Læs også:

Close
coop klima klimaberegner app (Foto: Coop)

NEWS: Coop lancerer personlig klimaberegner

Nyheder  | 

Coop lancerer personlig klimaberegner · Odense skal være Danmarks mest attraktive medieby · Første transkønnet person valgt i West Virginia · Air France sender 106 af 224 fly på vingerne · Brasilien lider under corona · Dagens billede: 26. juni og 1. juli skal alle rum-interesserede kigge med

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Coop lancerer personlig klimaberegner

Som den første dagligvarekoncern i Danmark giver Coop nu kunderne mulighed for at følge deres eget klimaaftryk fra de varer, de køber.

Fra igår den 15. juni kan man som kunde i Coops butikker – Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, fakta og Irma – følge med i det klimaaftryk, som éns varer generer. Hvis man vælger at trykke på en ny grøn knap i Coops app, får man nemlig nu en oversigt over klimaaftrykket fra éns indkøb.

20% af danskernes klimaaftryk kommer fra den mad, vi spiser. Derfor er det oplagt for Coop som forbrugerejet virksomhed at hjælpe danskerne med at få indsigt i deres klimaaftryk.

Vi står overfor store klimaudfordringer, og der er brug for helt konkrete værktøjer, der kan hjælpe os alle sammen med at blive endnu mere bevidste om vores klimaaftryk. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver kunderne mulighed for at se klimabelastningen af deres konkrete indkøb, forklarer Peter Høgsted.

Med den nye klimaberegner kan man:

  • se éns aftryk fra indkøb i Coops butikker
  • se hvilke varer, der giver det største aftryk
  • se den totale klimabelastning fra årets fødevareindkøb
  • sammenligne sig med gennemsnittet af Coop-kunder
  • få inspiration og forslag til nye, mere klimavenlige vaner

Det er CSR-chef Thomas Roland har stået i spidsen for udviklingen af klimaberegneren og den metode, der er brugt:

– Der har været meget debat om klimamærkning og med god grund, for der er mange måder at beregne klimaaftryk på. I vores nye værktøj indregner vi aftrykket for produktion, forarbejdning og transport af varerne frem til butikken samt madspild undervejs fra produktion til butik, fortæller Thomas Roland og fortsætter:

– Ofte fokuserer vi som forbrugere meget på, om vi skal vælge den ene grøntsag frem for den anden. Men det er ikke det vigtigste. Det væsentlige er, hvilke typer varer, vi køber mest af, og hvilket klimaaftryk det har. slutter han.

Coop stiller i øvrigt metoden bag klimaberegningen gratis til rådighed for de dagligvarebutikker, der vil gå samme vej, fortæller Thomas Roland.

Den nye klima-funktion er en del af Coops klimastrategi. Du kan læse mere om klimaberegneren her. 

coop klima klimaberegner app (Foto: Coop)
Coop lancerer klimaberegner … (Foto: Coop)

Læs også: Klimaforandringer og aggressiv markedsføring er en trussel for børns sundhed og trivsel

Odense skal være Danmarks mest attraktive medieby

De største medievirksomheder på Fyn og Syddansk Universitet har i fredags etableret Media City Odense med Odense Kommune, som en vigtig og tæt samarbejdspartner. Ambitionen er at sikre Odense en national førerposition inden for medier og medieteknologi.

Fredag den 12. juni klokken 10.30 blev der skrevet mediehistorie ved et stiftende møde i TV 2s hovedkontor på Kvægtorvet i Odense. Her besluttede de største medievirksomheder i Odense og Syddansk Universitet at etablere det strategiske samarbejde Media City Odense. Odense Kommune er med som en vigtig og tæt samarbejdspartner.

Media City Odense har til formål at skabe en national førerposition for Odense inden for medier og medieteknologi. Ambitionen med projektet er, at Media City Odense skal være Danmarks førende medietechfællesskab, som skal samle landets stærkeste kompetencer på området – til gavn for virksomheder og borgere i Odense samt brugere i hele Danmark.

Bag initiativet står Jysk Fynske Medier, TV 2 DANMARK A/S, TV 2 Fyn og Syddansk Universitet med Odense Kommune som samarbejdspartner. Media City Odense-samarbejdet er blandt andet inspireret af mediesamarbejder i norske Bergen og tyske Hamborg – og især af den succesfulde medieklynge i Bergen, som hyppigt får besøg af medievirksomheder fra hele Europa, der vil høre mere om den vestnorske model.

