Læs også:

Close
sennepsmark himmel sky natur danmark (Foto: Unsplash)

NEWS: Danskerne ved ikke nok om biodiversitet

Nyheder  | 

Danskerne ved ikke nok om biodiversitet · Julelejre giver børn og unge fra udsatte familier et tiltrængt pusterum · Fængselsstraf for vold, voldtægt og blufærdighedskrænkelse · Uligheden i kønsbalancen blandt danske musikskabere fortsætter · Mary Fonden støtter piger i Burkina Faso · Dagens billede: Kendis crush · Decemberglimt: Vintersolhverv

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne ved ikke nok om biodiversitet

Ny undersøgelse viser, at 4 ud af 10 danskere ikke mener, at de ved nok om biodiversitet og at flere er fejlinformerede om vigtige aspekter af biodiversitetskrisen. Det kalder på et øget fokus på en overset og kompleks udfordring, mener Mejeriforeningen, der står bag ny undersøgelse.

Danskerne er for længst blevet klimabevidste og samtaler om CO2-udledninger og reduktionsmål blevet almindelige, men en ny undersøgelse viser, at det forholder sig helt omvendt, når det kommer til biodiversitetskrisen. Hele 4 ud af 10 danskere (40%) svarer nemlig direkte, at de ikke ved nok om biodiversitet, og på samme tid er størstedelen af danskerne faktisk også misinformerede om emnet. Eksempelvis er biodiversiteten faldet globalt de seneste 30 år og denne udvikling kan være irreversibel, hvilket betyder, at tabet ikke kan genoprettes, men over halvdelen af danskerne tror det modsatte. Samtidig svarer kun omkring halvdelen rigtigt på, at biodiversitet handler om mangfoldigheden og stabiliteten af økosystemer.

Hos SEGES, der arbejder med innovation indenfor landbruget, ser man resultaterne som udtryk for, at biodiversiteten har stået i skyggen af de senere års fokus på henholdsvis miljøindsatser og CO2-udledninger.

– De seneste år har der været meget fokus på, hvordan vi som samfund kan sænke vores miljøpåvirkning og klimaaftryk og dermed sikre en grønnere omstilling. Det er vigtige indsatser, men det har også betydet, at både debatten og de politiske indsatser har handlet meget om disse emner, som jo er mere konkrete og måske nemme at forstå. Mange har så også troet, at miljø- og klimaindsatser hjælper med at fremme biodiversiteten, men det kræver altså en anden målrettet og helhjertet indsats. For mange har det også været sværere at forholde sig til biodiversitet, for vi ser og kender ikke de arter, der forsvinder – netop fordi de er sjældne. Derfor har det hidtil været lidt diffust for folk at forholde sig til, at der er tilbagegang for en række arter, når de samtidig ser fremgang for f.eks. rovfugle og rådyr. Vi ser dog en stigende interesse for biodiversitet, både hos landmænd og i den almindelige befolkning, fortæller naturchef hos SEGES Heidi Buur Holbeck.

Danmark halter efter, og der er behov for handling. EU har i sin biodiversitetsstrategi for 2030 kaldt tabet af biodiversitet for én af de største trusler mod menneskeheden og kalder derfor på markante forandringer. Eksempelvis ligger Danmark helt i bunden i EU, når det kommer til bevarelse af habitater for dyreliv. Hvad der ligger bag årsagerne til biodiversitetskrisen, er der dog få danskere, der kender til, viser Mejeriforeningens undersøgelse. Således tror over halvdelen fejlagtigt, at hverken klimaforandringer, voksende byer og infrastruktur samt landbrug og anden fødevareproduktion er skyld i det globale tab af biodiversitet. Hos Mejeriforeningen anerkender man, at sektoren har et ansvar, men også at flere gårde i stigende grad implementerer biodiversitetsfremmende tiltag som holistisk afgræsning, omlægning af vådområder og opretning af vilde naturområder, forklarer direktør Jørgen Hald Christensen.

– Det er klart, at vi som sektor har en rolle at spille, når det kommer til tabet af biodiversitet, og derfor er det også en bunden opgave for os at vende kurven og sikre mere natur i og omkring vores produktion. Heldigvis ser vi også, at mange af vores medlemmer er dybt engageret i sagen. Hvis naturen kommer i ubalance, påvirker det jo både mulighederne for at drive landbrug og levere mælk og dermed også mælkeleverandørernes levebrød. Derfor er det vigtigt, at vi også fokuserer på biodiversiteten og samtidig gør mere for at informere danskerne om de udfordringer, der er, og oplyse om de gode løsninger, der sættes i værk, slutter Jørgen Hald Christensen.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er gennemført af Userneeds for Mejeriforeningen i maj 2021 med 1.513 respondenter fordelt repræsentativt på køn, alder og geografi.

