.000 stjålne cykler.

I en sag om blandt andet forsøg på hæleri og tyveri af særlig grov beskaffenhed er en 67-årig kvinde og en 60-årig mand i Københavns Byret idømt behandlingsdomme. De to personer er begge russiske statsborgere, og retten har desuden afgjort, at de skal udvises af Danmark med et indrejseforbud gældende i seks år.

De blev dømt for forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed ved i en periode i januar og februar 2023 at have modtaget 15 cykler, som de vidste eller bestemt formodede var stjålet. Derudover blev de dømt for tre cykeltyverier og fem tilfælde af dokumentfalsk ved at have fremstillet falske kvitteringer på de cykler, som de solgte via salgsannoncer på internettet.

Københavns Politi kom på sporet af de nu dømte efter en anmeldelse af et cykeltyveri i januar 2023, hvor politiet fandt cyklen på en adresse på Amager med tilknytning til de to personer. Tre måneder forinden var de blevet dømt i en lignende, men større sag, der handlede om salg af knap 3.000 stjålne cykler. Den sag er anket til Østre Landsret og endnu ikke afgjort.

I forbindelse med efterforskningen af den aktuelle sag er der blevet beslaglagt 14 cykler, et stort kontantbeløb samt hundredvis af reservedele til cykler, som blev fundet på adressen på Amager, hvor der var indrettet et lokale, der mindede om et professionelt cykelværksted.

”Cykeltyveri er en form for kriminalitet, som desværre rammer rigtig mange, og jeg er tilfreds med, at byretten har fundet de tiltalte skyldige. De blev allerede i oktober 2022 dømt for særdeles omfattende salg af stjålne cykler, og kort efter kunne Københavns Politi konstatere, at der var indikationer på, at de igen håndterede stjålne cykler. Det er på baggrund af politiets grundige efterforskning, at de to personer nu er dømt igen,” siger specialanklager Sofie-Amalie Brandi fra Anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

elcykel cykel cykelhjelm piger (Foto: PR)
To dømt for organiseret salg af stjålne cykler …  (Foto: PR)

Læs også: Klumme: Mig og trafikken

Eksportlån til Vestas gør en af verdens største vindmølleparker endnu større

EIFO yder eksportlån på 1,3 milliarder kroner til 2. etape af vindmølleparken ‘Golden Plains’ i Victoria i Australien. Vestas leverer møller igen. Eksportlånet til Vestas gør en af verdens største vindmølleparker endnu større …

110 kilometer vest for Melbourne er arbejdet med anden etape af ‘Golden Plains’vindmølleparken netop gået i gang. EIFO er største långiver i Etape 2 og var også med til at finansiere den første etape i 2022. Fælles for de to etaper er, at det er det danske Vestas som leverer møller og er ansvarlig for konstruktion og efterfølgende service og vedligehold. Golden Plains Etape 2 er ejet af TagEnergy med base i Portugal.

– Vi er glade for, vi endnu en gang kan understøtte dansk eksport med det nye eksportlån på 1,3 milliarder kroner til Vestas møller til brug i ‘Golden Plains’-projektet. Vi var med tilbage i 2022, og det er meget tilfredsstillende at kunne deltage også i etape to af projektet. Det er en unik finansieringsstruktur, hvor projektet opnår financial close, inden der er aftalt aftagekontrakter, hvilket stiller store krav til alle parter involveret i projektet. Samarbejdet långiverne imellem og med TagEnergy har fungeret udmærket, og vi er meget glade for, at Vestas har fået årets hidtil største kontrakt i hus, siger CCO Peter Boeskov, som blandt andet er ansvarlig for Large Corporates i EIFO.

EIFO har sammen med en gruppe af udenlandske banker sikret TagEnergy finansiering. Udover EIFO deltager blandt andre Australiens Green Bank, Clean Energy Finance Corporation, Commonwealth Bank of Australia, Westpac, Mizuho Bank, Natixis Bank, Bank of China og Deutsche Bank samt flere danske underleverandører.

Største onshorepark … For Vestas er det samlet set deres største onshore vindmøllepark, der er ved at blive opført.

– Hos Vestas er vi rigtig glade for, at vi sammen med gode partnere skal bygge og servicere dette skelsættende projekt. Som verdens største leverandør af vindenergi er vi stolte af at være en del af Australiens bæredygtige fremtid, og vi takker EIFO, TagEnergy og vores underleverandørpartnere for at slutte sig til os i at støtte den grønne omstilling, fortæller Danny Nielsen, Senior Vice President, Country Head of Vestas Australia & New Zealand.

Hos TagEnergy er man meget tilfredse med finansieringen, der betyder, at anden etape kan påbegyndes, også fordi, den færdige vindmøllepark vil have stor effekt på den grønne omstilling.

