Læs også:

Close
pige computer

NEWS: Sådan takler globale og danske forbrugere de stigende leveomkostninger

Nyheder  | 

Sådan takler globale og danske forbrugere de stigende leveomkostninger · Politi maner fortsat til besindighed · IP-rettigheder står bag hvert tredje job i Danmark · Modebranchen er færdig med pels · Visitationszone oprettes på dele af Nørrebro og i Nordvest · Dagens video: Der er brug for hjælp · Fredagsfjol: De skønhedsrutiner 🤣

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Sådan takler globale og danske forbrugere de stigende leveomkostninger

YouGovs Global Financial Outlook-rapport giver indsigt i 18 internationale markeder, og beskriver hvordan forbrugerne klarer de aktuelle finansielle udfordringer. Det viser den nyligt publiceret årlige Global Financial Outlook-rapport fra YouGov. Rapporten giver unik indsigt i 18 internationale markeder, beskriver udviklingen i den generelle levestandard, og hvordan forbrugerne klarer de aktuelle finansielle udfordringer.

I de sidste 12 måneder har mange globale forbrugere oplevet en negativ indvirkning i deres disponible indkomst. 50% oplever, at deres disponible indkomst er faldet (24% siger, at den er faldet meget, og 26% at den er faldet lidt). Kun 15% af de globale forbrugere har oplevet en positiv stigning i deres disponible indkomst, hvor 12% angiver, at den er steget lidt, og 3% at den er steget meget. Knap hver tredje oplevede ingen ændringer i deres disponible indkomst (29%).

Undersøgelsen viser, at de ældre forbrugere er mest påvirkede af de stigende leveomkostninger. 56% af de 55+ årige og 53% af de 45-54-årige oplevede, at deres disponible indkomst faldt sidste år mod 39% af de 18-24 årige. Særligt forbrugere i alderen 55+ har en større afhængighed af pensionsmidler, hvor eventuelle stigninger i leveomkostningerne i mindre grad bliver opvejet af stigninger i indkomsten.

Halvdelen af den danske befolkning har fået færre penge mellem hænderne … I Danmark har de stigende leveomkostninger ramt alle aldersgrupper.

Hver anden dansker (50%) har oplevet, at deres disponible indkomst er faldet det sidste år (18% siger, den er faldet meget, og 33% at den er faldet lidt). Befolkningen over 35 år, som oftest også har familie og flere faste omkostninger, oplever i højere grad at deres disponible indkomst er faldet (54% mod 37% af de 18-34-årige).

Der er også flere i aldersgruppen 25-34 år, der har oplevet, at deres disponible indkomst er steget de seneste 12 måneder (26%), hvilket hænger godt sammen med at netop denne aldersgruppe typisk vil stige mest i indkomst på grund af job og uddannelse. Der er til gengæld signifikant flere kvinder i Danmark som oplever, at deres disponible indkomst er faldet meget. 23% mod 13% af mænd.

24% af danskerne svarer, at de har brugt deres opspari.ng som hjælp til at dække udgifter det seneste år.

Download hele rapporten her.

yougov
Diagrammet viser ændringerne i den disponible indkomst … (Grafik: YouGov)

 

pige computer studerende job
Den globale økonomi står over for betydelige udfordringer. Med priser, der stiger hurtigere end husholdningernes indkomst i mange lande, er der opstået en global leveomkostningskrise. (Foto: Pexels)

Læs også: Spareråd for dummies

Politi maner fortsat til besindighed

Borgere opfordres til fortsat at kontakte politiet, hvis de har oplevelser, der gør dem utrygge … Der er fortsat ingen grund til utryghed. Sådan lyder meldingen fra Syd- og Sønderjyllands Politi efter en anmeldelse af et forsøg på bortførelse af to piger på 12 og 15 år torsdag den 2. februar ved Esbjerg Gymnasium.

Efter debat på de sociale medier om sagen, manede politiet tirsdag til ro, da politiets undersøgelse viste, at der ikke var grund til utryghed.

– Desværre har vores udmelding ikke haft den ønskede effekt, da vi må konstatere, at der fortsat er borgere, der på de sociale medier giver udtryk for, at de er utrygge på baggrund af anmeldelsen. Det er der ingen grund til, gentager politikommissær Morten Alslev.

Syd- og Sønderjyllands Politi har blandt andet indhentet videoovervågning fra stedet, der viser en hvid varebil, som sætter en person af. Denne mand går straks fra stedet og varebilen forlader derefter området.

– Der er intet i vores efterforskning og i videomaterialet, der underbygger, at der skulle være tale om kriminelle forhold. Pigerne fortæller os da også i dag, at de er blevet bange i situationen, men efter at have set videoovervågningen er de blevet klar over, at der ikke var nogen grund til det, forklarer politikommissær Morten Alslev.

Syd- og Sønderjyllands Politi er i kontakt med pigernes familier.

