Læs også:

Close
tobias rahim tivoli

NEWS: De mest indtjenende musiknumre i 2023: Tobias Rahim var flyvende

Nyheder  | 

De mest indtjenende musiknumre i 2023: Tobias Rahim var flyvende · Dømt til anbringelse for drab · Nul spild, stor gevinst: 500 danske virksomheder skal sige farvel til affald · Rejsekortet nu som app · Mors bil beslaglagt for vanvidskørsel med høj promille · Dagens billede: Beyoncé stryger til tops

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

De mest indtjenende musiknumre i 2023: Tobias Rahim var flyvende

Tobias Rahim var flyvende i 2023 med hele fire sange på Koda Hitlisten, som består af top-10 over de mest indtjenende musiknumre fra året, der gik. Tobias Rahim indtager både førstepladsen med sangen ’Flyvende Faduma’ og andenpladsen med ’Stor Mand’, som han har skabt i samarbejde med blandt andre Andreas Odbjerg.

Sidste år havde Andreas Odbjerg hele fire sange på Koda Hitlisten over de ti mest indtjenende musiknumre fra året, der gik. Det var en historisk bedrift, som Tobias Rahim nu følger op på, da han har præcis samme antal sange på årets Koda Hitlisten, som i øvrigt toppes af hans megahit ’Flyvende Faduma’.

Udover førstepladsen er Tobias Rahim også med på hitlistens andenplads med sangen ’Stor Mand’, som han har skabt sammen med blandt andre Andreas Odbjerg. Dertil er han sammen med Arto Louis Eriksen ophavsperson til to yderligere sange på listen, ’Mucki Bar’ og ’Feberdrømmer Xx Dubai’, som indtager henholdsvis fjerde- og sjettepladsen. Andreas Odbjerg følger også stærkt op på sidste års historiske bedrift med hele tre sange på årets liste, og derfor står de to sangskriveres navne tilsammen printet på hele seks ud af listens ti sange.

– Det har været nogle ekstraordinære år for dansk musik og for de danske sangskrivere og artister. To af de mest lysende eksempler på den succes er Tobias Rahim og Andreas Odbjerg, som med hver deres unikke sangskriverudtryk har domineret samtlige platforme, hvor musik høres og opleves. Kæmpe tillykke til dem, men også til hele den danske musikscene, som i en tid, hvor den globale musik aldrig har været mere tilgængelig, står stærkere end længe. Jeg er enormt stolt og ydmyg over, at være forperson for en organisation, som netop kan sikre, at de dedikerede danske sangskrivere honoreres for deres kunst, udtaler Loui Törnqvist, forperson i Koda.

Det er ikke kun på de hjemlige breddegrader, at de danske musikskabere oplever succes. Ude for landets grænser har dansk musik også vind i sejlene – blandt andet grundet to danske ”evergreens”, som på hver sin måde har fået nyt liv.

Runes ’Calabria’ fra 2003 er blev udgivet i flere forskellige versioner gennem tiden. Senest er den blevet samplet med stor succes af producer og DJ Nathan Dawe til sangen ’21 Reasons’, hvilket har ført det nummer direkte ind på tredjepladsen på Koda Hitlisten for de mest indtjenende sange i udlandet. Men den vel nok mest markante overraskelse står Aqua bag. Deres sang ’Barbie Girl’, som blev udgivet helt tilbage i 1997, fik i forbindelse med sidste års Barbie-film en genopblomstring, som kun de færreste sangskrivere i verden oplever.

– Det er på alle måder en helt vild bedrift, at Aqua har formået at skabe en sang, som har sat et så stort præg på populærkulturen i to forskellige årtier. ’Barbie Girl’ har allerede formået at optræde på stort set samtlige internationale hitlister, som Koda har udgivet gennem tiderne, men i år er de strøget helt til tops, og lur mig, om de ikke bliver der de næste par år, udtaler Loui Törnqvist.

Hitlisterne offentliggøres som optakt til Kodas årsberetning og -regnskab, som udkommer den 9. april. Her kan man læse mere om, hvordan det er gået med sangskriverne og musikforlagenes indtjening i 2023.

Koda Hitlisten 2023 Danmark:

 

1. Flyvende Faduma

Tobias Rahim

Komponist/Sangskriver/Forlag

Tobias Rahim/Frederik Tao Nordsø/ Arto Louis Alan Eriksen/ Frederik Sally/ Felix Diarra Jørløv Nielsen

Ditzel Musik

2. Stor Mand

Tobias Rahim, Andreas Odbjerg

Komponist/Sangskriver/Forlag

Tobias Rahim/ Andreas Dyre Odbjerg/ Fridolin Nordsø/ Arto Louis Alan Eriksen

PanAm Publishing

3. Hjem Fra Fabrikken

Andreas Odbjerg

Komponist/Sangskriver/Forlag

Mads W. Møller/ Thor Nørgaard/ Rune Borup/ Andreas Dyre Odbjerg/ Daniel Thorup

Warner Chappell Music

4. Mucki Bar

Tobias Rahim

Komponist/Sangskriver/Forlag

Tobias Rahim/ Arto Louis Alan Eriksen

Ditzel Musik

5. Under Din Sne

The Minds Of 99

Komponist/Sangskriver/Forlag

Niels Brandt/ Louis Barnholdt Clausen/ Asger Wissing/ Anders Folke Larsen/ Jacob Holde Bech

