Læs også:

Close
blomster, mark, bier, planter

Sommernews: Danskerne kæmper for biodiversiteten

Nyheder  | 

Danskerne kæmper for biodiversiteten · 30-årig mand dømt for trusler, vold og færdselsforseelser · Her er Danmarks nye officielle OL-sang · Tredje dom i stor sag om kokain · Styrket turismeindsats på Lollands Sydkyst · Dagens billede: Katastrofe i havet · Sommerpostkort: Smukke Skagen 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne kæmper for biodiversiteten

Flere tusind danskere har i år tilmeldt sig projektet ’Danmarks Vilde Haver’. Den store hjælp er tiltrængt for Danmarks natur og biodiversitet, der er i en skræmmende krise. Projektet går ud på at skabe en vild folkebevægelse, der skal give mere plads til naturen og levesteder for de danske arter. Og de mange deltagere fra start giver håb for holdet bag projektet.

’Danmarks Vilde Haver’ er en vild folkebevægelse, der er med til at skabe den handling, naturen har brug for. Gennem inspiration til for eksempel vandhuller, høstakke og hjemmehørende arter giver projektet danskerne den nødvendige viden til at give naturen og biodiversiteten en hjælpende hånd på egen hjemmebane. Og hver kvadratmeter tæller i kampen.

– Vi oplever en stor tilslutning til ’Danmarks Vilde Haver’. Antallet af deltagere er mere end fordoblet i forhold til sidste år – og det er med mere end to måneder tilbage af dette års projekt. Det høje engagement viser, at mange danskere interesserer sig for naturen og biodiversiteten, og at vi som individer er villige til at bidrage til at forbedre den. Der skal kæmpes hårdt for den danske biodiversitet, så jeg bliver ekstra fortrøstningsfuld på vores naturs vegne, når så mange står sammen og bliver en del af løsningen fremfor problemet, forklarer Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

De mange tilmeldte kvadratmeter rummer alt fra haver og altankasser til indkørsler og store fællesarealer. Én af de mange deltagere er Lillian Jensen fra Nysted på Lolland, som har dedikeret hele 50.000 kvadratmeter – svarende til 7 fodboldbaner – til kampen for en bedre biodiversitet i Danmark. I det store areal har Lillian givet jorden ro og ladet de vilde planter få plads. Det har resulteret i, at store tæpper af vild merian er flyttet ind, hvilket medfører et summende liv fra insekter.

–Jeg er med i Danmarks Vilde Haver, fordi naturen er min allerhøjeste prioritet. Den er så vigtig for hele klodens overlevelse, men også for vores mentale og følelsesmæssige velbefindende som mennesker, fortæller Lillian.

Også IKEA Danmark, der er partner på projektet i år, bidrager med deres kvadratmeter omkring de danske varehuse. Det gælder blandt andet 25.000 kvadratmeter græs rundt om varehuset i Taastrup, som nu får lov til at stå. Dertil har medarbejderne fjernet græs og plantet en engblanding på 1.000 kvadratmeter, der skal gøre gavn for blandt andet sommerfugle og bier.

Der er mange måder, man kan give naturen og dyrelivet mere plads i haven. Man kan for eksempel helt enkelt lade det hele gro. Men biodiversitet behøver ikke stå i modsætning til en have, der er indrettet med blomsterkrukker, rosenbed, køkkenhave og plads til familien – tværtimod. Ifølge Haveselskabet er det heller ikke besværligt eller tidskrævende at få en vildt pæn have.

– At give naturen plads betyder ikke, at man skal give slip på hele haven. Men ved at give naturen et hjørne af haven eller altanen og huske naturen, når vi planter nyt, gør vi en kæmpe forskel. I vores rådgivning kan vi høre, at flere og flere haveejere har taget budskabet til sig og tænker vilde plantearter, dyr og insekter med i planen, når de indretter sig udenfor. Vi er glade for den store interesse for større biodiversitet i haverne, for haveejerne kan gøre meget mere for den vilde natur, end de fleste sikkert tror, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

Der er et massivt pres på Danmarks vilde natur og biodiversitet. Arter forsvinder i rekordfart, og det har store konsekvenser for biodiversiteten. Rødlisten fra 2019 viser blandt andet, at danske dyre- plante- og svampearter ikke har fået det bedre siden 2010, og at mange arter fortsat er i risiko for at uddø. Der er behov for handling, og det er lige netop handling for naturen, WWF Verdensnaturfonden, Haveselskabet og IKEA gerne vil skabe.

