Læs også:

Close
insekthotel

NEWS: Landbrugslotteriet starter Danmarks første insekthotelkæde

Nyheder  | 

Landbrugslotteriet starter Danmarks første insekthotelkæde · To unge anholdt for knivstikkeri · Farvel til tusindkronesedlen · COP28 starter med en historisk sejr for de mest klimaudsatte · 30-årig mand idømt 2 år og 3 måneders fængsel i omfattende sag om digitale seksuelle krænkelser af børn · Dagens billede: En god udgang

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Landbrugslotteriet starter Danmarks første insekthotelkæde

Sammen med en række overskudsmodtagere giver Landbrugslotteriet en hjælpende hånd og husly til naturens mindste, men nogle af de vigtigste – nemlig insekterne. Som en del af initiativet modtager Børne- og ungdomsforeningen 4H 1.125.000 kroner, der skal gå til at lære børn om insekter og give insekterne bedre levevilkår.

Siden 1907 har Landbrugslotteriet støttet levende projekter, der bakker op om Danmarks natur og dyreliv. Det bliver lotteriet ved med. Sammen med overskudsmodtagere som SPOR og 4H har Landbrugslotteriet det seneste halvandet år haft travlt med at forberede et ambitiøst og vigtigt projekt: Danmarks første kæde af insekthoteller.

Fire store insekthoteller står allerede klar. Men det er hårdt arbejde at åbne en hotelkæde – uanset gæsternes størrelse. Men med stor hjælp fra blandt andet skolebørn og frivillige har Landbrugslotteriet bygget fire flotte og store insekthoteller, hvor de små gæster kan overvintre og formere sig. De fire hoteller står i Saltum, Lyne, Vorgod-Barde og Aarhus. Både små og store gæster er velkomne til at kigge forbi og nyde de grønne omgivelser.

Som en del af initiativet har Landbrugslotteriet ligeledes foræret 500 insekthoteller til Haveselskabets medlemmer. Samtidig inviteres naturglade danskere til at bygge deres egne insekthoteller og blive en del af kæden. Det er vigtigt, for insekterne spiser skadedyr og bestøver blomster og frugttræer.

Landbrugslotteriet giver i år penge til grøn børne- og ungdomsorganisation. I alt har Landbrugslotteriet uddelt 7,1 millioner kroner til forskellige godgørende formål. Blandt andet modtager Børne- og ungdomsforeningen 4H en check på 1.125.000 kroner. Midlerne skal blandt andet gå til at bygge insekthoteller i de enkelte klubber og til at lære børnene om insekterne – og hvorfor det er en rigtig god idé at hjælpe dem.

Sekretariatschef, Sarah Kristine Skou Andersen, 4H, udtaler:

– Vi ønsker at give børnene viden gennem aktiviteter, hvor de lærer, hvordan vi bruger naturen. Samtidig ønsker vi, i langt højere grad, at sætte fokus på, hvordan vi kan hjælpe naturen og give noget tilbage til gavn for f.eks. dyr og insekter.

4H har sammen med børn på food festival i Århus, desuden været med til at bygge det store hotel ved Bredballegård i Mårslet.

Vil du selv blive insekthotelejer og gøre noget godt for Danmarks natur og din egen have? Så kan du få inspiration på landbrugslotteriet.dk/insekthotel. Her kan du også få overblik over alle kædens hoteller i hele landet, så du kan se, hvad du bliver en del af. Vi lover, at du bliver omsværmet. Når du registrerer dit hotel, modtager du nemlig en pose med frø og et hotelejerbevis fra Landbrugslotteriet.

Fakta:

I 2023 uddeler Landbrugslotteriet 7,1 millioner kroner til godgørende formål.
Foreningen 4H modtager 1.125.000 kroner som en del af den pulje, Landbrugslotteriet giver til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Landbrugslotteriet har som opstart bygget fire store insekthoteller.
Landbrugslotteriet har doneret 500 insekthoteller til Haveselskabets medlemmer.

insekthotel landbrugslotteriet
På Bredballegård i Aarhus står et af de første insekthoteller klar, som Børne- og ungdomsforeningen 4H har bygget med overskudsmidler fra Landbrugslotteriet. (Foto: PR)

Læs også: Få smukke sommerfugle og summende bier i din have

To unge anholdt for knivstikkeri

To unge på 15 og 16 år er anholdt for drabsforsøg med kniv i Hvidovre den 1. november.

De to unge drenge blev anholdt af Københavns Vestegns Politi tidligt i sidste uge. De er mistænkt for at have forsøgt at dræbe en 26-årig mand med kniv. Overfaldet fandt sted i krydset ved Høvedstensvej og Hvidovrevej i Hvidovre klokken cirka 20.00 den 1. november 2023.

– Vi har anholdt de to på baggrund af omfattende efterforskning – og vi ser på sagen meget stor alvor, udtaler politikommissær Brian Hansen.

Den 23. november blev en 16-årig varetægtsfængslet i samme sag. Med anholdelserne i morges vurderer politiet, at man har fat i alle gerningsmændene.

