Læs også:

Close
lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning

Forstå sagen: Ubåden, den dræbte Kim Wall og Peter Madsens skiftende forklaringer

Nyheder  | 

OPDATERET: De første billeder af Peter Madsen lignede et offer, der var blevet reddet i land. Få dage senere viste det sig, at billederne måske viste en morder. Hvad er op og ned i sagen om ubåden Nautilus, den dræbte Kim Wall og opfinderen Peter Madsen? Forstå sagen på få minutter

Hvad der begyndte som en mystisk sag om en mand og hans synkende ubåd, har udviklet sig til en efterlysning af den svenske journalist Kim Wall, ændrede forklaringer om hendes skæbne, død ved uheld, drab, et parteret lig, der skyllede op i vandet ud for Amager og nu en drabssigtet Peter Madsen.

Politiet holder oplysningerne om det, der skete mellem den danske Peter Madsen og den svenske Kim Wall i ubåden Nautilus tæt til kroppen, men har udtalt, at fundet og DNA-match af Kim Walls lig har været et kæmpe gennembrud i sagen.

Den opsigtsvækkende sag har i løbet af kort tid taget mange drejninger. Læs med her, og forstå forløbet i sagen om ubåden Nautilus, den svenske journalist Kim Wall og den danske opfinder Peter Madsen.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Peter Madsen og Kim Wall torsdag aften klokken 20:30. (Foto: /ritzau/)

Se også: Krimiforfatter: Ubådssagen overgår fantasien

“Den private ubåd Nautilus er sunket – ejer i god behold”

Første gang, vi for alvor hører om den hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus, Peter Madsen og Kim Wall, er den 11. august kort før middag. Ubåden er sunket efter tekniske problemer, og ejeren, Peter Madsen, er kommet i land og er i god behold. Peter Madsen er ikke ukendt i Danmark. Nogle kender ham bedre som Raket-Madsen.

Det skyldes, at Peter Madsen, fordi han har en stor interesse i raketmotorer, har startet Raket-Madsens Rumlaboratorium ApS, hvis mål er at sende et menneske ud i rummet. Men det er ikke kun raketter, som Madsen er interesseret i. Han har nemlig designet og bygget flere ubåde. Tre for at være helt præcis: Freya, Kraka og UC3 Nautilus.

Nautilus er den foreløbigt sidste og største ubåd, Peter Madsen har bygget. Den er 17,8 meter lang og vejer 40 tons. Den er verdens største hjemmebyggede ubåd og har blandt andet hjulpet til i opsendelser af raketter – Raket-Madsens anden passion.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Peter Madsens ubåde har blandt andet været brugt til at slæbe affyringsramperne til hans raketter ud til deres plads. (Foto: /ritzau/)

 

Da nyheden om Peter Madsen tikker ind den 11. august, er Nautilus dog sunket og ligger på bunden af Øresund. Ifølge Berlingske er det fire venner på fisketur, der opdager ubåden syd for Amager. De ringer til politiet og sejler hen til ubåden.

– Er I ikke venlige at blive liggende, for jeg skal lige ned og prøve at fikse noget. Det kan godt være lidt farligt, siger Peter Madsen ifølge Helsingør Dagblad til de fire venner.

Kort efter kommer Peter Madsen op i tårnet, hvorefter Nautilus synker på mindre end 30 sekunder. Peter Madsen kaster sig i vandet og svømmer over til båden. Kort efter ankommer Peter Madsen med de fire fiskegutter til Dragør Havn på Amager. Her bliver han sat af og siger til en Berlingske-journalist:

– Jeg er rigtig ked af det. Nautilus er gået ned, siger Peter Madsen inden han sætter sig ind i en politibil. Senere samme dag sigter politiet ham for drab.

Svensk journalist var med ombord

Peter Madsen var nemlig ikke alene på Nautilus. Med sig havde han den svenske journalist Kim Wall. Wall er en prisbelønnet journalist. Hun har læst på Sorbonne i Paris, London School of Economics og Columbia University i New York. Hun har skrevet for medier som Time, Vice, New York Times og The Guardian, og har skrevet om alt fra sociale spørgsmål og udenrigspolitik til biohackning, livet i Stillehavet efter atomprøvesprængninger, det jordskælvsplagede Haiti, minefelterne i Sri Lanka og alt derimellem.

