Læs også:

Close
påske æg

PÅSKENEWS: Undgå madspild i påsken og spar penge

Nyheder  | 

Undgå madspild i påsken og spar penge · Politiet har fokus på spiritus- og narkokørsel i påsken · Påskeferien betyder ekstra lommepenge · Flot fremgang i bilsalget i marts · Litauisk mand anholdt i Tyskland og udleveret til Danmark i sag om hæleri · Dagens billede: Vi kan blive 141 år gamle

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Undgå madspild i påsken og spar penge

Påsken er en af årets store madspildshøjtider, hvor skraldespanden har det svært ved at komme på slankekur. Mad- og sundhedsekspert, kogebogsforfatter og mangeårig ambassadør for bevægelsen Stop Spild Af Mad, Yvonne Luff Gottfredsen, har forfattet en guide med gode råd og opskrifter til at undgå madspild i Påsken – og dermed spare penge og elregningen i en tid med fortsat stigende fødevarepriser.

Inflationen falder en smule, men det samme gør fødevarepriserne ikke. Og selvom at forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad i år kan fejre sit 15 års jubilæum, viser den netop offentliggjorte undersøgelse fra Stop Spild Af Mad, Landbrug & Fødevarer og Kantar Public, at op mod halvdelen af danskerne smider mad ud mindst en gang om ugen.

Da påsken er en af årets store madspildshøjtider, hvor skraldespanden har det svært ved at komme på slankekur, har forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad endnu engang allieret sig med den kendte kogebogsforfatter og mangeårig ambassadør for bevægelsen, Yvonne Luff Gottfredsen, der har forfattet en guide med gode råd og opskrifter til at undgå madspild i påsken – og dermed spare penge.

– I Danmark elsker vi hygge og traditioner, og det er ofte forbundet med indtag af mere mad. Vi kræser lidt mere for maden og der skal også helst være nok af det. Traditioner skal helst vedligeholdes og vi skal også helst gøre, som vi plejer. Men tør vi turde tænke anderledes, mere bæredygtigt og mere energivenligt – tænke nye tanker – nye traditioner – nye påskeretter – så vi undgår at fylde vores skraldespande med god spiselig mad og samtidig reducere brug af energi fra komfuret og ovnen? Og så sparer vi jo derved også penge, fortæller Yvonne Luff Gottfredsen.

Hun fortsætter:

– Tør vi for eksempel servere mindre mad på mindre størrelse tallerkner, lave færre retter, tænke påske tapas og kolde retter, eller måske tænke på at portionsanrette? Hvem kender ikke til at få sig en oppustet mave og føle sig utilpas, fordi vi har spist for meget – det gør jeg i hvert fald, der også selv nogle gange selv kan blive fanget i fælden af al den skønne overdådige og velsmagende mad på buffeten. Jeg skal jo gerne lige smage på det hele – men med min sunde fornuft ved jeg godt, at der ikke er plads i min mave, tilføjer hun. Derfor er hendes anbefaling at servere buffet med omtanke.

– Vi skal selvfølgelig fortsætte med at kræse om retterne – det hører traditionerne og hyggen til. Vi skal ikke hygge os mindre – men have ekstra fokus på at undgå madspildsfælden og reducere energiforbruget fra ovn og kogeplader – for så sparer vi dermed også penge. Påskens madspild skal med andre ord bekæmpes med sund fornuft.

Her er et par af hendes gode råd:

  1. Planlæg og få planlægningen til at gå op
  2. Undgå at sætte al maden ind på påskebordet på samme tid
  3. Tænk i portionsanretninger
  4. Restehylde – spises først
  5. Kom sjatterne i en isterningbakke
påske æg
Med lidt planlægning kan du undgå det helt store madspild i påsken … (Foto: Unsplash)

Læs også: Med den rette planlægning kan du undgå madspild i påsken

Politiet har fokus på spiritus- og narkokørsel i påsken

Spirituskørsel er fortsat et problem på de danske veje, hvor den positive udvikling i forhold til færre sigtelser er stagneret. Stadig alt for mange sætter sig bag rattet, selvom de er i tvivl, om de er påvirkede af alkohol eller narkotika.