Og meget tyder også på, at interessen for biodiversitet og vild natur i de danske haver er steget, siden WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet startede ’Danmarks Vilde Haver’ i 2020. I år får projektet nemlig selskab af andre lignende projekter, blandt andre ’Sammen om et vildere Danmark’ fra Miljøministeriet og ’Slip haven fri’ fra Danmarks Naturfredningsforening og Rema 1000.

I skrivende stund er flere en 3.375 danskere tilmeldt ’Danmarks Vilde Haver’ med mere end 2,4 millioner kvadratmeter fordelt på haver, altaner og fællesarealer. Og man kan stadig nå at være med i kampen for den danske biodiversitet ved at tilmelde sig på hjemmesiden danmarksvildehaver.dk.

wwf biodiversistet
Billedet er fra Lillian Jensens have i Nysted på Lolland. Lillian deltager i Danmarks Vilde Haver med 50.000 kvadratmeter. (Foto: Lillian Jensen)

Læs også: Der er plads til alle i naturen

30-årig mand dømt for trusler, vold og færdselsforseelser

En 30-årig mand fra Horsens blev ved retten i Horsens sidste uge idømt 3 måneders ubetinget fængsel, en bøde på 22.000 kroner . og ubetinget frakendelse af førerretten i 6 måneder for blandt andet trusler, vold og flere færdselsforseelser.

Den 30-årige mand blev blandt andet dømt for at have truet en politibetjent, da han den 25. februar 2021 blev standset af Sydøstjyllands Politi efter en færdselsforseelse i Horsens. Den 30-årige blev herefter anholdt.

Han blev også dømt for i maj 2021 at have givet sin tidligere kæreste en lussing, at have spyttet hende i ansigtet og at have truet hende to gange.

Derudover blev den 30-årige mand dømt for flere færdselsforhold, blandet andet for at køre bil i narkotikapåvirket tilstand og at køre uden kørekort og ansvarsforsikring på bilen. Den 30-årige ankede dommen.

idømt, fængsel, straf, dom, dommer, anholdt, politi, 112, hammer
Den 30-årige mand dømt men ankede sagen … (Foto: Pexels)

Læs også: Litausk mand udleveret til Danmark og varetægtsfængslet

Her er Danmarks nye officielle OL-sang

Sangen ’Vi kommer alle et sted fra’ med Carpark North i front bliver Danmarks officielle sang til OL i Tokyo 2021.

Der er mange gode grunde til at hylde de danske atleter, der i år stiller op til verdens største sportsbegivenhed, OL i Tokyo.

Ikke alene har de kæmpet ekstra hårdt – og ekstra længe – for at forberede deres livs præstation. De må også gennemføre konkurrencerne helt uden danske tilskuere på tribunerne, når de kommer til Tokyo.

Men heldigvis kan vi danskere følge og heppe på vores godt 100 atleter hjemmefra, når OL skydes i gang 23. juli. Og måske kan vi sende en ekstra tanke til det stærke bagland, som har støttet atleterne op til sommerens store begivenhed.

Det er ideen bag Danmarks officielle OL-sang ’Vi kommer alle et sted fra’, som er blevet til i samarbejde mellem Carpark North, DR Pigekoret og Danmarks Idrætsforbund.

Sangen releases den 6. juli på Copenhagen Records og bliver samtidig DR Sportens kendingsmelodi ved sommerens OL-dækning.

’Vi kommer alle et sted fra’ er skrevet af Lau Højen fra Carpark North og handler om at drømme stort, kæmpe og nå toppen – for så til sidst at vende hjem igen. Men sangen handler også om, at vi ikke er alene, men har brug for stærke rødder og relationer for at nå de sublime præstationer.

Lau Højen fra Carpark North siger om sangen:

– Sangen er en fortælling om, at vi når vores drømme på skuldrene af alle dem, der har formet os: Lærere, trænere, venner og familie. Da jeg skrev sangen, forestillede jeg mig de rørende billeder af Sara Sloth og Pernille Blume, da de kom over ’målstregen’ på land og i vandet ved sidste OL. Jeg kunne pludseligt se – måske fordi jeg nu selv er far til to små piger – den kamp de må have gået igennem for at stå lige dér. Menneskelig og ultrafokuseret skønhed, siger Lau Højen, der håber, at såvel atleter som de mange danske fans hjemme i stuerne vil tage god imod ’Vi kommer alle et sted fra’.

