Læs også:

Close
cafe byliv

NEWS: Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde

Nyheder  | 

Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde · 24-årig kvinde fundet død i bil · Lille stigning i antallet af juleindbrud · Coop udfordrer de store kapital-discountkæder med 120 nye butikker i år · Stor kalkunbesætning på Sjælland ramt af fugleinfluenza · Dagens billede: En skyhøj rekord

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde

Rekordmange job- og åbenlyst uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Og det er den højeste andel siden 2008.

Andelen af kontanthjælpsmodtagere, som kommer i arbejde, er steget markant i første halvdel af 2021 og toppede i maj og de første sommermåneder. Således kom mere end otte procent af de jobparate og åbenlyst uddannelsesparate kontanthjælpsmodtagere i den foregående måned i arbejde måneden efter.

Det er det højeste niveau siden 2008. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet har undersøgt, hvorfor antallet af kontanthjælpsmodtagere er rekord lavt.

– Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet kraftigt, men hidtil har vi ikke vidst om flere reelt kom i arbejde eller blot endte andre steder i ydelsessystemet, men det ved vi nu. Markant flere kommer i arbejde, fortæller Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Kraftigt opsving får arbejdsgivere til at tage nye grupper ind.

– Udviklingen skyldes især, at opsvinget lige nu er så kraftigt, at arbejdsgiverne er nødt til at kigge meget langt ned i ledighedskøen for at finde arbejdskraft. Det vil sige blandt langtidsledige og andre grupper på kanten af arbejdsmarkedet, herunder kontanthjælpsmodtagere, siger Erik Bjørsted.

– Fra 2004 til 2008 lykkedes det også at sænke antallet af kontanthjælpsmodtagere markant. Det blev kaldt for det største socialpolitiske fremskridt i årtier. Desværre blev gevinsterne dengang tabt på gulvet efter finanskrisen, men vi står i dag i en langt bedre situation. Konkurrenceevnen er stærkere og forbrugerne har været mådeholdne. Det mindsker risikoen for en hård landing og øger chancen for, at vi kan holde fast i den positive udvikling, slutter Erik Bjørsted.

Læs analysen her.

Analysens hovedkonklusioner:

* I oktober var der 95.100 fuldtidspersoner på kontanthjælp. Det er det laveste antal i 13 år. Antallet af kontanthjælpsmodtagere steg kun ganske lidt i begyndelsen af coronakrisen og er siden maj 2020 faldet med 25.500 fuldtidspersoner.

* Hidtil har det været uvist, om faldet blot dækkede over, at kontanthjælpsmodtagerne kom over på andre ydelser eller kom i arbejde. Der har også været spekuleret i, om antallet var kunstigt lavt, fordi udfaldet fra dagpengesystemet har været lavere end ellers, fordi forbruget af dagpengeklip har været suspenderet under coronanedlukningen. Men tal fra Beskæftigelsesministeriets DREAM-register bekræfter nu, at hovedforklaringen på faldet er, at markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde.

* Det er en rigtig positiv udvikling, som viser, at en vis mangel på arbejdskraft er sundt for økonomien, fordi det er med til at give flere jobåbninger til personer på kanten af arbejdsmarkedet.

cafe byliv
Mange er kommet i arbejde igen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Beskæftigelsen for oktober måned

24-årig kvinde fundet død i bil

En 24-årig kvinde er mandag fundet død i en bil i vandet ved Amager Strandpark. Københavns Politi behandler dødsfaldet som mistænkeligt og har anholdt kvindens kæreste og sigtet ham for drab.

Den døde kvinde, som mandag blev fundet i en bil ved Amager Strandpark, er en 24-årig kvinde, som søndag nat blev meldt savnet. Kvindens pårørende er underrettet.

Det er for tidligt at sige noget om dødsårsag, men Københavns Politi behandler det som mistænkeligt.

– Vi har anholdt afdødes kæreste i forbindelse med sagen og sigtet ham for drab. Men det er endnu for tidligt at gå i nærmere detaljer omkring sagens omstændigheder, da der er behov for yderligere efterforskning, siger leder af Afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi, vicepolitiinspektør Brian Belling.