– Vi vil fortsat opfordre til, at borgerne henvender sig til os, hvis de oplever noget, der gør dem utrygge. Vi tager altid disse sager alvorligt, men i den konkrete sag viste pigernes frygt sig at være ubegrundet, slutter politikommissær Morten Alslev.

politi politibil
Politi maner fortsat til besindighed … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Mand anholdt i Polen for bortførelse af datter

Modebranchen er færdig med pels

Den danske modeuge har fjernet pels fra catwalken og snart kan resten af modebranchen i EU blive tvunget til at følge trop.

Pels er passé mener både forbrugere og den danske modebranche, der i dag afslutter første pelsfri modeuge. Forbuddet mod brug af pels for de udstillede designere trådte nemlig i kraft i januar. Et forbud, der bakkes op af danskerne, der mener, at modebranchen bør afholde sig fra at bruge vilde dyr i deres tøj og tilbehør.

I en YouGov-undersøgelse fra 2022 svarede 62 procent, at modebranchen bør forbyde brug af vilde dyr i tøj og tilbehør, mens hver anden dansker mener, at det er designerne, der bør tage ansvar ved ikke at bruge vilde dyr i deres kollektioner. Et naturligt ryk, mener fremtidsforsker Anne Skare Nielsen:

– Tiderne ændrer sig helt vildt lige nu. Det at bruge pels er efterhånden blevet et no-go, og så kan man som branche skrige og hyle lige så tosset man vil, eller man kan vælge i stedet at følge med og rykke ind i fremtiden, forklarer Anne Skare Nielsen.

Flere grene af modebranchen er da netop også rykket ind i fremtiden. Verdens største modemagasin Elle blev ligesom modeugen også pelsfri i januar 2023. Men det danske Elle magasin tog allerede skridtet og droppede pels i det danske magasin sidste år.

– Vi ved, at vi som magasin har en stor indflydelse på, hvad der er populært lige nu. Det er derfor helt naturligt for os at sende et signal om, at pels ikke hører til på forsiden af Elle. Vi mener ikke, at pels er et modestatement, siger Cecilie Ingdal, chefredaktør for danske Elle.

Hos designduoen Skall Studio har der aldrig hersket tvivl om, at dyrevelfærd var afgørende for deres virksomhed. De har fra begyndelsen baseret deres brand på en politik, der sikrer ordentlige forhold for dyr.

– Vores valg var et etisk valg, men vi fandt hurtigt ud af, hvilke fordele der er ved at passe på dyrene både for os selv, for sundheden og for planeten. For os er det en selvfølge, at vi ikke arbejder med skind og pels. Vi synes, at man som virksomhed har et ansvar for at oplyse de forbrugere, man har, om konsekvensen af brugen af de materialer, man bruger, siger Julie Skall.

Dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection hyldede den danske modeuge for deres bevidste valg om at fjerne pels fra catwalken. Organisationen har sammen med en lang række dyreorganisationer i Europa netop indsamlet 1,4 millioner underskrifter i et europæisk borgerforslag for at få forbudt produktion og import af pels i EU.

Det betyder i praksis, at EU nu er tvunget til at tage stilling til, om pels skal forbydes. I så fald vil europæiske designere på sigt blive tvunget til at fjerne pels fra kollektioner produceret i EU.

– Vi er rigtig glade for, at Copenhagen Fashion Week, som er toneangivende repræsentant for dansk mode, viser et godt eksempel for modebranchen. Tiden er for længst løbet fra, at dyr skal lide for at vi smykke os med pelskraver og pelsfrakker, siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark og afslutter:

– Alt for mange dyr har måtte lide alt for længe. Nu er det heldigvis fortid med pels i den danske modeuge. Vi opfordrer dem til at se på, om vi ikke også skulle få inkluderet andre vilde dyr, som krokodiller, slanger og strudsefjer, hvor dyrene lider for at blive til bælter eller håndtasker.

cfw talk world animal protection pels modebranchen
Modeugen blev rundet af med en spændende talk omkring forbud mod pels i modeugen. Stephanie Kruuse Klausen fra World Animal Protection hyldede Copenhagen Fashion Weeks forbud mod pels ved et arrangement sidste fredag. … (Foto: PR)

Læs også: Ikoniske mærker dropper pels op til modeugen

IP-rettigheder står bag hvert tredje job i Danmark

Patenter, varemærker og designrettigheder øger en virksomheds nationale og globale konkurrenceevne og økonomiske vækst. Ny international analyse viser, at IP-intensive industrier står bag hver tredje arbejdsplads i Danmark og knap halvdelen af det danske bruttonationalprodukt.

Der er krise på mange fronter, og efter en lang periode med corona, forsyningskrise og krig i Ukraine har flere danske virksomheder brug for medvind og gode råd. Det får de nu med en ny international analyse, der viser, at de virksomheder, som udnytter mulighederne med patenter, varemærker og designrettigheder, klarer sig markant bedre end virksomheder uden.

IP-intensive industrier i Danmark – altså industrier, der benytter sig af patenter, varemærker og designrettigheder – stod bag 29 pct. af danske arbejdspladser og udgjorde 47 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt i perioden 2017-2019. Det viser en omfattende undersøgelse fra den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO.