Data:

Synes du, du har et godt indblik i, hvad biodiversitet er?

Ja, i høj grad: 15,7%

Ja, i nogen grad: 44.5%

Nej: 39.9%

Hvilke af disse udsagn om biodiversitet, tror du, er korrekte? Tab af biodiversitet kan være irreversibelt – det vil sige, at vi ikke kan få det tabte igen.

Ikke valgt: 54.2%

Valgt: 45.8%

Hvilke af disse udsagn om biodiversitet, tror du, er korrekte? Biodiversiteten på globalt plan er faldet i de seneste 30 år.

Ikke valgt: 51,9%

Valgt: 48.1%

Hvilke af disse udsagn om biodiversitet, tror du, er korrekte? Biodiversitet handler om mangfoldigheden og stabiliteten af økosystemer.

Ikke valgt:49.8%

Valgt: 50.2%

Hvilke af disse udsagn om biodiversitet, tror du, er korrekte? Klimaforandringer er én af årsagerne til det globale tab af biodiversitet.

Ikke valgt:57.4%

Valgt:42.6%

Hvilke af disse udsagn om biodiversitet, tror du, er korrekte? Voksende byer, vejnet og infrastruktur er nogle af årsagerne til det globale tab af biodiversitet.

Ikke valgt:51.4%

Valgt:48.6%

Hvilke af disse udsagn om biodiversitet, tror du, er korrekte? Landbruget og anden fødevareproduktion er nogle af årsagerne til det globale tab af biodiversitet.

Ikke valgt: 60.7%

Valgt: 39.3%

sennepsmark himmel sky natur danmark (Foto: Unsplash)
Danskerne ved for lidt om biodiversitet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danskerne kæmper for biodiversitet

Julelejre giver børn og unge fra udsatte familier et tiltrængt pusterum

Det kan mærkes hos børn og unge, som i forvejen er pressede derhjemme, når skoler og fritidstilbud lukker ned før tid. Det er derfor ekstra vigtigt at give børnene et pusterum, lyder det fra Blå Kors Danmark, som i år sender knap 100 børn og unge afsted på lejr i juleferien.

Skolerne er lukket ned før tid og undervisningen, og kontakten med vennerne foregår online. Det kan føles ekstra svært, hvis man er barn eller ung i familie, som er udfordret af for eksempel økonomi, sygdom eller misbrug.

Det ved man hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark, der har mange års erfaring med at afholde ferielejre for børn og unge. Blandt andet i juleferien, som i forvejen er en svær tid i familierne.

Derfor er det ekstra vigtigt i år, at både børn og unge får et pusterum fra hverdagen, fortæller ferielejrchef Karen Klemmed Hviid:

– For mange børn er skolerne og klubtilbuddene et vigtigt pusterum og helle i hverdagen. De bliver lukket ned tidligere i år. Nogle kan måske tænke, at det er få dage, når det er fem dage, der er tale om, men det kan føles som virkelig lang tid for børnene og de unge, så det er særligt vigtigt, at vi i år får skabt et pusterum for dem på vores julelejre.

For 21-årige Maria Andreasen har Blå Kors Danmarks ferielejre gjort en stor forskel. Marias far havde i mange år et misbrug og døde af en overdosis på hendes 13-års fødselsdag.

– Det var en hård følelse at have indeni. Men lejrene har været rigtig gode for mig. De har lært mig, at det er lige meget, hvad jeg siger, og hvad jeg gør, fordi jeg er god nok. Det har virkelig lært mig at elske mig selv på en måde, jeg aldrig har gjort før, fortsætter Maria.

Lejrene har været et godt afbræk for Maria, der både fremhæver fællesskabet og lederne, når hun skal fortælle om det gode ved lejrene.

– Det er altid fedt at komme på en lejr, hvor man ved, at alle de ledere, der er med, er med for børnenes og de unges skyld. De bruger tid i deres hverdag på at give os en oplevelse. Fordi de har lyst – ikke fordi de får noget.

Maria var med på lejr første gang, da hun var 14 år. I dag er hun 21 og skal i år selv være frivillig på en af Blå Kors’ julelejre.

