Læs også:

Close
goparking

NEWS: Verdens tredje lufthavnsparkering åbnet i Field’s

Nyheder  | 

Verdens tredje lufthavnsparkering åbnet i Field’s · Bilist blev anholdt og fik bil beslaglagt grundet vanvidskørsel · Dobbeltrettet trafik på Storebæltsbroen efter påske · Dyre boliger taber, mens enfamiliehuse vinder · Store forskelle på hvor mange unge der vil tage erhvervsuddannelse · Dagens video: Videoen der går verden rundt nu

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Verdens tredje lufthavnsparkering åbnet i Field’s

Verdens tredje lufthavnsparkering i et butikscenter er åbnet den 3. april i Field’s. Det skete, da GoParking Field’s åbnede for rejsende i Københavns Lufthavn. Automatisering og velfungerende offentlig transport ændrer lufthavnsparkering. Enkelhed og lave omkostninger er nøglefaktorer i de nye services.

Den hurtige udvikling af digitale bookingsystemer og velfungerende offentlig transport er helt centrale, når der kan tilbydes mere fleksibel og økonomisk lufthavnsparkering. Parkeringsinnovationen, der er udviklet i Finland og anvendes af GoParking, gør det muligt at parkere din bil fleksibelt, kundevenligt og behageligt.

GoParking har lufthavnsparkering i butikscentre også i butikscentret Jumbo ved Vantaa-lufthavnen i Helsinki og butikscentret T1 Tallinn ved Tallinns lufthavn.

Field’s går foran i København, der ud over parkeringen giver passagererne alle fordelene ved et butikscenter. Transporten fra butikscentret til lufthavnen er bekvem ved brug af tog. Rejsetiden er seks minutter.

– Vi vil gerne engagere os i at implementere nye innovative ideer i vores butikscenter, siger Janek Gram, Shopping Center Manager i butikscentret Field’s.

De flyrejsende behøver ikke at tilbringe deres ekstra tid i lufthavnen. I stedet har de adgang til at bruge alle services i butikscentret, herunder shopping og afslapning inden rejsen.

GoParking, der er specialiseret i at betjene flyrejsende, har hurtigt udvidet sine aktiviteter. Virksomheden har lufthavnsparkeringsområder ved lufthavnene i Helsinki og Tallinn og nu også i Københavns Lufthavn. Virksomheder søger efter nye markeder, og vil ekspandere meget hurtigt i Europa i løbet af 2023.

– Vi er meget glade for at få GoParking til København. Field’s placering nær ved Københavns Lufthavn gør det meget bekvemt for rejsende at parkere i Field’s og tage videre til lufthavnen. Det er superspændende at kunne begynde at tilbyde vores lufthavnsparkering i butikscentre til danske kunder. Jeg kan også sige, at vi vil have fantastiske åbningstilbud til flyrejsende, så hold jer opdaterede, siger direktør for salg og forretningsudvikling hos GoParking, Jesse Paananen.

– Vores parkeringsafgifter er altid billige og konkurrencedygtige. Og i fremtiden planlægger vi også at tilbyde flyrejseservices i Field’s. Ud over lufthavnsparkering kan passagererne tjekke dem selv og deres bagage ind, slutter Jesse Paananen.

GoParking opererer webbaseret. Du kan enkelt reservere parkering på goparking.dk.

goparking
Goparking.dk er åbnet i Field’s … (Foto: PR)

Læs også: 23-årig tiltalt for skyderiet i Field’s

Bilist blev anholdt og fik bil beslaglagt grundet vanvidskørsel

En 54-årig mandlig blev sidste mandag anholdt efter en længere eftersættelse, der endte lidt syd for Trige.  Klokken 17.39 opdagede en motorcykelbetjent, at der holdt en mandlig bilist i nødsporet på Nordjyske Motorvej omkring Århus Nord. Da betjenten tog kontakt og bad om at se mandens kørekort, gassede han op og kørte fra stedet med betjenten efter sig.

Ved Hadsten-afkørslen kørte bilisten af motorvejen, hvorefter han kørte mod syd ad Randersvej.  Betjenten fik tilkaldt ekstra patruljer, der deltog i eftersættelsen af den 54-årige bilist, som kørte usikkert og til fare for trafikken.

Undervejs i eftersættelsen svingede den 54-årige sin bil ind mod en patruljebil, der forsøgte at afskære ham vejen, men det lykkedes føreren af politibilen at undvige, inden der skete et sammenstød.

