Læs også:

Close
landbrug

NEWS: Ny rapport peger på potentialer for økologisk omlægning i landbruget

Nyheder  | 

Ny rapport peger på potentialer for økologisk omlægning i landbruget · Mistænkt hovedmand i sag om menneskehandel anholdt · Nye overenskomster skal først og fremmest kunne ses på lønsedlen · Biotherm i spændende samarbejde · Indbrudstyv i Skrydstrup anholdt på fersk gerning · Dagens billede: Frankrig hjælper unge med kondomer

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny rapport peger på potentialer for økologisk omlægning i landbruget

En ny rapport fra Økologisk Landsforening redegør for forholdet mellem udbud og efterspørgsel på de økologiske markeder, og på baggrund af samtaler med nøglepersoner fra den økologiske værdikæde konkluderes det, at økologien måske nok er presset nu, men at der kommer fremgang på længere sigt.

Økologisk Landsforening sætter i en ny rapport spot på markederne for økologiske fødevarer. Rapporten gennemgår markedsdata for udbud og efterspørgsel, og med bidrag fra grossister, virksomheder og andre aktører indenfor økologien viser den omlægningsbehovet for hver enkelt produktgren.

– Målet med rapporten er, at den enkelte landmand skal kunne få øje på de potentialer, der er på de forskellige markeder. På den måde kan den være med til at inspirere landmanden til justeringer i produktionen, så den imødekommer efterspørgslen, forklarer Økologisk Landsforenings forperson Louise Køster.

Rapporten henvender sig til både konventionelle landmænd, der er interesserede i at omlægge til økologi, og til økologiske landmænd, der er interesserede i at udvikle deres bedrifter efter forholdene på markedet. Dermed kan rapporten fungere som supplement til de omlægnings- og udviklingstjek, som også udbydes gratis i 2023 hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug, og i sidste ende bidrage til, at det økologiske areal bliver udvidet.

Krigen i Ukraine, energikrisen og den høje inflation har påvirket hele fødevaremarkedet generelt og givet en aktuel nedgang i salget af økologi inden for mange varegrupper. Og det økologiske areal er da også blevet en smule mindre i 2022 sammenlignet med året før. Men set i forhold til tiden før corona, er både det økologiske areal og salg i 2022 dog højere. Markedets iagttagere peger derfor også i rapporten på, at det nuværende pres på økologien er forbigående, og at efterspørgslen vil stige igen. Det glæder Louise Køster:

– Vi oplever en tro på, at markedet og de politiske strømninger både nationalt og i EU peger i retning af en større efterspørgsel og et større økologisk areal i fremtiden. Derfor er det også afgørende at se markedets udvikling i et langsigtet perspektiv, så justeringerne på de enkelte bedrifter peger ind i fremtiden.

Forhåbningerne om bedre tider for økologien bakkes op af EU’s Farm-To-Fork-strategi, der skal sikre, at landbrugsarealet er 25 % økologisk i 2030, mens Danmarks nye regering har gentaget fordoblingsmålet af det økologiske areal i sit regeringsgrundlag.

Læs hele rapporten her.

Rapporten er udarbejdet i projektet Omlægningsbehov og parathed, der er støttet af Promilleafgiftsfonden.

landbrug
Ny rapport peger på potentialer for økologisk omlægning i landbruget … (Foto: PR)

Læs også: Danskerne ved ikke nok om biodiversitet

Mistænkt hovedmand i sag om menneskehandel anholdt

I samarbejde med flere landes politimyndigheder er en mistænkt hovedmand i sag om menneskehandel anholdt. Han blev fremstillet i grundlovsforhør onsdag.

København Vestegns Politi har sigtet en 36-årig rumænsk mand for menneskehandel, menneskeudnyttelse, ulovlig tvang og rufferi. Han blev i går udleveret af fransk politi og derpå formelt anholdt i lufthavnen. Den rumænske mand blev fremstillet onsdag i grundlovsforhør i Retten i Glostrup.

Den rumænske mand er mistænkt for at være hovedmanden i en udenlandsk kriminel gruppe, der har stået bag menneskehandel med prostitution for øje i det storkøbenhavnske område.

