Læs også:

Close
lommepenge pige sparegris penge

NEWS: Trods krise fastholder forældre børnenes lommepenge

Nyheder  | 

Trods krise fastholder forældre børnenes lommepenge · Stalker skal nu et år i fængsel · Husleje i København for større lejemål er stigende · Roskilde Festival og DI i nyt samarbejde om bæredygtighed · Status på efterforskning i sag om knivdrab i Høje-Taastrup · Dagens billede: En god nyhed · Fredagsfjol: Klar til en bustur 🤣

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Trods krise fastholder forældre børnenes lommepenge

En ny undersøgelse foretaget af Danske Bank viser, at trods økonomisk krise holder forældre fast i børnenes lommepenge. Dette på trods af den nuværende økonomiske situation, så holder et stort flertal fast i at give deres børn lommepenge. Og det er også kun fornuftigt, mener børne- og ungechef i Danske Bank.

Den økonomiske krise har i høj grad haft indflydelse på danske familiers forbrug og hverdagsøkonomi. Mange oplever at måtte spare, hvor spares kan, og at udgifter på alt fra dagligvarer til el, gas, vand og varme er steget eksplosivt.

Selvom det er blevet dyrere at være dansker, holder forældrene dog fast i lommepengene til deres børn. I en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Danske Bank svarer hele 74 % af de adspurgte forældre, at den økonomiske usikkerhed ikke har haft indflydelse på deres barns lommepenge.

Det glæder Anne Juel Jørgensen, der er børne- og ungechef i Danske Bank:

– Mange familier har det seneste år mærket privatøkonomien stramme til som følge af den økonomiske krise, men heldigvis kan vi se, at et af de sidste steder, forældre skærer i budgetterne, er i lommepengene til deres børn. Det er positivt, fordi lommepenge er et af de helt centrale elementer i at lære gode pengevaner på lang sigt, siger hun.

Ifølge hende er gode pengevaner afgørende for at opnå økonomisk ansvarlighed og tryghed gennem resten af livet.

– Forskning i børns pengevaner viser, at ”øvelse gør mester”, og derfor handler lommepenge ikke så meget om selve beløbet, men om, at man som barn får ansvar for og erfaringer med sine egne penge. Lommepenge er altså én af de vigtige byggesten, der kan gøre dig økonomisk ansvarlig senere i livet, forklarer hun.

Den økonomiske krise gør børn bekymrede for familiernes økonomi … Undersøgelsen viser også, at en tredjedel af forældrene oplever, at den økonomiske situation har gjort deres børn bekymrede for familiernes økonomi. Dette bekræfter de bekymringer, som børnene tidligere på året gav udtryk for i en undersøgelse, som YouGov foretog for Danske Bank i januar. Her svarede 50 % af de adspurgte børn og unge mellem 10-17 år, at den økonomiske situation i verden gør dem bekymrede for deres forældres økonomi.

Anne Juel Jørgensen opfordrer derfor danske forældre til at være opmærksomme på at tale med deres børn om penge og økonomi – uanset familiens egen økonomiske situation.

For selvom den økonomiske usikkerhed og stigende priser ikke nødvendigvis har betydet, at ens familie har haft svært ved at betale regningerne eller har måttet foretage benhårde prioriteringer, kan bekymringerne alligevel sive ned til familiens yngste.

– Børnene opfanger lynhurtigt, hvis der er bekymringer i luften, hvad enten det er pengeproblemer i deres egen familie, blandt klassekammerater eller noget, som de hører om i medierne. Det bedste du kan gøre for at holde dine børn trygge, er at tale med dem om penge – selvfølgelig på en måde, som er tilpasset deres alderstrin, forklarer Anne Juel Jørgensen.

Ifølge Anne Juel Jørgensen kan der være flere årsager til, at forældre i dag ikke taler nok om penge og privatøkonomi med deres børn. Nogle forældre mener ganske enkelt, at penge ikke er et emne, der egner sig til at blive drøftet med børn, mens andre mener, at man skal vente til, at børnene er teenagere, før de skal lære om økonomi.

– Det er sådan set et misforstået hensyn, når forældre siger, at de ikke giver deres børn lommepenge, fordi de ikke synes, at børnene skal bekymre sig om penge fra en tidlig alder. For forskning viser, at vores pengevaner grundlægges allerede fra treårs-alderen, så jo tidligere du begynder med at tale med dine børn om penge, jo større er sandsynligheden for, at de bliver i stand til at forstå den økonomiske virkelighed, de er en del af, og dermed udvikler økonomisk ansvarlighed på sigt, uddyber hun.

Anne Juel Jørgensen udkom med bogen ‘Giv dit barn gode pengevaner’ på forlaget Lindhardt & Ringhof sidste uge i forbindelse med Pengeugen. I bogen kommer Anne med en række gode og håndgribelige øvelser og råd til, hvordan forældre kan inddrage og tale med deres børn om pengeforhold.