Lidt syd for Trige besluttede politiet at påkøre den 54-åriges bil for at få standset ham, og han endte i rabatten, hvor eftersættelsen standsede, og han blev anholdt.

Den 54-årige blev ud over flere færdselsforseelser, sigtet for at bringe andres liv eller førlighed i fare med sin kørsel og for ikke at efterkomme politiets anvisninger. Da politiet vurderede, at der var tale om vanvidskørsel, blev mandens bil også beslaglagt.

Ingen personer kom til skade under eftersættelsen og sammenstødet. Anklagemyndigheden vurderede, at der ikke var grundlag for at fremstille den 54-årige i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling.

motorvej trafik bil
Mand fik beslaglagt sin bil grundet vanvidskørsel … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kvinde dømt for omfattende narkokørsel

Dobbeltrettet trafik på Storebæltsbroen efter påske

I de kommende uger efter påsken bliver der i aften- og nattetimerne arbejdet på Storebæltsforbindelsens Vestbro med at lægge en ny asfalt til glæde for de mange trafikanter, der dagligt krydser forbindelsen. Den nye asfalt er lettere at køre på, og derved reduceres forbruget af brændstof og CO2-udledningen.

Arbejdet foregår om natten for at skabe et trafikfrit og sikkert område, som samtidig giver mulighed for at lægge den nye asfalt hurtigere og mere effektivt end i dagtimerne. Det betyder, at trafikken vil køre dobbeltrettet i den ene side af broen, mens der arbejdes i den modsatte side.

Med de mange tusinder trafikanter, som hver dag krydser broen kræver det en stærk asfalt, der kan holde til stor trafikbelastning. Helt konkret udlægges en såkaldt skærvemastiks, som er en tæt og stærk slidlagsbelægning, der er specielt designet til at kunne klare en stor trafikbelastning. Belægningen er derfor særlig velegnet på broer, motorveje og i lufthavne.

Den nye asfalt giver mindre rullemodstand mellem dæk og vej, og gør det lettere for dækkene at køre på. På den måde bruger biler og lastbiler mindre brændstof, og derved reduceres CO2-udledningen fra trafikken.

Trafikrestriktioner for asfaltarbejder:
I ugerne 15 – 18, startende tirsdag aften den 11. april, vil trafikken køre dobbeltrettet i aften- og nattetimerne mellem klokken 20.00 og 05.00.

I uge 15 gælder det tirsdag, onsdag og torsdag aften. I uge 16 og 17 gælder det alle ugens dage undtagen fredag og lørdag aften.

Broen lukkes i to omgange af 45 minutter, henholdsvis om aftenen og igen om morgenen for at omlægge til dobbeltrettet trafik. Der vil opstå ventetid under omlægning af trafikken.

Mens trafikken er omlagt, er hastighedsbegrænsningen 80 km/t, og overhaling er ikke tilladt.

Læs mere om vejarbejderne og hvornår de præcist vil påvirke trafikken på storebaelt.dk.

Modtag den aktuelle trafikinformation ved at følge med på Twitter eller tilmeld dig Storebælts bromelding på storebaelt.dk

trafik storebæltsbroen
Efter påske er der vejarbejde på Storebæltsbroen … (Foto: PR)

Læs også: Ny pendlerrabat gør det billigere at arbejde på den anden side af broen

Dyre boliger taber, mens enfamiliehuse vinder

Villaer og rækkehuse i prisklassen 0-3 millioner kroner er eftertragtede og holder udbudsprisen, når de sælges. Der er kommet gang i boligmarkedet igen, efter at 2. halvår af 2022 stod stille på grund af stigende renter og inflation som konsekvens af energikrise og krig i Europa. Det betød, at kvadratmeterpriserne faldt i hele landet. Men nu viser det sig, at nogle boligtyper har klaret sig væsentligt bedre end andre de seneste 14 måneder.

Én ting er udbudsprisen. En anden er salgsprisen. Den procentvise forskel på disse to kan afsløre, om boligmarkedet er stresset, fordi boligerne reelt set ikke kan sælges til den pris, de udbydes til, og der derfor må forhandles afslag i prisen, før salget går igennem. Det er ikke unormalt med afslag på 5 procent, men gennemsnitligt må det ikke bevæge sig meget over det.

