Læs også:

Close
arla morgenmad

NEWS: Danskerne springer morgenmaden over

Nyheder  | 

Danskerne springer morgenmaden over · Fem års fængsel til bagmand i terrorstøttesag · COP27 slutresultat · Danske erhvervsorganisationer markerer Børnenes Kampdag · 12 års fængsel til 24-årig mand for drab i 2016 · Dagens billede: Twitter-afstemning

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne springer morgenmaden over

Danskerne oplever, at morgenmad giver energi – men vi springer den over … Danskerne synes, at morgenmaden er vigtig, og halvdelen af os oplever, at dagens første måltid giver os energi og en god start på dagen. Det viser en ny undersøgelse fra Arla. Alligevel er det kun 2 ud af 3 danskere, der spiser morgenmad hver dag, og det kan være anledning til at gentænke vores morgenmadsrutiner, mener ernæringsspecialist i Arla Britt Christensen.

86 procent af danskerne mener, at det er vigtigt at spise morgenmad for at få en god start på dagen. Alligevel er det kun 2 ud af 3 af os, der spiser morgenmad hver dag. Det viser en ny undersøgelse lavet af Epinion på vegne af Arla.

Og det kan undre. For ifølge de danskere, der spiser morgenmad jævnligt, har dagens første måltid en positiv effekt. 60 procent af danskerne svarer, at de spiser morgenmaden, fordi det giver dem en god start på dagen, og knap halvdelen oplever, at morgenmaden giver dem energi.

Ifølge undersøgelsen er de primære årsager til, at danskerne ikke spiser morgenmad, manglende sult, travlhed, og at de prioriterer at sove længe.

– Selvom der ikke er videnskabelig dokumentation for, at vi skal spise på bestemte tidspunkter, så viser undersøgelsen, at en stor del af danskerne oplever, at dagens første måltid giver dem et energiboost, som de kan gå dagen i møde med. Travlhed skal helst ikke komme i vejen for en hurtig bid mad først på dagen, forklarer Britt Christensen, der er ernæringsekspert i Arla.

Mere end halvdelen af danskerne svarer i undersøgelsen, at de oplever negative konsekvenser, når de ikke spiser morgenmad. Helt konkret får 36 procent af os lavt energiniveau, mens 28 procent bliver trætte, og 20 procent har svært ved at koncentrere sig. Det kan påvirke vores dag, viser undersøgelsen. 45 procent af danskerne har nemlig oplevet at have svært ved at træffe en beslutning, når de er sultne.

– Hvis du er en af dem, der ikke prioriterer morgenmaden, men kan mærke, at sulten og den manglende energi påvirker dig negativt, så skal du måske tænke morgenmaden anderledes, siger Britt Christensen og uddyber:

– At spise morgenmad behøver ikke at være det første, man gør, når man står op. Tænk hellere på det som dagens første måltid, som sagtens kan spises op ad formiddagen, hvis du pludselig kan mærke, at sulten går udover koncentrationen.

arla morgenmad
Det giver dig god energi at spise morgenmad … (Foto: Arla)

Læs også: Sådan spiser du dig til en god søvn

Fem års fængsel til bagmand i terrorstøttesag

En 30-årig mand er ved retten i Aarhus blevet idømt fem års fængsel for at have udført terrorfremmende virksomhed og have udøvet terrorfinansiering. Han blev desuden dømt for at have forsøgt at tilslutte sig Islamisk Stat.

I samme sag blev en 32-årig mand idømt halvandet års fængsel for sammen med den 30-årige at have udført terrorfremmende virksomhed for Islamisk Stat under en rejse til Syrien i 2014.

Tre andre mænd, der var tiltalt for i en periode fra 2013 til 2017 at have hjulpet den 30-årige med at overføre penge til Islamisk Stat, blev idømt hhv. seks, seks og ni måneders fængsel.

– Der er ingen tvivl om, at den 30-årige var hovedmanden, og ham der initierede terrorfinansieringen til Islamisk Stat, mens særligt de tre af mændene havde mindre roller. Det afspejler dommen i dag også, udtaler specialanklager Dorthe Lysgaard.

