Læs også:

Close
krig ukraine

NEWS: Vi skal turde tale fredens sag i Ukraine

Nyheder  | 

Vi skal turde tale fredens sag i Ukraine · Knivstikkeri i Esbjerg søndag aften · PLAY runder passager nummer 1 million · ‘Homies’ hygger om gæster i 80 Præriehytter til Smukfest · To mænd dømt for smugling af 23 millioner · Dagens video: Et år med krig

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

 Vi skal turde tale fredens sag i Ukraine

Krigen i Ukraine er en ufattelig menneskelig og økonomisk katastrofe, der nu har stået på i et år. Intet tyder på, at konflikten nærmer sig en afslutning. Tværtimod. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen er dybt bekymret for udviklingen og insisterer at tale fredens sag.

Efter et års krig i Ukraine med ufattelig menneskelig lidelse er der kun én vej frem: Verden skal til forhandlingsbordet.

– Jeg insisterer på, at nogen skal turde tale fredens sag i Ukraine – velvidende at det nærmest opfattes som forræderi mod Kyiv at række en hånd frem mod Moskva. Men jeg kan ikke se, at der er et reelt alternativ til at afsøge den vanskelige vej til forhandlinger, siger Birgitte Qvist-Sørensen på etårsdagen for krigen i Ukraine.

– Det er ikke et spørgsmål om, hvem der vinder eller taber krigen. For krigen har kun tabere, mens alle vinder freden. Historien taler sit tydelige sprog, siger generalsekretæren, der i efteråret besøgte Ukraine og nu opfordrer til, at der skrues ned for krigsretorikken og op for forsøget på at tale våbenhvile og fred.

– Krigen i Ukraine er en ufattelig menneskelig og økonomisk katastrofe, der nu har stået på i et år. Og intet tyder på, at konflikten nærmer sig en afslutning. Tværtimod. Putin har indledt en ny offensiv og suspenderet den sidste atomvåbenaftale fra den kolde krig – og fra vestens side skruer vi kraftigt op for retorikken og våbenleverancerne til Ukraine, og fortsætter:

– Det er Putin, der har ansvaret for krigen og dens altødelæggende konsekvenser. Rusland har krænket et andet lands territorie og angrebet i strid med folkeretten. Putin vender og fordrejer historien og holder sin befolkning for nar, når han sammenligner situationen i dag med nazisternes angreb på Rusland under Anden Verdenskrig. Men jeg er meget bekymret for den ubetingede tro på, at vi kan slå Putin ved at opruste. Først var det artilleri, antiluftskyts, ammunition, så blev det Leopardkampvogne, og nu er der højlydte opfordringer til at levere kampfly, endnu længere rækkende missiler, krigsskibe og ubåde. De røde linjer rykker sig hele tiden, og hvad bliver det næste? Nato-tropper indsat i Ukraine? Den tanke tør man jo ikke tænke til ende. Der er kun en vej frem; verden skal til forhandlingsbordet.

Folkekirkens Nødhjælp har været til stede med humanitær respons fra krigens start og har i alt hjulpet mere end 120.000 ukrainere. Hjælpen går til internt fordrevne og værtssamfund, støtte til minerydning og oplysning om miner og ueksploderet ammunition samt juridisk hjælp og dokumentation med henblik på retsforfølgelse af de skyldige for overgreb på civilbefolkningen.

Folkekirkens Nødhjælps engagement fortsætter med endnu større kraft i hele Ukraine, nu hvor krigen går ind i sit andet år.

Årsdagen for krigen i Ukraine blev markeret i alle landet stifter med lystænding, støttekoncerter, fællesspisning og historiefortælling med ukrainske flygtninge og gudstjenester, hvor kollekten går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Ukraine.

krig ukraine

Nu har krigen i Ukraine varet et helt år … (Foto: Unsplash)Læs også: Fokusnews: Tal med børnene om krigen i Ukraine

Knivstikkeri i Esbjerg søndag aften

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer vidner til at kontakte politiet på telefon 114.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtog søndag den 26. februar klokken 21.03 flere anmeldelser om slagsmål med knive på Skolebakken i Esbjerg, og politiet sendte omgående flere patruljer til stedet. Ved politiets ankomst blev der ydet førstehjælp til ofret, en 21-årig mand fra Varde. Manden, der var stukket med kniv flere gange, blev bragt til behandling på hospitalet.

Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker sagen intenst, herunder at skabe et overblik over hændelsesforløbet. Der er på nuværende tidspunkt ingen anholdte i sagen, oplyser efterforskningsleder vicepolitiinspektør Kent Brynilsen.

– Der er lige nu roligt i området og politiet er på stedet. I øjeblikket gennemfører vi tekniske undersøgelser på gerningsstedet, ligesom vi taler med vidner, siger Kent Brynilsen.

Vicepolitiinspektøren oplyser, at der kan være en relation mellem offeret og gerningsmanden, men af hensyn til politiets videre undersøgelser i sagen kan politiet ikke udtale sig om yderligere detaljer.

– Vi har et stort efterforskningsarbejde foran os. Vi skal have kortlagt hele forløbet før, under og efter hændelsen. Det indebærer blandt andet afhøringer, forhøringer, tekniske undersøgelser og en række andre efterforskningsskridt. Derfor vil man kunne se mere politi end sædvanligt i byen, siger Kent Brynilsen.

Syd- og Sønderjyllands Politi har som en følge af hændelsen opstillet den mobile politistation ved Spar på Bøndergårdsvej 1 i Esbjerg mandag fra klokken 8-11 og fra klokken 13-17.

– Alle er velkomne til at besøge den mobile politistation. Hvis man har informationer om sagen til os, så står vi klar til at modtage dem, men borgerne er ligeså velkomne, hvis de føler sig utrygge efter hændelsen og har brug for at tale med os om det, der er sket, udtaler Kent Brynilsen.

Har borgerne oplysninger i sagen, kan man også kontakte politiet på telefon 1-1-4, hvor medarbejdere sidder klar til at modtage opkald.

Politiet efterforsker sagen som forsøg på manddrab. Politiet har ikke yderligere oplysninger om den såredes tilstand, ligesom Syd- og Sønderjyllands Politi ikke har flere kommentarer på nuværende tidspunkt.

kniv
Søndag var der knivstikkeri i Esbjerg … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tre personer anholdt for knivstikkeri

PLAY runder passager nummer 1 million

PLAY overrasker passager nummer 1 million med et helt livs gratis flybilletter …

Det islandske lavprisflyselskab, PLAY har overrasket sin passager nummer en million med en ultimativ ‘Golden Ticket’, der giver ham ret til et helt liv med gratis PLAY-flyvninger.

Den heldige vinder, Ikechi Chima Apakama, blev mødt med en surprise-fest, da han, og hans to venner, ankom til Keflavik International Airport i Island efter hans flyvning fra Liverpool John Lennon lufthavn den 17. februar 2023.

Besætningen begyndte festlighederne efter takeoff i Liverpool og meddelte passagererne, at dette var en milepælsflyvning med PLAY’s passager nummer en million, og at vinderen ville afsløres ved landing.

Alle passagerer blev mødt med gaveposer, prosecco og kager for at markere milepælen. Udover gratis PLAY-flyvninger for livet modtog Ikechi også en frakke og hat fra det velkendte islandske mærke, Cintamani, til brug på alle sine kommende eventyr.

PLAY’s CEO Birgir Jónsson kommenterede:

– Jeg vil gerne takke hver enkelt af de en million gæster, der har fløjet med PLAY og PLAY-teamet for at levere vores prisvindende service. At nå en million passagerer er en enorm milepæl for et nyt flyselskab, der for kun 18 måneder siden stod over for en global pandemi og hidtil usete rejserestriktioner. Selvom jeg er sikker på, at dette er en stor ting for hr. Apakama, er det et fantastisk øjeblik for PLAY.

PLAY transporterede 800.000 passagerer i 2022 og forventer, at det samlede passagertal vil være 1,5 – 1,7 millioner i 2023.

Hele videoen fra begivenheden kan du se på YouTube her

Læs også: Islands flyselskab skal flyve danskerne billigt til New York

‘Homies’ hygger om gæster i 80 Præriehytter til Smukfest

’HOME-SWEET-HOME’-LEJR fortsætter som Smukfest-legekammerat og udbyder i samarbejde med Smukfest festivalens svar på Midtvesten. Salget af hytterne starter i morgen den 1. marts og forventes at gå i vild galop .

Hvis du på i morgen klokken 10 er hurtigere ved tasterne end din egen skygge, kan du fra den 1. til 6. august flytte ind på Smukfest i en et-værelses anti-dagligdags-hytte på festivalens smukkeste beliggenhed.