Kim Wall har besluttet at lave en reportage om den danske Raket-Madsen og hans selvbyggede ubåd. Torsdag den 9. august klokken 19 stævner de to ud fra Refshaleøen i Københavns Havn. Flere smartphones dokumenterer begivenheden med deres kameraer. I den følgende time bliver Nautilus observeret af flere skibe og både i havnen.

Omkring klokken 20:30 torsdag aften møder Rasmus Ejlers og hans søn i en gummibåd ubåden. Ifølge Ekstra Bladet snakker Peter Madsen med dem, og det er Ejlers opfattelse, at Madsen gør sig umage for at gøre indtryk på “pigen i den orange/røde trøje”, som er det signalement politiet giver af Kim Wall i en senere pressemeddelelse.

Natten til fredag den 11. august, kort efter midnat, er et stort skib ved at påsejle en ubåd i sejlrenden nær Øresundsbroen tæt på Saltholm.

– Det var meget tæt på en kollision. Ubåden krydsede farvandet kun 30 meter fra os. Den var helt mørklagt, og jeg så den kun takket være måneskinnet, fortæller en sømand fra skibet til den svenske avis Aftonbladet.

kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død,
Den svenske journalist Kim Wall var kendt for at skrive historier om subkulturer og skulle skrive om Peter Madsens ubåd. (Foto: /ritzau/)

Klokken 02:30 melder Kim Walls kæreste hende savnet. Kort efter forsøger Lyngby Radio at kontakte ubåden, men uden held. Derefter indledes en større eftersøgning fra skibe og helikoptere.

Da Peter Madsen bliver reddet ud af vandet fredag den 11. august om formiddagen, har han en kort snak med politiet i en telefon. Her oplyser han, at han har sat Kim Wall af på Refshaleøen torsdag aften, og at han selv er sejlet videre derfra.

Madsen skifter forklaring første gang

Dagen efter, lørdag den 12. august, begynder arbejdet med at hente Nautilus op fra havbunden. Der er stadig intet tegn på liv fra Kim Wall.

Søndag den 13. august oplyser politiet, at der ikke er blevet fundet nogle personer i ubåden, at de mistænker Peter Madsen for at have sænket den med vilje. Madsen fremstilles i grundlovsforhør for lukkede døre og bliver varetægtsfængslet til 5. september, fordi han bliver anklaget for uagtsomt manddrab på Kim Wall.

Et par dage senere, onsdag den 16. august, ændrer Københavns Byret ordlyden i anklagen mod Peter Madsen. Kendelsen ændres fra “uagtsomt manddrab” til “uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder”. Det er den samme kendelse, man bruger over for blandt andre spritbilister.

Se også: Drabssigtet ubådsejer accepterer fængsling

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Rasmus Ejlers og hans søn talte med Peter Madsen og Kim Wall omkring klokken 20:30 torsdag aften. (Foto: /ritzau/)

Samme aften fortæller Københavns Politi, at der er blevet fundet et lig i vandet ud for Amager. Liget er en kvindetorso uden hoved, arme og ben. Peter Madsens forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark udtaler til Jyllands-Posten, at fundet af kvindeliget ikke blev betragtet som relevant for dem i sagen om Peter Madsen og Nautilus.

Mandag den 21. august – 10 dage efter, at Peter Madsen er blevet fisket op af vandet – kommer det frem, at han hævder, at der var sket en ulykke på Nautilus, som førte til Kim Walls død. Efterfølgende bruger Peter Madsen ordet “begravet” til at beskrive, at han har smidt Kim Walls lig over bord et sted i Køge Bugt.

Der er DNA-match på Kim Wall

Onsdag den 23. august 2017 bekræfter Københavns Politi om morgenen, at kvindetorsoen er Kim Walls lig.

Klokken 9 samme dag holder Københavns Politi et pressemøde. Her kommer det frem, at lemmerne er skåret af kvindetorsoen med vilje. Der er fundet skader på kvindetorsoen, blandt andet er der stukket hul på torsoen for at forhindre, at der skulle udvikle sig gasser i maven, der ville få liget til at stige op til vandoverfladen.

Derudover er der bundet et stykke metal om liget for at sikre, at det faldt til bunds i havet. Liget er nøgent, og Kim Walls tøj er ingen steder at finde. Under efterforskningen har politiet taget DNA fra Kim Walls hårbørste og tandbørste. Det har de sammenlignet med blod, der er fundet i ubåden og matcher Kim Walls DNA.

