
NEWS: Det økologiske detailsalg faldt mindre end forventet i 2022
Det økologiske detailsalg faldt mindre end forventet i 2022 · Ulovlig fildelingstjeneste giver fængselsdom · København deltager i City Nature Challenge 2023 · AIDS-Fondets testklinikker bliver reddet af ekstra bevilling i Finansloven · Formodet spritbilist kørte galt to gange · Dagens billede: Her er håneretten over yngre søskende
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Det økologiske detailsalg faldt mindre end forventet i 2022
Detailsalget af økologiske fødevarer faldt med knapt tre pct. i 2022 til 15,5 milliarder kroner viser den nye opgørelse fra Danmarks Statistik. Faldet sker på baggrund af en kraftig vækst frem til 2020, men er mindre end forventet.
Året 2022 har generelt været hårdt for detailsalget af fødevarer på grund af inflation og stigende råvarer- og energipriser. Også de økologiske fødevarer har været ramt. Dog viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at faldet i salget har været mindre end forventet.
– Det glæder os, at forbrugerne trods det, at de har været hårdt ramt på privatøkonomien, har holdt ved og været loyale over for økologien. De vægter fortsat rene fødevarer og høj dyrevelfærd. Vi havde frygtet et større fald i salget på baggrund af de tal, vi løbende har modtaget. Vi håber, at udviklingen er stabiliseret, og at økologien kommer stærkt på banen, siger Carsten Ahrenfeldt, markedschef i Økologisk Landsforening.
– Mange har kunnet opretholde deres økologiske forbrug ved at købe en billigere økologisk variant i form af private label eller ved at handle i discount.
Opgørelsen fra Danmakrs Statistik viser, at den økologiske omsætning i 2022 ligger over niveauet før corona, hvor væksten i det økologiske salg i detail steg markant. Omsætning ligger således i 2022 på 15,5 milliarder kroner kroner mod 14,1 milliarder kroner i 2019. Opgørelsen viser, at faldet er større i 2022 målt i mængder – ni. pct. – da kilopriserne steg på de fleste varer.
Selvom omsætningen generelt er faldet i 2022, er der varegrupper som er gået frem. For eksempel er hvedebrød steget med 29 pct., pasta med 18 pct og smør og blandingsprodukter med 15 pct. Den varegruppe, der er gået mest tilbage, er kød, som også er nogle af de produkter, som er dyrest.
– Den udvikling handler selvfølgelig om, at forbrugernes økonomi har været presset. Men den udvikling kan også påvirke forbrugerne positivt til at skrue op for det grønne og vælge mindre men bedre kød, fortsætter han.
Økologiens to store varegrupper er fortsat frugt og grønt, samt mejeri. Det økologiske frugt- og grøntsalg er i 2022 gået tilbage med 4,4 pct. og lander dermed på en omsætning på 5,7 milliarder kroner. Salget af økologiske mejeriprodukter ligger på samme niveau som i 2021 med 2,9 milliarder kroner.
– På baggrund af tilbagemeldinger fra kæderne håber vi på, at udviklingen i markedet har stabiliseret sig. Faldende forbrugerpriser og en forsigtig optimisme i samfundet giver forventninger om, at faldet ikke fortsætter, og at økologien kommer tilbage på vækstsporet, slutter Carsten Ahrenfeldt.

Læs også: Ny rapport peger på potentialer for omlægning til økologisk landbruget
Ulovlig fildelingstjeneste giver fængselsdom
En 50-årig mand fra Nordjylland er idømt tre måneders betinget fængsel for sammen med seks medgerningsmænd at have etableret en ulovlig fildelingstjeneste.
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ved en tilståelsessag i Retten i Hjørring fået idømt en 50-årig mand fra Nordjylland en betinget fængselsstraf på tre måneder for ophavsretskrænkelser af særlig grov karakter.
Manden har medvirket til oprettelsen af fildelingstjenesten ‘Asgrd.dk’, hvor op til 23.000 brugere i en periode fra maj 2019 til december 2020 havde adgang til ikke under 15.000 ophavsretsbeskyttede værker i form af film, tv-serier med videre. Siden blev drevet af ikke under seks medgerningsmænd, hvoraf fire tidligere er dømt for deres andele i overtrædelsen. En yderligere tiltalt afventer, at sagen kommer for retten, og den sidste mistænkte er ikke identificeret.
Specialanklager hos NSK, Jan Østergaard, siger:
– Jeg er tilfreds med dommen, der sender et signal om, at myndighederne tager fildeling og krænkelser af ophavsretten alvorligt. Hvis man deler eller faciliterer deling af ulovligt materiale, risikerer man at få en dom på straffeattesten, som kan have alvorlige konsekvenser.

