
NEWS: Streamingkrig og nye mikrochips er blandt de vigtigste tech-trends 2023
Streamingkrig og nye mikrochips er blandt de vigtigste tech-trends 2023 · To anholdte kræves fængslet · Næsten halvdelen af de ansatte under 40 år overvejer at forlade velfærdsfagene · To anholdt for knivstikkeri på Godthåbsvej anden juledag · Kvinde fundet død i Sabro · Dagens video: Unesco i opråb
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Streamingkrig og nye mikrochips er blandt de vigtigste tech-trends 2023
Den teknologiske udvikling tager i 2023 kvantespring fra planeten Jorden til det ydre rum og dybt ned i metaverset. Deloitte er klar med sine forudsigelser for teknologi, medier og telekommunikation i det år, vi lige har taget hul på.
Høj hastighed og stabilt netværk. I en tid, hvor historisk mange funktioner, services og menneskelig interaktion afhænger af internet- og telefonforbindelser, har vi ikke råd til at gå ned på båndbredde. Herhjemme er vi allerede overgået til 5G-netværk, og i 2023 vokser udbredelsen af den nye generation af telefoni.
Som noget nyt forventes markedet for billige 5G-smartphones til under 700 kroner at tage fat i 2023, og det vil snart gøre 5G-telefoni tilgængelig for milliarder af forbrugere verden over. Det er billigere end nogensinde at fremstille en smartphone, og profitpotentialerne vil fremover opstå i software, apps og reklamer frem for hardware.
Netop reklamer vil også trænge sig ind i streamingtjenesterne i det nye år. Det giver nye muligheder for udbyderne, som for eksempel kan tilbyde et halvt så dyrt abonnement til gengæld for fire til 10 minutters reklamer i timen til prisbevidste seere.
– Mens mange danskere er vant til reklamefri streaming af yndlingsserierne hjemme i sofaen, er netop de dyre abonnementer noget af det første, der ryger, når økonomien er trængt af inflation og prisstigninger. Vi forventer derfor et gennembrud for billigere reklamebaserede streamingmodeller i det nye år, fortæller leder af Deloittes afdeling for teknologi, medier og telekommunikation Frederik Behnk.
Streamingkrigen vil stige i intensitet, forventer Deloitte, og det næste store slag vil handle om streaming af livesport. Markedet er gigantisk, og forhandlinger om medierettigheder kommer derfor til at påvirke branchen betydeligt i 2023.
At mikrochips er fundamentale for meget andet end computere viste sig for alvor, da knas med forsyningen af mikrochips de sidste to år førte til usædvanligt lange leveringstider på bl.a. biler og hvidevarer. Chipmarkedet gennemgår lige nu en gennemgribende revolution, som Deloitte kaster lys på i sin nye rapport.
– Det er en lidt overset teknologi, men mikrochippen er jo hjertet i stort set al den elektronik, vi bruger til daglig. Hidtil har mikrochips som udgangspunkt været lavet af silikone, men ved at skifte til materialer, som kan holde til stærkere strøm, ser vi nu helt nye muligheder inden for opladning af elbiler og devices, solceller og meget mere. Min anbefaling er at holde nøje øje med udviklingen inden for mikrochips – den kommer til at stikke helt af i 2023, slutter Frederik Behnk.
Udviklingen inden for mikrochips vil kort sagt ændre spillepladen fundamentalt. Med kunstig intelligens kan man pludselig designe ekstremt avancerede chips hurtigere, billigere og mere effektivt end nogensinde før. Samtidig er der sket et gennembrud indenfor hærdning af mikrochips, så de kan holde til stærk stråling for eksempel i forbindelse med rummissioner, satellitter og atomkraft.

Læs også: Seks ting du ikke vidste om streaming
To anholdte kræves fængslet
I fredags blev der ved retten i Kolding fremstillet en mand og en kvinde i grundlovsforhør. De sigtes for ét hjemmerøveri, ét forsøg på samme og for et forsøg på tyveri mod ældre kvinder i Kolding
Sydøstjyllands Politi modtog onsdag den 15. februar en anmeldelse om, at tre ældre kinder i Kolding, havde været ude for nogenlunde ensartede hændelser på hver deres bopæl.
I alle tre tilfælde udgav de to anholdte sig ifølge sigtelserne, for at komme fra Kolding Kommune med henblik på at skaffe sig adgang til de tre bopæle. Da alle tre ofre modtager hjælp fra hjemmeplejen, så lykkedes det i alle tre tilfælde at få kvinderne til at åbne deres hoveddør, således at de to sigtede kunne komme ind. I to af tilfældene blev der anvendt vold. Hos den ene kvinde blev der stjålet 50 kr. fra en pung, men der i de to øvrige tilfælde ikke blev noget udbytte.
De tre ældre kvinder er henholdsvis 93, 89 og 88 år.
De anholdte og sigtede personer er en 47 årig mand, og en 49 årig kvinde, begge bosiddende i Kolding.
Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi agter at begære grundlovsforhøret afholdt for lukkede døre af hensyn til efterforskningen og der er på den baggrund ikke yderligere oplysninger til offentligheden i sagerne på nuværende tidspunkt.

