Læs også:

Close
allium have

Få smukke sommerfugle og summende bier i din have

Bolig  | 

Smukke sommerfugle og summende bier lyder det ikke bare godt. Og det er altid dejligt at have noget at glæde sig til. Måske du skulle plante nogle prydløg i din have

Prydløg er på alle måder en vinder i haven. Den er ikke bare iøjnefaldende, men er også yderst populær hos havens insekter. Faktisk flyder blomsterne på prydløg over af nektar. Prydløg hjælper naturen ved at tiltrække sommerfugle og bier.

Prydløg og biodiversitet

Prydløgens blomster består af mange bittesmå blomster, og de er propfyldt med nektar. Sommerfugle og bier elsker prydløg. Sommerfuglene skal bruge nektaren til at lægge æg, og bier kan bruge den til at lave honning. Desuden bestøver sommerfugle og bier også blomsterne på andre planter, de besøger.

Derfor gavner de også naturen. Bier bestøver en stor mængde af alle vores frugter og grøntsager. Med deres hjælp bliver vores jordbær, pærer og agurker større og saftigere. Sommerfugle og bier spiller også en afgørende rolle i reproduktionen af planter som lyng, salvie og rønnebær.

allium prydløg have
Allium er både smuk og elsket af bier og sommerfugle … (Foto: Ibulb)

Få inspiration til din have her.

Farver og planter

Prydløg fås i flere forskellige farver: gul, hvid, blå og lilla. Det er sjovt nok lige præcis de farver, der tiltrækker bier. Plant et udvalg af prydløg for at gøre din have endnu mere attraktiv for bier og sommerfugle. Sammen med de andre planter forvandler prydløg haven til et sandt paradis for bier og sommerfugle.

Prydløg skal plantes et solrigt sted i veldrænet jord. Placer dem et sted med læ, så de ikke udsættes for vind. Prydløg blomstrer kraftigst fra midten af maj til slutningen af juni.

Her ses Allium sphaerocephalon … (Foto: Ibulb)

Gode råd til udplantning og pasning af prydløg

  • Prydløg tåler både sol, halvskygge og skygge, men trives optimalt i solen. Jorden skal helst være let, veldrænet og kalkholdig, så behøver du hverken vande eller gøde planten.
  • Sæt prydløg i jorden om efteråret, hvor jorden er varm og fugtig. Plant løget i en dybde tre gange løget længde, dæk det til med jord og vand jorden.
  • Plantens blade visner hurtigt, og derfor kan den komme til at se lidt spøjs ud med sin lange stilk og runde blomsterhoved. Du kan plante stauder i bedet eller krukken for at fylde pladsen i bunden ud.
  • Skal du dele prydløg, er det bedst at gøre det om efteråret, hvor de er afblomstrede. Når du graver løgene op, skal de i jorden hurtigst muligt igen, så de ikke rådner.
have allium
Her ses Allium ursinum … (Foto: Ibulb)

Den på én gang elegante og klodsede løgvækst

Prydløg er elegante og samtidig lidt klodsede at se på. Når de står og knejser over alle de andre planter i staudebedet, er der noget nærmest majestætisk over dem, mens de i sig selv ser lidt komiske ud med det store hoved på den meget tynde krop.

 

Du kan se Plantoramas udvalg af blomsterløg her

Uanset hvordan du ser på prydløget, bringer det farve og form til haven på en måde, som få planter gør. Desuden er prydløg meget nøjsomme og kommer med en minimal pasningsindsats igen år efter år.

Kilde: Plantorama og Ibulb

 

Læs også:

Hyacinter er havens smukke forårsbebudere – plant dem nu

 

hyacinter forår blomster

 

· Mere fra samme kategori ·