Læs også:

Close
fly rejse ferie

NEWS: Feriepengene venter på danskerne

Nyheder  | 

Feriepengene venter på danskerne · 38-årig idømt 15 års fængsel for indsmugling af hård narkotika · Julelysene tændt i LEGOLAND® · Butiksassistenter er svære at finde · Dømt for svindel med corona-støtte · Dagens billede: Derfor klør huden

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Feriepengene venter på danskerne

Hele 4,2 milliarder kroner venter på danskerne – for deadline for feriepenge nærmer sig …

Omkring 900.000 danskere har tilsammen stadig rigtig mange feriepenge til gode for ferieåret 2022/2023, viser nye tal fra ATP. Har du selv feriepenge til gode, skal du afholde ferien inden den 31. december 2023, og derfor kan det være en god idé at tjekke borger.dk/bestil-feriepenge eller benytte et nyt digitalt tilbud.

Hvis ikke allerede du har tjekket, om du er blandt de 904.000 danskere, der har feriepenge til gode hos FerieKonto, kan det være en rigtig god ide snart at få det gjort, så pengene kan være med til at forsøde privatøkonomien i den ofte dyre julemåned.

FerieKonto, der administreres af ATP, har i løbet af efteråret sendt breve ud til omkring 1,4 millioner danskere, men det til trods mangler næsten én million stadig at bestille deres feriepenge. Det betyder, at puljen med ikke-bestilte feriepenge frem mod udgangen af november er på 4,2 milliarder kroner.

– I lighed med tidligere år timelønnede lønmodtagere og fratrådte funktionærer, der har haft ferie med løn, der enten har skiftet job eller nu er ledige, som mangler at bestille deres feriepenge på borger.dk. I gennemsnit har de knap 4.700 kr. i feriepenge til gode, som de kan få udbetalt, hvis de altså husker at holde ferie og bestille deres feriepenge, siger ATP-koncerndirektør Anne Kristine Axelsson.

På nuværende tidspunkt har 49,7 pct. af i alt 1,8 millioner lønmodtagere stadig feriepenge til gode. Som det hvert år er tilfældet i perioden op til sommerferien, bliver der i forbindelse med julen normalt bestilt ekstra mange feriepenge, men erfaringen er, at langt fra alle feriepenge hos FerieKonto bliver bestilt.

– Vi kan kun opfordre til, at man får tjekket, om man skulle have feriepenge til gode, siger Anne Kristine Axelsson.

Lønmodtagere, der er forhindret i at holde ferie inden årets afslutning, har mulighed for at få overført ferien til næste år, og har man afholdt ferie i ferieåret 2022/2023, men ikke har bestilt sine feriepenge, kan man bestille dem indtil den 30. september 2024.

I forsøget på at få flere til at tjekke restbeløbets størrelse og bestille feriepenge i tide afprøver FerieKonto i år en digital indsats målrettet unge. Her modtager nye FerieKonto-brugere i aldersgruppen 13 til 19 år en QR-kode i deres velkomstbrev, som giver adgang til et Augmented Reality-univers og en digital assistent, der guider og giver svar på spørgsmål om feriepenge, direkte på smartphonen.

– Vi forsøger hele tiden at blive klogere på, hvordan vi kan nå og aktivere nogle af de danskere, som måske ikke har det som en naturlig del af deres hverdag at tjekke beskeder i e-Boks. I ATP har vi stort fokus på digitalisering og ny teknologi, og som en naturlig del af det arbejde afprøver vi hele tiden nye løsninger, der gør os klogere på, hvordan vi i fremtiden kan kommunikere og interagere med danskerne, afslutter Anne Kristine Axelsson.

Man kan bestille sine feriepenge og læse mere på borger.dk/ferie.

Fakta:

Der er pt. 4,2 milliarder kroner i feriepenge, som endnu ikke er bestilt.
Det er feriepenge for ferie, der skal afholdes inden den 31. december 2023.
Cirka 904.000 danskere har feriepenge til gode.

Hvad sker der med de feriepenge, der ikke bliver bestilt?

