Læs også:

Close
cykel

Klumme: Mig og trafikken

Mit liv  | 

Jeg ved det – jeg har det med at hidse mig op. Men disse klummer bygger ofte på noget, jeg har gået og grublet over – længe. Og pludselig må det ud. Denne gang er det ting, jeg oplever, når jeg er ude i trafikken. Lad mig sige det således, der er på mange måder plads til forbedringer – sikkert også fra min side

Når man bor i København, er man virkelig meget opmærksom på trafikken – når man skal fra A til B. Det er som en elastik, hvor man aldrig ved, hvor stram eller slap den er (‘det kan blive en pige eller en dreng’ – som man siger). For en tur langs søerne kan tage halve timer – eller 10 minutter – så det er som at trække en lotteriseddel. Og ja som med lotteri og spil – så taber man oftest …

Mig og bil og cykel

Jeg forsøger at cykle til det meste – det er faktisk hurtigst. Styrter det ned, kan jeg finde på at tage Metroen – den er altid min ven – og får mig ufattelig hurtigt frem -faktisk undrer det mig hver gang. Men nogle gange kan logistikken og andre grunde gøre, at jeg må tage bilen – og det er altid noget, jeg bruger tanker og ressourcer på før – under og til sidst. For når jeg kommer hjem – så skal jeg også finde parkeringsplads – alene det kan få blodtrykket til at stige til uanede højder.

Det sjove er, at før jeg flyttede til København, tænkte jeg, at det var virkelig skræmmende at køre bil herinde – med et virvar af larm, cykler, trafikkanter og tusind andre ting at skulle holde styr og øje på. Men når man bare hele tiden er OBS – ja lidt alert i højeste potens og tænker ‘det værste om andre’ (haha), så er det faktisk slet ikke svært eller stressende. Det der kom bag på mig var faktisk, at det at cykle er meget mere skræmmende – og jeg fatter faktisk ikke, at der ikke sker flere uheld – det er nærmest et mirakel …

cykel
Jeg er glad for min cykel – men at cykle i København kræver lidt mere, end man måske skulle tro … (Foto: Unsplash)

Kongerne på cykelstierne

Vejene er fyldte – vi er der alle biler – cykler – gående – elcykler – ladcykler – elløbehjul – huller i vejen – vejarbejde – elbiler der ikke siger en dyt – og så videre og så videre. Men nu vil jeg lige have fokus på cykelstierne – for der er noget hamrende galt. Og det ser ud til, det kun bliver værre og værre. For mange cykelstier i København er simpelthen for smalle – og det i kombination med at folk kører som idioter (mange gør – rigtig mange …), så er det faktisk ikke særlig fedt at cykle herinde.

Kongerne er elcyklerne og ladcyklerne – og jeg hader dem begge. Elcyklerne fordi de tror, at fordi de kan hamre afsted, så flytter alle sig for dem – og de cykler oftest absurd hurtigt uden at tage hensyn. Og mange snakker også i mobil og lytter til musik i deres airpods – så de er ikke særligt opmærksomme  – og os der bare kører på en almindelig cykel er nærmest handicappede – og på minuspoint – og må være absurd opmærksom for ikke at havne i asfalten …

Ladcyklerne er desuden et kæmpe problem – både fordi de kører hurtigt – er giga tunge (skulle man komme i duel med dem) og så er de mega brede. Nogle steder er der nærmest ikke plads til at en ladcykel kan overhale en almindelig cykel – men det gør de – for de er jo også kongerne. Og jeg ved ikke hvor tit, jeg har været ved at ramme kantsten eller en rist for at sikre mig, at jeg ikke endte i kluddermor med en ladcykel. Og hvem ønsker det …

elcykel ladcykel trafik
De er smarte – for dem der kører på dem – ikke for os andre på cykelstierne … (Foto: MY DAILY SPACE)

Det uendelige vejarbejde

Man tænker, det ikke er muligt – men det er som om vejarbejdet blot flytter lidt rundt og er status quo overalt, hvor jeg kører. Når en vej eller sti er færdig – bliver der lavet noget lige ved siden af. Eller de starter forfra – fordi det ofte tager uendelig lang tid at lave og nye huller og reparationer skal udføres. Ja, en lang usynlig og hemmelig turnus – ren repeat – sådan føler jeg vejarbejdet i byen … Og ja – jeg ved det godt – det er en storby – der er heftig trafik og vejene belastes mega meget – men det er faktisk et stort problem, både når du cykler, går eller kører bil, at vejarbejdet OGSÅ er der og for eksempel hindrer udsyn – man skal have dirigeret os over i anden vejbane – ud og ind på veje og så videre.