Læs mere: Politiet: Kvindetorso fundet i vandet er den efterlyste Kim Wall

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
En tilfældig cyklist har fundet en kvindetorso i vandet ud for Amager. Politiet er ved at bjærge liget, som viser sig at være Kim Wall. (Foto: /ritzau/)

Efter pressemødet ved Københavns Politi onsdag den 23. august udtaler Peter Madsens forsvarsadvokat Betina Hald Engmark til BT:

– At der er et DNA-match ændrer ikke ved, at min klients forklaring er, at der er sket en ulykke, siger hun.

Til TV2 uddyber Betina Hald Engmark, hvorfor Peter Madsen er positiv over fundet af Kim Walls lig.

– Det er min klient, fordi han ikke har andet ønske i den her sag, end at den bliver opklaret og oplyst fuldt ud. Det er stadig min klients største interesse og ønske, siger forsvarsadvokaten om sin klient, der nægter sig skyldig i drab.

Der er yderligere detaljer om parteringen af liget, men dem vil Københavns Politi ikke komme nærmere ind på ved pressemødet. Efterforskningen fortsætter, og senere samme dag intensiveres eftersøgningen af de resterende kropsdele, der mangler fra liget.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Peter Madsen i 2008, hvor han er ved at bygge UC3 Nautilus. (Foto: /ritzau/)

Det første retsmøde

Den 5. september 2017 skal Peter Madsen forklare sig første gang i retten. Han fastholder, at der er tale om et uheld, og at han ikke har parteret Kim Walls lig.

– Under turen dykker de ned med ubåden, de er lidt længere nede end normalt. Da de kommer op, kravler de op i tårnet. Der er en luge til ubåden, som vejer cirka 70 kilo. Han kravler op, men lugen falder ned over Kim Wall. Hun falder ned. Hun har slået hovedet. Hun har fået et åbent kraniebrud. Hun har nogle kramper, men lidt efter hører de op. Hun må være død, tænker han. Hun må være død, tænker han ifølge BT.

Anklageren spørger, hvorfor Peter Madsen løj over for politiet, og først fortalte, at Kim Wall var blevet sat af ved Refshaleøen, og at ubåden var sunket ved et uheld.

– Jeg var ikke ved mine fulde fem. Jeg var ikke klar til at møde realiteterne, som vi sidder i nu, siger Peter Madsen.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Svenske sømænd fortæller, at de og deres skib var ved at påsejle en sort ubåd i løbet af natten, hvor Kim Wall blev dræbt. (Foto: /ritzau/)

 

Han forklarer videre, at han beslutter sig for at sejle ud i Østersøen, for at tage sit eget liv. Den store mængde blod gør Peter Madsen ubehageligt til mode, og han tager en pause på et par timer, hvor han sover. Han kommer frem til, at det ikke er passende at begrave Kim Wall i ubåden sammen med sig selv.

– Jeg har ingen lyst til kontakt til døde menneske, der er ombord. Jeg har ingen lyst til, at hun skal være ombord på min tur til der, hvor jeg skal hen. Jeg er suicidal på det her tidspunkt. Det foregår ved, at jeg græder. Jeg kan ikke fortsætte mit liv. Mit job er ikke som dit, jeg kan ikke fortsætte med at være til. Jeg kan ligeså godt gå bort den dag, for der er ikke for mig, siger Peter Madsen.

En del af SM-miljøet

Specialanklageren ved Københavns Politi, Jakob Buch-Jepsen spørger også ind til Peter Madsens privatliv, og om han færdes i det københavnske SM-miljø.

– Det har jeg gjort. Jeg gør det ikke så meget mere. Jeg er et menneske, som interesserer mig for erotikkens mangfoldigheder. Jeg er kommet til fester i noget, der hedder Manifest. Det er miljøer, hvor der er utrolig respekt om menneskers grænser, hvor der respekt om, at et nej er et nej, siger Peter Madsen, der fastholder, at han kun har haft sex i ubåden en gang, og at det var med sin kone.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning, sm, sm-miljø, sex, forklaring, byretten, københavns byret, retsmøde, anklager, forsvarer
Anklager Jakob Buch-Jepsen har spurgt ind til alt fra forløbet på ubåden til Peter Madsens seksuelle præferencer under de mange retsmøder. (Foto: /ritzau/)

Læs mere: Ubåds-Madsen i retten: Fastholder uheldsforklaring, afviser seksuel handling

Anklageren vil også gerne vide, om Peter Madsen har dyrket kvælningssex, og hvordan hans seksuelle fantasier og fokus har været i tiden op til ubådsturen med Kim Wall.

