Læs også:

Close
skov træ træer natur (Foto: Unsplash)

NEWS: 6.000 danskere har købt skov på Lolland

Nyheder  | 

6.000 danskere har købt skov på Lolland · Cykelvæksthuset skal få flere virksomheder til at vælge cyklen · Region Syddanmark tager sig nu af medicinske patienter fra covid-pressede Region Sjælland · Greta Thunberg på frimærke · Nye vaccinecentre åbnet i hovedstaden · Dagens billede: Klar til X Factor i aften · Fredagsfjol: Spiste du også lidt for meget i december 🤣

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

6.000 danskere har købt skov på Lolland

Danskerne har på mange måder taget naturen ekstra til sig i 2020. Det har en gammel skov på Lolland også nydt godt af, i det Frejlev Skov på Lolland, der er en gammel naturskov fyldt med unik natur og et væld af fortidsminder, nu har fået 6.000 danskere til at investere i Skovbeviser fra Den Danske Naturfond og dermed hjælpe skoven.

200.000 kvadratmeter naturskøn skov har danskerne købt, og flere naturområder er på vej, hvor man kan hjælpe med at frikøbe skove og åbne områder for derefter at overlade dem til naturen og de vilde dyr og planter. Alle kan blive ‘Naturbeskytter’. Det koster for eksempel 120 kroner om måneden at sikre 10 nye m² god natur.

Du kan se mere på naturfonden.dk.
skov træ træer natur (Foto: Unsplash)
Danskerne elsker skovene … (Foto: Unsplash)

Læs også: Der er plads til alle i naturen

Cykelvæksthuset skal få flere virksomheder til at vælge cyklen

Cyklistforbundets nye rådgivningscenter styrker den grønne omstilling ved at flytte bilture til cykelture. Flere medarbejdere, der cykler til arbejde, og mere gods, der transporteres med ladcykler. Det er målet for et nyt rådgivningscenter, som Cyklistforbundet åbner i dag. Cykelvæksthuset er navnet på rådgivningscentret, der skal hjælpe private og offentlige arbejdspladser med at udnytte de enorme potentialer, der er i mere cykling. Virksomheder kan i centret få gratis hjælp til, hvordan de kan bruge cykel, ladcykel og el-ladcykel i hverdagen.

– At få flere til at cykle i hverdagen styrker sundheden, letter trængslen og begrænser CO2 udledningen, og alle virksomheder kan være en del af den grønne omstilling ved at flytte bilture til cykelture. Derfor er det et kæmpe rygstød til den bæredygtige transport, når vi nu kan åbne Cykelvæksthuset og hjælpe virksomheder i hele landet med at styrke cyklens rolle, forklarer Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.

Cykelvæksthuset er finansieret af en fireårig statslig bevilling i forbindelse med en politisk aftale om forbedring af den kollektive trafik og drives af Cyklistforbundet i København.

Transportminister, Benny Engelbrecht, glæder sig over, at centret nu åbner.

– Der er store gevinster ved at fremme og udvikle cyklismen i Danmark. Når flere vælger cyklen til, er det ikke kun godt og sundt for den enkelte cyklist, men hele samfundet vinder, når flere cykler. Jeg er klar over, at det kan være svært at ændre vaner og vælge cykelstien frem for det, vi plejer. Derfor ser jeg frem til, at Cykelvæksthuset kan hjælpe virksomheder i hele landet med at se potentialet i at cykle mere, fotæller transportminister Benny Engelbrecht.

Cykelvæksthuset vil yde rådgivning til virksomheder tilpasset den enkelte virksomheds situation, fortæller daglig leder af centret, Trine Stig Mikkelsen:

– Uanset om man aldrig har haft fokus på cykling før i virksomheden – eller man har fine cykelforhold og mange medarbejdere, der cykler, så kan Cykelvæksthuset hjælpe med det næste skridt, forklarer Trine Stig Mikkelsen og fortsætter:

– Vi vil med Cykelvæksthuset give inspiration, viden og rådgivning til offentlige og private virksomheder om, hvordan man kan motivere flere medarbejdere til at vælge cyklen, og hvordan man kan bruge el-ladcykler, ladcykler og almindelige cykler til transport af varer og medarbejdere som en del af virksomhedens opgaveløsning. Ud over at formidle den nyeste viden og inspirerende cases på hjemmesiden, tilbyder vi skræddersyet rådgivning og sparring til et antal virksomheder om året.

Fakta om Cykelvæksthuset:

  • Cykelvæksthuset – rådgivningscenter for cykelfremme for virksomheder – drives af Cyklistforbundet i København.
  • Det finansieres af en fireårig statslig bevilling. Bag den politiske aftale står regeringen, EL, SF, Alternativet og Radikale Venstre.
  • Cykelvæksthuset tilbyder gratis rådgivning til offentlige og private virksomheder.
  • www.cykelvæksthuset.dk

Fakta om cykling:

Den anbefalede daglige fysiske aktivitet svarer til at cykle tre km hver vej til og fra arbejde. De første 1-2 timers cykling om ugen har dobbelt så stor sundhedseffekt som de efterfølgende timer.