6. Feberdrømmer Xx Dubai

Tobias Rahim

Komponist/Sangskriver/Forlag

Tobias Rahim/Arto Louis Alan Eriksen

Ditzel Musik

tobias rahim tivoli
Tobias Rahim fyrede den også af til Fredagsrock i Tivoli sidste år … (Foto. Peter Troest)

Læs også: April måneds kulturguide

Dømt til anbringelse for drab

41-årig mand er dømt for drab på en overlæge på et psykiatrisk center. Manden var tiltalt for at have stukket en 66-årig psykiatrisk overlæge psykiater Mariann Stenberg ihjel. Drabet fandt sted den 21. juli 2023 på Psykiatrisk Center Glostrup. I forbindelse med knivdrabet blev også to andre ansatte stukket af gerningsmanden, og derfor var den 41-årige også tiltalt for drabsforsøg.

Samtidig var den 41-årige tiltalt for i tiden op til drabet at have begået vold, hærværk og voldtægtsforsøg. Den 41-årige blev dømt for alle forholdene.

– Domfældte er utilregnelig på grund af sindssygdom, og at han udgør en nærliggende risiko for andres liv og helbred. Retslægerådet har anbefalet at manden bliver idømt en anbringelsesdom og det er nu sket, forklarer specialanklager Peter Rask.

En anbringelsesdom betyder at den dømte bliver tvangsanbragt på en sikret psykiatrisk afdeling. Anbringelsen er uden længstetid. I dette tilfælde sker anbringelsen på Sikringsafdelingen i Slagelse, som er den mest sikrede psykiatriske afdeling i Danmark og er forbeholdt de farligste psykiatriske patienter i Danmark.

Dommen blev anket.

Læs om selve drabssagen her.

psykisk syg duggede briller lukket afdeling
Dømt til anbringelse for drab … (Foto: Unsplash)

Læs også: FOKUSNEWS: Skærpede procedurer for eftersøgning af psykisk syge

Nul spild, stor gevinst: 500 danske virksomheder skal sige farvel til affald

Markant mindre materiale skal gå til spilde, når virksomheder producerer. Det er ambitionen med projekt ZeroWaste, som Industriens Fond bevilger 24 millioner kroner til.

– Med ZeroWaste vil vi sikre, at virksomheder får overblik og værktøjer, der gør det nemmere at få styr på spildstrømmene, reducere dem og ultimativt helt undgå spild. Det er afgørende for omstillingen til en mere bæredygtig produktion. Samtidig er der mange forretningsmæssige muligheder forbundet med omstillingen, der styrker konkurrenceevnen. Derfor skal langt flere virksomheder i gang, og det skal ZeroWaste hjælpe dem med, forklarer direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.

Hvert år bliver der ifølge tal fra Danmarks Statistik smidt 1 million tons overskudsmaterialer ud, som aldrig når at komme i brug. Det kan fx være rester fra stof, træ, plast eller beton. EU er godt i gang med implementering af affaldsdirektiver, der stiller nye, skærpede krav til industrien. Den udvikling skal projektet komme i forkøbet. Helt konkret skal 500 SMV’er omlægge produktionen, så ressourceforbruget minimeres, og man helt undgår at smide nye, brugbare materialer ud.

– Udfordringen er, at vi i industrien bruger for meget, genbruger for lidt og smider for mange materialer væk. Danmark er kun 4 procent cirkulært, hvilket er under det globale gennemsnit. I ZeroWaste giver vi danske virksomheder adgang til ny teknologisk viden og nye vinkler på både design, materialer og forretningsmodeller. Det vil løfte cirkulariteten til gavn for både klima, miljø og konkurrenceevne, siger CEO for Teknologisk Institut, Juan Farré.

Stor effekt målt i penge og miljøaftryk … Det er Teknologisk Institut og Aalborg Universitet, der skal klæde virksomhederne på til en ny og mere bæredygtig produktion. Det kan være ved at omlægge virksomhedens forretningsmodel, ændre i produktets design, finde alternative materialer eller øge genanvendeligheden. Aalborg Universitet og Teknologisk Institut har de sidste par år hjulpet 50 virksomheder med at bane vej for øget genbrug og genanvendelse af restmaterialer og affaldsstrømme. Med ZeroWaste bliver målet taget til helt nye højder.

En af de virksomheder, der tidligere har fået hjælp til at nedbringe ressourceforbruget, er aarhusianske DAFA, der producerer isoleringsmaterialer af skum og gummi.

– Samarbejdet gav os et detaljeret overblik over vores forbrug af materialer og indsigter i, hvordan vi kan bruge færre ressourcer i produktionen og værdisætte materialerne på ny. Indsatsen for spildreduktion er en god og meningsfuld investering, og jeg tror, at mange virksomheder i Danmark vil kunne få gavn af at blive udfordret på det, siger Tue Gott Sørensen, der er chef for forretningsudvikling hos DAFA Group A/S.