Læs også: Ældre oplever skiftende personale i hjemmeplejen
Næsten halvdelen af de ansatte under 40 år overvejer at forlade velfærdsfagene
Næsten halvdelen af FOA’s medlemmer under 40 år overvejer at søge mod en ny branche. Det viser en ny undersøgelse. Det er særligt det psykiske arbejdsmiljø, der belaster.
En potentiel bombe truer velfærden: De yngre ansatte på området er så psykisk belastede af deres arbejde, at de overvejer at skifte fag. Det udfordrer mange fag, hvor det i forvejen er meget svært at skaffe personale nok.
I en medlemsundersøgelse med over 4.000 respondenter svarer hele 45 pct. af de ansatte under 40 år, at de overvejer at skifte til en anden branche. Læs mere om den her.
– Det er skræmmende tal det her, og det er et vink med en vognstang om, at der skal strammes op ude på arbejdspladserne. Når medarbejderne løber så stærkt, som de gør i øjeblikket, så skal arbejdsgiverne sørge for, at ledelsesspændet ikke bliver for stort – altså at der ikke bliver for langt til nærmeste leder – for der er brug for, at topledelsen skaber rammer, man kan holde til at arbejde i, forklarer Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA.
Frem mod 2030 vil der komme yderligere 160.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Samtidig er hver tredje social- og sundhedsansat i dag over 55 år, og vil trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet indenfor en overskuelig årrække. I det lys er det særligt skræmmende, hvis mange yngre ansatte også forlader fagene. En analyse fra KL viser, at der vil mangle 16.000 social- og sundhedsuddannede i Danmark i 2030, hvis der skal være medarbejdere nok til at passe og pleje de ældre.
Dykker man ned i undersøgelsen, angiver mange af de yngre medarbejdere, at de er pressede på stort set alle spørgsmål om psykisk arbejdsmiljø. De føler sig mere stressede end deres ældre kolleger, de føler sig mere utilstrækkelige og de føler, at deres arbejde er følelsesmæssigt belastende.
– Undersøgelsen understreger, at vi har et stort behov for at gøre ting anderledes, hvis vi vil tiltrække og fastholde folk på området. Det er vigtigt, at lederne får de rette værktøjer og opbakning fra deres øverste ledelse, så de har mulighed for at give støtte til yngre medarbejdere. Den faglige sparring er ikke bare vigtig, den betaler sig i længden. Når der er travlt, er det ofte sparringen, der ryger, men det bider sig selv i halen, når medarbejderne bukker under for presset, siger Maria Melchiorsen, og forklarer, at det især er de unge, der har brug for viden og hjælp til at håndtere en presset hverdag.
– Alt for mange går hjem fra arbejde med ondt i maven, fordi de oplever, at der ikke er tid nok til at drage omsorg for de mennesker, man skal hjælpe. Det skal man have hjælp til at håndtere, og det er lederens ansvar at sørge for det, slutt Maria Melchiorsen.

Læs også: SOSU-medarbejdere slår ny rekord i sygefravær
To anholdt for knivstikkeri på Godthåbsvej anden juledag
En 17-årig dreng og en 20-årig mand lev i torsdag fremstillet i grundlovsforhør sigtet for at have overfaldet en 19-årig mand på Godthåbsvej på Frederiksberg om aftenen den 26. december.
Under overfaldet blev den 19-årige stukket flere gange med en kniv og ramt af slag med en hammer. De to anholdte er derfor sigtet for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter.
– Det tyder på, at overfaldsmændene er gået målrettet efter at angribe den 19-årige, men det er for tidligt at sige noget om motivet. Vi har haft de anholdte i søgelyset i noget tid, men det har krævet en bred og systematisk efterforskning at underbygge mistankegrundlaget. Nu er vi der, hvor vi mener, at der er begrundet mistanke om, at de står bag overfaldet, fortæller vicepolitiinspektør Knud Hvass.
Begge anholdte har tilknytning til bandemiljøet og er derfor også sigtet efter straffelovens § 81 a, den såkaldte bandeparagraf, der kan udløse dobbeltstraf.
– I den videre efterforskning vil vi selvfølgelig undersøge, om de to kan knyttes til andre af de knivstikkerier, der har fundet sted fra slutningen af december og frem til begyndelsen af februar, fortsætter Knud Hvass.
I forbindelse med anholdelserne har Københavns Politi ransaget flere adresser, hvor der er fundet effekter, som skal undersøges nærmere, og som vil indgå i den videre efterforskning. De to anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør for lukkede døre efter anklagemyndighedens begæring.
Umiddelbart efter knivstikkeriet fandt sted, blev to andre mænd anholdt. De blev dog løsladt efter afhøring og er ikke længere sigtet.

Læs også: Kvinde stukket med kniv i Aabenraa
Kvinde fundet død i Sabro
En 65-årig kvinde er i onsdags fundet død på en adresse i Sabro, og en 44-årig mand er allerede anholdt, mistænkt for at have slået kvinden ihjel.
Onsdag aften klokken 23.12 modtog Østjyllands Politi en telefonisk anmeldelse om, at en kvinde var blevet dræbt på en adresse i Sabro. Flere patruljer blev sendt til stedet, hvor en 44-årig mand klokken 23.25 blev anholdt uden dramatik. Den 65-årige kvinde blev erklæret død på stedet af en tilkaldt læge.
Den 44-årige mand og den 65-årige kvinde er i familie med hinanden, og de pårørende er blevet underrettet.
– Vi er i fuld gang med at efterforske sagen og har været i gang hele natten. Der er på nuværende tidspunkt ikke noget, der tyder på, at andre har været involveret i episoden, udtaler vicepolitiinspektør Anders Uhrskov, der er efterforskningsleder hos Østjyllands Politi.
I torsdags blev den 44-årige mand fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Aarhus. Han er sigtet for at have slået den 65-årige kvinde ihjel. Anklagemyndigheden havde anmodet om dørlukning til grundlovsforhøret.
Østjyllands Politi var natten igennem til stede på adressen, og har afsluttet de tekniske undersøgelser på stedet.
Af hensyn til efterforskningen har politiet ikke yderligere oplysninger om sagen på nuværende tidspunkt.

Læs også: Mænd i grundlovsforhør efter drab på kutter