I år afholder Blå Kors Danmark i alt tre julelejre i Jylland, på Fyn og Sjælland, som finder sted i Ans ved Silkeborg, Tommerup og Hillerød i perioden fra den 27. til 30. december.

Interessen for lejren har været stor, fortæller ferielejrchef Karen Klemmed Hviid:

–  Vores lejre er blevet fyldt tidligt op. Julen er en særlig svær og sårbar tid. Der er mange forventninger. Det er ofte svært at være sammen i længere tid. Hvis man er i en sårbar og udsat position, kan der opstå mange konflikter i familien, slutter hun.

Lejrene arrangeres af frivillige voksne, som har forberedt et program fyldt med hygge og aktiviteter, så både børn og unge kan tage hjem med gode minder i bagagen.

Læs mere om julelejrene her.

blå kors
Maria Andreasen har været med på flere af Blå Kors Danmarks ferielejre og ved om nogen, hvor stor en betydning det har at få et afbræk i hverdagen. (Foto: PR)

Læs også: Blå Kors om julen: Intet er som det plejer

Fængselsstraf for vold, voldtægt og blufærdighedskrænkelse

En 46-årig mand er ved retten i Viborg blevet idømt tre et halvt års fængsel for en lang række forhold begået mod en 34-årig kvinde – herunder vold, voldtægt og blufærdighedskrænkelse.

En kvinde fra Viborg blev om aftenen den 21. februar 2021 udsat for blufærdighedskrænkelse, da en tidligere bekendt filmede hende og en anden mand uden deres samtykke. Det slog retten i Viborg i dag fast.

Videooptagelserne fandt sted fra den 34-årige kvindes private baghave, hvorfra den nu fængselsdømte mand gennem vinduerne til hendes hus filmede hende og den anden mand. En handling, der ifølge retten var en krænkelse af deres blufærdighed.

Efterfølgende valgte den 46-årige gerningsmand at dele videoerne digitalt til flere forskellige personer, hvilket retten også fandt ham skyldig i. Han blev derudover også dømt skyldig i to forskellige forhold af hærværk begået mod de samme to personers private biler.

Ved retten i Viborg blev manden også kendt skyldig i forhold vedrørende vold og efterfølgende voldtægt begået mod den 34-årige kvinde i slutningen af januar 2021.

– Jeg meget tilfreds med, at retten har fundet tiltalte skyldig i anklageskriftet, og jeg finder straffen passende udmålt, udtaler specialanklager Pia Koudahl fra anklagemyndigheden i Midt- og Vestjyllands Politi.

Voldtægtsepisoden blev vurderet til at være foregået under anvendelse af vold og trusler og uden samtykke fra kvindens side.

Den 46-årige mand blev ved retten også kendt skyldig i et forhold fra marts 2021 vedrørende et indbrud i kvindens hus i Viborg, hvor han begik både tyveri og hærværk for et endnu ikke opgjort beløb. Dommen blev anket til frifindelse.

retssag advokat dom
En 46-årig mand er ved retten i Viborg blevet idømt tre et halvt års fængsel for en lang række forhold begået mod en 34-årig kvinde – herunder vold, voldtægt og blufærdighedskrænkelse … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Find dit forsvar mod psykopater og andre idioter

Uligheden i kønsbalancen blandt danske musikskabere fortsætter

Kodas nye kønsstatistik viser, at kønsbalancen blandt den samlede gruppe af danske musikskabere fortsat er markant skæv – de mandlige musikskabere dominerer stadig stort både i antal og i andelen af rettighedsudbetalingerne. Dykker man ned i tallene, er der dog også en lille fremgang at spore på nogle få områder, men der skal langt flere indsatser og forandringer til, før kønsbalancen for alvor bliver mere lige.

For at kaste lys over udfordringerne med kønsbalancen i den del af musikbranchen, som Koda repræsenterer, udgiver Koda sin årlige statistik om kønsbalancen blandt komponister og sangskrivere. Ser man overordnet på den samlede gruppe af danske musikskabere, viser Kodas kønsstatistik, at uligheden i kønsbalancen er den samme som i 2019, både målt på kønsfordelingen generelt og på andelen af rettighedsudbetalingerne.