De to anholdte er fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Glostrup. Her anmodede anklagemyndighed om lukkede døre. Af den grund har Københavns Vestegns Politi ikke yderligere kommentarer for nu.

kniv
To unge anholdt for knivstikkeri … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung mand i grundlovsforhør for manddrab

Farvel til tusindkronesedlen

Tusindkronesedlen udfases efter den 31. maj 2025. Købmændene hilser initiativet velkommen.

– En tusindkroneseddel kan være som Sorteper i et spil kort. Tusindkronesedler kan ikke benyttes som byttepenge, og det er dyrt, at aflevere kontanter i bankerne. Vi hilser derfor udfasningen velkommen, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd, DSK.

Analysen fra Nationalbanken åbner samtidig op for en debat om den såkaldte kontantpligt. Hos De Samvirkende Købmænd lyder i den forbindelse en stor opfordring til, at politikerne giver kontantpligten et serviceeftersyn.

– Dagligvarebutikkerne kommer fortsat til at tage imod kontanter i langt de fleste åbningstimer, men vi ønsker frivillighed i forhold til at modtage kontanter i aften og nattetimerne. Konkret foreslår vi, at butikkerne lokalt må afvise kontanter fra klokken 18:00 til klokken 08:00 næste morgen. Det er i de timer, hvor der er mindst bemanding i butikkerne, og hvor det – i en stor del af året – er mørkt udenfor. Frivilligheden skal være en mulighed for den enkelte butik, hvis man lokalt mener, at det er en god idé. Det kan for eksempel være for at sikre tryghed og forebygge røverier, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Fakta om tusindkronesedlen:

Der er for 25,2 milliarder 1.000-kronesedler i Danmark. Det svarer til 25,2 millioner sedler. I 3. kvartal 2023 var der 4,808 millioner danskere over 18 år. Det svarer til, at hver dansker over 18 år i gennemsnit har 5,2 tusindkronesedler liggende i en skuffe derhjemme.

En tusindkroneseddel er i øvrigt 165 mm (16,5 cm) lang. Hvis man lagde de 25,2 millioner  tusindkronesedler i forlængelse af hinanden, ville rækken være 4.158 kilometer lang. Det svarer til at rejse til Nordpolen og 400 kilometer videre på den anden side.

Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken: FOLK1A og egne beregninger.

penge pengeseddel 1000 krone seddel
Om 1 1/2 år kan du ikke få disse mere … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Dømt for svindel med coronastøtte

COP28 starter med en historisk sejr for de mest klimaudsatte

COP28 er knapt gået i gang, og alligevel ligger der nu en historisk aftale på bordet. Verdens lande er blevet enige om betingelserne for tab-og-skade fonden, der skal hjælpe med at håndtere skaderne i samfund efter klimakatastrofer. Når ulykken er sket og har smadret folks liv. En form for global forsikringsordning. Folkekirkens Nødhjælps klimachef, Mattias Söderberg, siger:

– Det er en historisk sejr for verdens mest klimaudsatte samfund, der nu får en form for global forsikringsordning, når først ulykken er sket og de har mistet alt, hvad de ejede. Det er en fond rettet mod mennesker i klimaudsatte lande, der ikke har adgang til private forsikringer eller nationale støtteordninger. Så med beslutningen markerer verdens lande, at mennesker, der bliver ramt af klimakatastrofer, ikke skal stå alene. Der vil findes støtte og hjælp at hente i den nye fond.

Debatten om tab-og-skade begyndte allerede i 1991, hvor det lille ø-rige, Vanuatu, begyndte at spørge ind til, hvem der skulle betale regningen for klimakatastroferne. Nu, mere end 30 år senere, har en fond materialiseret sig. Mattias Söderberg ser det som et skridt i den rigtige retning, men maner også til besindelse:

– Enigheden om tab-og skade fonden er et politisk vigtigt resultat, der kan åbne op for bedre samarbejde og dialog i den internationale klimadebat og i de videre forhandlinger på COP28. Men det er klart, at fonden slet ikke rækker til de massive klimaødelæggelser, verden står midt i, og som kun bliver værre og værre. Der er brug for langsigtet stabil finansiering til de mange millioner mennesker, der får deres liv smadret af ekstremt vejr.

Der har indtil videre kommet løfter på over to milliarder kroner til fonden, og det er meget muligt, at der kommer flere penge i løbet af de kommende dage. Også Danmark lover at bidrage til fonden.