Hvis man har afholdt ferie i ferieåret 2022/2023, men ikke har bestilt sine feriepenge, kan man bestille dem indtil den 30. september 2024. Herefter bliver feriepengene overført til en feriefond.

fly rejse ferie
Feriepengene venter på danskerne… (Foto: Unsplash)

Læs også: Danskerne har milliarder til gode i feriepenge

38-årig idømt 15 års fængsel for indsmugling af hård narkotika

En 38-årig mand fra Fyn er idømt 15 års fængsel for at indsmugle store mængder heroin, kokain, amfetamin og hash samt besiddelse af kokain. Manden tilstod alle forhold.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i en tilståelsessag ved Retten i Randers fået idømt en 38-årig mand fra Fyn 15 års fængsel for indsmugling af store mængder narkotika.

Den 38-årige erkendte i retten, at han i seks tilfælde fra foråret 2020 til december 2020 sammen med flere medgerningsmænd stod bag indsmuglingen af sammenlagt 148 kilo amfetamin, 12 kilo kokain, tre kgilo brun heroin og 57,5 kilo hash, hvoraf knap halvdelen af amfetaminen blev overleveret på Djursland.

Indsmuglingerne blev arrangeret på de krypterede kommunikationsnetværk SKY ECC og EncroChat, mens den 38-årige afsonede en straf for lignende kriminalitet.

Manden erkendte desuden at han i tre tilfælde havde været i besiddelse af i alt fire kg kokain i henholdsvis Odense og København, i forbindelse med at han forlod den udslusningspension, hvor han afsonede.

Den nu dømte blev anholdt den 30. august 2023 i Malaga, og blev siden udleveret til Danmark, og har siden siddet varetægtsfængslet frem til dommen.

Specialanklager hos NSK, Lise Hebsgaard udtaler:

– Jeg er tilfreds med, at manden nu er blevet dømt, til trods for at han udrejste fra Danmark for at undgå strafforfølgelse. Dommeren valgte at skærpe straffen, fordi forholdene er begået under afsoning af en dom for ligeartet kriminalitet, og det var netop dét, jeg argumenterede for i retten, så det er jeg naturligvis også tilfreds med.

Som en del af dommen blev der konfiskeret 1.800.000 kroner, som stammer fra salg af narkotika.

politi politibil
38-årig idømt 15 års fængsel for indsmugling af hård narkotika …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kæmpe kokainsag gav 122 års fængsel

Julelysene tændt i LEGOLAND®

Børn fra Julemærkehjemmene tændte i fredags julelysene i LEGOLAND®, og nu kan du købe fem unikke LEGO® mosaikker af årets Julemærke med i alt 125.240 LEGO klodser – alle pengene går til Julemærkehjemmene.

I fredags var børn fra Julemærkehjemmene på besøg i LEGOLAND® for at tænde julelyset i det 10 meter høje LEGO® DUPLO® juletræ og starte auktionen af fem store LEGO mosaikker, som børnene har bygget på landets fem Julemærkehjem.

LEGOLAND har i løbet af november været på besøg på alle fem Julemærkehjem for at bygge fem kæmpestore LEGO® mosaikker af årets Julemærke sammen med børnene på Julemærkehjemmene. Mosaikkerne er samlet set bygget af 125.240 små LEGO klodser, og i dag startede børnene fra Julemærkehjemmene auktionen, som løber frem til den 31. december, og alle pengene fra salget går til Julemærkefonden.

– Børnene fra Julemærkehjemmene har bygget nogle virkelig flotte LEGO mosaikker af årets Julemærke, og vi glæder os rigtig meget til at følge auktionen, og vi håber, at der vil være stor interesse for dem, så vi kan samle så mange penge ind som muligt til Julemærkehjemmene, siger Christian Woller, direktør i LEGOLAND.

Man kan byde på de enkelte LEGO mosaikker her.

Udover Christian Woller var Julemærkefondens direktør, Søren Ravn Jensen også i LEGOLAND til afsløringen.

