Læs også:

Close
pige mobil

NEWS: Især piger søger hjælp efter digitale krænkelser

Nyheder  | 

Især piger søger hjælp efter digitale krænkelser · Politiet efterforsker tre dødsfald i Vejrumbro · Disneyland® Paris lyser snart København op · Suspekt indtager Parken · Politiet tester elektriske patruljevogne · Dagens video: Plastikaffald i uendelige mængder

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Især piger søger hjælp efter digitale krænkelser

I 2022 har SletDet Rådgivningen i Red Barnet modtaget næsten 2.000 henvendelser om digitale krænkelser. Det er det højeste antal på et år og på niveau med forrige år. Især piger rækker ud efter hjælp, og det vækker bekymring for, om drenge udsat for digitale krænkelser får den hjælp, de har brug for. De mange henvendelser viser det store behov for, at sikre finansieringen af SletDet Rådgivningen.

Her er eksempel på henvendelser:

– Der er nogle hackere, der har fundet nøgenbilleder på min telefon. De truer med at sende billederne til alle, jeg kender, hvis jeg ikke giver dem penge.

– Der bliver delt videoer af mig på en privat Instagramprofil, der hedder noget med sladder. De spreder åbenbart også rygter om mig. Jeg har lige fået det at vide af en veninde. Kan I hjælpe med at få videoerne fjernet?

– For en måned siden var jeg til en fest, hvor jeg fik lidt for meget at drikke. Jeg endte med at have et blackout, men jeg kan huske, at jeg smed trøjen foran en gruppe af drenge. Drengene har så taget billeder af mine bryster. Jeg har hørt fra flere, at nogle af drengene stadig har dem. Ved ikke hvad jeg skal gøre?

Sådan lyder nogle af de henvendelser, som SletDet Rådgivningen i Red Barnet har modtaget i løbet af 2022. Sidste år modtog rådgivningen i alt 1.980 henvendelser, og det er det højeste antal på et år og på niveau med året før. Og næsten en tredjedel af de personlige rådgivninger hos SletDet i 2022 drejede sig om seksualiserede digitale krænkelser som for eksempel ufrivilligt at få delt et nøgenbillede. Andre henvendelser drejede sig om afpresning, digital mobning og grooming.

SletDet Rådgivningen er Danmarks eneste professionelle rådgivning, der giver specialiseret hjælp til børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. Og Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, glæder sig over, at så mange sidste år rakte ud til rådgivningen og fik hjælp. Selv om det høje antal også bekymrer.

– Ingen børn skal gå alene med det, hvis de oplever digitale krænkelser. Det kan ødelægge et helt ungdomsliv, hvis det ikke bliver stoppet, og børn og unge skal heller ikke bare acceptere, at hadefulde beskeder og krænkende billeder er en del af hverdagen online. Derfor er det godt, at så mange kontakter SletDet, siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:

– Desværre ved vi også, at behovet for hjælp er massivt, og at alt for mange går alene med det. Jo mere vi fortæller børn og unge om, at der findes en professionel og specialiseret rådgivning som SletDet, og hvad den kan hjælpe med, jo flere kontakter os. Digitale krænkelser er ikke et problem for nogle få – det rammer børn og unge bredt.

Hun henviser til, at Red Barnet sidste år offentliggjorde en undersøgelse foretaget af Rambøll, der viser, at hver anden ung mellem 13 og 17 år, og hvert tredje barn mellem ni og 12, år har oplevet digitale krænkelser inden for det seneste år.

Både børn og unge, forældre og fagpersoner, som lærere og pædagoger, kan kontakte SletDet Rådgivningen. Langt de fleste af henvendelserne omhandler piger. 70 procent af de sager, hvor kønnet på den digitalt krænkede er kendt af rådgivningen, drejer sig om piger, mens kun 30 procent handler om drenge.

Helt så skæv er kønsfordelingen dog ikke, hvis man ser på omfanget af digitale krænkelser. Ud af de børn og unge, som har oplevet en digital krænkelse, er 59 procent piger og 41 procent drenge. Det fremgår af en undersøgelse, som Red Barnet offentliggjorde sidste år.

Det overrasker ikke Carina Ringive, der er rådgiver på SletDet, at især piger søger hjælp. De er generelt mere vant til at tale om personlige oplevelser og derfor ofte overrepræsenterede i henvendelser til rådgivninger. Men hun understreger, det er vigtigt at have et fokus på drengene, som kan have sværere ved at søge hjælp.

– Alle børn og unge – uanset køn – har ret til støtte og rådgivning, hvis de er blevet krænket online. Der har i flere år været fokus på digitale krænkelser som noget, der rammer piger, men det billede skal vi have nuanceret. Ellers bliver det svært for den enkelte dreng at stå frem og sige, at han har oplevet noget ubehageligt og har brug for hjælp. Sådan skal det ikke være. Det arbejder vi også for at ændre i SletDet Rådgivningen med for eksempel vores oplysningskampagner, siger Carina Ringive.

Siden 2016 har SletDet hjulpet børn og unge, der har fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer, billeder eller videoer på nettet uden samtykke, eller som har oplevet andre ubehageligheder online. Gennem årene har antallet af henvendelser været støt stigende.

