Læs også:

Close
frygt angst bekymrer kvinde (Foto: Pexels)

Fakta om COVID-19 du skal huske, når du går i panik

Sundhed  | 

Eksperter understreger at dét at være forberedt frem for at være panisk, er nøglen til at kunne komme igennem corona-krisen. Lettere sagt end gjort, ikke? Det er svært at bevare den sunde fornuft og forholde sig rolig, når mediedækningen om COVID-19 er mere omfangsrig end tidligere. Vi har samlet en række fakta om COVID-19, som kan dæmpe din bekymring på området

For ikke at nævne at vi samtidig er trådt ind i en sæson, som byder på mere forkølelse og influenza, hvor et lille host eller snøft kan vække angst og frygt hos mange, er mange af os ramt af bekymringer og myter om det nye corona-virus. Med så meget usikkerhed er det normalt at føle sig bekymret eller endda bange. Men eksperter har ret i, at det kan være en fordel at håndtere sin angst.

Nedenfor har vi samlet nogle fakta om COVID-19 for at give dit bekymrede sind et bedre billede af, hvordan corona-situationen præcist står til. Dette er ikke for at afvise de meget alvorlige problemer, vi oplever som følge af corona-virus, men tjener snarere formålet om at gøre dig oplyst om, hvad der præcist foregår ude i verden for at berolige dig.

Folk kommer sig efter COVID-19

Harvard Health rapporterer, at ‘de fleste mennesker, der bliver syge, vil komme sig efter COVID-19’.

Desuden viser data fra Johns Hopkins at mere end 66.000 mennesker globalt set er kommet sig efter at være smittet med corona-virus.

Mange mennesker, der får sygdommen, vil opleve ‘milde’ symptomer

Eksperter udtaler, at sager om corona-smitte kan variere fra milde til svære symptomer. Nogle kan endda være helt symptomfri.

Når et virus trænger ind i kroppen, bliver dit immunsystem aktiveret, hvilket kan få kroppens temperatur til at stige. Her er feber et af de mest almindelige symptomer på sygdom, og det gælder også for COVID-19.

‘Symptomerne kan omfatte feber, tør hoste, ubehag, kvalme og diarré. I mere alvorlige tilfælde vil åndenød, brystsmerter og lungebetændelse være tydelige’ – udtaler Dr. Linda Anegawa til HuffPost, som er læge hos  sundhedsplatformen PlushCare.

Hvis du har hoste, let feber eller noget, der minder om forkølelse, skal du blive hjemme til, du er rask. Læger anbefaler at behandle de milde symptomer med medicin som Tylenol mod feber, drikke meget vand, få en masse søvn og hvile sig så meget som muligt.

Oplever du derimod problemer med vejrtrækning, forværring af symptomer eller er syg over flere dage, skal du kontakte lægen – ved at ringe, mød aldrig pludseligt op.

sommer forår blomster vejr (Foto: Unsplash)
Vejret byder snart på bedre vejr, lad os håbe at det kan sætte en stopper for corona-virusset. (Foto: Unsplash)

Læs også: Få svar på 7 populære spørgsmål om corona-virusset, der bekymrer dig

Virusset kan forsvinde, når det bliver varmere

‘Vi ved stadig ikke meget om corona-virusset, da det er en ny virus. Desuden kan man ikke komme med en endelig konklusion af, hvornår udbruddet vil ende’ –  ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

Ingen kan med sikkerhed sige, at spredningen af ​​corona-virus vil stoppe eller være mindre alvorlig, når vi træder ind i foråret eller sommeren. Nogle eksperter peger dog på, udefra tidligere forskning af spredning af vira, at der er en god chance for at varmere vejr kan bremse den hurtige spredning.