Alle mændene udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

dom retten
Fem års fængsel til bagmand i terrorstøttesag … (Foto: Pexels)

Læs også: Fem mænd kendt skyldige i terrorsag

COP27 slutresultat

Efter flere dages intense forhandlinger er landene nået til enighed om en sluterklæringstekst for COP27. Aftalen indeholder blandt andet en ny fond til verdens klimasårbare lande og et nyt arbejdsprogram for reduktioner.

Landene ved FN’s årlige klimamøde, COP27, i Sharm el Sheikh blev lørdag nat enige om en samlet aftale. Danmark har i forhandlingerne været repræsenteret ved fungerende klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Aftalen indeholder blandt andet:

En genbekræftelse af Glasgow klimapagten og dermed målet om, at verden vil stræbe efter at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader, en opfordring om at opdatere nationale klimamål inden COP28 næste år og til udfasning af fossile subsidier.

Arbejdsprogram for reduktioner: Der blev opnået enighed om et arbejdsprogram for reduktioner af drivhusgasudledninger, der skal øge ambitioner og implementering inden 2030. Med arbejdsprogrammet etableres en ny ramme for, at lande i UNFCCC-regi kan samarbejde om reduktioner indenfor forskellige sektorer, som for eksempel energi, nedfasning af kul og elektrificering af transport, med henblik på at øge ambitionsniveauet.

Fond til tab og skader: Enighed om etablering af en fond, der skal hjælpe særligt sårbare lande med at håndtere tab og skader som følge af klimaforandringerne samt at igangsætte ‘Santiago Netværk’, der kan giveteknisk assistance til udviklingslandes håndtering af tab og skader.

Klimatilpasning: Parterne nåede et skridt længere i forhandlingerne om at fastsætte et globalt mål for klimatilpasning, herunder en arbejdsproces der skal vedtages næste år og bidrage til opnåelse af det globale tilpasningsmål.

Finansiering: Der var fremgang i drøftelserne om et nyt klimafinansieringsmål for perioden efter 2025, der skal fastsættes i 2024.

pige skov miljø klima
COP27 slutresultat … (Foto: Pexels)

Læs også: Der skal leveres på løfterne fra Glasgow

Danske erhvervsorganisationer markerer Børnenes Kampdag

I søndags blev det over hele verden, at FN’s konvention om børns rettigheder for 33 år siden så dagens lys. Herhjemme har UNICEF Danmark for andet år i træk omdøbt børnekonventions fødselsdag til Børnenes Kampdag. Og for at markere kampdagen lyser de store danske erhvervsorganisationer Dansk Erhverv og Dansk Industri op i blåt for verdens børn.

Det er efterhånden blevet en tradition, at bygninger, monumenter og landemærker, i forbindelse med fejringen af børnekonventionens fødselsdag. lyser op i UNICEFs blå farve for at sætte fokus på børns rettigheder og de forhold, som verdens børn lever under.

Men på grund af den globale klima- og energikrise lød opfordringen i år, at virksomheder og offentlige institutioner i stedet var mørklagt hele dagen – på nær 15 minutter fra klokken 18.00. I dette kvarter ville københavnere og byens gæster kunne opleve, hvordan blandt andet Rådhuspladsen og Knippels bro blev badet i blåt lys. Her har henholdsvis Dansk Erhverv og Dansk Industri nemlig til huse, og de er blandt nogle af dem, der bakker op om UNICEFs ‘Go Blue’-initiativ:

– Vores børn og unge er verdens fremtid, og vi har en fælles og stor opgave i at sikre, at alle får de bedste muligheder og forudsætninger for at blive de mennesker, de drømmer om. I tider med krig og kriser er det vigtigere end nogensinde, at vi på tværs af landegrænser og sektorer samarbejder om dette. I erhvervslivet er vi parate til at være med til at skabe en bedre fremtid for børn og unge, og dertil er samarbejdet med UNICEF helt afgørende, udtaler Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Industri.