– Dette megaprojekt forbedrer energisikkerhed i Victoria væsentligt, lægger et nedadgående pres på elomkostningerne og reducerer kulstofforurening dramatisk. Sammen med EIFO og vores andre partnere accelererer vi energiomstillingen, afslutter Andrew Riggs, CEO hos TagEnergy.

Golden Plains Wind Farm etape 1 forventes at producere grøn energi i første kvartal af 2025, mens etape 2 følger i sommeren 2027. Når vindmølleparken er færdig, vil Golden Plains levere nok ren energi til at forsyne mere end 750.000 husstande – hvad der svarer til hver eneste husstand i Victoria.

vestas vindmølle grøn energi
Her ses Vestasmølle i transport (Foto: Vestas)

Læs også: Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

Europæisk kontor for mindretalsmusik i Tønder

Tønder Festival modtager 750.000 kroner fra de såkaldte Udlodningsmidler til at skabe fokus på musik fra mindretalskulturer.

Tønder Festival har længe ønsket en mulighed for at understøtte mindretalsmusik over grænserne. Ikke mindst med blik på Europa, hvor der overalt spilles musik, som stammer fra mindretalskulturerne. Og nu er der bevilget 750.000 kroner til formålet. Pengene kommer fra Udlodningsmidler, som tidligere hed Tips- og Lottomidler, hvor Kulturministeriet står for mere end 80 procent af de årlige tildelinger.

– Der er mere end nogensinde brug for at undgå grænsekonflikter og hæve mindretallenes kulturelle stemme. Musik og kultur kan i den sammenhæng gøre en forskel, fortæller Henrik Juul, formand for Tønder Festival Fond.

Tønder Festival som central aktør … Tønder Festival har gennem årene arbejdet for, at den folkelige musik bidrager til fælles forståelse. Festivalen præsenterer et bredt udsnit af den musik, der på mange måder definerer kulturen i de europæiske lande – herunder ikke mindst mindretalskulturer. Senest var Tønder Festival med på en konference i Manchester i oktober 2023, hvor en række mindretal var repræsenteret med musik/kultur.

Den folkelige musiks styrke … Eksempler på folkelig musik fra europæiske mindretal er den kendte musik fra roma-kulturen, klezmer-musik fra Central- og Østeuropa, folkemusik fra Balkan og de mere orientalsk betonede genrer, musik med rødder i Andalusien og Baskerlandet samt den ukrainske folkemusik.

– Under Tønder Festival vil vi gerne igangsætte en række workshops, hvor musikere med nationale udtryk samarbejder på tværs af holdning, grænser og konflikter. Omdrejningspunktet for musikerne bliver den lokale kulturskole og allerede i december forventes at afholde den første workshop for mindretals musik i Tønder,  fortsætter Kristina Lehmann Schjøtt, direktør for Tønder Festival.

Festivalen har længe søgt politiske opbakning til indsatsen, og især Søren Søndergaard fra Enhedslisten har arbejdet i den sidste fase for den økonomiske opbakning.

– Men fra hele det politiske spektrum har vi mærket opbakning til tankerne om at give plads og rum for mindretalsmusikken. På den måde føjer vi endnu et ben til den politiske opbakning bag Stationen (den gamle jernbanestation i Tønder), Hall of Fame og vores Folk-Roots-arkiv, afslutter Henrik Juul.

Det er Folk-Roots-arkivet med beliggenhed i Tønder,  der i første omgang skal varetage opgaven.  Festivallen ligger den 21. – 24. august …

tønder musik festival
Her ses Aysanabee … (Foto: Anni Hesselholt)

Læs også: Kulturguide 

Bilen blev beslaglagt efter vanvidskørsel

Tirsdag klokken 17.50 standsede politiet en udenlandsk varebil på Carl Medingsvej i Skælskør. Føreren var en 47-årig udenlandsk mand, og der lugtede en hel del af spiritus, da bilruden blev rullet ned. En alkometertest afslørede da også, at den 47-årige havde en solid promille, som var over 2. Det er vanvidskørsel, og den 47-årige blev derfor anholdt og sigtet for spirituskørsel.

Ved en kontroltest med alkometeret 20 minutter senere var promillen steget yderligere, så den bil, den 47-årige kørte i, blev beslaglagt og hans førerret blev inddraget. Han havde ikke medbragt sit kørekort, og politibetjentene så, der lå en økse under forsædet. Derfor blev han også sigtet for ikke at have sit kørekort med og for overtrædelse af våbenloven.

politi politibil
Bilen blev beslaglagt efter vanvidskørsel … (Foto: PR)

Læs også: Mors bil beslaglagt for vanvidskørsel

Dagens billede: Justin Timberlake med og uden håndjern

Fredagsfjol: Endelig fredag

· Mere fra samme kategori ·