Læs også:

Close
barn børn lege

NEWS: Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er halveret på fem år

Nyheder  | 

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er halveret på fem år · Politi tjekker trafikken ved skolerne · Bilåret 2022 blev rekordernes år på godt og ondt · Lise Nørgaard er død · Formodet gerningsmand til drab i Kolding anholdt · Dagens billede: Noget af et tab

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er halveret på fem år

Cirka 35.000 børn har mindst én forælder på kontanthjælp, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. For fem år siden var der cirka 70.000 børn med forældre på kontanthjælp.

Flere års fremgang på arbejdsmarkedet har betydet, at antallet af børn med forældre på kontanthjælp er styrtdykket. Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af registerdata, der går frem til i sommer.

I juli 2022 var der cirka 35.000 børn, hvor mindst én af de voksne i husstanden var på kontanthjælp. Fem år tidligere var tallet cirka 70.000 børn.

– Det historiske opsving på arbejdsmarkedet har medført, at rigtig mange ikke længere er på kontanthjælp, og det er positivt for børnene. Vi har ikke set så få børn med forældre på kontanthjælp i dette årtusinde, og særligt de seneste fem år er der sket et dyk i antallet, siger Emilie Agner Damm, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– En hverdag på kontanthjælp medfører ikke kun økonomiske udfordringer for de voksne, men kan også have påvirkning på børnenes fremtid. Vi ved, at et enkelt år i fattigdom i løbet af barndommen kan have negative effekter på både beskæftigelse og indkomst som voksen. Så når forældrene overgår fra kontanthjælp til beskæftigelse, øger det dermed ikke kun familiens aktuelle økonomiske situation, men også barnets chancer senere i livet, fortsætter Emilie Agner Damm.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forventer, at opsvinget på arbejdsmarkedet lakker mod enden.

– Vi vurderer, at vi kommer til at se et fald i beskæftigelsen. Derfor er det afgørende, at vi formår at fastholde så mange som muligt på arbejdsmarkedet. Det vil gavne både voksne og børn, slutter hun.

Hovedkonklusioner:

I sommeren 2022 var der cirka 35.000 børn, der havde mindst én forældre på kontanthjælp. Det er en halvering på fem år.

Gennem de senere år er beskæftigelsen steget markant, og i dag er der historisk mange på arbejdsmarkedet.

Fremgangen på arbejdsmarkedet har medført et stort fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere. Opsvinget har nemlig betydet, at mange fra kanten af arbejdsmarkedet har fået en chance på arbejdsmarkedet.

Læs analysen her.

barn børn
Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er halveret på fem år … (Foto: PR)

Læs også: Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde

Politi tjekker trafikken ved skolerne

Børnenes juleferie er ved at være slut og politiet har derfor fokus på trafikken ved skolerne i denne uge

I denne uge vender skolebørnene tilbage til skolen efter juleferien. I den forbindelse tjekker politiet den travle morgentrafik ved skolerne.

Politiets erfaringer viser desværre, at mange bilister tit har så travlt med at bringe deres egne børn sikkert til skole, at de helt glemmer at vise hensyn over for andres børn, der cykler eller går på vej til skole. Politiet ser også en del forældre, der glemmer at spænde deres børn fast i sikkerhedssele eller autostol, ligesom de ofte også selv glemmer at bruge sikkerhedsselen. Samtidig er der ind i mellem forældre, der skaber kaos og utryghed ved at parkere uhensigtsmæssigt og ulovligt, når de sætter deres børn af ved skolerne, og mange trafikanter respekterer ikke skolepatruljernes arbejde. Politiet vil derfor gennemføre kontroller ved skoler i hele politikredsen i denne uge.

– Vi håber, at vores indsats er med til at gøre skolevejene mere sikre. Derudover vil jeg gerne opfordre forældre til at tale om trafik med deres børn og træne med dem, så de lærer at færdes i trafikken og træffe sikre valg, siger politikommissær Eli Gejsing, der er operativ leder af færdselsafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Politiets indsats vil være koncentreret om skoleveje, hvor der især vil blive fokuseret på bilernes hastighed, om børn og voksne er fastspændt i bilerne i sikkerhedssele, samt på skolepatruljernes arbejde og forældrenes adfærd, herunder parkering i forbindelse med aflevering af børn ved skolerne.

Gode trafikråd til forældre med mindre børn:

1. Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om sikker trafik, der skal øvelse til. Træn derfor ruten til skolen sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder ’fast’ hos barnet – også når han/hun engang skal tage vejen alene. Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på.
2. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og lyssignaler, dér hvor I skal krydse vejen.
3. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, så kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn.
4. Har I meget langt til skole, kan I evt. parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.
5. Lær dit barn de basale regler i trafikken. Fx: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor man kan orientere sig ordentligt mv.
6.Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.
7. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.
8. Husk at du er rollemodel for dit barn – han/hun ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, så er det svært for dit barn at forstå, at han/hun skal opføre sig anderledes.
9. Tjek evt. om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området.

Læs mere på http://www.sikkertrafik.dk/

skole skolestart
Politi tjekker trafikken ved skolerne … (Foto: Unsplash)

Læs også: Børns risiko i trafikken stiger med alderen

Bilåret 2022 blev rekordernes år på godt og ondt

2022 blev året med rekorder. På godt og ondt. Bestanden af elbiler ramte 100.000, andelen af elbiler af det samlede bilsalg er højere end nogensinde før, og Danmark blev beriget med rekord mange lynladere. Dog bød 2022 på tilbagegang på 20 procent i det samlede personbilsalg.

December 2022 bød på 15.219 nyregistrerede personbiler, hvilket er 14,3 procent færre end i december 2021. Det efterlader 2022 med et resultat på 148.295 nyregistrerede personbilerbiler, mod 185.312 i 2021, hvilket udgør et samlet fald på 20 procent.