Læs også: Ung mand dømt for fildeling
København deltager i City Nature Challenge 2023
Fra den 28. april til og med 1. maj deltager København i City Nature Challenge, det skriver Statens Naturhistoriske Museum – Københavns Universitet i en pressemeddelese. I løbet af fire dage kan alle hjælpe med at undersøge hvilke vilde dyr, planter og svampe, der findes i vores hovedstad, og på samme tid bidrage med vigtig viden om arternes udbredelse og antal.
City Nature Challenge er en international ‘konkurrence’, hvor byer over hele verden kortlægger så mange vilde arter som muligt over fire dage. I 2022 deltog 445 byer fra 47 lande, og der blev fundet over 50.000 forskellige arter og over lavet 1,7 millioner observationer.
Alle kan være med i City Nature Challenge i København, og det er nemt: opret dig som bruger på Arter, find og tag billeder af alle de vilde arter du kan finde mellem den 28. april og den 1. maj, og registrer fundene i Arter. Dine fund tæller automatisk med, så længe du befinder dig inden for projektområdet, som du kan finde her: City Nature Challenge 2023: København.
– Der findes vilde arter overalt. Og når først man kigger lidt efter, vil mange nok blive overraskede over hvor mange vilde arter, der har fundet sig til rette i byen. Der er nemlig masser af spændende arter af både dyr, planter og svampe, som lever og trives i den urbane jungle, fortæller Jonas Colling Larsen, biolog og projektleder ved Statens Naturhistoriske Museum, der står for Københavns deltagelse i City Nature Challenge.
City Nature Challenge er skabt af Natural History Museum of Los Angeles County og California Acedemy of Sciences og startede som en venskabelig konkurrence mellem Los Angeles og San Fransisco i 2016 om, hvilken by der kunne finde flest vilde arter. Siden har City Nature Challenge bredt sig til hele verden, og gennem årene er det blevet til mange tusinde arter og store mængder data.
– City Nature Challenge er både en sjov og vigtig begivenhed. Ud over de spændende naturoplevelser man kan få ved at deltage, så hjælper man også med at indsamle vigtig data, når man registrerer sine observationer. Al data bliver nemlig frit tilgængeligt til brug i for eksempel forskning og naturforvaltning, som kan bruges til bedre beskyttelse og forståelse af de vilde arter omkring os, fortæller Jonas Colling Larsen.
Praktisk info om City Nature Challenge 2023: Copenhagen:
Hvornår? Fra den 28. april til den 1. maj 2023 (begge dage inklusive)
Hvilke organismer? ALLE! Dyr, planter og svampe så længe, de er vilde
Læs mere her.