Alle 500 virksomheder vil lære at kortlægge flowet af materielle ressourcer både gennem virksomheden og gennem et produkts levetid for at kunne identificere, hvornår materielle ressourcer bliver til spild. Herefter får virksomhederne hjælp og inspiration til en fremtidig forretningsmodel uden produktionsspild. Efterfølgende vil 120 af virksomhederne gå videre og få hjælp til at implementere de prioriterede tiltag.

– I mange år har vi set, hvordan man inden for gastronomiens verden tilrettelægger menuer og sætter en ære i at bruge så meget af grisen eller porren, som overhovedet muligt, så mindst muligt går til spilde. Det er den tankegang, vi nu skal have overført til industrien, fortæller Linda Nhu Laursen, der er forskningsleder for AAU Design Lab på Aalborg Universitet.

Om ZeroWaste:

ZeroWaste er søsat af Industriens Fond, Teknologisk Institut og AAU Design Lab på Aalborg Universitet

Projektet skal hjælpe 500 virksomheder med at kortlægge deres spild i produktionen såvel som i produktets levetid, dvs. i både brug- og afskaffelsesfasen.

Ud af de 500 virksomheder inviteres de 120 mest modne virksomheder videre i et 1:1-forløb, hvor der arbejdes videre med muligheder og barrierer inden for reduktion af materielle ressourcer.

For mere information om ZeroWaste og deltagelse som virksomhed her.

Fakta om affald i virksomheder:

Danmark producerer årligt over 1,0 million tons affald fra industri- og produktionsvirksomheder (Danmarks Statistik, 2021). EU har øget fokus på industriaffald og implementerer løbende affaldsdirektiver som ’forureneren betaler-princippet’ og det ’udvidede producentansvar’.

Samtidig viser den første danske Circularity Gap Report se den her, at Danmark kun er 4 pct. cirkulær, og at det altså kun er en meget lille del af de anvendte materialer, der har været brugt før. Det placerer Danmark markant under det globale gennemsnit på 7,2 pct.

zerowaste
ZeroWaste skal hjælpe danske virksomheder på vej mod en fremtid uden affald … (Foto: PR)

Læs også: At leve et zero waste life

Rejsekortet nu som app

Interessen for et nyt alternativ til et fysisk rejsekort har været overvældende, fortæller kundedirektør hos Rejsekort og Rejseplan A/S Jens Willars i går tirsdag.

Over 10.000 personer har nemlig tirsdag meldt sig på en interesseliste for at få adgang til den nye rejsekort-app. Og indtil videre har kun 2.000 personer fået lov til at bruge appen, der blev gjort tilgængelig i Apples App Store tirsdag morgen klokken 05.30.

De personer, der ikke var hurtigt nok ude, har kunnet skrive sig på en interesseliste. I første omgang er det kun iPhone-brugere, der kan få rejsekort-appen, men senere vil den også komme til Android-telefoner. 

Interessen glæder Jens Willars, der dog erkender, at det er gået hurtigere end forventet. Over den næste uges tid vil tallet stige dag for dag til 20.000 personer, hvorefter man vil rulle yderligere ud. Den gradvise udrulning skyldes, at man ønsker at sikre en god kundeoplevelse, siger Jens Willars.

– Vi vil gerne være sikre på, at man ikke skal sidde alt for længe i telefonkø for at komme igennem til vores kundeservice, hvis man har spørgsmål. Det er det, det handler om.

– Vi er ikke bekymrede for, om appen virker. Vi er selvfølgelig stadig opmærksomme på, om der skulle opstå noget teknisk, men jeg kan sige ret skråsikkert, at det er et produkt, vi ved, der virker, siger han.

I første omgang er det kun iPhone-brugere, der kan få appen, men senere vil den også komme til Android-telefoner.

Ligeledes vil det til at starte med ikke være muligt at bruge appen, hvis man er alderspensionist eller får eksempelvis børnerabat.

mobil apps app

Læs også: Sådan har apps ændret underholdningsindustrien

Mors bil beslaglagt for vanvidskørsel med høj promille

Mandag eftermiddag mødte politiet op hjemme hos en 18-årig mand fra Stevns, som en sen nattetime i februar var blevet standset i sin mors bil på Brogade i Køge med alt for høj promille. Resultatet af blodprøveanalysen var nu kommet, og den viste over 2,0, så politiet kom for at beslaglægge morens bil. Bilen blev kørt væk på et fejeblad.

Alkometeret viste den aften i februar et alt for højt resultat, men den viste ikke over 2,0, som er grænsen for vanvidskørsel. Han blev anholdt og fik udtaget en blodprøve, og hans kørekort blev inddraget på stedet. Men moren fik denne aften lov at til at hente bilen.

Den høje promille gør at den 18-årige er sigtet for vanvidskørsel, som ud over konfiskation af bilen også lægges op til fængsel og ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år. Retten vil dog senere afgøre sagen.

politi politibil
Mors bil beslaglagt for vanvidskørsel med høj promille … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Bil beslaglagt efter vanvidskørsel

Dagens billede: Beyoncé stryger til tops

· Mere fra samme kategori ·