– Vi må lige præcisere begrebet. Det tætteste, jeg har været på det, er, at jeg har sagt til en elskerinde, om hun ville holde vejret som en del af et rollespil. Man spørger, om jeg er til hård S/M, og der må jeg sige nej. Jeg er til den form for sex, hvor kvinder får lov til at udtrykke deres seksualitet, uddyber han.

Flere vidneforklaringer blev læst op af anklageren på dagen, og flere pegede på, at Peter Madsen levede i et åbent forhold med sin hustru. En kvinde har henvendt sig til politiet og fortalt, at hun har haft sex med Peter Madsen på ubåden. En anden kvinde har fortalt, at hun er frisør til en anden kvinde, som Peter Madsen har haft et forhold til og dyrkede kvælningssex med.

En tredje kvinde har henvendt sig, fordi Peter Madsen inviterede hende med ud og sejle i sin ubåd den 8. august. Andre vidner fortæller om sex- og dødsfascination, samt manisk opførsel i tiden op til ubådsturen.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Efterforskerne undersøger ubåden UC3 Nautilus for spor. (Foto: /ritzau/)

Intet seksuelt motiv

Peter Madsen forklarer videre til retsmødet, at han bærer Kim Wall op til lugen, hvor hun taber sine sko. Hendes strømpebukser falder også af, og trusserne med dem, men ifølge Peter Madsen er der intet seksuelt er i det. Han spænder nylonstraps fast på Kim Walls lig, så han kan løfte hende ud af ubåden.

– Hun var et helt stykke, da jeg begraver hende, fortæller Peter Madsen.

Kim Walls torso blev fundet af politiet med jernrør spændt fast til torsoen med et bælte. Den samme type rør blev fundet på ubåden. Peter Madsen selvsænker sin ubåd og svømmer hen til et fartøj i nærheden, der samler ham op. Han forklarer ikke om uheldet, da politiet tager imod ham på land, fordi han “bare gerne vil hjem til sin hustru”, fortæller Peter Madsen.

Ved retsmødet fatsholder anklager Jacob Buch-Jepsen politiets ønske om, at forlænge varetægtsfængslingen af Peter Madsen. Madsens skiftende forklaringer, at han har kastet sin egen telefon over bord, og at Kim Walls telefon mangler er nogle af årsagerne til det. Samtidig mangler Peter Madsens sav også ifølge anklageren.

– Der er begrundet mistanke om, at Peter Madsen har slået Kim Wall ihjel, og at han efterfølgende har parteret hende. Spørgsmålet er: Hvis det ikke er Peter Madsen, der har parteret Kim Wall – hvem er det så? Er det en russisk ubåd, der har ligget på lur? Det er ikke sandsynligt, siger anklager Jacob Buch-Jepsen, der også ønsker en mentalundersøgelse af Madsen.

Peter Madsens forsvarer Bettina Hald protesterer og begærer sin klient løsladt. Hun mener ikke, at politiet har fremlagt meget mere end sladder fra vidner, og har kortlagt, at Peter Madsen har nogle særlige seksuelle præferencer. Hun efterspørger flere tekniske beviser. Peter Madsens varetægtsfængsling forlænges frem til den 3. oktober.

Politiet finder afgørende beviser

Den 14. september 2017 fortæller politiet, at ubådens rute nu er kortlagt, og at ubåden på intet tidspunkt har været inde på land, siden den stævnede ud. Derfra går der længe før politiet melder nyt ud. Men i oktober kommer der store fremskridt i sagen.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Kim Wall har uddannet sig, rejst og skrevet sig gennem en stor del af verden. Hendes medstuderende tændte lys for hende i New York. (Foto: /Ritzau/)

Se også: Kim Wall-paranoia

Den 3. oktober 2017 skal Peter Madsens fortsatte varetægtsfængsling igen vurderes, og nye beviser bliver fremlagt i sagen. Her kommer det frem, at der er 14 stiksår i Kim Walls underliv. De tekniske undersøgelser har vist, at Kim Walls hoved, arme og ben er blevet savet af torsoen. Politiet leder stadig efter dele af liget. Endelig er der fundet spor af Walls dna på Madsens hånd, næsebor og nakke.

Derudover er der fundet film af ægte henrettelser af kvinder på Peter Madsens computer. Peter Madsen afviser at kende til filmene og siger, at mange havde adgang til hans computer på hans laboratorium. Ifølge politiet indikerer de en fascination af fetisch, tortur og drab.