– Vi er meget glade for og stolte af vores samarbejde med LEGOLAND. På Julemærkehjemmene hjælper vi børn, der kæmper med mobning, ensomhed og mistrivsel. Derfor giver det særlig god mening for os at samarbejde med LEGOLAND, som jo netop henvender sig til børnefamilier for at give dem en god oplevelse, siger Søren Ravn Jensen, direktør i Julemærkefonden.

Han er også glad for, at LEGOLAND i år har været på besøg på alle Julemærkehjemmene for at bygge de store LEGO mosaikker sammen med børnene.

– Vi er meget taknemmelige for, at LEGOLAND kan give Julemærkebørnene en god oplevelse, samtidig med at de hjælper os at med at indsamle donationer. Det har stor betydning for, at vi kan fortsætte vores hjælpearbejde til gavn for børnene, siger Søren Ravn Jensen, direktør i Julemærkefonden.

I fredags åbnede LEGOLAND også officielt for Jul i LEGOLAND, og i år er der flere nyheder, som gæsterne kan se frem til.

– Vi har flere nye aktiviteter klar til Jul i LEGOLAND i år. Gæsterne kan blandt andet se frem til at prøve vores store kælkebakker og en indendørs sneboldkamp, og så har vi endnu mere magisk julestemning, så der er bestemt noget at glæde sig til, siger Christian Woller.

Jul i LEGOLAND kan opleves på udvalgte åbningsdage frem til den 31. december.

Læs mere om jul i LEGOLAND her.

lego legoland jul
Børn fra Julemærkehjem var med til at afsløre fem store LEGO® mosaikker af årets julemærke, som de har bygget på landets fem Julemærkehjem og tænde julelysene i det 10 meter høje LEGO DUPLO® juletræ … (Foto: PR)

Læs også: Julemærkernes forunderlige historie

Butiksassistenter er svære at finde

Manglen på arbejdskraft er en problemstilling alle brancher må forholde sig til. Der er dog brancher, som har svære ved at rekrutterer end andre. Det gælder blandt andet de danske butikker, fortæller De Samvirkende Købmænd.

De danske handelsvirksomheder beskæftiger i dag cirka 460.000 danskere, hvoraf ca. hver fjerde er ansat i dagligvarehandelen.

I første halvdel af 2023 betød situationen på arbejdsmarkedet, at de danske handelsvirksomheder i cirka 12.500 tilfælde – eller hvad der svarer til hvert fjerde rekrutteringsforsøg – enten måtte kigge forgæves efter en ny medarbejder eller ansætte en medarbejder med en anden profil end det ønskede eller nødvendige.

Blandt de stillingskategorier, der fylder mest i statistikkerne over de forgæves rekrutteringer, er stillingen som ‘butiksassistent’ den næst hyppigst forekommende. I første halvdel af 2023 måtte de danske virksomheder i mere end 3.800 tilfælde se langt efter den efterspurgte butiksassistent.

Når arbejdsmarkedet er inde i en sådan udvikling – og har været det gennem flere år – betyder det naturligvis, at konkurrencen om at finde de rette medarbejdere bliver stadig mere intens. For virksomhederne betyder det, at det kan blive sværere at besætte visse stillinger, eller at nogle job må besættes af medarbejdere med en anden profil end den ønskede eller nødvendige.

En undersøgelse, som fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) gennemførte for perioden december 2022 til maj 2023, viser således, at 11 pct. af virksomhedernes rekrutteringsforsøg var forgæves. I mere end hvert 10. tilfælde må virksomhederne således se langt efter den medarbejder, de ønsker at hyre.

– At have de rette medarbejdere og de rette kompetencer er en forudsætning for at drive virksomhed – herunder butik. Derfor er det helt afgørende at vi tilgodeser virksomhedernes ønsker for at sikre tilgangen til arbejdskraften, og at vi foreksempel sikre, at nogle af de grupper, der har en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet, kan finde beskæftigelse, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, der i den forbindelse byder ind med fem konkrete forslag til initiativer, der kan bidrage til at sikre den nødvendige arbejdskraft.

1. At der arbejdes for at styrke erhvervsuddannelserne endnu mere, herunder ikke mindst de merkantile af slagsen.

2. At overenskomsterne generelt bør underkastes et serviceeftersyn med fokus på virksomhedernes daglige administration af reglerne og et ønske om generelt at skabe mere fleksible vilkår på arbejdsmarkedet for eksempel i form af mindre rigide regler for deltidsansættelser.

