Læs også:

Close
kunst københavns universitet

NEWS: Nyt forskningscenter skal styrke kunstens rolle i samfundet

Nyheder  | 

Nyt forskningscenter skal styrke kunstens rolle i samfundet · Tre personer anholdt for knivstikkerier · Møbeldesignprogram er atter tilbage · BBC lancerer tv-kanalen BBC Nordic i Danmark · Tre mænd dømt for groft røveri og frihedsberøvelse · Dagens video: Rihanna er gravid

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nyt forskningscenter skal styrke kunstens rolle i samfundet

Et nyt center på Københavns Universitet skal undersøge kunstens samfundsmæssige rolle i både aktuelt og historisk perspektiv. Ambitionen er at øge og styrke dialogen mellem forskere og praktikere, der skaber ny viden om kunst. Mikkel Bogh, der indtil udgangen af april er direktør på Statens Museum for Kunst, bliver centerleder fra den 1. juni.

‘Center for Practice-based Art Studies’ skal styrke udveksling og dialog mellem aktører i kunstverdenen, der forsker eller anvender forskning i deres arbejde med kunst. Det er etableret med en bevilling på 25 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden og forankres på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på KU. Centeret skal styrke kunstens rolle som en vigtig ressource i samfundet, forklarer professor Mikkel Bogh, der efter ni år som direktør på SMK skal være leder af det nye center:

– Kunsthistorisk og kunstnerisk forskning gør os klogere på kunstens mange forskellige roller i samfundslivet op igennem historien. Men forskning i og viden om kunst udfolder sig ikke kun på universiteterne. Den finder også sted på museer, i kunsthaller, gallerier og små udstillingssteder, i arkiver og i kunstneres atelierer, på biblioteker og i det hele taget på steder, hvor mennesker studerer, udvikler og udveksler nye ideer om samfundets indretning – med kunsten som dialogpartner, forklarer Mikkel Bogh og fortsætter:

– Jeg er utrolig glad for og stolt over at have fået mulighed for at opbygge et center på KU, der skal bygge bro og skabe dialog mellem den kunsthistoriske universitetsforskning og den forskning og vidensproduktion inden for kunstens område, som finder sted og udfoldes uden for universiteterne. Tidligere var udvekslinger mellem museer, udstillingssteder og arkiver på den ene side og universitetet på den anden ikke særlig udbredt. Det har heldigvis ændret sig i de senere år. Jeg ser meget frem til at kunne bidrage til denne udvikling i tæt samarbejde med kolleger fra hele det kunstneriske praksisfelt.

Også i Novo Nordisk Fonden er der store forventninger til det nye center:

– I mere end 40 år har fonden aktivt støttet forskning inden for kunst og kunsthistorie, og vi er stolte af at bidrage til etableringen af det nye center, siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President for Education & Outreach og leder af kunstområdet i Novo Nordisk Fonden. Hun fortsætter:

– Centeret vil danne ramme om brede samarbejder imellem vigtige aktører på området, og unge såvel som etablerede forskere vil få mulighed for at mødes og udveksle viden på tværs af forskningsfelter. Vores forventning er, at det vil styrke den kunstfaglige forskning yderligere og således bane vejen for nye indsigter i forhold til kunstens rolle i samfundet.

På Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, hvor det nye center får fysisk hjemme, forklarer Helle Munkholm Davidsen om behovet for centeret:

– Vi har i øjeblikket en stor kapacitet af unge kunsthistoriske forskere, der arbejder praksisbaseret i tæt samarbejde med museer og kunsthaller. Jeg ser et stort potentiale i at samle denne kapacitet i centeret og derigennem styrke samarbejdet. I de seneste år er der også udviklet flere banebrydende projekter, som forbinder kunst og forskning, og med det nye center kan vi også bidrage til samspillet mellem kunstnerisk praksis, kunstinstitutionernes praksis og universiteternes forskning. Fra mit perspektiv som institutleder er det nye center desuden en unik mulighed for at vise, hvordan kunst- og kulturvidenskabelig forskning omsættes til og anvendes i praksis – og en ny mulighed for at lade det praktiske arbejde med kunsthistorie og kunst påvirke universitetsforskningen, slutter hun.

Fakta om centret:

The Novo Nordisk Foundation Center for Practice-based Art Studies starter arbejdet den 1. juni 2023.

Centeret er støttet med 25 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og vil være fysisk beliggende på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.