– Den kriminelle gruppe er mistænkt for også at have været aktiv i flere andre europæiske lande. Derfor har vi været i tæt samarbejde med Europol og spansk politi samt belgisk, rumænsk og fransk politi, oplyser vicepolitiinspektør Peter Malmose.

Sagen har siden juni 2022 været efterforsket af København Vestegns Politi, og i den forbindelse blev der i efteråret udstedet en international arrestordre på den rumænske mand. Manden blev stoppet af fransk politi i en rutine-kontrol den 13. december 2022 nær Bayonne og har siden været i de franske myndigheders varetægt.

– Det er tilfredsstillende, at det internationale samarbejde foregår effektivt, som det i høj grad har været tilfældet i denne sag, fortsætter Peter Malmose.

I kølvandet på anholdelsen af den mistænkte hovedmand i Frankrig, foretog Københavns Vestegns Politi anholdelse af tre personer i Danmark. Også de er sigtet for menneskehandel, menneskeudnyttelse, ulovlig tvang og rufferi og er alle efterfølgende varetægtsfængslet.

Anklagemyndigheden begærede af hensyn til efterforskningen lukkede døre i forbindelse med grundlovsforhøret. Derfor og fordi også de andre grundlovsforhør har været for lukkede døre, har Københavns Vestegns Politi ikke yderligere kommentarer i sagen for nu.

lastbil
Mistænkt hovedmand i sag om menneskehandel anholdt … (Foto Unsplash)

Læs også: To mænd sigtet for menneskesmugling

Nye overenskomster skal først og fremmest kunne ses på lønsedlen

HK Privat forventer svære overenskomstforhandlinger, men der er ingen vej udenom, at kroner og ører bliver det altoverskyggende tema.

Mere i løn. Det er den ubestridte topscorer, når HK Privat igennem 2022 har spurgt sine medlemmer, hvad der står øverst på ønskelisten til OK23.

Efter et år med buldrende inflation har HK’erne, ligesom de fleste andre lønmodtagere i Danmark, fået udhulet købekraften og banket reallønnen tilbage. Derfor bliver den absolutte topprioritet for HK Privat ved de kommende overenskomstforhandlinger, at resultatet skal kunne ses på lønsedlen. Det siger sektorformand, Simon Tøgern.

– Forventningerne fra vores bagland er høje. Jeg erkender, at vi er midt i en usikker tid med høj inflation, energikrise og krigen i Ukraine, så vi forventer nogle vanskelige forhandlinger, og vi kommer ikke til at indhente alt det tabte. Men vi vil kæmpe for, at der bliver skruet på alle de knapper, der kan give vores medlemmer flere penge mellem hænderne, siger han.

HK Privats funktionæroverenskomster har ingen mindstelønsbestemmelser. I stedet er de indrettet sådan, at der fra centralt hold forhandles fritvalg – en konto, hvor arbejdsgiver indbetaler en overenskomstaftalt procentsats af den ferieberettigede løn, som lønmodtageren selv kan vælge at få udbetalt som enten løn, feriefridage eller pension. Derudover forhandles der blandt andet pension, barselsbestemmelser og uddannelse, mens lønningerne altså forhandles lokalt i virksomhederne.

Meget tyder dog på, at der ikke har været det store at komme efter for HK Privats medlemmer ved de lokale lønforhandlinger det seneste år. HK Privats lønstatistik for 2022 tyder kun på en moderat lønfremgang, og ifølge en undersøgelse, som Epinion lavede blandt HK Privats medlemmer i efteråret, har 30 procent hverken fået en lønstigning eller haft en lønforhandling i 2022.

– Det er selvfølgelig ikke rimeligt, når vi ved, at produktiviteten er steget, og virksomhederne har haft en god indtjening gennem de senere år. Det burde i højere grad have afspejlet sig i medlemmernes lønudvikling, siger Simon Tøgern.

Derfor går HK Privat også til forhandlingerne med det formål, at overenskomsternes lønbestemmelser får et eftersyn, så det i højere grad sikres, at medlemmer har en reel mulighed for at forhandle sig til lønstigninger lokalt.

Udover løn handler de største medlemsønsker om større indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden, og at sikre at flere medlemmer er omfattet af overenskomsterne.

dagbog kaffe arbejde
Nye overenskomster skal først og fremmest kunne ses på lønsedlen – det mener HK Privat … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinders CV dømmes hårdere end mænds

Biotherm i spændende samarbejde

Biotherm og Paul Mailhat i samarbejde med Tara Ocean Foundation er stolte af at præsentere hav og biodiversitets- forskningsprojektet, der skal indgå i sejlsportsbegiveheden ‘The Ocean Race’.