I Dansk Erhverv bakker man også op omkring Børnenes Kampdag ved blandt andet at lyse Børstårnet op:

– Erhvervslivet har en enormt stor betydning for, hvordan verden og dens borgere udvikler sig. Det er et ansvar, som vi skal være os bevidste og tage alvorligt, siger Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv.

Foruden de blå bygninger markerer også flere af UNICEF Danmarks partnere som LEGO Foundation, Novo Nordisk, Pandora, Hempel Fonden og Saxo.com også Børnenes Kampdag ved i dag at bruge deres sociale medier til at fortælle om deres engagement i arbejdet for verdens børn:

– Jeg er glad for, at dansk erhvervsliv anerkender, hvor vigtige verdens børn og deres rettigheder her. Det er helt afgørende, at vi har erhvervslivet med, hvis vi skal sikre, at alle verdens børn overlever, udvikler sig og trives, slutter Susanne Dahl, der er generalsekretær i UNICEF Danmark.

Det er ikke kun i Danmark, at der lyses op for verdens børn. I 2021 valgte verdenskendte bygninger og monumenter som Akropolis i Athen, Empire State Building i New York og Petra i Jordan også at lade sig bade i blåt.

Fakta om Børnenes Kampdag:

– Den 20. november 1989 blev FN’s konvention om børns rettigheder underskrevet. For andet år i træk omdøber UNICEF Danmark børnekonventionens fødselsdag til Børnenes Kampdag for at sætte fokus på de problemer, børn mener, er de vigtigste at kæmpe for.

– Elever fra UNICEFs rettighedsskoler har de seneste uger dekoreret og fragtet en klimastafet gennem landet. I dag på Børnenes Kampdag når den sin endestation Aalborg, hvor den overleveres til borgmesteren og efterfølgende udstilles på kulturcenteret Nordkraft.

– I dag annoncerer UNICEF Danmark modtageren af den årlige UNICEF-pris, der går til en person, organisation eller virksomhed, der gennem flere år har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats for børn i Danmark eller internationalt.

– I dag på Børnenes Kampdag certificeres Aalborg som Børnevenlig By. Programmet Børnevenlig By er et globalt UNICEF-initiativ, hvis formål er at integrere børns rettigheder i lokalpolitiske vedtægter, beslutninger og projekter. Aalborg har været gennem en tre år lang proces frem mod certificeringen den 20. november.

børsen børstårnet
Børstårnet lyste op i blåt i søndags,hvor UNICEF markerede Børnenes Kampdag. (Foto: PR)

Læs også: Ny UNICEF-Rapport viser: Høje voldtægtstal og manglende skolegang for unge piger

12 års fængsel til 24-årig mand for drab i 2016

En 24-årig mand blev i fredags fundet skyldig i drabet på en 21-årig mand i 2016. Straffen blev udmålt til fængsel i 12 år.

Der faldt i dag endnu en dom i en seks år gammel drabssag. Den tiltalte var en 24-årig mand, der i seks år har været eftersøgt for drabet på en 21-årig mand den 2. oktober 2016 ved en kiosk på Emdrupvej.

Den 23. oktober 2022 meldte den eftersøgte sig selv til Københavns Politi, og i fredags blev han i Retten på Frederiksberg straffet med 12 års fængsel for drabet.

– Vi har i næsten seks år ønsket at få stillet den 24-årige mand for retten. Det er nu lykkedes, og med et resultat jeg kun kan være tilfreds med, udtaler specialanklager Andreas Christensen fra Københavns Politi.

Den 24-årige ankede dommen på stedet. Dagens dom er ikke den første, der er afsagt i sagen. I 2018 blev fire mænd stillet for retten i forbindelse med drabet. To af dem blev dømt, men sagen blev anket, og i Østre Landsret blev den ene frifundet, mens en nu 40-årig mand blev straffet med 14 års fængsel.

retten court (Foto: Unsplash)
12 års fængsel til 24-årig mand for drab i 2016 … (Foto: Unplash)

Læs også: Mand idømt forvaring for overgreb mod tidligere kærester

Dagens billede: Twitter-afstemning

· Mere fra samme kategori ·