– Jeg ser for mig, at atleterne står i Japan, hører sangen, og mærker deres hjemland og alle dem, der fik dem frem til dette punkt. Og så drømmer jeg om, at der bliver spundet en tråd imellem os tilskuerne og atleterne, fortsætter Lau Højen.

I indspilningen af sangen, som releases den 6. juli, akkompagneres Carpark North af DR Pigekoret. Herfra siger kunstnerisk leder Anne Karine Prip:

– Der ligger et virkelig stærkt og inspirerende samarbejde bag tilblivelsen af ’Vi kommer alle et sted fra’. Gennem en periode, hvor både sporten og kulturen har været stærkt udfordret af corona-pandemiens mange udfordringer, har det været utrolig meningsfuldt for os i koret at finde sammen med spillere fra både sportens og musikkens verden om et projekt, som netop hylder fællesskabet og vores fælles rødder. Det er værdier, som i forvejen er helt centrale for DR Pigekoret.

Gennem hele processen og produktionen har Danmarks Idrætsforbund været med som sparringspartner for DR Sporten og DR Pigekoret.

Chef de mission for det danske OL-hold, Søren Simonsen slutter:

– Jeg synes, det er en vildt fed sang, som forhåbentlig kommer til at danne soundtracket til et succesrigt OL for Danmark. Sangens tema kredser om forenings- og familielivets stærke rødder og det faktum, at ingen atlet kommer til tops alene. ’Vi kommer alle et sted fra’ er derfor i allerhøjeste grad en hyldest til vores bagland, de danske idrætsforeninger og de hundredtusinder af frivillige, der former vores fantastiske atleter fra den spæde start i klubberne til det ultimative mål – OL-deltagelsen.”

OL-sangen ’Vi kommer alle et sted fra’ lanceres tirsdag den 6. juli på alle streamingtjenester af Copenhagen Records. Se her.

OL carpark north
Så er der snart OL … (Foto: Thomas Skou/DR)

Læs også: 90 danske atleter skal til OL

Tredje dom i stor sag om kokain

En 34-årig mand er idømt fire års fængsel for at have modtaget og videreoverdraget både kokain og amfetamin. Det er den tredje dom, der udspringer af en kommende hovedsag, hvor de første tiltaler netop er rejst.

Det koster en 34-årig mand fire års fængsel at have modtaget og videreoverdraget 562 gram kokain og 1 kg amfetamin. Det afgjorde Københavns Byret i dag. Manden, der er iransk statsborger, blev ligeledes udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandigt.

Dagens dom udspringer af en større efterforskning udført af Særlig Efterforskning Øst (SEØ), der hører under Københavns Politi. Efterforskningen førte i august 2020 til anholdelse af fem personer, som politiet mistænker for at stå bag modtagelse og videreoverdragelse af ikke under 164 kg kokain, 111 kg hash og 27 kg amfetamin i Hovedstadsområdet.

Anklagemyndigheden har den 11. juni rejst tiltale mod tre af de personer. De tiltales for at have stået bag indsmugling og videreoverdragelse af ikke under 68,5 kg kokain i Hovedstadsområdet.

– Efterforskningen af hovedsagen nærmer sig sin afslutning, og det betyder, at vi nu har rejst tiltale i den første del af sagen. Det er store mængder narkotika, vi mener, der er blevet handlet med, så det er en sag, vi har taget meget alvorligt, udtaler senioranklager Rasmus von Stamm fra SEØ.

Ud over den nu dømte 34-årige mand er to andre mænd inden for en måned blev dømt for at have modtaget narkotika fra nogle af de bagmænd, der blev anholdt og fængslet i august.

I den ene sag blev en 34-årig mand den 27. maj 2021 idømt fire års fængsel for at have modtaget 811 gram kokain, og den 4. juni blev en 44-årig mand idømt to år og seks måneders fængsel for at have modtaget ikke under 700 gram kokain, hvoraf størstedelen var til eget brug.

– Det er tre gange i træk, at der i sager, der udspringer af hovedsagen, er blevet uddelt pæne fængselsstraffe, og det viser, at narkokriminalitet straffes hårdt. Vi gør, hvad vi kan for at få stoppet de her kriminelle aktiviteter, og derfor jeg er godt tilfreds med de tre seneste domme, fortæller Rasmus von Stamm.