I 2022 var der i over end en tredjedel af de personlige rådgivninger brug for mere end en enkelt samtale, og i næsten hver femte af de personlige rådgivninger har SletDet kontaktet sociale medier på vegne af brugeren for at få slettet materiale.

SletDet Rådgivningen er finansieret af offentlige midler, som med den midlertidige bevillingslov er forlænget til første kvartal af 2023. Fra april er størstedelen af rådgivningens finansiering uafklaret.

Fakta: Det handler henvendelserne om

I 945 af de 1.980 henvendelser til SletDet i 2022 var der tale om personlige rådgivninger. Den primære årsag til disse henvendelser fordeler sig således:

– Seksualiseret digital krænkelse (fx ufrivillig deling af et nøgenfoto): 31%

– Tekniske funktioner/regler på sociale medier: 8%

– Bekymring om krænkelse: 8%

– Skoleopgave: 8%

– Hacking: 7%

– Trusler/afpresning (ikke seksuelt indhold): 6%

– Mobning: 6%

– Spørgsmål om lovgivning/rettigheder: 4%

– Grooming: 3%

– Offline problematik: 2%

– Falsk profil: 2%

– Chikane/stalking: 2%

– Konflikt/skænderi: 1%

– Andet: 16 %

Læs mere her.

pige mobil
Især piger søger hjælp efter digitale krænkelser … (Foto: Pexels)

Læs også: Ung mand varetægtsfængslet efter blufærdighedskrænkelser

Politiet efterforsker tre dødsfald i Vejrumbro

En kvinde og hendes to børn blev søndag eftermiddag fundet døde i deres hjem. Foreløbigt er der ikke noget i politiets efterforskning, der tyder på, at andre end de afdøde har været involveret i forbindelse med dødsfaldene.

Klokken 14.26 søndag den 22. januar 2023 fik politiet en anmeldelse om nogle mistænkelige dødsfald på en adresse i Vejrumbro øst for Viborg. Da politiet nåede frem til adressen, fandt betjentene en 49-årig kvinde og hendes to børn på henholdsvis 11 og 14 år, der alle tre var afgået ved døden. Det var en bekendt til familien, der fandt de afdøde og alarmerede politiet.

Midt- og Vestjyllands Politi har hele eftermiddagen og aftenen arbejdet i området med blandt andet hundepatruljer og kriminalteknikere for at klarlægge de nærmere omstændigheder ved dødsfaldene. Politiets foreløbige efterforskning tyder på, at der ikke har været andre end kvinden og hendes to børn involveret i forbindelse med dødsfaldene.

– Vi er altid meget forsigtige med at konkludere noget for tidligt, så vi efterforsker sagen som enhver anden drabssag, hvor vi kigger i flere retninger. Vores foreløbige efterforskning tyder på, at kvinden formentlig har dræbt de to børn for derefter formodentlig at slå sig selv ihjel, men vi efterforsker som nævnt fortsat i flere retninger, udtaler vicepolitiinspektør Jim Hansen, der er leder af den centrale efterforskningsafdeling hos Midt- og Vestjyllands Politi.

En stor del af Østervangsvej i Vejrumbro er fortsat spærret af, mens politiet arbejder på stedet. Det er for tidligt at sige, hvor længe undersøgelserne vil stå på, men også mandag vil politiets efterforskere være til stede.

Tryghedsskabende indsats i lokalområdet … For at tage hånd om den utryghed, der lokalt kan være oven på en sag som denne, vil lokalpolitiet i Viborg tage initiativ til et møde mandag aften for beboerne i Vejrumbro.

– Det er naturligvis en sag, der påvirker og ryster et lille lokalsamfund dybt. Derfor vil vi i samarbejde med lokale kræfter arrangere et møde for byens beboere, hvor også vi fra politiet vil være til stede. Vores efterforskere arbejder intensivt på at få afdækket omstændighederne omkring de tre dødsfald, og selvfølgelig kan vi ikke fortælle om detaljer i efterforskningen, men vi vil alligevel kunne give de berørte borgere nogle svar og også kunne hjælpe med at komme eventuelle falske rygter til livs, slutter vicepolitiinspektør Christian Toftemark.

Midt- og Vestjyllands Politi har ikke flere kommentarer til efterforskningen. De nærmeste pårørende til de afdøde er underrettet.

politi politibil
Politiet efterforsker tre dødsfald i Vejrumbro … (Foto: PR)

Læs også: Efterlyst familiefar kørte formentlig ind i lastbil med vilje

Disneyland® Paris lyser snart København op

Disneyland® Paris lyser København op og er klar med jubilæumsfinalen 2023! Disneyland Paris fortsætter nemlig med at fejre deres 30-års jubilæum og vil lyse vintermørket op i København, når de deltager ved den 6.udgave af Copenhagen Lights Festival

Disneyland Paris fortsætter med at fejre deres 30-års jubilæum helt indtil den 30. september 2023, og i februar vil det magiske feriested for allerførste gang nogensinde være en del af en skandinavisk lysfestival.