Det er ingen hemmelighed at 2022 har været præget af leveringsudfordringer for bilindustrien, hvilket har betydet, at mange kunder har måtte vente meget længe på en bil. Det har været til stor frustration fra de kunder, som har ønsket sig en ny bil, ligesom det også har været frustrerende for hele branchen, som ikke har haft mulighed for at imødekomme efterspørgslen i samme grad som tidligere. Leveringsudfordringerne er et resultat af forsyningskrisen, som længe har påvirket hele markedet.

Bilbestanden i Danmark er dog alligevel i 2022 vokset med over 12.000 personbiler til 2.794.048 styk, hvilket er det højeste nogensinde.

– Året 2022 blev et begivenhedsrigt år i branchen, hvor forsyningsproblemerne dikterede hverdagen i den globale bilindustri. Dog har vi været forbi de værste udfordringer og de længste leveringstider, så vi ser frem til et mere stabilt 2023, siger Mads Rørvig, administrerende direktør i De Danske Bilimportører.

2022 blev samtidig året, hvor Danmark rundede 100.000 elbiler. Med 30.830 nye elbiler er salget af elbiler vokset med 23,8 procent i forhold til sidste år, og elbilerne har udgjort 20,8 procent af det samlede salg mod 12,9 procent 2021.

Årsagen til stigningen er blandt andet, at der er kommet langt flere elbilmodeller på markedet. Modeludbuddet er steget fra 29 elbilmodeller i 2022 til 55 modeller i dag.

– På trods af et udfordrende år bliver bilindustriens bidrag til den grønne omstilling stadig mere synlig, og 2022 blev også året, hvor vi rundede 100.000 elbiler på de danske veje. Vi er stolte over, at vores produkter i stigende grad er med til at nedbringe Danmarks co2-udledning, og viser vejen i forhold til den grønne omstilling, slutter han.

Sådan ser salget ud på modeller … (Grafik: De Danske Bilimportører)

 

bil elbiler
Trods fald i salg af biler, så går det godt for elbiler … (Foto: De Danske Bilimportører)

Læs også: Ny undersøgelse forudser: Danmark vil have det tredjehøjeste salg af elbiler i 2035

Lise Nørgaard er død

Efter et langt og usædvanligt begivenhedsrigt liv er journalist og forfatter Lise Nørgaard død sent søndag aften d. 1. januar 2023. Hun blev 105 år gammel.

Lise Nørgaard sov stille ind efter kortvarig sygdom. Til det sidste fik hun lov til at bidrage med sin kreativitet til det fag, hun elskede så højt. Hendes unikke intellekt var intakt, og med hendes livslange interesse for journalistik, litteratur, samfundsforhold og verden omkring os, forblev det en selvfølge for hende at holde sig ajour til sine allersidste dage. Klare og skarpt formulerede meninger om det hele beholdt hun også evnen til at dele med sin familie og sine venner.

Lise Nørgaards datter, Bente Flindt Sørensen, siger på vegne af familien:

– Min mor var dybt taknemmelig for sine mange venskaber med yngre som ældre, som hun bevarede helt frem til sin død, og for de utroligt mange mennesker hun mødte på sin vej, eller som fulgte hende, og som har omfattet hende med stor kærlighed og overvældende positiv interesse.

Hun var en frontløber og en rollemodel og til stor inspiration for sine børn, børnebørn og oldebørn. Vi har alle nydt godt af hendes kærlighed, livserfaring, kloge råd og positive og humoristiske tilgang til tilværelsen. Vi er taknemmelige for at have fået lov at have hende i vores liv så længe, og hun efterlader et stort savn.

Lise Nørgaard vil blive bisat fra Sankt Pauls Kirke i København. Indtil da beder familien om ro til at mindes en enestående mor, mormor og oldemor.

lise nørgaard                   Lise Nørgaard er død … (Foto: PR)

Læs også: Boginspiration

Formodet gerningsmand til drab i Kolding anholdt

Sydøstjyllands Politi anholdt søndag klokken cirka  18.50 en 35 årig mand fra Koldingområdet som formodet gerningsmand til det drab på en 26 årig mand, ligeledes fra Kolding, som fandt sted i tidligt søndag morgen i Kolding midtby.

Det var søndagens intensive efterforskning, der førte til anholdelsen.

– Vi er meget tilfredse med hurtigt at have kunnet identificere den formodede gerningsmand, og med, at vi også har fundet frem til ham, så han kunne anholdes’siger Politiinspektør Carit Andersen, leder af Efterforskningscentret i Sydøstjyllands Politi.

Den 26 årige mand afgik ved døden efter voldeligt sammenstød tidligt søndag morgen. Sydøstjyllands Politi gennemførte derefter en intensiv efterforskning på baggrund af det voldelige sammenstød i Kolding Midtby klokken 5.00, hvor den 26 årige mand fra Kolding blev fundet hårdt såret, og som efterfølgende blev erklæret død på Kolding Sygehus.

Sydøstjyllands Politi var søndag massivt tilstede i bybilledet med efterforskere, teknikere og hundepatruljer og der blev indsamlet videoovervågning, afhørt vidner til hændelsen med videre, hvorefter de senere kunne anholde den formodede gerningsmand.

De pårørende til den dræbte 26 årige mand er underrettet.

Den anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør i går mandag den 2. januar 2023 ved retten i Kolding, hvor Anklagemyndigheden anmodede om, at grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre . Sydøstjyllands Politi har ikke flere oplysninger til offentligheden i sagen.

politi politibil
Gerningsmand til drab i Kolding er anholdt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 12 års fængsel til ung mand for drab

Dagens billede: Noget af et tab

 

· Mere fra samme kategori ·