Den 34-årige har været varetægtsfængslet siden den 7. oktober 2020 og er fortsat fængslet efter dommen, som han valgte at anke.

narko kokain
Tredie dom er faldt i stor narkonsag … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kærestepar dømt for narkofund

Styrket turismeindsats på Lollands Sydkyst

Lolland Kommune får nu støtte fra Dansk Kyst- og Naturturisme og Realdania til at lave en udviklingsplan for fremtidens turisme på Lollands Sydkyst. Det skal være med til at sætte retning, identificere muligheder og udvikle nye indsatser – i samarbejde med både borgere, erhvervsdrivende og andre lokale kræfter i området.

Lolland Kommune er blandt de seks udvalgte områder på Sjælland og øerne, der nu får støtte fra Dansk Kyst- og Naturturisme og Realdania. Støtten skal gå til at få udviklet en plan for Lollands Sydkyst, nærmere bestemt området fra Hyllekrog i øst, via sydkysten til Nakskov Fjord og Nakskov by. Dog med særligt fokus på strækningen fra Rødbyhavn til Hummingen.

Den nye udviklingsplan skal fungere som et nyt fundament og en rød tråd på tværs af et væld af indsatser. Det handler blandt andet om at udvikle en realistisk vision, inddrage borgere og interessenter, beskrive sammenhænge og bidrage til at fastlægge en klar identitet for området. Samtidig vil der i området fra Rødbyhavn til Hummingen blive lagt ekstra vægt på infrastruktur, overnatningstilbud, rekreative områder, oplevelsesturisme, investeringsmuligheder og kommercielle interesser.

Borgmester Holger Schou Rasmussen er glad for den nye aftale og ser store perspektiver i at udvikle endnu bedre vilkår for turismen på Lolland:

– Turisme er i forvejen et særdeles vigtigt erhverv for Lolland, og mange har allerede fået øje på vores områdes mange kvaliteter. Det gælder både borgere, politikere, turister og investorer. Vi skal derfor være dygtige til at udvikle de muligheder, der venter, nu hvor Femern-byggeriet er gået i gang, og det er oplagt, at vi med den nye aftale med Realdania og Dansk Kyst- og Naturturisme får en unik mulighed for ikke blot at gribe bolden, men også at spille den klogt. Så vi på længere sigt kan nå de mål, vi gerne vil.

Indsatsen på Lollands Sydkyst blev tilgodeset ved sidste års budgetforlig, og er er et strategisk vigtigt fyrtårn, der ligger i forlængelse af kommunens potentialeplan fra 2015:

– Lolland-Falster kan blive et nyt kraftcenter for international kystturisme i Østdanmark, og vi tror på, at vores turisterhverv kan få samme fremtrædende betydning i vores område, som det f.eks. har på den danske vestkyst eller den tyske Østersøkyst, fastslår Holger Schou Rasmussen.

Indsatsen kommer til at bygge på de principper, der er skitseret i den samlede udviklingsplan for Sjælland og øerne, som kommunerne i Region Sjælland fik udgivet i august 2020. Det handler blandt andet om at skabe stærke kraftcentre, sikre et øget kendskab og en større oplevelsesværdi. Alt sammen med udgangspunkt i bæredygtig turisme. Herudover skal indsatsen spille positivt sammen med kommunens andet store udviklingsinitiativ ”Nakskov 2030”, hvor der er sat 150 mio. kroner af til at udvikle byens centrum, området ved havnen og Hestehovedet ved fjorden. Heraf er 50 mio. kroner doneret af Realdania.

Om aftalen:

Aftalen betyder, at Dansk Kyst- og Naturturisme og Realdania donerer hver 250.000 kroner til brug for at udvikle en strategisk plan for området. Samtidig leverer Lolland Kommune selv en medfinansiering på 500.000 kroner, ligesom Lolland Kommune, Business Lolland-Falster og Visit Lolland-Falser til sammen øremærker en arbejdsindsats svarende til tre årsværk i to år til indsatsen. Det giver et samlet budget på 4 millioner kroner.

lolland
Styrket turismeindsats på Lollands Sydkyst …(Foto: PR)

Læs også: Mange danskere har købt skov på Lolland

Dagens billede: Katastrofe i havet

Sommerpostkort: Smukke Skagen 😎

· Mere fra samme kategori ·