3. At reglerne for ansættelse af fleksjobbere og lignende gøres mere smidige og fleksible, så denne slags ansættelser bliver mere attraktive og mindre byrdefulde for virksomhederne.

4. At detailhandelsbrancherne og regeringen i samarbejde udvikler og udbreder en guide, der på nemmest mulige og mest tilgængelige måde hjælper virksomhederne gennem regler, faldgruber med mere, når det kommer til fleksible ansættelser,

5. At det politiske fokus på regelforenkling styrkes betydeligt, så ressourcer kan frigives fra blandt andet administration og lignende til mere værdiskabende arbejde, herunder udvikling af nye og mere effektive arbejdsgange.

Fakta:

Stillingsbetegnelse Antal forgæves rekrutteringsforsøg
Rengøringsassistent 4.560
Butiksassistent 3.840
Social- og sundhedsassistent 3.670
Kok 3.580
Kundeservicemedarbejder 2.610
Pædagog 2.590
Elektriker 2.490
Køkkenmedhjælper 2.220
Social- og sundhedshjælper 2.130
Lager- og logistikmedarbejder 1.800
Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) (2023): Rekrutteringssurvey – Rapport, september 2023. Senest lokaliseret den 10. oktober 2023 på: https://www.star.dk/media/3frdcur2/rekrutteringssurvey-rapport-september-2023.pdf, side 8.

Note: Tallene viser både job, der ikke kunne besættes og job, der blev besat med en anden profil end tiltænkt / ønsket.

irma butik
Butiksassistenter er svære at finde … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Hver fjerde butikstyv er vaneforbryder

Dømt for svindel med corona-støtte

Københavns Byret har idømt en 62-årig mand to år og seks måneders fængsel for svig med offentlige midler ved uberettiget at have søgt om lønkompensation og kompensation for faste omkostninger som følge af corona-pandemien. Af de to år og seks måneder er de to år gjort betinget.

Den 62-årige mand er dømt for at have sendt seks uberettigede ansøgninger til Erhvervsstyrelsen om lønkompensation for medarbejdere og dækning af faste udgifter for i alt cirka 1,2 millioner kroner. Han blev desuden idømt en tillægsbøde på 4.750.000 kroner.  Hans 54-årige forretningspartner blev idømt en betinget fængselsstraf på ni måneder.

Ansøgningerne vedrører to selskaber: Det ene var allerede konkurstruet og afmeldt hos Skattestyrelsen, da den 62-årige begyndte at ansøge om kompensation. Det andet var ikke lukket under corona-pandemien, hvilket ellers var en af betingelserne for kompensation.

Retten har lagt til grund for dommen, at medarbejderne i de to selskaber ikke var sendt hjem som følge af pandemien, at de ikke har været ansat i det selskab, der blev søgt om kompensation gennem, og at de ikke har været ansat i hele den periode, der er søgt kompensation for.

– Den tiltalte har overordnet fremført, at han fik vejledning af Erhvervsstyrelsen til at udarbejde ansøgningerne, og at han blot har fulgt den vejledning – men de samlede omstændigheder gør, at retten har fundet den forklaring utroværdig, siger anklager Christian Christensen.

Flere af forholdene er omfattet af den på daværende tidspunkt gældende skærpelse i straffeloven, hvor svig med corona-hjælpepakker kan forhøje straffen med op til det dobbelte.

Derudover blev han dømt for at have udgivet sig for at være ejendomsmægler, selv om han var frakendt den beskyttede titel i 2018. Han ville på nuværende tidspunkt være berettiget til at genansøge om at kunne bruge titlen, men retten har valgt igen at frakende ham titlen i en periode på to år.

Begge dømte udbad sig betænkningstid i forhold til eventuel anke.

københavn københavns byret byretten grundlovsforhør
Dømt for svindel med corona-støtte … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Rengøring redede liv under corona

Dagens billede: Derfor klør huden

· Mere fra samme kategori ·