Politiet har modtaget mere end 844 henvendelser i sagen og er stadig ved at efterforske dem alle. Den formodede gerningsmand nægter sig fortsat skyldig i drab og partering af liget. Han står ved den forklaring, han har givet tidligere, om at Kim Wall døde ved et uheld i ubåden, og at han efterfølgende smed liget overbord i en panikhandling.

Dommeren beslutter at forlænge fængslingen i yderligere fire uger.

Lighunde finder flere kropsdele

Den 7. oktober er der nye og afgørende fund i sagen. Under flere dyk har politiet fundet en pose med Kim Walls tøj, to ben og et hovede. En obduktion og tandkort bekræfter, at det er Kim Walls hovede, der er blevet fundet. Der er ikke tegn på brud eller stump vold mod kraniet, og det går stik imod Peter Madsens forklaring om, at den svenske journalist skulle være død af et kraniebrud efter at have fået ubådens luge i hovedet.

Benene og hovedet er fundet i poser hver for sig, der er blevet tynget ned af metalstykker, for at holde poserne nede ved havbunden, og det er svenske lighunde, der har fundet frem til ligdelene. Den endelige obduktionsrapport viser, at der er sket vold mod Kim Wall omkring eller umiddelbart efter dødstidspunktet. Der er desuden fundet vævsmateriale og hår på en dragt i ubåden. Vævet er ikke færdiganalyseret.

Københavns Byret forlænger varetægtsfængslingen af Peter Madsen til 31. oktober, og giver tilladelse til en mentalundersøgelse af raketopfinderen.

I september vælger Kim Walls forældre og venner, at oprette en mindefond i deres datters navn. Fonden skal støtte kvindelige journalister, der vil dække subkulturer, som Kim Wall selv gjorde. I januar 2018 har fonden indsamlet 150.000 dollars, hvilket svarer til knap 1 million danske kroner.

Læs mere: Peter Madsen tiltalt for drab: Anklagemyndigheden mener, det var planlagt

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Peter Madsen efter at have været på Retsmedicinsk Institut i København da han bliver sigtet for drabet på Kim Wall. (Foto: /ritzau/)

Peter Madsen skifter forklaring for anden gang: Erkender partering

Den 11. oktober meddeler Peter Madsen, at han ikke ønsker at tale mere med politiet. Den 12. oktober finder politiet en sav i Køge Bugt, som man mener kan have forbindelse til ubådssagen.

Den 30. oktober udsender Københavns Politi en pressemeddelelse, hvori de skriver, at Peter Madsen igen skifter forklaring og erkender, at han har parteret Kim Wall. Han ændrer også forklaring på, hvordan hun døde. Det er den tredje version af sagens gang, som Peter Madsen fremlægger.

Denne gang erkender han, at han har parteret journalistens lig. Han fortæller også, at han har smidt alle kropsdelene i Køge Bugt. Han nægter sig fortsat skyldig i drab på Kim Wall, og forklarer nu, at den svenske journalist døde af kulilteforgiftning nede i ubåden, mens han selv var oppe på dækket.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Politi og dykkere fra Beredskabsstyrelsen søger efter Kim Walls resterende ligdele i en afvandingskanal ved Amagers kyst mod Køge Bugt. (Foto: /ritzau/).

Den nye forklaring bliver dog svær for politiet at understøtte, da beviserne for kulilteforgiftning formentlig vil være udvisket af ligets lande tid i vandet.

Sigtelsen af Peter Madsen har også ændret sig. Nu er han sigtet for “uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder”, “anden kønslig omgang end samleje under særlig skærpende omstændigheder” og “usømmelig omgang med lig”. Dette skyldes blandt andet stiksårene i Kim Walls underliv. Peter Madsen accepterer en fortsat varetægtsfængsling frem til den 15. november.

Den 22. november 2017 finder dykkere en arm i vandet ved Køge Bugt. Politiet mener, at den kan have forbindelse til ubådssagen. Der er tale om venstre arm, og den lå frit i vandet og var holdt nede med rørstykker, svarende til dem, der blev fundet på benene af den dræbte Kim Wall.

Se mere: Ubådsopfinder: Den svenske journalist Kim Wall døde på båden

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Hævning af u-båden UC3 i Øresund. (/ritzau/)

Sigtelse bliver til tiltale: Anklagemyndigheden mener, det var planlagt

Det foreløbige sidste kapitel i Ubådssagen bliver skrevet den 16. januar 2018. Her meddeler anklagemyndigheden, at sigtelsen af Peter Madsen nu bliver til en tiltale for drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje mod den kvindelige svenske journalist Kim Wall.