Størstedelen af landets politikredse har fra i går mandag den 3. april til og med mandag den 10. april 2023 i forbindelse med påsken fokus på spiritus- og narkokørsel.

Påsken er for mange en højtid, hvor man mødes i festligt lag, og hvor der ofte indtages spiritus. Politiet opfordrer til, at man på forhånd aftaler, hvem der skal køre bilen hjem efter festlighederne, eller at man tager en taxa eller bus hjem.

Spirituskørsel udgør fortsat en alvorlig fare for trafikanter i trafikken. På trods af, at det er blevet mindre accepteret at køre i påvirket tilstand, er der stadig spirituspåvirkede trafikanter i hver femte dødsulykke. Der er cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad, og risikoen stiger eksplosivt med stigende promille.

– Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det, er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores indsats er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, forklarer Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation.

– Vi ved fra undersøgelser, at alt for mange sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl om deres promille er for høj. Det betyder desværre ulykker på vejene, hvor personer kommer til skade eller mister livet. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå, understreger han.

Hvor og hvornår sker spiritusulykkerne?

• Spiritusulykker sker oftest fredag, lørdag eller søndag – aften eller nat
• Der er flest spiritusulykker i sommer- og efterårsmånederne
• Langt de fleste spiritusulykker er solouheld og i langt de fleste tilfælde, hvor ulykken har dødelig udgang er den dræbte den spiritus påvirkede selv
• Der sker flest spiritusulykker uden for tættere bebyggelse
• Spirituspåvirkede bilister ses mest blandt unge og midaldrende
• Det er hyppigst bilister og knallertførere, der er involveret i spiritusulykker

Ud over spirituskontroller vil politiet også kontrollere, om bilisterne er påvirkede af narkotika eller medicin.

færdselskontroal
Politiet har fokus på spiritus- og narkokørsel i påsken … (Foto: Rigspolitiet)

Læs også: Fængsel og udvisning til spirituspåvirket spøgelsesbilist

Påskeferien betyder ekstra lommepenge

Påskeferien betyder ofte ekstra lommepenge til børnene – men brug dem til at give dit barn gode pengevaner – det råder Danske Bank til.

En ny undersøgelse viser, at de fleste danske børn får ekstra lommepenge, når det er ferie. Derfor er påsken en oplagt mulighed for at øve gode pengevaner.

Ferietid er for mange børnefamilier lig med, at de skal rejse til udlandet eller omkring i Danmark. Og børnene får som regel lidt ekstra lommepenge til en is, en sodavand eller en souvenir. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Danske Bank.

Til trods for økonomisk usikkerhed svarer 70% af de adspurgte forældre til børn mellem 5 år og 17 år, at de giver ekstra lommepenge i ferien. Derfor er ferietid også en åbenlys mulighed for at tale med sine børn om værdien af penge, og hvordan man bruger dem, mener Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank.

– Gode pengevaner kommer i høj grad af, at man øver sig, og det er der ofte rig mulighed for at gøre, når man holder ferie, fordi mange børn får lidt ekstra lommepenge til oplevelser, legetøj eller slik. Selv hvis man ikke tager ud at rejse, kan man sagtens tale med sine børn om, hvordan de bruger lommepengene i ferien. Når børn skal lære gode pengevaner, er beløbet ikke vigtigt, men derimod at de gør sig erfaringerne med deres egne penge, forklarer hun.

Anne Juel Jørgensen er aktuel med bogen ’Giv dit barn gode pengevaner’, hvor hun med udgangspunkt i den nyeste forskning på området giver gode råd og brugbare værktøjer til, hvordan forældre bedst muligt får pengesnakke ind i hverdagen.

Forskning viser, at børn, der taler med deres forældre om penge, bliver mere økonomisk ansvarlige, og økonomisk ansvarlighed gør os mere lykkelige, fordi det giver os mulighed for at leve det liv, vi drømmer om.

Ifølge Anne Juel Jørgensen er pengesnak med børn og unge derfor også en god investering for forældrene. Men for mange forældre kan det virke uoverskueligt at få pengesnakke ind i en travl hverdag indimellem skole-hjem-samtaler, fritidsaktiviteter og legeaftaler. Også derfor kan det for mange være lettere at tage pengesnakke i ferien, hvor der er mere ro på familielivet.