RealMæglerne har med udgangspunkt i salgsstatistikker fra Boligsiden.dk set på den procentvise forskel i tre priskategorier inden for boligtyperne: villa & rækkehus, ejerlejlighed og fritidshus. Undersøgelsen viser, at billedet slet ikke er så sort – hvidt, som omtalen i medierne kan give indtryk af. I februar lå salgsprisen for enfamiliehuse i prisklassen under 3 millioner kroner for eksempel stadig i gennemsnit for hele landet 8 pct. over udbudsprisen.

– Enfamiliehuse i prisklassen 0-3 millioner kroner ligger på salgsprisen nogle pct. over udbudsprisen i gennemsnit for hele landet. Det er et eksempel på en boligtype, der er ‘safe’, og som holder udbudsprisen, fordi der er rift om boligerne, det vil sige høj efterspørgsel. Det skyldes blandt andet, at udsving i renten får køberne til at vælge en bolig i den prisklasse, hvor de ikke sidder for hårdt i det. Dvs. en vis grad af forsigtighed, forklarer Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.

Derudover peger han på, at boligejerne ikke har noget imod at bo lidt længere væk fra arbejdspladsen, hvor boligen så måske kan købes én mio. kr. billigere.

– Det vil sige, at vi har fået et lille markedsskifte her. Det er de dyre boliger, der lider lige nu, og hvor den procentvise forskel på udbudspris og salgspris er størst, siger Preben Merrild Angelo.

Endeligt fremhæver han, at det kan det skyldes, at stigningen i kvadratmeterpriserne på enfamiliehuse i store dele af provinsen ikke var lige så markant som i de dyre områder, da det gik stærkt på boligmarkedet i 2021. Det vil sige, at prisniveauet her er jævnt og ikke lige så påvirkeligt af udsving i samfundet og finanssektoren, og derfor er prisen stort set den samme nu som før.

Det samme billede gør sig gældende på markedet for ejerlejligheder. Her er det også de dyre ejerlejligheder, der bløder, mens de små ejerlejligheder i den prisbevidste ende af skalaen er mere eftertragtede og holder udbudsprisen. I februar lå salgsprisen for ejerlejligheder i prisklassen under 2 millioner kroner for eksempel i gennemsnit for hele landet 3 pct. over udbudsprisen.

– Der er for mange store og dyre lejligheder i udbud. Det ved vi, og vi har vidst det længe. Der er blevet bygget forkert, for stort og for dyrt, og derfor er der nu mange store og dyre ejerlejligheder til de få. Små og mindre ejerlejligheder til singlen, det unge par, sygeplejersken og politimanden er der derimod efterspørgsel på, og derfor sælges de også til udbudsprisen, mener Preben Merrild Angelo.

Fritidshuse overrasker. De mellemdyre sommerhuse holder udbudsprisen. De dyre og de billige falder i pris:

– Det skyldes måske, at de dyre sommerhuse er blevet for dyre i forhold til udlejningsmarkedet. Det vil sige, at det er sværere at få investeringen hjem. Dertil kommer, at låneomkostningerne er steget, siger han.

Preben Merrild Angelo peger på, at alle var i markedet for at købe sommerhus, da Corona-nedlukningerne tvang danskerne til at blive hjemme fra udlandsrejser. Nu er virkeligheden en anden, og det var forudset, at kvadratmeterpriserne på sommerhuse ville falde en smule med efterspørgslen, efter det gik lige lovlig stærkt i 2021.

Her gik forskellen på udbudspris og salgspris for sommerhuse i mellemprisklassen i starten af året (januar og februar 2023) for eksempel i status quo, hvilket vil sige, at udbudsprisen i gennemsnit for hele landet var ramt spot-on.

– De mellemstore sommerhuse holder udbudsprisen. Det skyldes, at mellemstore sommerhuse ofte er et brugsobjekt, hvor ejerne selv bruger huset. Sommerhuse i den prisklasse er der efterspørgsel på. Derimod er det lidt overraskelse, at billige sommerhuse i prisklassen 0-2 millioner kroner fortsat har svært ved at holde udbudsprisen i et marked, hvor der er stigende låneomkostninger. Det fortæller, at køberne i sommerhusmarkedet er købere med forholdsvis god økonomi. Det er seniorer, sameje og købere med opsparing i helårsboligen i ryggen, vurderer han.

par flytte nøgle bolig
Dyre boliger taber, mens enfamiliehuse vinder … (Foto: Pexels)

Læs også: Gode råd der gør den kaotiske flyttedag nemmere

Store forskelle på hvor mange unge der vil tage erhvervsuddannelse

En prognose siger, at mange unge tager en erhvervsuddannelse i Lemvig Kommune frem mod 2029 – men få i Nordsjælland. Det fortæller Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemeddelelse.