Cyklister har i sammenligning med øvrige trafikanter 52% lavere risiko for at dø af hjertesygdomme, 40% lavere risiko for at dø af kræft, 46% lavere risiko for at udvikle hjertesygdomme og 45% lavere risiko for at udvikle kræftsygdomme.

Vi udleder 92% mindre CO2 per tur ved at skifte fra bil til cykel på ture op til 7,5 kilometer.

 

cykel dr københavn cyklistforbundet
DR har udskiftet mange taxature med cykelture. (Foto: Agnethe Schlichtkrull/DR)

Læs også: Salget af elcykler er steget markant

Region Syddanmark tager sig nu af medicinske patienter fra covid-pressede Region Sjælland

De to regioner har indgået en aftale om, at Region Syddanmark stiller op til 15 sengepladser til medicinske patienter til rådighed. Patienterne vil fortrinsvis komme fra Vestsjælland. Desuden er Region Syddanmark klar til at modtage enkelte sjællandske patienter, der kræver indlæggelse på en intensiv afdeling, hvis behovet opstår.

– Vores patienter kommer i trygge hænder på de syddanske medicinske afdelinger, udtaler regionsrådsformand Heino Knudsen, Region Sjælland.

–  Jeg er glad for, at Region Syddanmark kan aflaste vores sygehuse, hvor vi i høj grad er nødt til at samle kræfterne om de mange covid-ramte patienter. Jeg er godt klar over, at det kan føles langt væk for de berørte patienter, men jeg håber, at patienter og pårørende har forståelse for den helt ekstraordinære situation, fortsætter Heino Knudsen.

Region Syddanmark bistår i forvejen Region Sjælland med operationer af især kræftpatienter.

– Vi står i en helt ekstraordinær situation, der udfordrer os alle, og derfor skal vi naturligvis hjælpe hinanden på tværs af regionsgrænserne, når det er muligt. Der er også i Region Syddanmark et stort tryk på sygehusene, men vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe de regioner, der er hårdest ramt af corona-pandemien, slutter regionsrådsformand Stephanie Lose, Region Syddanmark.

Region Sjælland har i forvejen indgået aftaler med Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund og med de 17 lokale kommuner om at stille sengepladser og plejepersonale til medicinske patienter til rådighed. Regionens beredskabsplan åbner også mulighed for at indgå aftaler om assistance fra Sclerosehospitalet i Haslev og Sano i Skælskør.

doktor læge sygehus hospital (Foto:. Unsplash)
Region Sjælland får nu hjælp. (Foto:. Unsplash)

Læs også: Testcenter åbnet i Parken

Greta Thunberg på frimærke

Den unge, svenske miljøaktivist Greta Thunberg får nu sit eget frimærke i Sverige. Frimærket indgår i en serie af frimærker med temaet natur og miljø. Miljøaktivisten vises stående på en klippetop, hvor hun kigger på en fugl.

Det er den grafiske designer Henning Trollbäck, der har udformet frimærkerne. Det svenske postvæsen, PostNord, udtaler, at Greta Thunberg har gjort sig fortjent til at komme på postmærkerne med sin stærke stemme i klimadebatten. Frimærkerne blev lanceret i går den 14. januar.

Læs også: Greta Thunberg donerer stort beløb til bekæmpelse af corona

Nye vaccinecentre åbnet i hovedstaden

Over en million skal have stikket i et af de tre centre, der onsdag åbnede i hovedstaden. I Bella Center på Amager, Øksnehallen på Vesterbro og den tidligere skole på Baltorpvej i Ballerup sad de klar til at tage imod borgere onsdag morgen.

Indtil videre har regionen mest haft fokus på de allermest sårbare, og her har det været nemmest selv at tage ud på plejecentrene og hospitalerne, men i takt med at indsatsen spredes ud, giver det mere mening, hvis borgerne selv kommer forbi. Om en uge åbner der to centre til. De kommer til at ligge i Hillerød og Ishøj. Der er ret lang vej endnu, men de fem nye centre skulle gerne give mulighed for at udvide kapaciteten og uddele endnu flere stik dagligt.

Når det engang bliver din tur til at få vaccinen, får du en invitation i e-boks, og så skal du selv bestille tid i det vaccinecenter, der passer dig bedst.

Læs også: Landets største testcenter åbnet i Parken

Dagens billede: Klar til X Factor i aften

Fredagsfjol: Spiste du også lidt for meget i december 🤣

· Mere fra samme kategori ·