Der er dog også fremgang at spore i kønsstatistikken. Dykker man ned i de forskellige udbetalingsområder, ser man en mindre fremgang hos den samlede gruppe af kvindelige medlemmer, som får en større andel af udbetalingerne på koncert- og radioområdet sammenlignet med året før. Blandt de komponister og sangskrivere, som har været medlem af Koda i op til fem år, og som udgør en mindre del af den samlede medlemsgruppe, er kønsbalancen blevet mere lige. Det skyldes, at de kvindelige musikskabere i denne gruppe har oplevet en stigning i deres andel af udbetalingerne på to procentpoint, hvilket hovedsageligt bunder i en betydelig fremgang i kvindernes andel af udbetalingerne på koncert- og radioområdet på henholdsvis otte og 12 procentpoint.

– Selvom den generelle kønsbalance er uændret, er det trods alt opløftende, at vi oplever mindre fremgange på nogle få udbetalingsområder og hos vores nye kvindelige medlemmer. Vi kan se, at det er koncert- og radioområdet, som i høj grad bærer udviklingen, og for os at se er det et tegn på, at der i musikbranchen bliver arbejdet aktivt for at ændre på uligheden i kønsbalancen, forklarer næstforkvinde i Koda og direktør for musikforlaget Edition Wilhelm Hansen, Loui Törnqvist.

Der skal dog et meget større ryk til, og den positive udvikling skal være kontinuerlig, før kønsbalancen bliver mere lige blandt den samlede gruppe af danske musikskabere. Derfor er det også bekymrende, når kønsstatistikken viser, at uligheden i kønsbalancen generelt set kun er blevet større i løbet af 2010’erne.

–  Hvis vi skal have vendt denne udvikling, skal branchen holde fast i deres vilje til at skabe en reel forandring og samtidig skrue endnu mere op for dampen. Derfor er det vores håb, at branchen vil bruge de positive tendenser i statistikken som motivation til at fortsætte og forhåbentligt intensivere deres indsatser, for de vidner om, at konkrete handlinger kan gøre en forskel. Hos Koda fortsætter vi i hvert fald ufortrødent vores initiativer og fokus. Blandt andet investerer vi gennem Koda Kultur i projekter, som for eksempel skal inspirere piger og kvinder til at skabe mere musik, og snart udkommer vi med en større undersøgelse, som vil give nogle svar på årsagerne til den skæve kønsbalance i musikbranchen, slutter Kodas bestyrelsesformand og komponist, Niels Rønsholdt.

Nøgletal:

 • 20 procent af Kodas medlemmer er kvinder.
 • 10 procent af det samlede udbetalingsbeløb i 2020 gik til kvinder.
 • Kvindernes andel af det samlede udbetalingsbeløb er faldet med knap en fjerdedel siden 2012.
 • 90 mænd og fem kvinder er placeret i gruppen af højest indtjenende medlemmer.
 • Fire kvinder i alt på fem forskellige top 10-lister.
 • De nye kvindelige musikskabere har oplevet en stigning i deres andel af udbetalingerne på to procentpoint.
 • 81 procent af de værker, som blev registreret i løbet af 2020, var skabt alene af mandlige medlemmer.
 • 10 procent af værkerne var skabt alene af kvindelige medlemmer.
 • Ni procent af værkerne havde både mænd og kvinder som rettighedshavere.Find hele Kodas kønsstatistik her.
koda
Uligheden i kønsbalancen blandt danske musikskabere fortsætter … (Foto: Koda)

Læs også: Spotify afslører, hvilke kvinder vi lytter til

Mary Fonden støtter piger i Burkina Faso

Mary Fonden giver i år sin særlige donation til Gisèle Kambou-centeret, der hjælper piger og kvinder i Burkina Faso. Centeret, der også er støttet af UNICEF, hjælper blandt andet piger, der har været udsat for voldtægt eller omskæring. H.K.H. Kronprinsessen ønsker med donationen at bidrage til, at flere piger sikres adgang til en uddannelse og dermed en bedre fremtid.

Burkina Faso er et af verdens fattigste lande og præget af klimaforandringer, konflikt og ustabilitet. Omkring syv procent af befolkningen lever som internt fordrevne. Det har alvorlige konsekvenser – især for de mest sårbare grupper, som ofte er piger og kvinder. Formand for Mary Fonden H.K.H. Kronprinsessen besøgte for nylig landet for at sætte fokus på piger og kvinders rettigheder. Her besøgte Kronprinsessen bl.a. Gisèle Kambou-centeret, som nu får Mary Fondens særlige donation.