Centerleder er Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst indtil udgangen af april, tidligere rektor på Det Kgl. Danske Kunstakademi og tidligere lektor i moderne kultur og kulturformidling på Københavns Universitet.

kunst københavns universitet
Stor donaton gør center muligt … (Foto: PR)

Læs også: Februar måneds kulturguide

Tre personer anholdt for knivstikkerier

På baggrund af den omfattende efterforskning af den seneste tids knivstikkerier anholdt Københavns Politi torsdag tre personer, som sigtes for drabsforsøg i to forskellige sager.

Tre mænd med tilknytning til bandemiljøet blev anholdt i går, da Københavns Politi slog til på flere adresser i Storkøbenhavn. Ved ransagninger på stederne blev der fundet flere effekter, som i forbindelse med den videre efterforskning skal undersøges nærmere. Anholdelserne kommer efter en omfattende efterforskning af de knivstikkerier, der har fundet sted i kredsen den seneste tid.

To af de anholdte er to mænd på 18 og 24 år, som sigtes for drabsforsøg den 24. december 2022 på Dortheavej i Nordvest. Her blev to personer tildelt flere knivstik.

Den 24-årige anholdte er desuden sigtet i en sag om drabsforsøg begået den 27. november på Knapmagerstien i Sundby, hvor en person blev stukket flere gange med kniv. I den sag anholdt Københavns Politi i går yderligere en mand på 18 år, som også sigtes for drabsforsøg.

Som led i den fortsatte efterforskning forventer Københavns Politi at foretage flere anholdelser den kommende tid.

– Vi arbejder meget hårdt på at få stoppet de alvorlige knivstikkerier, vi har set den seneste tid, og selvfølgelig også på at finde frem til gerningsmændene. Derfor jeg er tilfreds med, at vi har anholdt og sigtet tre mistænkte. Vores efterforskning peger fortsat i retning af, at der er tale om et opgør mellem unge, hvoraf nogle færdes i bandemiljøet, siger vicepolitiinspektør Knud Hvass fra Københavns Politi.

De tre anholdte blev fredag fremstillet i grundlovsforhør, hvor der af hensyn til den videre efterforskning var begæret dørlukning.

For at forebygge nye episoder blev der onsdag etableret en visitationszone, der dækker dele af Nørrebro og Nordvest. I zonen har politiet udvidede muligheder for at visitere personer og undersøge køretøjer for at finde eventuelle våben. Zonen er foreløbigt gældende frem til den 22. februar klokken 18.

kniv
Tre personer anholdt for knivstikkerier … (Foto: Unsplash)

Læs også: Visitationszoner i København

Møbeldesignprogram er atter tilbage

En ny sæson af programmet og serien ‘Danmarks næste klassiker’ har netop haft premiere på DR1 og DRTV  i går den 14. februar. 
 
Programmet er ikke bare de sidste år blevet en seersucces. Det har også haft en kæmpe betydning for en række af deltagerne i programmet, der på bagkant af deres medvirken er indtrådt på den danske og internationale designscene med priser og udnævnelser.
Blandt andet har Anne Boysens lampe ‘Moonsetter’ fra sæson 3, vundet det internationale designmagasins pris ‘Best Celestial Glow’ for lampen, og er nu i samarbejde med Louis Poulsen sat i produktion. Lampen kom desuden også på forsiden af Wallpaper.

I den nye sæson skal deltagerne blandt andet skabe et bord til en af fremtidens boformer; tinyhouse og en udendørslampe uden ledning. Og fortsat i bæredygtighedens tegn skal deltagerne også skabe en kreativ løsning til danskernes affald, så sortering både kan se tjekket og æstetisk ud. Slutteligt skal de skabe en stol, der virkelig giver mulighed for at gøre en kæmpe forskel, når der skal skabes tro, håb og drømme til 179 enestuer på Mary Elizabeth Børnehospital.

Værten er Mette Bluhme Rieck, og dommerne er traditionen tro Louise Campbell og Kasper Salto.
danmarks næste klassiker
Så er en ny sæson af det kendte TV-program atter tilbage. (Foto: PR)

Læs også: Indret med skandinaviske toner

BBC lancerer tv-kanalen BBC Nordic i Danmark

Storbritanniens største tv-selskab og en af verdens førende public service-udbydere, BBC, lancerer snart tv-kanalen BBC Nordic og on demand-løsningen BBC Nordic+ i Danmark. Det sker gennem BBC Studios, tv-gigantens kommercielle produktionsselskab.

