Læs også:

Close
supermarked dagligvarer

NEWS: Supermarkeder gør for lidt for at hjælpe danskerne til mere klimavenlige kostvaner

Nyheder  | 

Supermarkeder gør for lidt for at hjælpe danskerne til mere klimavenlige kostvaner · Udsatte hustru for vold og voldtægt · Fjällräven betragtes som mest bæredygtige brand for 4. år i træk · Dødelig svamp spreder sig i USA · Aktion mod vanvidsbilisme · Dagens billede: Ærlige Ed Sheeran

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Supermarkeder gør for lidt for at hjælpe danskerne til mere klimavenlige kostvaner

Ændrede kostvaner er helt centralt for at lykkes med den grønne omstilling. For den enkelte kan det være svært at skære ned på indtaget af animalske fødevarer, og supermarkederne kunne gøre mere for at hjælpe, viser en ny undersøgelse fra CONCITO om udbud og markedsføring af plantebaserede fødevarer i udvalgte supermarkeder.

Danskernes fødevareforbrug har en stor drivhusgasudledning, men en tur i supermarkedet giver ikke den store inspiration til at lægge kosten om til mere planterige madvaner. Alternativer til kød og mejerivarer er begrænset, og på supermarkedets hylder er de nærmest usynlige. Det samme gælder i tilbudsaviser og anden markedsføring. CONCITOs undersøgelse peger på, at supermarkederne relativt enkelt kunne rette op på det

– Supermarkederne har masser af muligheder for at inspirere os til en mere klimavenlig kost. Men de udnytter dem ikke tilstrækkeligt. Almindelig købmandslogik er, at efterspørgsel bestemmer udbud, men her burde supermarkederne påtage sig et større ansvar og præsentere kunderne for de mange lækre, planterige alternativer, der findes i dag, forklarer adfærdsanalytiker Mikael Bellers Madsen, CONCITO.

Barrierer for supermarkeder er til at overkomme … CONCITO har nærstuderet udbud og markedsføringsmateriale fra seks butikker fra kæderne Kvickly og Føtex og været i dialog med både lokale butiksbestyrere og kædeansvarlige på hovedkontorerne i COOP og Saling Group. Begge koncerner har ambitiøse strategier for at sænke CO2-udledningen fra deres virksomheder, herunder indsatser, der skal hjælpe kunderne med at købe flere grønne produkter.

Undersøgelsen påpeger imidlertid en række barrierer, der dog er overkommelige. For eksempel at butikkernes opbygning bestemmes centralt, hvilket mindsker manøvrerummet for de enkelte butikker. En anden barriere, som hovedkontorerne bør arbejde med, er det forhold, at producenterne betaler for god placering i tilbudsaviser og i butikkerne – det giver fordele til de animalske fødevareproducenter, der har en større økonomi end de plantebaserede. Kreativ promovering i butikkerne med f.eks. smagsprøver kan også gøre en forskel.

Desuden henvender markedsføringen af plantebaserede produkter sig primært til unge, hvilket ikke bidrager til at udvide kundegruppen. Forskning peger også på, at i stedet for at placere plantebaserede produkter i en afdeling for sig vil det øge salget at lægge for eksempel plantefars side-om-side med hakket kød.

Politikerne kan også bidrage til at øge efterspørgslen …

– Vi køber langt den største del af vores fødevarer i supermarkederne. Derfor spiller de en meget stor rolle i vores forbrugsvaner, men politikerne kan og bør også hjælpe til med at skubbe vores adfærd i en klimarigtig retning, fortsætter adfærdsanalytiker Charlotte Louise Jensen, Fremtidens Fødevarer, CONCITO.

Her kan en uafhængig, statskontrolleret klimamærkningsordning gøre det let og gennemskueligt for kunderne at træffe klimarigtige valg, når de står ved køledisken. Andre redskaber handler om at give et klart prissignal til forbrugeren, eksempelvis gennem afgifter på særligt klimabelastende fødevarer eller momsfritagelse på frugt og grønt samt andre sunde fødevarer med lavt klimaaftryk.