– Innovation er for mange virksomheder en nøglekomponent til at sikre vækst og flere arbejdspladser, men hvad mange ikke er klar over er, at en del af den ligning er patenter, varemærker og designrettigheder. De er effektive midler til at gøre innovation til god forretning. Så det gode råd her – til store og særligt små virksomheder – er derfor at have et skarpt øje på rettigheder og de muligheder, de giver, fortæller Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Hos Dansk Industri understreger man også betydningen af patenter, designs og varemærker i forhold til at stå stærkt i den internationale konkurrence.

– IP-rettigheder har kæmpestor betydning for rigtig mange af vores medlemsvirksomheder. Innovation er et afgørende element i den internationale handel og globaliseringen, og når vi opfordrer danske virksomheder til at udvikle og investere i for eksempel ny teknologi, medicin, og grønne løsninger, så indebærer det også, at de skal tænke strategisk i rettigheder, så de kan skalere deres virksomhed internationalt og beskytte deres forretning, så de står stærkt på deres markeder, siger Kim Haggren, Vicedirektør i Dansk Industri.

Målt på værditilvækst udmærker dansk erhvervsliv sig ved at have industrier, der er mere IP-intensive sammenlignet med andre europæiske lande. Patentintensive industrier i Danmark står for knap 20 pct af BNP og generer knap 10 pct. af Danmarks arbejdspladser, mens varemærkeintensive industrier i Danmark står for 41 pct af BNP og generer 22 pct af Danmarks arbejdspladser. Designintensive industrier står for knap 16 pct af BNP og generer knap 12 pct. af Danmarks arbejdspladser.

I undersøgelsen fremgår desuden de tyve mest IP-intensive industrier opgjort på europæisk plan.

Læs undersøgelsen ‘IPR-intensive industries and economic performance in the European Union, 4. Udgave’: EPO – Intellectual property fosters 82 million jobs in the EU her.

computer tastatur
IP-rettigheder står bag hvert tredje job i Danmark … (Foto: Pexels)

Læs også: 51 millioner kroner skal fremme vækst i dansk turisme

Visitationszone oprettes på dele af Nørrebro og i Nordvest

Københavns Politis formodning er, at flere af den seneste tids knivstikkerier skyldes en strid mellem to grupper i det kriminelle miljø. Det kan endvidere ikke udelukkes, at mandagens skyderi i Jægersborggade er en gengældelsesaktion for tidligere episoder.

For at lægge maksimalt pres på grupperne og forhindre nye episoder etablerer Københavns Politi derfor en visitationszone i området gældende fra onsdag den 8. februar kl. 18.00 til onsdag den 22. februar kl. 18.00. Her har politiet udvidede muligheder for at visitere personer og undersøge køretøjer for at finde eventuelle våben.

Som led i den tryghedsskabende indsats fortsætter Københavns Politi sin styrkede tilstedeværelse i samme område og samarbejdet med parterne i SSP-systemet.

– Vores formodning er, at flere af knivstikkerierne i slutningen af december og frem til begyndelsen af februar er opgør mellem unge med tilknytning til to kriminelle grupper, udtaler politiinspektør Tomas Marko Juhl.

– Vi vil gerne rette en appel til de her personer og deres omgangskreds: Situationen bliver kun værre, jo længere striden fortsætter. Der er tale om meget alvorlig personfarlig kriminalitet, som kan sende selv helt unge i fængsel i mange år – og vi arbejder målrettet på at få de skyldige stillet til ansvar, fortsætter Tomas Marko Juhl.

Mandag aften kl. cirka 20 blev en 21-årig mand skudt i Jægersborggade på Nørrebro og er svært tilskadekommen. Flere personer blev set flygte fra gerningsstedet.

– Vi er i fuld gang med en bred efterforskning af skyderiet, og vi arbejder naturligvis også på at klarlægge, om der er tale om en gengældelsesaktion for et eller flere af de tidligere knivstikkerier. Det er dog for tidligt at konkludere noget på nuværende tidspunkt, slutter Tomas Marko Juhl.

Visitationszonen er udvidet et enkelt sted i forhold til den tidligere zone, der var i kraft i perioden den 29. december 2022 til den 19. januar 2023. Den gælder nu følgende område:

Peblinge Dossering – Sortedam Dossering – Fredensgade – Tagensvej – Jagtvej – Lersø Parkallé – Tuborgvej – Bispebjergvej – Orgelbyggervej – Rådvadsvej – Utterslevvej – Hareskovvej – Borups Allé – Bispeengbuen – Ågade – Åboulevard – Peblinge Dossering.
Nørrebro har mange gange været stedet, der både var optøjer, demonstrationer og sammenstød med politiet. (Foto: Camilla Falkenberg)

Læs også: Københavns Politi forlænger visitationszoner

Dagens video: Der er brug for hjælp

https://www.instagram.com/p/CoZ2Q7xsj48/

Fredagsfjol: De skønhedsrutiner 🤣

https://www.instagram.com/p/CoVIbz1AukJ/

· Mere fra samme kategori ·