Læs også: Nyt forskningscenter skal styrke kunstens rolle i samfundet
AIDS-Fondets testklinikker bliver reddet af ekstra bevilling i Finansloven
AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker er reddet. Det står klart efter forhandlingerne om Finansloven endelig er faldet på plads i mandags. Sammen med støtte fra private borgere sikrer den det landsdækkende tilbud om test og rådgivning.
Nu er der derfor godt nyt til de mange unge og LGBT+ personer, som står i kø for at blive testet for sexsygdomme i AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker. Forhandlingerne om Finansloven er færdige, og det står nu klart, at der er sikret 2 millioner kroner ekstra til test og rådgivning i Checkpoint.
Den ekstra bevilling betyder, at AIDS-Fondet kan genåbne sine Checkpoint-klinikker i Aalborg og Odense, mens flere end 525 private bidragsydere har sikret åbningstiderne i Aarhus og København.
Bevillingen på de ekstra 2 millioner kroner vækker glæde og lettelse hos AIDS-Fondet, som sidste år testede 12.000 unge og LGBT+ personer i Checkpoint.
– Det er næsten ikke til at bære tanken om, at nogen går forgæves efter test eller rådgivning. Derfor skylder vi en stor tak til oppositionen, hvor jeg ved, at SF og Radikale Venstre har arbejdet på at sikre bevillingen, som ikke var med i regeringens oprindelig udkast, forklarer Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet.
Finansloven betyder, at AIDS-Fondet nu kan begynde arbejdet med at genåbne klinikkerne i Aalborg og Odense, som har været lukket siden udgangen af marts, hvor 23 deltidsmedarbejdere mistede arbejdet.
I København og Aarhus har Checkpoint kørt med færre åbningsdage indtil for to uger siden, hvor donationer fra private bidragsydere gjorde det muligt at åbne for test og rådgivning, som der var før besparelserne.
– Jeg er overvældet og dybt taknemmelig for den opbakning og økonomiske støtte, vi har fået fra private. På to uger har den ekstra støtte betydet, at 124 flere har fået test og rådgivning. Detviser, hvor vigtigt det er med et alternativt sundhedstilbud for unge og LGBT+ personer, siger han.
AIDS-Fondet var en af de mange organisationer, som for alvor kom i klemme, da de såkaldte satspuljer udløb ved årets udgang, og man ikke var kommet med i regerings udkast til finanslov.
Bevillingen på Finansloven gælder kun for i år. AIDS-Fondet mener, at der er behov for at se på en permanent løsning, som sikrer Checkpoints fremtid som supplement til de testtilbud, som det offentlige og andre organisationer tilbyder.
– Det er lykkedes os at skabe et tilbud, som er populært blandt unge og LGBT+ personer, fordi målgruppen føler sig set og hørt. Samtidig tester en stor del af dem positive, og det betyder, at vi har fat i en målgruppe, som er i risiko for sexsygdomme, siger Lars Christian Østergreen.
AIDS-Fondet vil nu arbejde på at skabe politisk opbakning blandt Folketingets partier, så der ikke bare sikres midler til at videreføre Checkpoint, som vi kender det i dag.
– Der er brug for at vi er ambitiøse og styrker indsatsen mod sexsygdomme. Vi kan ikke som samfund være bekendt, at vi ikke taler om den stigende smitte, og at vi ikke gør mere. Det er vores valg, om vi vil styrke indsatsen mod sexsygdomme og sikre seksuel sundhed til alle, slutter Lars Christian Østergreen.
Fakta:
Flere og flere bliver ramt af sexsygdomme, og det er særligt unge i aldersgruppen 15 til 24 år samt LGBT+ personer, som fylder i statistikken.
Den hyppigste sexsygdom er klamydia, hvor der i 2021 blev fundet 36.633 nye tilfælde, hvoraf 70% var i alderen 15 til 24 år.
Sundhedsstyrelsen skønner, at der er omkring 50.000 klamydia-tilfælde om året, så der er samtidig et enormt mørketal.
De mange, som ikke bliver testet og behandlet, er med til at drive epidemien.

Læs også: Kvinder, der har sex med kvinder fejlinformeres om sexsygdomme
Formodet spritbilist kørte galt to gange
En 25-årig mandlig bilist blev søndag morgen anholdt og sigtet for spritkørsel efter at have kørt ind i flere biler og et skilt i Aarhus.
Klokken 05.39 fik Østjyllands Politi en anmeldelse om et færdselsuheld på Søren Frichs Vej omkring krydset med Dirch Passers Gade, hvor en bilist var kørt op bag i en bil, der holdt i højre side af vejen. Ved sammenstødet blev bilen skubbet op i to andre biler. Efterfølgende kørte bilisten fra stedet, men fem minutter efter var samme bil involveret i et nyt uheld.
I krydset Søren Frichs Vej/Tousvej mistede bilisten kontrollen over sin bil og kørte op over et helleanlæg og ramte ind i et skilt. Tre mænd steg efterfølgende ud af bilen og gik fra stedet, men et kvikt vidne fulgte efter og kontaktede politiet, som fik udpeget føreren af bilen, en 25-årig mand.
En alkometertest indikerede, at den 25-årige havde en promille et godt stykke over det tilladte, og han erkendte også både at have drukket flere genstande og taget stoffer inden kørslen. Han blev derfor anholdt og sigtet for sprit- og narkokørsel.
Ingen personer kom umiddelbart alvorligt til skade i forbindelse med uheldene.

Læs også: Politiet opfordrer til at passe på spirituskørsel