Læs også:

Close
Paris Eiffeltårn rejse

9 ting du (måske) ikke vidste om Paris

Rejser  | 

Hvem elsker ikke Paris? Frankrigs smukke hovedstad har hvert år over 30 millioner udenlandske besøgende, og hvis du er en af de mange, der er planlægger en tur dertil, så læs med – måske bliver du overrasket

1. Paris er ikke byens oprindelige navn

Paris har sit navn efter den galliske stamme Parisii , som bosatte sig omkring Seinens mudrede bredder omkring 250 år f.Kr. Dengang blev byen på stedet ikke kaldt for Paris. Paris’ oprindelige navn var nemlig Lutetia Parisiorum (Lutèce på fransk), og man mener, at ‘Lutetia’ kommer af det latinske ord lutum, der betyder ‘mudder’ eller ‘mose’. Den elegante, glitrende by, vi kender i dag, var altså dengang kendt som ‘parisiis mudderby’.

2. Pont Neuf er ikke ‘bro nummer 9’

Hvis du har været i Paris kender du med garanti den smukke stenbro ‘Pont Neuf’ (ellers har du sikkert set den på film), som du krydser for at komme til Île de la Cité. Men broen er ikke er den niende bro i Paris, på trods af at ‘neuf’ betyder ‘ni’ på fransk. ‘Neuf’ har nemlig to betydninger, og derfor betyder Pont Neuf ‘den nye bro’, navngivet af Henrik 3. af Frankrig, som fik opført broen i 1578.

Den fik sit navn på grund af de – på den tid – moderne elementer. Det var den første bro uden huse, den bredeste bro i Paris (i et stykke tid) og den første, der havde asfalt, hvilket gjorde den til et populært mødested. I dag er Pont Neuf en af de ældste broer i Paris.

Pont Neuf Paris Bro Frankrig
Pont Neuf betyder faktisk ‘Den nye bro’. (Foto: Pexels)

3. Stormen på Bastillen var mest symbolsk

Frankrigs nationaldag er Bastilledagen den 14. juli. Farverigt fyrværkeri oplyser Eiffeltårnet, der er militærparade på Avenue des Champs-Élysées i et militært optog, og der er gadefester i de fleste byer – alt sammen for at fejre Stormen på Bastillen i 1789 og løsladelsen af fangerne på borgen.

Stormen indledte Den Franske Revolution. Bastillen havde været benyttet som fængsel for blandt andet politiske fanger gennem 100 år, men den dag, hvor Bastillen rent faktisk blev stormet, var der ingen politiske fanger af betydning i fængslet. Faktisk var der kun syv fanger, hvoraf de fire var dømt efter straffeloven, de tre sidste var sindslidende.

4. Paris’ hemmelige flod

Du kender selvfølgelig Seinen. Men det er ikke den eneste, naturlige flod i Paris. Der er en mere ved navn Bièvre, som løber igennem det 13. og det 5. arrondissement. Hvis du aldrig har hørt om eller har set en flod i det område i Paris, så er det ikke så mærkeligt. Den findes nemlig ikke mere.

På grund af de slagterier, farverier, garverier med videre, der lå langs flodløbet inde i Paris, var floden efterhånden blevet så forurenet, at den udgjorde en reel sundhedsfare for beboerne. Derfor besluttede man i slutningen af 1800-tallet at overdække floden. Så siden 1912 har Bièvre løbet under jorden.

Hvis du ser godt efter på gaden, særligt i det 13. arrondissement og i den del af det 5., hvor floden har sit underjordiske løb, kan du være heldig finde messingplader, der angiver, at her løber Bièvre-floden.

5. Disneyland Paris er mest populært blandt turister

Paris har mange turist-attraktioner. Men det overrasker dig måske, at Disneyland Paris har flere gæster end de mere ikoniske Louvre og Eiffeltårnet. Men sådan er det. Disneyland Paris har årligt af 13,5 millioner besøgende, Louvre får besøg af 10,2 millioner og Eiffeltårnet tiltrækker 7 millioner besøgende.