Danske seere har noget at se frem til, når den britiske tv-gigant BBC inden længe lancerer en ny nordisk tv-kanal ved navn BBC Nordic. Kanalen samler de bedste underholdnings- og dokumentarprogrammer fra henholdsvis BBC Brit og BBC Earth og erstatter dermed begge i selskabets nuværende kanalmix i danske tv-pakker.

Samtidig lanceres BBC Nordic+ som en on demand-tjeneste, der giver seere mulighed for at gå i dybden med programmerne fra den nye kanals arkiver, når det passer dem.

BBC’s nye tv-kanal lander på baggrund af flere års markedserfaring i Danmark og Norden med indgående kendskab til de danske seeres præferencer. Når BBC Nordic går i luften til foråret, vil velkendte favoritter som ’QI’ og ’The Graham Norton Show’ således få følgeskab af nye tilføjelser som underholdningsprogrammet ’The Great British Bake Off’ og dokumentarserien ’Serengeti’.

– Vi har håndplukket shows, som vi ved vores nordiske publikum elsker, med spændende nye tilføjelser, der appellerer til en bredere og mere mangfoldig målgruppe. Lanceringen af BBC Nordic+ gør samtidig, at vores nordiske seere får én BBC-platform til både tv og on demand, siger Arran Tindall, Senior Vice President, Key Markets hos BBC Studios.

Blandt de programmer, der vil være tilgængelige på BBC Nordic fra start, er den nye serie ’Louis Theroux Interviews…’ fra den prisvindende dokumentarist Louis Theroux. I programmet kommer Theroux helt tæt på Storbritanniens største stjerner. Tredje sæson af ’Serengeti’ vil derudover rykke seerne helt ind i hjertet af Tanzanias eventyrlige og farlige dyreliv.

Livsstils- og underholdningsprogrammer vil også udgøre en vigtig del af programsortimentet. Her vil ’The Great British Bake Off’ og ’Den store pottedyst’ (’The Great Pottery Throw Down’) – et veldrejet hyggeprogram, hvor 12 pottemagere dyster ved drejebænken – køre side om side med home makeover-klassikeren ’DIY SOS’, hvor britiske familier får deres hjem faceliftet til den store guldmedalje.

BBC Nordic+ vil som on demand-tjeneste give seere mulighed for at se alt indhold fra BBC Nordic-kanalen samt udforske nyt og nøje udvalgt indhold inden for kunst, historie, dokumentar og musik. Det vil blandt andet omfatte den splinternye hiphopdokumentarserie ’Public Enemy: How Hip Hop Changed the World’ af Public Enemy-frontmanden Chuck D, hvor raplegender som Eminem, Run-D.M.C. og Ice-T medvirker.

BBC Nordic og BBC Nordic+ lanceres i Danmark og Norden den 17. april 2023 klokken 10.00.

bbc nordic
Til april får danskere ny streamingmulighed … (Foto: PR)

Læs også: Powerfulde podcast om kvinder

Tre mænd dømt for groft røveri og frihedsberøvelse

Tre mænd er sidste uge blevet dømt for et groft røveri og frihedsberøvelse af en ekspedient på en tankstation i Valby i oktober 2020.

Tre mænd på nu 18, 19 og 20 år er i Retten på Frederiksberg blevet dømt for et groft røveri og frihedsberøvelse på en tankstation på Valby Langgade den 28. oktober 2020. Her blev en ung, kvindelig ekspedient truet med kniv og frarøvet sin overfaldsalarm og efterfølgende lukket inde i en fryser, hvor hun var i 40 minutter, indtil politiet befriede hende.

Den 18-årige mand blev idømt et år og tre måneders fængsel samt en advarsel om udvisning. Den 19-årige mand fik et år og 6 måneders fængsel. Den 20-årige fik en tillægsstraf på et års fængsel til den straf, han allerede afsoner.

En fjerde medgerningsmand, som under røveriet var under den kriminelle lavalder, har fået sin sag henvist til Ungdomskriminalitetsnævnet. Københavns Politi fandt frem til gerningsmændene efter en grundig efterforskning.

De tre mænd accepterede/ankede/udbad sig betænkningstid.

Tre mænd dømt for groft røveri og frihedsberøvelse … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand dømt for frihedsberøvelse og voldtægt af kæreste

Dagens video: Rihanna er gravid

· Mere fra samme kategori ·