Nogle gange føler jeg, jeg er på den vildeste forhindringsbane – som et dårligt computerspil fra 80’erne med ‘undgå cyklister – ‘ram ikke hullet’ – ‘stop for rødt’ – ‘pas på ham der ikke ser op fra sin mobil’ – og jeg kunne blive ved. Og ja, udover vejarbejdet bygges og renoveres der også meget. Det kan godt være, det lyder lidt ‘ahh nu må hun tage sig sammen’ – men det ER faktisk et problem …

cykel vejarbejde trafik cykel
Det er en lang ‘forhindringsbane at være på cykel i indre København … (Foto: MY DAILY SPACE)

Hullerne

Om du kører bil eller cykel – så er der bare kommet flere og flere huller på vejene – også motorvejene – som når vinteren viser tænder også har bestemt sig for at vise den ‘kan lave huller’. Det er livsfarligt, om du kører bil (det er dog mest bilen, det går ud over) eller cyklerne – men man skal virkelig være opmærksom på de huller – og jeg synes, der kommer flere og flere, og de bliver større og dybere.

I vinters var jeg flere gange på motorvejen ved at havne i et af de huller – og vi taler ikke sådan et lille et – men måske 30 centimeter dybt og samme i diameter. Det kan en lille Up sgu ikke lide – det er lige før hele mit hjul kan være i det hul. Så man skal virkelig ikke have en distræt dag eller sløret syn – eller måske blot regnen imod sig – for så kan det gøre naller og nas og alt muligt ledt – også på cyklen eller bilen. Faktisk forstår jeg ikke, at det er tilladt IKKE at få det fikset  hurtigt – tænker forsikringsselskaberne hader det. Det må koste mange mange penge …

Jeg er så glad for min cykel

Når alt det her så er sagt, så elsker jeg faktisk at cykle – at udforske – at se tingene mere intenst og dufte til ‘verden’ – at kunne stoppe op. Men min drøm er ikke vejene i København – de er en smuk skov – natur – duftene roser og fugle der pipper frækt. Det er der dog ikke meget af i København. Der giver det hele lidt mere mening i sommerhuset. Og faktum er også – at jeg hader at slås med vinden og slagregnen – som jo også vil være en del af festen engang imellem, – eller skulle jeg sige ofte, når man bor i Danmark.

Men jeg synes, det er en luksus at kunne cykle – og det er måske også derfor, jeg har brugt og nu også her – bruger så meget energi på at være sur og irriteret. For vi bryster os af at være en cykelnation – verden ser os også sådan … Og det er vi også. Men det var altså mere simpelt at cykle, da jeg var barn – og ja det er mange år siden. Jeg kan da ikke være den eneste, der synes, det er træls (på godt jysk for pisseirriterende) …

cykel skov cykeltur
Jeg elsker tanken om en tur ud i det blå – solen skinner – ingen vind – luft under kjolen og opleve og indånde den smukke natur. Hverdagen på cykelturene gennem København er ikke lige det samme – skal vi sige meget langt fra … (Foto: MY DAILY SPACE)

Billister kontra cyklister

Og så er der fejden – eller kampen kunne man også kalde den – mellem billister og cyklister. Det er en sværvægter – en kamp hvor alle taber … Når jeg kører bil tænker jeg ofte ‘de skide cyklister’ – for de er vilde – kører ind og ud mellem bilerne – uden at passe på og nogle gange venter man nærmest kun på lyden af, at de ridser ens bil.