Hele mandagen og tirsdagen arbejdede politiet på stedet både i og omkring vandt med dykkere og hundepatruljer. Den anholdte er en 24-årig mand. Det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt den 24-årige vil blive fremstillet i grundlovsforhør. På nuværende tidspunkt har Københavns Politi ikke yderligere oplysninger.

bænk amager strand
24-årig kvinde fundet død i bil … (Foto: Unsplash)

Læs også: Forstå sagen om Peter Madsen og Kim Wall

Lille stigning i antallet af juleindbrud

Julen 2021 bød på en stigning i antallet af indbrud, men ligger stadig langt under niveauet fra årene før corona. Det Kriminalpræventive Råd opfordrer danskerne til at holde fast i den gode udvikling med Nabohjælp.

Normalt er julen indbrudstyvenes højtid, men for andet år i træk har corona lagt en dæmper på festlighederne.

Nye tal fra Rigspolitiet viser dog, at antallet af indbrudsanmeldelser i juledagene er steget fra 827 i 2020 til 846 2021. Men selvom der er sket en stigning, er der tale om en halvering i forhold til julen 2019.

Det er derfor nærliggende, at corona endnu en gang har haft stor betydning for indbrudstallene, mener indbrudsekspert og analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, Lasse Staun:

– Igen i år har restriktioner som følge af corona sandsynligvis fået flere til at holde sig hjemme i julen. Det har skabt liv og aktivitet i nabolagene, og det gør det svært for tyvene at bryde ind, siger han.

De landsdækkende tal for indbrud i julen følger en generel tendens på indbrudsområdet. Antallet af indbrud er faldet gennem en årrække – en udvikling, som begyndte allerede før, at danskerne blev bedt om at holde sig hjemme, siger Lasse Staun. Dermed kan corona ikke tage hele æren for den positive udvikling på indbrudsområdet.

Landets flere end 230.000 nabohjælpere har i høj grad også været afgørende for, at indbrudstallene er på vej ned, siger Lasse Staun, som bakkes op af Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

– Vi ved fra forskningen, at Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud, så det stigende antal nabohjælpere har uden tvivl en betydning for det faldende indbrudstal. Derfor opfordrer vi danskerne til at holde fast i den gode udvikling og tilmelde sig Nabohjælp, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Frivillige Nabovenner skal få kurven endnu længere ned, for selvom antallet af indbrud følger en nedadgående kurve, så er der fortsat alt for mange indbrud i Danmark. I 2020 var der – på trods af nedlukninger og hjemmearbejde – 17.529 indbrud.

Derfor introducerede Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag, for nylig et helt nyt våben i kampen mod indbrud i form at et netværk af frivillige Nabovenner, som gør en ekstra indsats for at holde deres nabolag fri for indbrud. Lige nu er der 590 Nabovenner fordelt over hele landet.

– Nabovennerne er ildsjæle, som vil gøre noget ekstra for at løfte nabohjælpen der, hvor de bor. Det er en indsats, som bygger videre på Nabohjælp. Og bliver antallet af Nabovenner ved med at vokse, som det gør nu, så forventer vi, at vi vil kunne se det på indbrudstallene, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Tre gode Naboråd

1. Brug Nabohjælps app til at advare naboerne

2. Sig hej til alle du møder i nabolaget

3. Skab liv og aktivitet i nabolaget

Bliv Naboven i Nabohjælps app

Som Naboven får du din egen profil i Nabohjælps app. Her kan du vælge det område, du vil være Naboven for. Fra din Naboven-profil kan du sende beskeder til alle nabohjælpere i dit område, og nabohjælperne kan kontakte dig, hvis de har spørgsmål.

Som Naboven får du et grundigt introduktionsforløb, materialer til uddeling og masser af inspiration til at styrke Nabohjælp og naboskabet der, hvor du bor.

Appen kan downloades i App Store  eller i Google Play.

nabohjælp indbrud
Du kan forebygge indbrud i dit nabolag ved at tilmelde dig Nabohjælp. Hent Nabohjælps app og opret dig som bruger – så er du i gang. (Foto: Nabohjælp)

Læs også: Det frygter danskerne mest at få stjålet i julen

Coop udfordrer de store kapital-discountkæder med 120 nye butikker i år

Med den største udrulning af en ny butikskæde nogensinde, vil Coop nu udfordre de store udenlandske og danske discountkæder. I løbet af i år åbner Coop hver måned ca. 10 butikker i den nye kæde Coop 365discount. Den grønne farve skal være lig med ansvarlige og sunde varer, moderne digitale løsninger og altid lave priser.