– Vi har som forbrugere også selv et ansvar for at ændre vores adfærd. Men det sker alt for langsomt, hvis ikke de øvrige aktører i fødevaresystemet bidrager til omstillingen. Det gælder foruden detailhandlen og det politiske system også landbruget og fødevareindustrien, slutter Charlotte Louise Jensen.

Salget af plantebaserede fødevarer er steget de senere år, men ligger stadig på et meget lavt niveau. Ifølge DTU Fødevareinstitut ligger salget af kødalternativer på et halvt kilo pr. indbygger årligt mod 63 kilo for ferskt og forarbejdet kød. Det samme billede tegner sig for mælk, hvor plantedrikke kun udgør en meget lille andel af det samlede mælkesalg: 3 kilo mod 72 kilo pr. indbygger årligt.

Du kan læse hele undersøgelsen her.

supermarked dagligvarer
Undersøgelse fra CONCITO: Supermarkederne har masser af muligheder for at inspirere os til en mere klimavenlig kost. Men de udnytter dem ikke tilstrækkeligt. (Foto: PR)

Læs også: Vi går tæt på begrebet klimapsykologi

Udsatte hustru for vold og voldtægt

En 38-årig mand blev i onsdags ved Retten i Aarhus idømt syv års fængsel og udvist for bestandigt for gentagne gange at have udsat sin hustru for psykisk og fysisk vold og voldtægt.

Manden blev blandt andet dømt for i en periode fra oktober 2020 til november 2021 adskillige gange både dag og nat at have sparket og slået sin kone i parrets lejlighed i Aarhus, ligesom han også klippede hendes hår af og slukkede cigaretter på hendes krop, så hun fik brændemærker.

Derudover blev han dømt for flere gange at have voldtaget sin hustru ved mod hendes vilje og ved vold at have tiltvunget sig sex, selvom hun sagde fra.

Ud over den fysiske vold blev den 38-årige også dømt for psykisk vold mod sin partner ved at have udsat hende for groft nedværdigende, forulempende og krænkende adfærd. Blandt andet ved at have beordret hende til at bære tørklæde, forbudt hende at deltage i undervisning og at have en telefon, og ved at have beordret hende til at sove på gulvet og sidde nøgen på gulvet i flere timer, mens han spyttede og tissede på hende.

Den 38-årige blev desuden dømt for vidnetrusler, da han flere gange at have truet konen med at slå hendes familie ihjel, hvis hun fortalte noget til politiet.

Truede også overboen … I december 2021 blev den 38-årige så anholdt, efter han havde truet overboen på livet, fordi han mistænkte, at hustruen havde en affære med ham. Den 38-årige blev varetægtsfængslet, og den videre efterforskning førte til det meget lange anklageskrift, som han onsdag blev dømt efter.

– Det er en usædvanligt grov sag, og det er jo meget voldsomt, hvad kvinden har været udsat for over så lang en periode. Ud over den lange ubetingede fængselsstraf blev den 38-årige også dømt til at betale en erstatning på 200.000 kroner til kvinden. Det er en høj erstatning i forhold til praksis på området, så både fængselsstraf, udvisning og erstatning viser, hvor alvorligt retten har set på sagen, udtaler specialanklager Birgitte Ernst.

Den 38-årige, der er irakisk statsborger, blev udvist af landet for bestandigt.

Han nægtede sig skyldig og ankede dommen. Han skal forblive varetægtsfængslet, indtil han kan afsone sin straf.

vold kvinde ryg
Udsatte hustru for vold og voldtægt … (Foto: Pexels)

Læs også: Ung mand i fængsel for vold og voldtægter

Fjällräven betragtes som mest bæredygtige brand for 4. år i træk

En kåring der også varmer i det danske, som er et kernemarked og en værdifælle i Fjällräven-regi. I en af
Europas største forbrugsundersøgelser omhandlende bæredygtighed rangeres Fjällräven højst indenfor sin kategori,
af forbrugerne i hjemlandet.