– Som by har Odense de helt rigtige forudsætninger for at skabe et unikt medieknudepunkt i Danmark. Vi har veletablerede, seriøse medier, en topklasse uddannelsesinstitution, globale techvirksomheder og en central placering midt i landet. Det er optimale forhold for at tiltrække dygtige folk og gøre Odense endnu stærkere som medieby, og det står kommunen naturligvis bag, forklarer Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), om samarbejdet i Media City Odense.

– Media City Odense er et ualmindeligt interessant samarbejde, og vi håber igen – i kraft af vores uddannelser inden for medievidenskab, journalistik og teknik samt forskning i blandt andet kunstig intelligens – at kunne medvirke i et projekt, der kan skabe markante resultater. Robot-eventyret i Odense viser, at store ting kan lykkes, når mange gode kræfter går sammen, slutter Jens Ringsmose, der er dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

 

odense medieby (Foto: Ebbe Rosendahl)
Odense skal være Danmarks førende medieby. (Foto: Ebbe Rosendahl)

Læs også: Klumme: Mit Odense

Første transkønnet person valgt i West Virginia

I sidste uge blev den transkønnet Rosemary Ketchum valgt til ‘The Wheeling City Council’ i West Virginia, hvor hun skal repræsentere byens afdeling 3. Hun tiltræder sin nye rolle 1. juli og er dermed den første transkønnet person i West Virginia valgt til et offentligt embede.

Det amerikansk politiske handlingsudvalg ‘LGBTQ Victory Fund’ mener, at dette er et stort skred og landmærke, som tegner godt for fremtiden.

 

Læs også: LGBTQIA+ … Hvad betyder de mange bogstaver og begreber

Air France sender 106 af 224 fly på vingerne

Air France vil i løbet af sommeren betjene 80 procent af destinationerne i netværket. Dette er også godt nyt for danske flyrejsende, idet det betyder, at både København og Billund vil være at finde på det franske flyselskabs rutekort.

Efter at have modtaget en gigantisk COVID-19-hjælpepakke fra den franske stat er Air France klar til at genoptage flyvningerne i større omfang i løbet af sommeren. Allerede ved udgangen af juni forventes det, at Air France vil kunne udbyde 20 procent af den oprindeligt planlagte kapacitet, og herefter planlægger selskabet gradvist at øge operationerne hen over sommeren i takt med, at rejsevejledninger og andre restriktioner løftes. Og i løbet af juli vil 35 procent af den oprindeligt planlagte kapacitet være indfaset. Tallet forventes i august at nå op på 40 procent.

Ved hjælp af 106 af 224 fly vil Air France være i stand til at kunne betjene 80 procent af rutenetværket, og herunder også ruterne til København og Billund. Herudover vil ruterne fra Paris-Charles de Gaulle til Bergen, Oslo, Gøteborg og Stockholm også blive genoptaget i løbet af sommeren. Det skriver nyhedsmediet check-in.dk.

air france fly (Foto: Unsplash)
Air France er atter flyvende. (Foto: Unsplash)

Læs også: Flyskam

Brasilien lider under corona

Brasilien har nu det andet højeste antal døde i verden grundet corona efter USA. Ialt er 41.828 (optalt lørdag) døde  på grund af corona, hvor USA har 114.752.

Det daglige antal døde er i disse dage det højeste i Brasilien, hvilket går stik imod mange andre steder i verden, der netop i disse uger atter åbner. Det i forvejen fattige land er derfor i knæ, og flere eksperter peger på, som en af grundene, at præsident Jair Bolsonaro’s afvisning af en stringent og videnskabelig konsensus i, hvorledes landet har skulle attackere udbruddet. Han har blandt andet været fortaler for at bruge de ikke videnskabeligt beviste medicin chloroquin og hydroxyklorokin.

Det meget sigende billede er taget af aktivister fra Rio de Paz NGo, hvor de gravede 100 “fiktive” grave midt på Copacana Beach, hvor at demonstrere mod den brasilianske regering.

Læs også: Coronaens mange sider: Hudsult

Dagens billede: 26. juni og 1. juli skal alle rum-interesserede kigge med

· Mere fra samme kategori ·