Kunderne har reageret så positivt på Coops nye discountkoncept, Coop 365discount, kendt for den grønne farve, at kæden nu bliver rullet ud over hele Danmark.

Den består lige nu af cirka 70 butikker. I år åbner i gennemsnit 10 nye hver måned, i alt 120, så kæden vil omfatte ca. 190 butikker i slutningen af i år. Der er tale om en investering på ca. 200 millioner kr. i 2022. Samtidig begynder kæden fra og med denne uge at have landsdækkende markedsføring.

– Kundernes krav til discount har ændret sig, siden vi åbnede de første for 40 år siden. De vil kunne købe alle de varer, de har brug for, de vil have mere kvalitet, de vil have mere orden og stiller langt større krav til klima, bæredygtighed, sundhed og økologi – og stadig til de laveste priser. Derfor har vi de seneste år testet mange nye elementer, og er nu klar på det, der er vores bud på Danmarks grønne discountkæde, forklarer adm. direktør Kræn Østergård Nielsen, Coop.

De fleste af de nye butikker er nuværende Fakta-butikker, der udvides og moderniseres. Men der vil også komme mange helt nyopførte butikker til. Coop Ejendommes byggeplaner omfatter 25 helt nye butikker. Desuden vil butikker fra Coops andre kæder, der passer ind i det nye grønne koncept, konverteres til Coop 365discount. Desuden er der stor interesse fra mange selvstændige brugsforeninger for at åbne Coop 365discount-butikker efter, at de første er åbnet med gode erfaringer.

– Det som kunderne bedst har kunnet lide fra vores første godt 70 test-butikker, tager vi med i den nye kæde, siger kædedirektør Thomas Nielsen, Coop 365discount.

– Det er:

Allergi- og miljøvenlige varer til discountpriser, blandt andet i minirisk-mærket.
Bonus på frugt og grønt: Alle brugere af Coop-appen opsparer 10 procent.
Convenience: Nemme måltider og hurtige løsninger i høj kvalitet.
Digitale løsninger, der gør indkøbsturen hurtigere og nemmere: Scan & Betal i alle butikker.
Discountpriser: Priserne tjekkes løbende og matcher 1:1 konkurrenterne.
Flere varer at vælge imellem, så man kun behøver handle et sted. Alt i alt har vi op mod 30 procent flere varer at vælge mellem. For kunderne vil gerne både spare penge og tid.
Økologi fylder mere og ikke mindst med stort udvalg af Coops egen Øko365-serie med økologi til discountpris, slutter han.

Fakta fortsætter som selvstændig kæde med landsdækkende markedsføring, og vil fortsat omfatte over 200 butikker.

coop365
Coop udvider stort i 2022 … (Foto: Coop)

Læs også: Coop lancerer personlig klimaberegner

Stor kalkunbesætning på Sjælland ramt af fugleinfluenza

For anden gang i år er en stor kalkunbesætning ramt af smitsom fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen forventer at gå i gang med at aflive de 60.000 dyr på besætningen tirsdag.

Knap hundrede kalkuner i en kalkunfarm med 60.000 kalkuner ved Ruds Vedby nær Sorø er de seneste dage døde efter smitte med fugleinfluenza. Fuglene er døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1. Derfor skal hele besætningen nu aflives.

– Mandag påbegyndte vi aflivningen af mere end 30.000 dyr på en kalkunfarm på Lolland, og tirsdag morgen rykker vi ud igen, for at aflive 60.000 dyr nær Sorø. Af hensyn til dyrevelfærden og for at mindske risikoen for smittespredning. Med allerede to udbrud i år og tilsammen syv udbrud siden november, er der ikke tvivl om at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt og gøre, hvad de kan for at begrænse risikoen for smittespredning, forklarer dyrlæge og kontorchef i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.​

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan for eksempel være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.

Som følge af smitteudbruddet i kalkunfarmen har Fødevarestyrelsen allerede mandag oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede kalkunfarm ved Ruds Vedby. I restriktionszonen er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Opgaven med at aflive og køre de mange tusinde kalkuner til destruktion forventes at tage flere dage. Arbejdet bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner.

Se bekendtgørelse og kort med restriktionszoner her.

kalkun
Der er atter fundet fugleinfluenza på en kalkunfarm … (Foto: Unsplash)

Læs også: Vestsjællandsk kalkunbesætning ramt af fugleinfluenza

Dagens billede: En skyhøj rekord

· Mere fra samme kategori ·