I kategorien beklædnings- og livsstilsbrands er Fjällräven i hjemlandet Sverige kåret som landets mest bæredygtige brand for fjerde år i træk i årets 2023 Sustainable Brand Index.

– Med en pæn andel af danske outdoor-forhandlere, specialbutikker og samarbejdspartnere her i Danmark er dette et positivt signal, og samtidig motiverende for os der arbejder i branchen, at vi hele tiden tager de rigtige skridt, og at bæredygtige initiativer hele tiden er i bevægelse, udtaler den danske country manager hos Fjällräven/Fenix Outdoor Danmark, Kasper Holmboe.

– Et af de første Fjällräven-produkter, der kom til Danmark, helt tilbage i 80’erne, var den firkantede lærredsrygsæk, kaldet Kånken. I daglige tale blev den kaldt lærerygsækken eller pædagog-rygsækken, fortæller Kasper Holmboe, i dag er den lille rygsæk bredt repræsenteret, og er stadig en del af husholdningen i mange danske hjem. Her i marts-måned er tasken blandt andet også at finde på KØN i det østjyske, fortæller Kasper Holmboe.

– Stærke outdoor-brands kan ikke overleve i dag uden en solid bærdygtighedspraksis. Det er utroligt opløftende, at det arbejde som Fjällräven laver, bådes ses og værdsættes af forbrugerne. Jeg er stolt af at det ikke kun er Fjällräven i Fenix Outdoor koncernen som rangerer højt inden for kategorien. Naturkompaniet topper også listen. At agere ansvarligt i og overfor naturen har guidet Fenix Outdoor siden grundlæggelsen, så denne anerkendelse for to af vores brands er utroligt vigtig, siger Martin Nordin, Executive Chairman hos Fenix Outdoor.

Om undersøgelsen:

Med hjælp fra 80.000 forbrugere fra 8 forskellige lande, undersøger og analyserer Sustainable Brand Index bæredygtigheden på op imod 1.600 brands på tværs af 36 industrier. Undersøgelsen er blevet gennemført årligt siden 2011, og den uafhængige undersøgelse vurderer, hvordan bæredygtige brands betragtes af forbrugerne.

Grundlagt i 1960, har Fjällräven opbygget sin globale virksomhed omkring outdoor-beklædning og udstyr der er slidstærkt, funktionelt og bæredygtigt.

– Vores bæredygtighedsmål er at bidrage positivt, eller som vi plejer at sige; at efterlade base camp’en i bedre stand end da vi kom. Vi er utrolig glade for, at den hårde indsats som Fjällräven lægger i alt fra ansvarligt råvareindkøb, en transparent CSR-rapport til eliminering af farlige kemikalier gør en forskel og bliver positivt modtaget af forbrugerne,  siger Aiko Boda, Chief Sustainability Officer hos Fenix Outdoor

fjällräven bæredygtig
Flot hæder til Fjällräven … (Foto: PR)

Læs også: Få friluftsliv og eventyr ind i hverdagen

Dødelig svamp spreder sig i USA

I USA advarer myndighederne nu om spredning af en dødelig svampesygdom. Der er også blevet konstateret fem tilfælde i Danmark.

Én ting er, at en dødelig svamp med navnet Candida auris spreder sig med en hurtighed som på mange måder er alarmerende i USA ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder. Men hertil kommer, at behandlingen af svampesygdomme som denne i stigende grad slås skak mat af multiresistens. Men selvom det kan lyde forfærdende, så er der ingen grund til panik. Også selvom du måske netop nu ser serien ‘The Last of Us’ på HBO … Det understreger Maiken Cavling Arendrup, der forsker i svampeinfektioner som overlæge og professor på Statens Serum Institut, hvor hun er fagchef for svampeområdet, mykologi

– Vi skal ikke være bange, for det er ikke en mikroorganisme, der rammer raske, sunde mennesker. Derfor er det noget helt andet end COVID-19. Men der skal holdes godt øje med den, for hvis først en hel sygehusafdeling er inficeret, så er den svær at komme af med, siger hun.

