Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger bogartikel

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til januar måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på et nyt år med en lang måned, der er perfekt at læse i …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de mørke januardage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

fem på stribe bog bøger bogartikel
Så er der boginspiration til dig – hele fem gode bøger på stribe … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den om og med masser af kærlighed

Det amerikanske datingeksperiment er en øm kærlighedshistorie om at tro på sig selv og overgive sig til lidenskaben, når den banker på.

Rosie Grahams liv er et rod. Hun har netop sagt sit velbetalte job op for at skrive kærlighedsromaner på fuld tid. Nu lider hun så af en alvorlig skriveblokering. Loftet braser bogstaveligt talt ned om ørerne på hende, og hendes tilflugtssted viser sig at være beboet af veninden Linas yderst attraktive fætter, Lucas.

Lucas, som Rosie måske, måske ikke har fulgt lidt vel intensivt på Instagram. Som galant tilbyder hende at bo under samme tag. At lave fabelagtig mad til hende. Og at tage hende på en række datingeksperimenter som romantisk inspiration til skriverierne. Ikke noget, Rosie og hendes uskyldige onlinecrush ikke kan håndtere. Overhovedet ikke. For ellers ville hendes hjerte jo virkelig være i vanskeligheder …

En rigtig feelgood og hyggelig bog, der blev slugt på en weekend. Det er en opfølger til #booktok-sensationen ‘.Den spanske kærlighedsaffære

bog det amerikanske datingeksperiment elena armas

‘Det amerikanske datingeksperiment’, 159,95 kr., saxo.com

Den du læser i en køre

De to forfattere Plaetner og Rohweder er et godt krimimakkerpar. Elsker deres bøger. Nu er der kommet en ny; ‘Slangereden’ – og jeg også er pjattet med den.

Pernille Plaetner og Marianne Rohweder står bag den succesfulde krimiserie om den kvikke og kloge og lidt selvkørende politikvinde Martha Munk. Forfatterne har et kærligt og skarpt blik for dramaerne inde bag de velklippede ligusterhække i provinsens mikrokosmos.

I ‘Slangereden’ trækkes Martha Munk ind i en sag blandt egnens rigeste og mest magtfulde mænd. Et miljø, hvor grådighed og udnyttelse af andres svaghed stortrives, men også hvor små, uventede glimt af kærlighed og omsorg titter frem.

Det er den varmeste sommer i mands minde, da Per Brink, en af de rigeste mænd i Odsherred, dør ved et fald i sit eget hjem. Sagen henlægges straks som et naturligt dødsfald, men Martha har nu sine tvivl og går bag om ryggen på sin chef, Torben Billing. Det kommer til at koste hende dyrt, for da den lokale magtelite kort efter rammes af en stribe drab, kan hun kun se til fra sidelinjen. Hun er nemlig blevet suspenderet.

Bogen er fortællingen om overklassens ’selvfølgelige privilegier’ og dens vilje til at gå alt for langt for at beholde dem. Den blev læst på to juledage – mens julerester blev indtaget og intet andet lavet.

Og husk nu intet paradis uden slanger – som de også siger i bogen …

slangereden, rohweder, plaetner, bog

‘Slangereden’, 199,95 kr., saxo.com

Den smukke og interessante

Bispebjerg Hospital i København har et helt enestående haveanlæg, der siden indvielsen i 1913 har givet patienter, ansatte og besøgende mulighed for at finde ro.

Den smukke have, der hver dag giver patienter og pårørende et pusterum, har siden 2019 været under kærlig behandling af landskabsarkitekt Charlotte Skibsted og arkitekt Erik Brandt Dam, som har samarbejdet om at bevare havens særlige ånd. Sammen har de med støtte fra A.P. Møller Fonden givet Martin Nyrop og Edvard Glæsels mesterlige haveanlæg nyt liv.

‘Helende haver’ giver et indblik i havernes historie og frednings-værdier, og i hvordan arkitekterne har arbejdet. Den er samtidig en dokumentation af de konkrete ændringer, der er blevet udført med nænsom hånd. Interessant indblik i et sted, som man måske ikke ved særlig meget om. Elsker også der er masser af fotos i.

helende haver bispebjerg hospital

‘Helende haver på Bispebjerg Hospital’, 284,95 kr., saxo.com

Den om hemmeligheder, kærlighed og løgne

Papirslottet er en fortælling om hemmeligheder, kærlighed og løgne. Det er en dejlig sommermorgen på Cape Cod. Elle Bishop, lykkeligt gift med Peter og mor til tre, vågner på familiens sommersted Papirslottet. Her har hun tilbragt alle somre i sit liv: som barn, som ung og sammen med sin egen familie.

Men denne morgen er anderledes. Aftenen før sneg Elle sig ud sammen med barndomsvennen Jonas og havde sex, mens deres intetanende familier opholdt sig indenfor. I løbet af det næste døgn må Elle træffe en stor og livsændrende beslutning: Skal hun blive hos Peter, som hun elsker, eller skal hun starte et nyt liv med Jonas, som var hendes første store kærlighed? Som ung var hun sikker på, at de en dag ville gifte sig, men en tragisk hændelse forandrede alt.

Papirslottet er en fascinerende historie om en kvindes liv og svære valg, som fik mange tanker i gang i mit eget lille hoved.

papirslottet, miranda cowley heller

‘Papirslottet’, 129,95 kr., saxo.com

Den hæsblæsende krimi

Peter May forstår at holde en fanden. Det gjorde han i den første bind af triologien, og det gør han også her i andet bind. Da et yderst velbevaret lig dukker op i en tørvemose på Isle of Lewis, er øboerne overbevist om, at man har gjort et epokegørende oldtidsfund af samme betydning som Tollundmanden. Den døde bliver da også hurtigt omtalt som ‘Lewismanden’. Men da retsmedicinerne finder en falmet Elvis-tatovering på Lewismandens overarm, og da en dna-analyse desuden viser, at han er i nær familie med en af øens kendte skikkelser, indleder det lokale politi en mordefterforskning.

Den døde har lidt en langtrukken og pinefuld død, og da Fin Macleod fra Edinburghs politi modvilligt bliver draget ind i efterforskningen, støder han ikke kun på nogle af de allermørkeste kapitler i Skotlands historie, han indser også, at jo dybere, han graver sig ned i sagen, jo tættere kommer den på ham selv. Kan han overhovedet opklare det brutale mord uden igen at miste alt? Lewismanden er andet bind i den skotske forfatter Peter Mays Lewis-trilogien. Det første, ‘Sorthuset’, udkom i august 2022. Jeg glæder mig til ‘afslutningen’ og tredie bind.

bog, peter may lewismanden

‘Lewimanden’, 199,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

 

Gode podcasts du kan lytte til

 

lytte podcast musik høretelefoner
)

· Mere fra samme kategori ·