Den 6.udgave af Copenhagen Lights Festival afholdes fra den 3. til den 26. februar og ved denne lejlighed har Disneyland Paris forestillet sig et skræddersyet lysshow, der skal hylde parkens fortryllende 30-års jubilæumsfinale.

Fra starten af februar og under hele festivalens varighed vil tilskuere kunne dele deres billeder på cphlightsmagic.dk. Udover denne magiske lysforestilling får festivalgæster også chancen for at deltage i en helt særlig konkurrence og vinde et uforglemmeligt familieophold i Disneyland Paris.

Lysinstallationen vil kunne opleves i tre uger og vil fremhæve Nordatlantens Brygges historiske bygning, der omgiver Broens Skøjtebane.

Læs mere her.

disneyland paris
Disneyland® Paris lyser snart København op … (Foto: PR)

Læs også: Det vidste du ikke om Paris

Suspekt indtager Parken

Fredag den 15. september, sætter vi ild til grønsværen på Danmarks nationalstadion, når Parken indtages med den største Suspekt-koncert til dato – og hele Danmark er inviteret!

I mere end 20 år har Suspekt præget dansk musik som ingen andre. Med tabubelagte rim og tonstunge beats er den kompromisløse trio blevet allemandseje – aldrig for fine til at hylde ytringsfriheden eller den dionysiske hedonisme på en enestående rejse fra undergrunden og forstæderne til tops på hitlisterne. Suspekt er et beundringsværdigt gennembrud og en succes, som bogstavelig talt er blevet ”suttet op fra slap” – større end de fleste – nu som konger af dansk hiphop, men aldrig hævet over folket.

Med andre ord: Danmark er for længst blevet suspekt. Men det kan godt blive vildere, for den 15. september i år indtager Suspekt nemlig Parken! Det sker i samarbejde med Grøn og en folkefest der, ifølge trioen selv, hylder folket i alle sine farver og afskygninger – på tværs af generationer og sociale lag.

På denne ene aften – som desuden bliver den eneste Suspekt-koncert i hele 2023 – hænger vi alle vores fordomme og bekymringer i garderoben og slipper livet løs for fællesskab, ekstase og en helt særlig oplevelse, når Suspekt og Danmark bliver til én.

suspekt
Suspekt spiller i september i Parken … (Foto: PR)

Læs også: 10 fun facts om One Direction

Politiet tester elektriske patruljevogne

Rigspolitiet søsætter et pilotforsøg med 10 uniformerede elektriske patruljevogne, hvor erfaringer med brugen af elbiler i beredskabet skal afdække muligheden for et grønnere alternativ til de dieseldrevne patruljevogne.

Den offentlige sektor skal være i front i den grønne omstilling. Med grønnere indkøb til blandt andet politiets bilpark, kan politiet være med til at sætte retning for en grønnere fremtid, hvor de offentlige indkøb dermed bidrager til de danske klimamål.

Rigspolitiet vil med pilotforsøget med de 10 uniformerede elektriske patruljevogne gøre sig erfaringer med brugen af elbiler i det daglige beredskab. Pilotforsøget skal køre i 2023 og erfaringerne vil danne grundlag for en kommende grøn strategi for politiet.

– Vi vil gerne være med til at sætte standarden for omstilling til grønne køretøjer i vores beredskabsarbejde, samt være på forkant med at høste egne erfaringer i et marked, hvor det snart er vanskeligt at få den type køretøjer vi normalt kører i, siger Jens Yndgaard, Centerchef CFM, Rigspolitiet.

Rigspolitiet har indkøbt 10 Volkswagen ID4 GTX, som skal fordeles i fire forskellige politikredse, hvor Østjyllands Politi modtager to, Midt og Vestjyllands Politi får to, Københavns Vestegns Politi modtager to og Københavns Politi får leveret fire.

I testforløbet indsættes de elektriske patruljebiler så vidt muligt på lige fod med de øvrige patruljevogne i de respektive politikredse. Derved vil de naturligt komme til at bidrage til det operative arbejde, hvor nogle opgaver er mere krævende end andre. Blandt andet skal de nye el-patruljevogne kunne levere i forhold til hastende operative opgaver, som stiller store krav til udstyr og materiel.

– Der er stor forskel på kørselsbehovet i de forskellige kredse. I nogle kredse tilbagelægger patruljevognene mange kilometer hver dag, hvorimod man i andre kører noget mindre. Med test i flere politikredse bliver vi klogere på de forskellige behov, fortæller Jens Yndgaard.

Erfaringerne fra testen vil afdække de realistiske ambitioner for omstilling af patruljevogne til el og dermed også hvilken proces, der kan sættes i gang med henblik på at indkøbe elbiler til formålet.

De 10 elektriske patruljevogne forventes fortsat at være i drift efter forsøgsperioden, såfremt erfaringerne viser, at dele af flåden af patruljevogne fremover permanent kan køre på el.

politi politibil
Politiet tester elektriske patruljevogne … IFoto: PR)

Læs også: Politiet tjekker trafikken ved skolerne

Dagens video: Plastikaffald i uendelige mængder

https://www.instagram.com/p/CnuaJtaomgd/

· Mere fra samme kategori ·