Herhjemme er Statens Serum Institut bekendt med i alt fem tilfælde af Candida auris. I fire tilfælde er der tale om patienter, der er blevet smittet i udlandet og efterfølgende overført til Danmark. Kun én gang er en patient i Danmark blevet syg af smitte med Candida auris herhjemme, fortæller Maiken Cavling Arendrup. Selvom smitte med Candida auris kun er set en enkelt gang herhjemme, så er der generelt grund til et langt større fokus på svampe og svampesygdomme.

Maiken Cavling Arendrup påpeger dog, at de fleste svampeinfektioner er banale og ikke-livstruende for mennesker. 75 procent af alle kvinder på verdensplan oplever eksempelvis at få en svampeinfektion i form af skedebetændelse i løbet af deres liv. Andre oplever svampeinfektioner i hud, hår og negle, hvilket heller ikke er livstruende, men dog generende.

fungus svamp

Dødelig svamp fundet … (Foto: Unplash(Læs også: Fakta om COVID-19 når du er ved at gå i panik

Aktion mod vanvidsbilisme

Fyns Politi har i fredags den 24. marts  gennemført en aktion mod vanvidsbilisme. Aktionen har haft fokus på at beslaglægge biler, der har været brugt til drifting og/ eller kap- og væddeløbskørsel. De 7 biler er beslaglagt på Fyn og i Jylland. 8 personer er sigtet i sagen.

Aktionen er et resultat af længere tids efterforskning, hvor Fyns Politi har fundet frem til, at de nu 8 sigtede personer og deres 8 køretøjer har deltaget i det der kaldes ”drifting” og / eller kap- og væddeløbskørsel i forbindelse med ulovlig streetrace.

Vigtigt signal til miljøet … Leder af Operativ Færdsel ved Fyns Politi, politikommissær Anders Brahe siger om aktionen:

– Aktionen torsdag nat gik som planlagt. Vi har et mål om at ramme det miljø, der arrangerer og kører ulovligt gaderæs ved at beslaglægge køretøjerne og sigte ejerne for vanvidskørsel, som giver ubetinget fængselsstraf første gang samt ubetinget frakendelse af førerretten i 3 år. Med denne type indsats ønsker vi at sende et kraftigt signal om, at hverken politi eller borgere tolerer farlig og utryghedsskabende adfærd i trafikken.

Ulovligt gaderæs er utryghedsskabende og generende for de borgere, der bor og færdes i de områder, hvor der køres gaderæs. Ydermere er gaderæs farlige, fordi der er tale om vanvidskørsel på offentlig vej i køretøjer, der ofte er ulovligt manipuleret og ikke overholder retningslinjerne for, at et køretøj skal være forsvarligt, sikkert og lovligt indrettet.

De 8 sigtede personer er fra både Fyn og Jylland:

– En 24-årig mand fra Fyn
– En 22-årig mand fra Fyn
– En 21-årig mand fra Fyn
– En 26-årig mand fra Fyn
– En 18-årig mand fra Østjylland
– En 26-årig mand fra Østjylland
– En 26-årig mand fra Østjylland
– En 22-årig mand fra Sydøstjylland

De 8 personer er alle sigtet for vanvidskørsel, og de 7 biler er beslaglagt med henblik på konfiskation. Aktionen var planlagt og udført af Fyns Politi med deltagelse af kolleger fra henholdsvis Østjyllands Politi og Sydøstjyllands Politi.

tåget motorvej
Stor politiaktion mod vanvidskørsel … (Foto: Pexels)

Læs også: Spøgelsesbilist idømt fængsel

Dagens billede: Ærlige Ed Sheeran

· Mere fra samme kategori ·