Omvendt tænker jeg – men faktisk ikke nær så ofte – ‘de skide biler’ når jeg cykler. For hvis en billist ikke er opmærksom, kan det gå virkelig galt – og vi taler ikke kun ‘højresvingsulykker’ … Og man skal slet ikke tænke på, hvor travle og stressede både billister og trafikanter oftest er – deres opmærksomhed må da være nedsat, når man sidder der ‘for sent til mødet’ eller ‘irriteret over ungerne ikke kom ud af døren til tiden’ – eller måske bare er i snak med en (jaja airpods eller bluetooth men stadig) …

Hvis jeg skal konkludere noget, er det faktisk, at cyklisterne er de frækkeste og mest ligeglade – også med bilisterne og at de kan havne under en bil eller for kølerhjelmen. Og det vildeste er – og dette er ikke en officiel survey blot mine observationer – det er nok omkring 20 procent, der har cykelhjelm på – så ja, det kan vitterlig gå ret galt – meget nemt og hurtigt.

københavn cykel cyklister trafiklys lyskryds
Det her er et af de mere sjældne fotos, hvor mange faktisk HAR hjelm på.  Men læg også mærke til bredden på cykelbanen – cyklisterne synes de ‘ejer’ området – og bilerne må bare ‘passe på’ … (Foto: MY DAILY SPACE)

En umulig opgave

At løse alle mine sure opstød er nok en umulig opgave og en kordisk knude af dimensioner. Men jeg måtte bare ud med det – for vi må jo starte et sted. Og vi KAN jo ikke lave alle cykelstier bredere (eller give medvind på cykelstierne som Jacob Haugaard engang lovede (og kom ind i Folketinget)) – fjerne elcykler og ladcykler (måske punkter dem) eller ændre vores hverdags mange opgaver.

Til det skal man så også lægge, når udlændige ‘rigtig skal vise de kan cykle rundt i ‘cykel-København”. Uha det er farligt – oftest kaotisk – og de mest simple færdselsregler fatter de ikke. DET kan godt være farligt – for dem selv og alle andre. Der kan man tale om at tænke ‘forvent det værste’, hvis du cykler eller kører bil tæt på dem. Oftest har jeg lyst til at stoppe dem og forklare – men hvad hjælper en eller to – og ja, jeg har jo heller ikke tid. Men jeg tænker ofte – at dem der lejer/låner dem cyklen burde give dem et lille kursus i ‘cykling for dummies’.

ladcykel københavn cykel ladcykel cyklister trafiklys lyskryds
Smal cykelsti – stor ladcykel med kasse – mennesker siddende foran eller måske en palle eller to (som her) – dum kombination at cykle ved siden af – ikke mindst med kantsten – huller i vejen og masser af andre mærkelige ting og faldgrupper (i bogstaveligste forstand) … (Foto: MY DAILY SPACE)

Jeg er stadig sur

Så ja – jeg er stadig sur – irriteret – og jo mere jeg har skrevet tænker jeg, at Cyklistforbundet ikke råber højt nok op – og vi ‘må gøre noget’. Det ER jo fedt, at flere vælger at cykle, om det er med egne eller andres (el)muskler – og vi får færre biler i byen – sidste synes jeg dog ikke, jeg ser, jeg ser bare, at der bliver færre og færre parkeringspladser og mere og mere frustration og kaos.

København er en smuk og fantastisk by – og jeg vil IKKE have bilerne ud af byen – men som med de sociale medier, hvor man aldrig fik sat retning for ‘sådan opfører og bruger vi disse’, så skulle man måske snart – og det burde allerede være sket for længe siden – sætte mere retning på, at bybilledet ændrer sig – nu og også i fremtiden.

Jeg hader for eksempel, at elbiler ikke siger en lyd. Ja, det er dejligt, at de ikke forurener som en stor dieselhakker – men omvendt ‘mangler’ jeg den lyd – de sniger sig jo forbi en – som en lydløs kat på jagt. Det gør, at jeg som cyklist faktisk skal være ekstra alert – og som I sikkert fornemmer – så er jeg mega alert. Måske lidt mere afslappet nu – hvor jeg kom ud og af med min trafikgalde – man kunne kalde det vejvrede – på en ny og heldigvis mere afdæmpet måde – her blot eksekveret med ord – som man kan læse eller lade være.

Og ja, så ses vi derude – på vejene …

københavn cykel cyklister trafiklys lyskryds
De fylder – og de fylder meget – ikke mindst på de små cykelstier. (Foto: MY DAILY SPACE)

 

Læs også:

Klumme: at gøre sig umage

pige blomst

· Mere fra samme kategori ·