– Når man har ferie, er der typisk mere tid og overskud til, at man kan tale om andre ting, end man plejer i den travle hverdag. Holder man fx påskeferie i udlandet, kan man få mange sjove snakke om, hvilke souvenirs, lommepengene skal bruges på, hvordan man får lommepengene til at række til hele ferien, eller hvor mange is man kan købe hver dag for sine penge, forklarer Anne Juel Jørgensen.

Hun bemærker, at dét at lære gode pengevaner kommer af både de gode og de lidt svære pengesnakke.

– Det er sjovt at tale med børnene om, hvor mange penge, de får tilbage, når de har betalt for en is. Men ferietid kan også bringe de mindre sjove pengesnakke med sig, hvis ens barn fx har brugt alle lommepengene på dag to i ferien. Så handler det jo om, at man som forælder står fast, så børnene lærer, at pengene kun kan bruges én gang. Det kommer der den bedste læring og på sigt de bedste pengevaner af, slutter hun.

I undersøgelsen svarer 75 % af forældrene nej til, at de oplever konflikter med barnet over penge og forbrug, når de er på ferie.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Danske Bank. Der er i alt gennemført 1020 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden den 31. januar – 10. februar 2023.

Sparegris penge money gris opsparing spare
Påskeferien betyder ekstra lommepenge … (Foto: Pexels)

Læs også: Trods krise fastholder forældrene børnenes lommepenge

Flot fremgang i bilsalget i marts

I marts 2023 blev der indregistreret 23 procent flere personbiler end sidste år. Knap halvdelen af de solgte biler er nu opladelige. Og dermed fortsætter fremgangen i bilsalget, hvor 17.960 nye personbiler blev indregistreret, hvoraf 47 procent var opladelige.

Marts bygger dermed videre på den fremgang, der har været siden årsskiftet, hvor der generelt har været stigninger sammenlignet med året 2022. Første kvartal af 2023 er landet på 39.957 nyregistreringer, hvilket er en stigning på 17 procent sammenlignet med året før.

– Bilåret 2023 er startet godt og har holdt tempoet igennem januar, februar og nu marts. Der er kommet gang i leveringerne af nye biler, og særligt elbilerne har oplevet en stor fremgang, siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.

Det er særligt elbilerne, der oplever stor fremgang på det danske marked. Marts måned bød på 6.554 nye elbiler, hvilket er en stigning på 157 procent sammenlignet med sidste år. I marts blev der yderligere indregistreret 3.904 pluginhybrid-biler, hvilket bringer den opladelige andel af indregistrerede biler på 47 procent

Denne fremgang betyder, at der i 2023 indtil videre er kommet 11.902 nye elbiler ud på de danske veje, hvilket er en fordobling i forhold til første kvartal sidste år.

– Danskerne er i fuld gang med at omstille sig til elbilerne, og det går meget stærkt lige nu. Det betyder, at samfundet skal have fokus på at få udbredt ladestandere, så alle har mulighed for at lade sin bil – både hvis du bor i parcelhus og i etageejendom, slutter Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.

tesla bil
Tesla ligger stadig på en solid førsteplads i antal solgte biler … (Foto: PR)

Læs også: Bilsalget bliver stadig bedre

Litauisk mand anholdt i Tyskland og udleveret til Danmark i sag om hæleri

En 20-årig litauisk mand blev fredag ved et lukket grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for hæleri. Den unge mand nægter sig skyldig og kærede varetægtsfængslingen til Vestre Landsret.

Han blev anholdt den 13. marts af tysk politi nær Flensborg, efter at betjente havde ransaget hans varebil og blandt andet fundet flere havetraktorer, der stammer fra indbrud i Danmark.

Den 20-årige blev torsdag udleveret til Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi på baggrund af en europæisk arrestordre, hvorefter grundlovsforhøret kunne finde sted fredag.

grænse tyskland
Litauisk mand anholdt i Tyskland og udleveret til Danmark i sag om hæleri … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 4 ud af 10 danske unge har købt kopivarer uden at vide det

Dagens billede: Vi kan blive 141 år gamle

 

 

· Mere fra samme kategori ·