Forskere arbejder på en vaccine

Det er på nuværende tidspunkt ikke tilgængeligt for nogle at få en direkte vaccine mod COVID-19, men det forventes at være klar inden for de næste 12 til 18 måneder. Selvom dette ikke lyder som gode nyheder, da det ikke er en øjeblikkelig løsning på den nuværende verdenssituation, er der i det mindste håb om, at forskere vil udvikle mere medicin til at bekæmpe den alvorlige virus  i fremtiden.

vaccine sprøje læge indsprøjtning (Foto: Pexels)
Det er ikke sundt at panikke over den nuværende corona-situation. Få i stedet styr på hvad der er fakta, og hvordan du selv kan gøre en indsats. (Foto: Pexels)

Du kan ikke få COVID-19 af din mad

‘Der er endnu ikke blevet bevidst eller rapporteret om sager, hvor nogle er blevet smittet med sygdomme via mad, derfor er der intet der antyder, at COVID-19 kan overføres fra mad eller mademballager’ fortæller en talsmand fra USDAs fødevaresikkerheds- og inspektionsservice til HuffPost.

Den måde hvor corona-virusset spreder sig er via menneske-til-menneske kontakt, eller ved dråber, der spredes via nys og hoste samt inficerede overflader, hvor man derefter rører sig i ansigtet.

Nyser du, så gør det i din albue eller et stykke papir. Husk en god håndhygiejne ved at vaske dine hænder hyppigt og grundigt. Og Brug gerne håndsprit.

Du kan heller ikke få det fra dine kæledyr

Der er bevis for, at hunde og katte måske testes positivt for corona-virus, men det er dog usandsynligt, at kæledyr er i stand til at smitte mennesker – udtaler verdens største nyhedsbureau, Associated Press.

Der er derfor ingen grund til at bekymre sig om, hvorvidt man skal klappe hunden. Derimod kan det virke afstressende at være i blandt de logrende haler i disse frusterende tider …

gammel ældre dame mormor morfar ældre (Foto: Pexels)
Vores ældre er de mest udsatte personer. Pas derfor på dine bedsteforældre – besøg dem ikke, hvis du er syg og husk at vask dine hænder. (Foto: Pexels)

Læs også: COVID-19: Sådan skal du forholde dig

En af de absolut bedste måder at forhindre spredningen

Vask. Dine. Hænder. Basta.

Læger anbefaler at vaske og gnide hænderne sammen med varmt vand og sæbe i mindst 20 sekunder eller længere.

Brug din sunde fornuft, når det kommer til at vaske hænder – efter toiletbesøg, før du tilbereder mad, efter at du har taget bussen, efter at du har rørt potentielt beskidte overflader og mange andre …

Derudover skal du undgå at at røre dit ansigt med hænderne, når de ikke er vasket, da virusset let kan sprede sig ved at røre områder som dine øjne og næse.

Desinficerende renseservietter er også en perfekt, nem løsning til at holde tingene rene, og det er især en god idé at desinficere din mobiltelefon ofte.

Lad os håbe at corona-situationen i det mindste har fået folk til at tænke mere over deres hygiejnevaner – for hygiejne er generelt en ting, som vi stadig bør være bevidste om, også efter vi har bekæmpet corona-spredningen.

Du skal vide, at din indsats også har betydning for, hvad der sker lige nu

Hvis det hjælper, kan du vende din panik til det positive ved at anskue denne kritiske, hårde tid på denne måde  – at tænke på sig selv bør være en første-prioritet, som kan gavne mange andre end dig selv.

Der er mange mennesker, som ikke vil blive hårdt ramt af COVID-19, når det er sagt, er der en masse andre, som der vil. Dette inkluderer især ældre personer og kronisk syge, kræftpatienter og andre, som er svækket på grund af alvorlig sygdom, herunder hjerte- og lungesygdomme samt diabetes.

At praktisere en god hygiejne (som nævnt ovenfor), udvise en social distancering, hvor du undgår at kramme og give hånd, bliver hjemme når du mærker influenza, er alle måder, hvor du personligt kan gøre en forskel –  både for dig selv og andre.

Vi har et ansvar over for hinanden som mennesker på denne jord. En af de bedste måder at udleve dette på er ved at passe på vores eget helbred. Hvis du ikke har gjort det endnu, er det bestemt et godt tidspunkt at starte nu.

Læs også: Klumme: Mens vi venter på en almindelig verden

verden globus hånd usa (Foto: Unsplash)

Kilder: huffpost.com

· Mere fra samme kategori ·