Selvom bidrag til fonden er en god måde at starte COP’en på, er Mattias Söderberg bekymret for, hvad aftalen får af betydning for de kommende forhandlinger:

– Vi får at se, hvad enigheden om tab-og-skade fonden får af betydning for de videre forhandlinger på COP28 af mødet. Vores bekymring er, at beslutningen måske kan bruges taktisk til at blokere for vigtige beslutninger om reduktion af fossile brændstoffer og finansiering af klimatilpasning, som jo også er kæmpe udfordringer.

oversvømmelse folkekirkens nødhjælp naturkatastrofer
Der er godt nyt fra COP28 … (Foto: PR)

Læs også: De største resultater til COP27 blev skabt i kulissen

30-årig mand idømt 2 år og 3 måneders fængsel i omfattende sag om digitale seksuelle krænkelser af børn

I torsdags faldt der dom i en sag om digitale seksuelle krænkelser af børn. Sagen har vært kørt for delvist lukkede døre af hensyn til de forurettede. En 30-årig mand fra Esbjerg Kommune fik dom i sagen.

I slutningen af maj 2020 modtog Syd- og Sønderjyllands Politi anmeldelse om, at en 13-årig pige i april 2020 var blevet udsat for ulovlig tvang på det sociale medie Snapchat.

Oplysninger fra Snapchat ledte politiet på sporet af en dengang 27-årig mand fra Esbjerg Kommune. Manden blev anholdt og varetægtsfængslet i december 2020. I forbindelse med anholdelsen beslaglagde politiet blandt andet hans computer og mobiltelefon, som blev gennemgået af efterforskerne på sagen. De fandt materiale, som viste, at manden også havde udsat mange andre børn for lignende forbrydelser.

Den 30-årige mand sad varetægtsfængslet frem til den 7. januar 2022, hvor efterforskningen i det store hele var afsluttet. Herefter gennemgik anklagemyndigheden sagens omfattende materiale og rejste den 26. oktober 2022 tiltale for ulovlig tvang, blufærdighedskrænkelse og besiddelse af børnepornografisk materiale.

Den 16. oktober i år begyndte retssagen. Sagen har kørt for delvist lukkede døre af hensyn til de forurettede. Mange af de forurettede børn har afgivet forklaring i retten, og derudover har det digitale bevismateriale været afgørende.

I torsdags faldt der så dom i sagen, og den nu 30-årige fik 2 år og 3 måneders fængsel.

På baggrund af billeder, videoer og chatbeskeder fandt politiet frem til i alt 56 børn, der har været udsat for digitale overgreb via sociale medier. Det drejer sig hovedsageligt om børn i Danmark, men der er også enkelte børn, der er bosat i udlandet, i gruppen af forurettede. Der er også enkelte børn, som politiet ikke har kunnet fastslå identiteten på.

Det er kun forholdet vedrørende den 13-årige pige, der er blevet anmeldt. I de resterende forhold har politiet henvendt sig til de pågældende forældre og børn om sagerne. Anklageren i sagen, Malene Ann Hansen, roser derfor den 13-årige pige for at fortælle om sagen og anmelde det til politiet:

– Vi kan se, at det kræver et stort mod hos børn at fortælle de voksne om krænkelser begået på nettet. Derfor var det også rigtig godt, at den 13-årige fortalte om sagen, så politiet kunne trevle både hendes sag og alle de andre sager op, udtaler Malene Ann Hansen og fortsætter:

– Konkret betyder det, at den dømte er blevet retsforfulgt for sine handlinger, og at ofrene for blufærdighedskrænkelse og ulovlig tvang har fået tilkendt tort-erstatning, fortsætter Malene Ann Hansen.

Gerningsmanden opbyggede tillid hos børnene … Dømte har gjort brug af mange forskellige online-profiler og har benyttet sig af forskellige sociale medier – eksempelvis Snapchat, VKontakte, Unico, F3 og OmeTV.

Han udgav sig for at være en jævnaldrende dreng, for at opnå kontakt til børnene. Herefter har han formået børnene til at sende nøgenbilleder eller -videoer af sig selv. Han har også i nogle tilfælde fremsat trusler mod dem, enten trusler om at dele de billeder, han allerede havde modtaget, eller om at udøve vold mod barnet eller dennes pårørende.

Retten lagde ved straffens fastsættelse vægt på sagens omfang – særligt antallet af ofre – karakteren af truslerne og omfanget af børnepornografisk materiale.

Foruden fængselsstraffen blev den 30-årige desuden idømt både boligforbud, besøgsforbud og kontaktforbud.

Det betyder, at han indtil videre har restriktioner i forhold til at måtte bo sammen med børn under 18 år, opholde sig sammen med dem, besøge børn under 18 år uden en anden voksen til stede, og endelig restriktioner i forhold til på internettet at opsøge børn under 18 år, som ikke kender ham.

Anklager Malene Ann Hansen udtaler:

– Jeg er tilfreds med, at retten har fulgt anklagemyndighedens påstand om en længere fængselsstraf, boligforbud, besøgsforbud og kontaktforbud.

Overtrædelse af sådanne forbud er forbundet med strafansvar.

mand computer
30-årig mand idømt 2 år og 3 måneders fængsel i omfattende sag om digitale seksuelle krænkelser af børn … (Foto: Unsplash)

Læs også: Især piger søger hjælp efter digitale krænkelser

Dagens billede: En god udgang

· Mere fra samme kategori ·