Biotherm kommer fra vand, og vi vil gerne give tilbage til det – de ved at en forståelse af havet er det første skridt til at hjælpe med at beskytte det. Derfor deltager de i et  kapsejladsprogram ‘The Ocean Race’ med Paul Meilhat. Han er nemlig en af verdens førende sømænd og navigatører, som altid har haft en passion for at sikre havet beskyttelse.

I 2010 begyndte Paul at organisere strandoprydninger med NGO’en Surfrider Foundation Europe (Biotherms NGO-partner), og i 2020 lancerede han operationen ‘Echappée Bleue’ (Blue Escape) med Surfrider Foundation Europe for at introducere sejlads til børn, der aldrig har haft muligheden for at se eller være i havet. Det er vigtigt for Paul Meilhat, at ethvert projekt, han arbejder på, har en god balance mellem præstation og formål.

Biotherm og Paul Meilhat er gået sammen med Tara Ocean Foundation i en mission om at studere havets biodiversitet. Imens racerholdet tager ud på The Ocean Race, foregår der sideløbende et eksperimentelt forskningsprojekt, som er integreret i Biotherms IMOCA båd.

Biotherms Water Lovers-program har støttet Tara Ocean Foundations kritiske forskning omkring havets klimaændringer siden 2017. Tara Ocean er for nylig vendt tilbage fra sin ‘Mission Microbiomes’, som er en videnskabelig mission fokuseret på studiet af havets mest fundamentale stof – dets mikrobiom. Under hver etape af kapløbet vil der være mulighed for dataindsamling, som sensorerne ombord på Biotherms IMOCA vil indsamle omkring fytoplankton og havets sundhed. Disse data er essentielle for Tara Ocean Foundations forskning, da IMOCA båden får en unik mulighed for at rejse hen til steder, som deres egne forskningsfartøj ikke selv kan.

The Ocean Race er en af verdens største og mest krævende sportsbegivenhed, hvor et felt bestående af nogle af klodens dygtigste sejlere i løbet af ni måneder sejler jorden rundt i et etapebaseret kapsejlads. For første gang i historien er Aarhus og Danmark at finde på ruten rundt om planeten!

The Ocean Race 22/2023 begynder i januar 2023 og besøger i løbet af seks måneder ni byer. Feltet rammer Aarhus den 29. maj 2023, hvor eventpladsen foran DOKK1 er klædt på til én af Danmarks absolut største sejlsportsbegivenheder.

Vi glæder os til at tage dig med på denne spektakulære rejse, lyder det fra Biotherm …

biotherm race
Biotherm indgår spændende samarbejde … (Foto: PR)

Læs også: Beautynyheder 

Indbrudstyv i Skrydstrup anholdt på fersk gerning

Beboerne opdagede den ubudne gæst sent fredag aften, umiddelbart efter, at de var kommet hjem.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtog fredag den 30. december klokken 23.48 anmeldelse om et igangværende indbrud i en privat beboelse i Skrydstrup i Haderslev Kommune.

Da første patrulje ankom til stedet, kunne betjentene konstatere, at indbrudstyven stadig var i ejendommen, hvorefter han blev anholdt og sigtet for indbrud.Beboerne var kort forinden kommet hjem til adressen og havde opdaget indbruddet. Og da de hørte, at indbrudstyven stadig var i bygningen, ringede de 1-1-2.

Den anholdte, en 23-årig mand bosiddende i Haderslev Kommune, blev desuden sigtet for vold og forsøg på vold mod betjentene i forbindelse med hændelsen.

Der har ikke været grundlag for fremstilling i et grundlovsforhør, så den 23-årige mand blev løsladt efter endt afhøring, men sigtelsen er opretholdt.

Indbrud, jul, julen, tyv, tyveri, stjæl, farlig
Indbrudstyv i Skrydstrup anholdt på fersk gerning. (Foto: Pexels)

Læs også: Varebil med tyvekoster fundet i udrejsekontrol

Dagens billede: Frankrig hjælper unge med kondomer

· Mere fra samme kategori ·