– Der skal i virkeligheden meget små anledninger til for, at man kan få penge ind i samtalen med sine børn, men det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Jeg håber, at min bog kan hjælpe med at gøre hverdagsøkonomi til et naturligt samtaleemne mellem forældre og børn på linje med lektier og legeaftaler,” slutter Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Danske Bank. Der er i alt gennemført 1.020 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden den 31. januar – 10. februar 2023.

lommepenge pige sparegris penge
Analyse viser, at forældre fastholder børnenes lommepenge … (Foto: Unsplash)

Læs også: Spareråd for dummies

Stalker skal nu et år i fængsel

Retten i Glostrup har idømt en før ustraffet mand et års ubetinget fængsel for at true og telefonchikanere en ex-kæreste i cirka fem måneder.

Ikke mindre end 653 gange sendte en 37-årig mand fra Hvidovre systematisk og vedvarende uønskede sms’er og telefonsvarerbeskeder til en ex-kæreste og mor til deres fælles barn.

I beskederne truede han hende jævnligt på livet eller med vold. I enkelte tilfælde truede han hende via hendes familie eller via personale på barnets skole.

Chikanerierne begyndte sidst i januar 2022 – kort efter straffelovens nye stalkingparagraf trådte i kraft. De fortsatte, selvom politiet gav ham et tilhold om ikke at kontakte hende, men gentagelser medførte, at han blev anholdt og varetægtsfængslet i juni.

Retten dømte ham for stalking og trusler:

– Et år i fængsel er en konsekvent dom i betragtning af, at han ikke tidligere var straffet af relevans og hovedsageligt stalkede hende telefonisk, udtaler anklagerfuldmægtig Mette Thorsen.

Han blev desuden dømt for at true den betjent, som informerede ham tilholdet, med vold. Manden ankede dommen på stedet, da retten afsagde dom fredag den 10. marts.

iphone mobil hænder
Stalker dømt og skal et år i fængsel … (Foto: Unsplash)

Læs også: Find dit forsvar mod psykopater og andre idioter

Husleje i København for større lejemål er stigende

Husleje i København for større lejemål stiger med mere end 5% på blot tre måneder. Det er særligt de større lejemål er steget væsentligt i pris, specielt de sidste par måneder. Husleje.dk følger mere end 25.000 annoncerede lejemål i realtid, og der sker meget på markedet i de sidste par måneder

Salgsmarkedet og lejeboligmarkedet ligger i krig med hinanden. Købere vil ikke acceptere den markant højere ‘boligbyrde’, som er opstået trods lavere priser på boligmarkedet, men som opvejes af markant dyrere finansiering.

Således mødes køber og sælger på lejeboligmarkedet i stedet, hvilket har ført til betydeligt højere husleje, særligt på lejligheder over 100 m2.

Firmaet har undersøgt vores data i København, og svaret er entydigt – lejen for de større lejemål trodser nuværende inflation og fortsætter op ad i et voldsomt tempo. På de sidste tre måneder er udbudslejen steget mere end 5% for lejemål over 100 m2 i Københavns Kommune.

En stigning der ikke er set tidligere på så kort tid … Analysen viser dog svaghed på lejeboligmarkedet, med stigende liggetider og udbud. I vores optik skal enten boligpriser eller rente ned, før vi når en mere stabil situation på boligmarkedet. Med de seneste inflationstal, må det forventes at centralbanker fortsætter renteforhøjelser, uanset uro i regionale banker i USA og således forventer vi faldende boligpriser. Det kan være med til, på mellemlang sigt, at tøjle huslejen i København.

Hvem er Husleje.dk:

Husleje.dk anvendes dagligt af investorer, kommuner og private aktører til at fastsætte lejen for private lejemål. I samarbejde med SAPU.dk leverer Husleje.dk opdateret data på privatejet lejeboliger fra hele landet, i realtid.

Husleje.dk har fulgt 95% af alle lejebolig annoncer på det private marked for lejeboliger, siden 2020 og har således uvurderlig data om udviklingen i lejebolig priser på tværs af landet. Et uvurderligt værktøj for alle der arbejder med udlejning af fast ejendom og med SAPU som partner, også en kompetent juridisk rådgivning om lejefastsættelse under hensyntagen til de gældende bestemmelser om lejeregulering i Lov om Leje.

østerbro, lejlighed, lejligheder, lejebolig
Husleje i København for større lejemål er stigende …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 7 gode råd til at finde den rette lejebolig

Roskilde Festival og DI i nyt samarbejde om bæredygtighed

DI (Dansk Industri) og Roskilde Festival slår sig sammen for at løfte fokus på det bæredygtige samfund. Sammen vil Nordeuropas største festival og Danmarks største erhvervsorganisation aktivere fælles projekter med fokus på byudvikling, cirkulære events, bæredygtige adfærdsændringer samt kulturens rolle i den grønne omstilling. Roskilde Festival træder desuden ind i DI’s Udvalg for Bæredygtighed.