29 procent af de unge fra Lemvig Kommune, der afsluttede 9. klasse i 2021, forventes at tage en erhvervsuddannelse frem mod 2029, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. I ni nordsjællandske og københavnske kommuner forventes højest 10 procent af de unge at tage en erhvervsuddannelse. På landsplan gælder det 18 procent af årgangen. Se liste over kommuner nederst.

Manglen på faglært arbejdskraft vil stige frem mod 2030, men der er store geografiske forskelle på, hvor mange unge der forventes at tage en erhvervsuddannelse frem mod 2029.

Især i mange jyske og vestsjællandske kommuner vil en stor del af de unge, der afsluttede 9. klasse i 2021, tage en erhvervsuddannelse, mens det modsatte er tilfældet i flere københavnske og nordsjællandske kommuner.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Analysen viser andelen af de unge, der afsluttede 9. klasse i 2021, der forventes at gennemføre en erhvervsuddannelse otte år efter afgangen fra grundskolen.

I kommunerne Billund, Lemvig og Varde forventes 27-29 procent at tage en erhvervsuddannelse. Gentofte, Hørsholm og Rudersdal er de tre kommuner, hvor den mindste andel, cirka 4-7 procent, af de unge forventes at tage en erhvervsuddannelse.

Derudover forventes højest 10 procent af årgangen at tage en erhvervsuddannelse i kommunerne Lyngby-Taarbæk, Frederiksberg, Furesø, Allerød, Fredensborg og København.

– Der er virkelig store forskelle på landsdelene, når vi ser på, hvor mange unge der forventes at tage en erhvervsuddannelse i de kommende år, siger Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Det er positivt for virksomhederne i dele af Jylland og på Fyn, at der er mange unge, der går den faglærte vej i de områder, men på landsplan er det et problem for den grønne omstilling, fremtidens velfærd og dansk økonomi, at der ikke er flere unge, der tager en erhvervsuddannelse, forklarer Emilie Agner Damm.

Stor udfordring med mangel på faglært arbejdskraft … På landsplan forventes cirka 18 procent af de unge, der afsluttede 9. klasse i 2021 at have taget en erhvervsuddannelse otte år senere.

– Det er et problem, at mindre end hver femte unge forventes at tage en erhvervsuddannelse. Vi står med en stor udfordring med mangel på faglært arbejdskraft, og det bunder primært i, at få unge søger mod erhvervsuddannelserne, fortsætter Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Det er svært at pege på én ting som forklaring på den manglende tilslutning til erhvervsuddannelserne, men der er ingen tvivl, om at hvis vi skal have flere unge til at gå den faglærte vej, kræver det flere midler til erhvervsskolerne. Erhvervsuddannelserne har været udsat for besparelse efter besparelse gennem mange år, siger Emilie Agner Damm.

– Erhvervsskoleeleverne har selv peget på, at der er brug for mere tidssvarende udstyr, bedre faciliteter og flere kompetencer til lærerne. Og så er der blandt mange unge, deres forældre og i resten af samfundet en udbredt holdning om, at gymnasiet er den naturlige fortsættelse af folkeskolen. Det er ærgerligt, slutter Emilie Agner Damm.

Læs analysen her.

Analysens hovedkonklusioner:

17,6 procent af den ungdomsårgang, som afsluttede 9. klasse i 2021, forventes at have en erhvervsuddannelse i 2029.
Niveauet ligger på omtrent samme lave niveau som de seneste fem år. Niveauet ligger markant lavere end i 1990’erne og perioden frem mod finanskrisen.

I flere jyske kommuner er forventningen, at mere end hver fjerde vil være faglært otte år efter afgang fra grundskolen.

Der bør investeres i erhvervsuddannelserne med tre formål: at øge kvaliteten af undervisningen, at investere i tidssvarende udstyr samt at sænke frafaldet, der i dag er alt for højt.

danmarkskort erhvervsuddannelse
I de mørkeblå kommuner forventes en høj andel af unge, der afsluttede 9. klasse i 2021, at have taget en erhvervsuddannelse otte år efter. I de lyseblå kommuner forventes der en lav andel af unge, der tager en erhvervsuddannelse. (Grafik: PR)

Læs også: Kvinders CV dømmes hårdere end mænds

Dagens video: Videoen der går  verden rundt nu

https://www.instagram.com/p/Cqiwr7HpzpR/

· Mere fra samme kategori ·