Disneyland Paris Frankrig Disney slot
Hvem skulle have troet, at Disneylan trækker flere besøgende end Louvre… (Foto: Unsplash)

6. Der var badeværelser og toiletter på Versailles

Du har garanteret hørt en del om stanken ved det franske hof under kong Ludvig XIV i det 17. århundrede – ham der byggede slottet Versailles lidt uden for Paris (som du i øvrigt endelig må besøge!). Vi kender mange beretninger fra øjenvidner, der skriver om stanken af uvaskede kroppe, urin og afføring i paladset og haverne.

Men Versailles havde faktisk faciliteterne. Den franske konge havde sine egne baderum og indrettede offentlige bade til brug for hoffet.

Der var heller ingen grund til at nogen ’tisse i krogene’ i korridorerne. Der var nemlig offentlige badeværelser i Versailles – beregnet til 300 personer – og gæsterne kunne også få en tjener til at komme med en toiletstol.

Men hvorfor stank Versailles mon så? Man mener, det kan have været, fordi folk under store begivenheder ikke har haft lyst til at opgive deres plads og gå glip af at se kongen. Eller også var der gæster, der ikke kendte til faciliteterne.

Versailles Paris Slot
På slottet Versailles kunne man godt komme på toilettet, men mange kom aldrig så langt… (Foto: Unsplash)

7. Der er en ‘hemmelig’ lejlighed på toppen af Eiffeltårnet

Gustave Eiffel hedder manden, der har bygget det berømte parisiske tårn, der bærer hans navn. Tårnet blev oprindelig bygget   til verdensudstillingen i 1889 i netop Paris.

Og selv om Eiffeltårnet egentlig skulle have været nedlagt efter 20 år, syntes Gustave Eiffel, at det også kunne være rart at have sin egen private lejlighed indeni, hvor han kunne modtage æresgæster . Så, som sagt, så gjort. Han modtog efter sigende tilbud om at leje den ud for tusindvis af francs, men afslog altid.

Lejligheden ligger på den tredje platform og er nu åben for offentligheden. Du kan blandt andet se voksfigurer af Eiffel og Thomas Edison (en af hans særlige gæster) derinde.

8. Ørreder i Operaen

Hvis du har set eller læst ‘The Phantom of the Opera’, så kender du til den underjordiske sø i kælderen på den berømte parisiske Opéra Garnier, hvor Fantomet havde sit skjulested. Men ved du også, at søen er ægte?

Fordi et operahus er en tung bygning, har den brug for et ordentligt fundament. Men det høje grundvandsspejl Lige dér Paris betød, at operaen risikerede at få sine kældre oversvømmet. Så i stedet byggede arkitekten så at sige oversvømmelserne ind i bygningen. Han byggede et stort hvælvet område, støttet af stensøjler, der giver plads til vandet, når grundvandsspejlet er højt. Og her i søen blev der i en periode holdt ørreder.

Paris opera garnier
Tænk, at man har opdrættet ørreder her… (Foto: Pexels)

9. Du kan se romerske ruiner i Paris

I de første århundreder efter sin grundlæggelse fra omkring år 53 f.Kr. til år 212 e.Kr., var Paris en romersk by med offentlige bade, stenspringvand og en arena med 15.000 pladser, hvor man kunne se gladiatorkampe.

Og du kan faktisk stadig se ruinerne fra denne periode i Paris. Blandt andet Arènes de Lutèce, et smuldrende amfiteater i sten i det 5. arrondissement, som stammer tilbage fra det 1. århundrede. Du kan også se ruiner af de offentlige bade på Cluny Museum samt dele af den gamle romerske by i den arkæologiske krypt under Notre Dame på Île de la Cité.

 

 

Læs også: 

12 ting du (måske) ikke vidste om Berlin

berlin radiotårnet

· Mere fra samme kategori ·