Der kommer igen nye oplysninger frem i sagen. Ifølge anklageskriftet var drabet planlagt og forberedt. Der er ikke noget, der indikerer, at de to har kendt hinanden, inden Kim Wall skulle skrive en reportage om Peter Madsens ubåd. Drabsmåden er endnu ukendt, men drabet kan være sket ved halsoverskæring eller kvælning. Der er samtidig rejst tiltale for andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter og for partering.

Ud over anklagerne om drab tiltales Peter Madsen også for to grove overtrædelser af lov om sikkerhed til søs, for at have sænket ubåden Nautilus, hvor drabet foregik.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning, sm, sm-miljø, sex, forklaring, byretten, københavns byret, retsmøde, anklager, forsvarer, københavns politi, varetægtsfængsling,
Politiet gør nyt fund i Køge Bugt i forbindelse med ubådssagen. (Foto: /ritzau/)

Under politiets pressebriefing fortæller specialanklager Jakob Buch-Jepsen, at politiet mener, at Peter Madsen stak Kim Wall, mens hun var i live. Derudover kom der detaljer frem om Peter Madsens mentalundersøgelse.

– Han kan udgøre en væsentlig og nærliggende fare for andres liv, helbred eller velfærd, siger Jakob Buch-Larsen, at både Retspsykiatrisk Klinik og Retslægerådet har vurderet om Peter Madsens personlighed.

Anklageskrift: Han mishandlede Wall og planlagde drabet nøje

Den 23. januar frigiver anklagemyndigheden anklageskriftet i drabssagen mod ubådsbygger Peter Madsen. Deri står, at politiet mener, at Peter Madsen bandt og mishandlede Kim Wall, planlagde drabet nøje, og de udpeger også forskellige måder, hvorpå han kan have dræbt hende.

Ifølge anklageskriftet medbragte Peter Madsen også sav, kniv, tilspidsede skruetrækkere, strips og rør på ubåden. Politiet mener også, at Peter Madsen dræbte Kim Wall ved enten at skære halsen over på hende, eller ved at kvæle hende. I alt er anklageskriftet tre sider langt.

Opfinderen Peter Madsen, også kaldet Raket-Madsen poserer i en ubåd. (Foto: Ritzau Scanpix)
Opfinderen Peter Madsen, også kaldet Raket-Madsen poserer i en ubåd. (Foto: Ritzau Scanpix)

Kræver livstid eller forvaring

Anklagemyndigheden kræver Peter Madsen idømt fængsel på livstid. Er Peter Madsens straf ikke livsstid, så beder anklagemyndigheden om forvaring, som Retslægerådet den 15. januar har vurderet kan være påkrævet.

Peter Madsen er lige nu varetægtsfængslet med foreløbig frist til den 7. februar 2018. Ved fristen vil anklagemyndigheden anmode om, at Peter Madsen forsat er fængslet frem til dommen. Retssagen mod ham vil være en nævningesag ved Københavns Byret, vil forløbe over otte retsdage og starter den 8. marts 2018 og med forventet dom den 25. april 2018.

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning
Sagen om drabet på Kim Wall er en af de mest opsigtsvækkende i nyere tid. Kim Wall blev 30 år gammel. (Foto: /ritzau/)

Note fra journalisten:

Den oprindelige artikel blev udgivet den 24. august 2017. På dette tidspunkt, var der mange dele af efterforskningen, der endnu var igang, og der var flere ligdele, og aspekter af sagen, der endnu ikke var kommet frem.

I den nye og redigerede version, har jeg tilføjet de seneste udviklinger i sagen fra den 24. august 2017 og frem til den nye udgivelsesdato den 23. januar 2018.

Jeg har også fjernet et afsnit om en uopklaret drabssag fra 1986, som man mistænkte kunne være forbundet til Ubådssagen på grund af flere sammenfald i drabssagerne. Sammenhængen er senere blevet afvist af politiet, og da det ikke længere er relevant for Ubådssagen er tekststykket fjernet igen. 

Enkelte billeder af ubåden er senere blevet fjernet, og videoer indsat i stedet.

Kilder: Københavns Politi, Københavns Politi, Københavns Politi, TV2Københavns Politi, DRKøbenhavns Politi, Jyllands-Posten, DR, Berlingske, Ingeniøren, B.dk, Fyens.dk/Ritzau, Raket-Madsens Rumlaboratorium, Jyllands-Posten, DR, Ritzau.            

· Mere fra samme kategori ·