Læs også:

Close
Madspild, påske, planlægning, højtid, mad, pasta, æg, middag, frokost, salat

Med den rette planlægning kan du undgå madspild i påsken

Mad  | 

Planlægning både inden, under og efter påsken vil være med til at forhindre madspildet i højtiden. Organisationen Stop Spild Af Mad lancerer en ny guide, som sætter skraldespanden på slankekur

Påsken er lig med lækker mad. Og meget mad … Men desværre bliver vores maver mætte før vores øjne, og meget af maden ender som spild i vores skraldespande. Heldigvis har organisation Stop Spild Af Mad lanceret en ny guide til, hvordan vi undgår madspild.

Madspild, påske, planlægning, højtid, mad, pasta, æg, middag, frokost, salat
Med den rette planlægning kan du undgå madspild i påsken. (Foto: VoresMad.dk og Landbrug & Fødevarer)

Køleskabsbuffet

Indsats mod madspild i påsken begynder allerede i god tid inden påsken. Sørg for at gøre plads til påskens mad ved at spise sig igennem de gode rester og madoverskud i køleskabet og i fryseren, så der skabes plads til påskens mad. Mange danskere bruger i forvejen søndagen som “køleskabsbuffet-dag” og holder én gang om måneden en “tøm fryseren” dag. Inden påsken skal disse dage blot afholdes lidt oftere.

Undgå hamstringsfælden

Onsdagen før påske og lørdagen mellem langfredag og påskedag er som regel blandt de travleste dage for landets supermarkeder. Men du behøver ikke at hamstre al mad til påsken på én gang. Som følge af den liberaliserede lukkelov holder mindre supermarkeder (med en årlig omsætning på under 32,2 millioner kroner) åbent på helligdage. Derved behøver du ikke at købe det hele ind på én gang – og har også lidt mindre at slæbe hjem.

Bedre mad – ikke mere mad

I en tidligere Epinion-undersøgelse for Stop Spild Af Mad svarer hele 76% af danskerne, at de har det svært at beregne, hvor meget mad der skal laves til påskefrokosten. Undersøg i god tid, hvor mange der kommer til påskefrokosten, og hvem de er – og indtænk det i planlægningen. De yngre og de mere fysisk aktive medlemmer af familien spiser ofte mere end de ældre. Tommelfingerreglen for portionsstørrelser for gennemsnitlige voksne er cirka 500 gram mad til en frokost og cirka 700 gram til en middag – inklusiv brød. Er der seks gæster til påskefrokosten, behøver du ikke lave mad til ni. Køber du lidt mindre ind, får du også bedre råd til at købe fødevarer af bedre kvalitet, som opvejer kvantitet.

Madspild, påske, planlægning, højtid, mad, pasta, æg, middag, frokost, salat
Husk at god mad er bedre end meget mad. (Foto: VoresMad.dk og Landbrug & Fødevarer)

Mindre størrelser fade og tallerkener

Jo større tallerkenen er, desto mere er dine gæster motiverede til at fylde den op med mad. Lidt mindre størrelse fade og tallerkener på påskefrokostbordet medvirker til, at man ikke ender med at overfylde sin påsketallerken og kun får spist halvdelen. Tilbyd dine gæster at øse alt op, hvad de kan spise – men husk dem også på at spise alt det op, som de tager.

Opdel maden inden du gemmer den

For at madrester bedre kan gemmes, skal du vente med at sammenblande enkeltdelene i hver ret til lige før servering. Så er det nemmere at anvende dem i retter dagen efter. Eksempelvis salat for sig, dressing for sig, kartofler for sig. Derved får du nemmere ved at genbruge resterne. Husk at få resterne hurtigt på køl.

Rester skal ikke skubbes frem i tiden

Det er ikke nok at gemme dine madrester efter påskefrokosten. Du skal med det samme også have en plan med dem. Hvis du har en “jeg gemmer rester, så jeg kan bruge dem i morgen” indstilling, bliver i morgen hurtigt til overmorgen, og til sidst ender resterne alligevel i skraldespanden. Hav allerede en plan med dine madrester i det øjeblik, du sætter dem i køleskabet. Hvis du eksempelvis beslutter dig for, at dine marinerede sild skal drænes, skæres ud i små tern og bruges i en god sildesalat med mayonnaise eller surmælksdressing, har du en plan for dine rester og har skabt et større incitament til at bruge dem.

Intet madpoliti

At undgå madspild handler i det hele taget ikke om, hvad du gør forkert. Det handler om, hvad du kan gøre lidt bedre. Dine gæster ønsker ikke madpoliti og løftede pegefingre under påskefrokosten, og du skal bestemt ikke skrue ned for på hyggen.

Flere praktiske råd 

Birgitte Escherich, som er ambassadør for forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og direktør i Kostkompagniet, har formuleret disse praktiske råd. For efter påskefrokosten kan rester fra mange retter anvendes i nye varianter.

Madspild, påske, planlægning, højtid, mad, pasta, æg, middag, frokost, salat
Mange af madresterne kan bruges i andre retter. (Foto: VoresMad.dk og Landbrug & Fødevarer)

Lammekølle

Rester af lam kan bruges til en hjemmelavet shawarma (pitabrød med lam, salat og din yndlingsdressing) eller til biksemad sammen med rester af kartofler/kartoffelsalaten eller de bagte kartofler.

Karrysild med æg

Silden kan holde sig i længere tid, så hurtig på køl med den og spis sildemadder de næste par dage. Æg kan bruges til karrysalat.

Dildsild

Dildsild kan også holde sig i sin lage, så hurtig på køl med den og brug den som pålæg de næste par dage. Hak silden og bland den sammen med evt. en rødbedecreme, så har du en stjerne-udgave af en sildesalat.

Kyllingesalat med stegte champignons

Hvis man mikser selleri/champignon-sautéen, dressingen og kyllingekødet sammen efterhånden, som man serverer, kan kyllingen bruges til kylling i karry. Selleri/champignons kan komme i en suppe eller være tilbehør til et stykke stegt kød. Eller de kan fryses ned og gemmes til brug i en suppe.

Velbekomme og god påske!

Læs også: Ekspert: For 50 år siden var madspild et spørgsmål om overlevelse

Læs også: Den danske madspildsapp Too Good To Go stormer frem

· Mere fra samme kategori ·