De piger og kvinder, der kommer på Gisèle Kambou-centeret har alle deres egen unikke og barske historie. En af dem er Rahinatou på 30 år, der fortæller om, hvordan hun som 9-årig var på ferie hos sin bedstemor, og uden at vide det på forhånd, blev sat op på række med andre piger i en ceremoni, hvor de en efter en blev omskåret og efterfølgende lå og blødte. En jordemoder havde oplyst hende om, at hun skulle opereres, før hun kunne føde. Hun håber nu at kunne få hjælp i centeret. En anden ung pige er Aminata på 15 år, der fortæller, hvordan hun blev voldtaget af en mand, hun mødte hos bageren. Hun blev herefter gravid, og hendes far smed hende ud hjemmefra. Centeret gav hende husly og hjælp til at få overgrebsmanden fængslet. Hun har beholdt barnet, og centeret betaler hendes skolepenge, så hun kan fortsætte sin skolegang.

– Piger og unge kvinder i Burkina Faso kæmper med, at deres mest basale rettigheder bliver overtrådt. Det var hjerteskærende at møde piger, der f.eks. lever med daglige smerter og helbredsproblemer, fordi de mod deres vilje er blevet omskåret. Men det giver håb at se, at der er stærke og dygtige organisationer, der giver pigerne en udstrakt hånd og hjælper dem, så godt de kan – bl.a. med at få en uddannelse og adgang til reproduktive sundhedsydelser. Den hjælp, som Gisèle Kambou-centeret giver pigerne, er med til at øge deres chancer for, at de kan få en bedre fremtid og give deres børn bedre vilkår, end dem, de selv har fået. Jeg er virkelig glad for, at vi i Mary Fonden kan gøre det muligt for centeret at give flere piger og kommende mødre adgang til uddannelse for at sikre dem en bedre fremtid. Og så vil jeg gerne sige tak til de unge kvinder og pigerne for at stå frem og fortælle deres historier, udtaler Kronprinsessen.

Donationen på 50.000 USD fra Mary Fonden til Gisèle Kambou-centeret er øremærket til at støtte, at pigerne i centeret får adgang til eller kan fortsætte deres uddannelse.

Hos foreningen Voix de Femmes, der står bag Gisèle Kambou-centeret er man rigtig glade for Kronprinsessens engagement i projektet og donationen fra Mary Fonden.

– Bidraget vil sikre skolegang og erhvervsuddannelse til pigerne og udvikle deres lederskab, så de kan blive ambassadører for afskaffelse af kønsbaseret vold i Burkina Faso. Det vil derfor forbedre livet for de mange piger, der overlever eller er i fare for at blive udsat for kønsbaseret vold. På vegne af centeret, alle pigerne og deres familier udtrykker jeg vores glæde og begejstring over at modtage denne donation, og jeg udtrykker vores uendelige taknemmelighed over for Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen af Danmark, siger Mariam Lamizana, der er formand for foreningen Voix de Femmes.

Fakta om Gisèle Kambou-centeret:

Gisèle Kambou-centeret ledes af NGO’en Voix de Femmes, er etableret i 2005, og har lokale afdelinger i syv af Burkina Fasos 13 regioner.

Centeret tilbyder følgende ydelser til særligt kvinder og piger:

 • Primær sundhedspleje til mødre og børn.
 • Juridisk bistand og retshjælp: En advokat er til rådighed for at rådgive og hjælpe ofre for bl.a. kønsbaseret vold og kvindelig omskæring med at kræve erstatning.
 • Psykosocial og psykologisk bistand: Socialrådgivere og en psykolog står til rådighed for børn, kvinder og piger, såvel som for deres familier.
 • Oplysningsaktiviteter for at ændre de samfundsstrukturer og sociale normer, der hæmmer ligestilling.

Fakta om Mary Fondens særlige donation:

 • Hvert år uddeler Kronprinsessen Mary Fondens særlige donation til et projekt eller en organisation, som har vist særligt potentiale, og som flugter med fondens formål.
 • Mary Fonden identificerer, driver og evaluerer projekter i samarbejde med relevante eksperter, organisationer, fonde og virksomheder inden for fondens overordnede formål om at bekæmpe social isolation.
mary fonden
H.K.H. Kronprinsessen sammen med medarbejdere i Gisèle Kambou-centeret, leder af centeret Raphaël Zongonaba, præsident for Voix de Femmes Mariam Lamizana, den danske ambassadør i Burkina Faso Steen Sonne Andersen og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen. (Foto: Birgit Baunehøj)

 

Læs også: Mary Fonden hjælper udsatte familier gennem julen

Dagens billede: Kendis crush

Decemberglimt: Vintersolhverv

· Mere fra samme kategori ·