Mulighederne er mange, når DI og Roskilde Festival nu indgår samarbejde. Det primære formål er at koble Roskilde Festivals anerkendte bæredygtighedsindsats sammen med det øvrige erhvervs- og foreningsliv i DI for at skabe fælles handling og inspiration. Parterne står tæt sammen om et fælles ønske om at skabe det fremtidige cirkulære, bæredygtige samfund. Skal det lykkes, kræver det adfærdsændringer, og her kan kulturen benyttes som social katalysator. Derfor skal samarbejdet bl.a. undersøge kulturens rolle i den grønne omstilling og etablere en fælles platform for byudvikling og cirkulære events.

Samarbejdet skydes i gang med en fælles indsats for EU’s New European Bauhaus-program, hvor Roskilde Festival vil bidrage til det danske fyrtårnsprojekt, DESIRE – Designing The Irresistible Circular Society. DI er medinitiativtager til DESIRE, der har til formål at bidrage til udviklingen af fremtidens cirkulære, æstetiske og inkluderende europæiske byer.

– Roskilde Festivals midlertidighed og høje befolkningstæthed gør festivalbyen til et særegent laboratorium i forhold til innovativ byplanlægning og vil derfor kunne inspirere DESIRE med aktuelle test af nye løsninger. Efterfølgende vil vi i DI i tæt samarbejde med Roskilde Festival og de øvrige partnere løfte løsningerne og konklusionerne ud af laboratoriet og ind i arbejdet med fremtidens byer, fortæller chef for Global Udvikling og Bæredygtighed hos DI, Marie Gad.

Helt konkret besøger DI’s udvalg for Bæredygtighed, der består af mere end 20 store danske virksomheder, Roskilde Festival til sommer for at drøfte og få inspiration til fremtidens bæredygtige løsninger.

– Bæredygtig udvikling og forandring skal skabes i fællesskab og udvikles i partnerskaber på tværs af brancher og sektorer. Et medlemskab af DI giver os mulighed for at løfte vores arbejde mod en cirkulær festival til nye højder og dermed sætte et endnu større aftryk på verden. Vi ved, at DI støtter vores ambitioner og kan bidrage til at understøtte og udbrede de løsninger, vi arbejder for at skabe. Samtidig bliver vi en del af Danmarks største erhvervsfællesskab, hvor vi møder andre virksomheder, der deler vores mål om et bæredygtigt samfund. Det giver en unik mulighed for sparring, inspiration og nye partnerskaber, siger administrerende direktør i Roskilde Festival-gruppen, Signe Lopdrup.

Ved årets LOOP event vil DI og Roskilde Festival ligeledes sætte et fælles aftryk på de cirkulære diskussioner, men også kulturpolitik, dansk musikeksport og diversitet på livescenen er blandt emnerne, som DI og Roskilde Festival fremadrettet vil samarbejde om.

– Der kan næppe herske tvivl om, hvilken særlig position Roskilde Festival har. Som roskildenser har jeg selv hele mit liv oplevet på nært hold, hvilken særlig indvirkning festivalen har. Roskilde Festival sætter aftryk både lokalt, nationalt og globalt, og det er en ualmindeligt stor fornøjelse at byde Roskilde Festival velkommen i DI. Vi glæder os meget til samarbejdet, slutter chef for DI Turisme & Oplevelser, Maria Krüger Torp.

roskilde festival
Solnedgang og aftenstemning på Roskilde Festival 2022. (Foto: Roskilde Festival)

Læs også: Mere vedvarende energi til Roskilde Festival

Status på efterforskning i sag om knivdrab i Høje-Taastrup

Politiet er fortsat i gang med at gennemgå overvågningsvideo og andre spor. Købehavns Vestegns Politi har sat store ressourcer ind i efterforskningen af sagen om knivdrab på to unge i Høje-Taastrup i sidste uge. I forbindelse med efterforskningen har politiet indhentet store mængder af spor samt overvågningsvideo, som er i gang med at blive gennemgået.

I sagen har Københavns Vestegns Politi sigtet en 17-årig og en 16-årig for drab. Her er den 17-årige varetægtsfængslet foreløbigt frem til den 5. april.

– Med den viden vi har nu, vurderer vi, at der ikke kommer yderligere anholdelser i sagen. Samtidig skal vi dog understrege, at vores afdækning af hændelsesforløbet bestemt ikke er færdig, udtaler vicepolitiinspektør Peter Malmose.

Det er Københavns Vestegns Politis vurdering, at efterforskningen skrider frem planmæssigt, men offentligheden bør indstille sig på, at efterforskningen nu er i en fase, der ikke giver mulighed for offentligt indblik.

– Vi oplever fortsat en stor interesse fra pressen i denne sag. Det er helt forståeligt, men både af hensyn til de lukkede døre i grundlovsforhøret i sagen og den fortsatte efterforskning, har vi ikke mulighed for at oplyse yderligere detaljer for nu, slutter Peter Malmose.

politi politibi
Politiet er kommet med status på knivdrab i Høje-Tåstrup … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Knivstikkeri i Esbjerg

Dagens billede: En god nyhed

https://www.instagram.com/p/CpsugKIpRnY/

Fredagsfjol: Klar til en bustur 🤣

https://www.instagram.com/p/Cn3Ry0WgLUx/

· Mere fra samme kategori ·