Lige som i 2019 og i 2022 er ejendomsmæglerkæden Home i år legekammerat for Smukfest og byder velkommen i ’Home-Sweet Home’ lejren.

– Vi er stolte af at fortsætte vores samarbejde med Smukfest, siger adm. direktør i Home – og mangeårig deltager på Smukfest – Uffe Drejer.

I år er Home samarbejdspartner på 80 Præriehytter i Skovlunden, som er Smukfests svar på Midtvesten.

Her står flinke Homies receptionister klar til at tage imod og servicere gæsterne igennem hele festivalen.

– En hel flok Home-folk river en uge ud af deres sommerferie-kalender, hvor de gør en dyd ud af at skabe en festlig og hyggelig stemning for gæsterne i ’vores’ lejr med konkurrencer og andre sjove tiltag, fortæller Homes direktør.

’Home sweet home’, sagde de emigrerende skandinaver, da de nåede Amerikas midtvest i slutningen af 1800-tallet. Men her i Skovlunden – Smukfests svar på Midtvesten – kan du under festivalen komme rigtig godt hjem til en fin lille Præriehytte. Hytterne er placeret i hyggelige klynger, så der også er plads til en vindheks eller en fremmed, der tøjrer sin hest.

Når du har stillet dine cowboystøvler og smidt sporene, træder du ind i en hytte i ét plan. Med sine 1,7 meter i bredden, 1,7 i højden og 2,3 meter i længden giver den plads til to personer. Bunden på præriehytten er hævet, så der er god opbevaringsplads under køjerne. Hytten er indrettet med to madrasser med dyne, pude og linned. Der er – modsat sidst i 1800-tallet – indlagt strøm, så du kan få nyt liv i din mobil, imens du selv lader op.

Selv om hytten altså kun er knap 4 kvadratmeter stor, føler du dig med det samme hjemme her, som når karavanen af prærievogne slog tryg ring omkring lejrbålet for 250 år siden.

Beliggenheden er en ren 5’er på ’Hammerslags-skalaen’. Den stemningsfulde Skovlund, der er Smukfests svar på Midtvesten ligger kun fem minutters gang fra Sherwood-indgangen via en smuk oplyst skovsti, og kun 10 minutters gang fra Bøgescenen.

Naboskabet er tæt, festligt og inkluderende, og du kommer hurtigt til at føle dig tryg og tilpas i nabolaget. Der hører en lille veranda med til hytten, hvor du kan sidde i din ’gyngestol’ og nyde udsigten til Skanderborg Sø.

Fakta:
Din nye ’Home Sweet Home’ Præriehytte står klar til indflytning den 1. august.

Prisen for en Præriehytte med plads til to personer er 4.200 kroner. Det betyder en kvadratmeterpris på bare 1.074 kroner, mens den i det øvrige Skanderborg pt. ligger på cirka 19.500 kr.

Skal dette hjem være dit fra d. 30. juli-6. august 2023? Så klik her.

home homies smukfest
Home byder velkommen i 80 Præriehytter på sommerens Smukfest. (Foto: PR)

Læs også: Politiets status over Smukfest 2022

To mænd dømt for smugling af 23 millioner

Københavns Byret har netop dømt to svenske statsborgere for forsøg på hvidvask af særlig grov beskaffenhed, efter at de har transporteret valuta svarende til omkring 23 millioner kroner via Københavns Lufthavn.

En 37-årig mand og en 34-årig mand er idømt henholdsvis to år og ni måneders fængsel og tre års fængsel for smugling af valuta svarende til 23 millioner kroner via Københavns Lufthavn.

De er blevet dømt for at have rejst mellem Danmark og Tyrkiet i alt syv gange, hvor de har transporteret omkring 18 millioner kroner i perioden fra slutningen af november til starten af februar. De blev anholdt i forbindelse med yderligere en tur i midten af februar 2022, hvor de var i besiddelse af cirka fem millioner kroner, som blev konfiskeret.

De to mænd blev udover fængsel idømt udvisning for bestandigt.

byret byretten domstol kriminel retssag (Foto: MY DAILY SPACE)
To mænd dømt for smugling af 23 millioner … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Man dømt for indsmugling af stor mængde hash

Dagens video: Et år med krig

· Mere fra samme kategori ·